Blog
Wat Is De Interactie Tussen Voedsel En Drugs?
6 min

Wat Is De Interactie Tussen Voedsel En Drugs?

6 min

Het is je vergeven als je niet nadenkt over het drinken van grapefruitsap voordat je acid gebruikt om te trippen. Maar de gevolgen kunnen verrassend vervelend zijn. De verbindingen in bepaalde voedingsmiddelen hebben een wisselwerking met de stoffen in drugs, wat tot verschillende effecten kan leiden. Lees hier meer.

Als je psychoactieve effecten wilt ervaren, kun je eigenlijk niet zonder drugs. Maar drugs zijn niet de enige bepalende factor als het om de kwaliteit van de ervaring gaat: wanneer drugs een effect opwekken in je lijf, zal dit afhangen van de interactie tussen verschillende chemische stoffen.

Veel voedingsmiddelen bevatten verbindingen die een wisselwerking met drugs aangaan. Dit kan het effect van de drug aanzienlijk verbeteren of juist verslechteren.

Waarom is het belangrijk je te verdiepen in interacties tussen voedsel en drugs?

Waarom Is Het Belangrijk Je Te Verdiepen In Interacties Tussen Voedsel En Drugs?

Meestal hoef je je geen zorgen te maken over wisselwerkingen tussen voeding en drugs: de concentratie verbindingen in voedsel is meestal zo laag dat er geen aanzienlijk effect wordt opgewekt. Maar deze vlieger gaat niet altijd op.

Er zijn bijvoorbeeld vrij verkrijgbare medicijnen waarbij je het eten van bepaalde voeding beter kunt vermijden. Enkele veelvoorkomende interacties tussen voedsel en geneesmiddelen zijn:

  • Groenten met veel vitamine K (groene bladgroenten) verminderen het bloedverdunnende vermogen van aspirine

  • Zuivelproducten verminderen de opname van antibiotica

  • Alcohol gaat een interactie met insuline aan

En er bestaan nog veel meer interacties tussen voedsel en medicatie. Sommige interacties zijn daarbij behoorlijk ernstig. Maar hoe zit met het recreatieve drugs? Heeft voeding ook een wisselwerking met de drugs die we voor ons plezier gebruiken?

Vindt er een interactie tussen drugs plaats?

Vindt Er Een Interactie Tussen Drugs Plaats?

Interacties tussen drugs komen redelijk vaak voor. Ze kunnen daarbij ongelooflijk gevaarlijk zijn, soms zelfs fataal. Vaak zijn de verbindingen in drugs die op elkaar reageren dezelfde als die je in voedingsmiddelen aantreft, of ervan afgeleid.

De combinatie van alcohol en cocaïne is een bekend voorbeeld van twee stoffen die op elkaar reageren. Wanneer cocaïne en ethanol (alcohol) in de lever samenkomen, vormen ze coca-ethyleen. Deze stof heeft krachtigere effecten dan uitsluitend alcohol of cocaïne. Men denkt ook dat het sterk cardiotoxisch is en de kans op een onmiddellijke dood met wel 18-25 keer verhoogt.

Gerelateerd artikel

Kun Je Drugs Combineren? Een Overzicht Van Polydrugsgebruik

Welke voedingsmiddelen hebben een interactie met wiet?

Maar laten we ons bij het onderwerp 'eten' houden en de favoriete 'groente' van veel mensen: wiet. Wisselwerkingen tussen wiet en voedsel komen wel voor, maar zijn redelijk mild. Sommige zijn daarbij gewenst, andere minder prettig. Hieronder bespreken we de mechanismen achter drie veelvoorkomende interacties.

Voeding met veel myrceen

Voeding Met Veel Myrceen

Myrceen is een monoterpeen die in diverse producten zit, waaronder wiet, maar ook in vruchten (zoals mango) en kruiden (zoals tijm). Je hebt vast weleens gehoord dat sommige stoners hun ervaring met cannabis met mango verrijken. Nou, daar is een goede reden voor!

Men denkt namelijk dat myrceen het vermogen van THC verhoogt om de bloed-hersenbarrière te doorkruisen, waarbij dit wel vijf seconden sneller gaat.[1] Dat betekent volgens sommigen dat het eten van voeding met veel myrceen het effect van wiet kan beïnvloeden. Dit is echter slechts speculatie. Anekdotisch bewijs suggereert in ieder geval dat de high in dit geval sneller opkomt, sterker is en langer blijft hangen.

Het bovenstaande is niet bewezen, maar wel is aangetoond dat de hoeveelheid myrceen in wiet de high beïnvloedt. Vraag je je af waarom sommige wietsoorten een energiek (sativa) effect opwekken en andere een ontspannender (indica) effect? Nou, het lijkt erop dat myrceen hierbij een rol speelt. Soorten met meer dan 0,5% myrceen zijn over het algemeen verzachtender, terwijl strains met minder dan 0,5% myrceen vaak stimulerender zijn.[2]

Chocolade

Chocolade

Veel blowers zijn van mening dat het eten van chocolade tijdens het high worden erg prettig is. Afhankelijk van de chocola, gaat deze combinatie echter veel verder dan het genot van suiker als de munchies toeslaan.

Pure, niet bewerkte chocolade bevat namelijk theobromine. En aangenomen wordt dat dit het niveau anandamide in het lichaam verhoogt. Anandamide is een natuurlijk voorkomende cannabinoïde die door het lichaam wordt geproduceerd. Het bindt zich aan de CB1- en CB2-receptoren en men denkt dat THC zich aan dezelfde receptoren bindt doordat het de vorm van anandamide aanneemt. THC veroorzaakt echter een psychoactieve high, terwijl anandamide alleen gevoelens van genot opwekt.

Ondanks de overeenkomsten, denkt men dat een verhoogd niveau anandamide ook de meer negatieve effecten van THC kan tegengaan. Dit is ook de reden waarom CBD als gunstig wordt beschouwd bij gebruik van THC (CBD verhoogt het anandamidegehalte).[3]

Het eten van pure chocolade in combinatie met THC-rijke wiet maakt de high dus naar verluidt ontspannender en prettiger.

Gerelateerd artikel

Waarom Zijn Chocola En Cannabis Zo’n Geweldige Combinatie?

Alcohol

Alcohol

Alcohol is uiteraard ook een drug. Daarom is de interactie tussen alcohol en wiet tevens een interactie tussen drugs. Maar wat voedingsmiddelen betreft, is het ook het vermelden waard, aangezien deze combinatie waarschijnlijk het meeste voorkomt. Als je je joint weleens gecombineerd hebt met alcohol, weet je vast wel dat ze elkaars effect kunnen versterken. En dit pakt niet altijd plezierig uit!

Ethanol verhoogt de opname van THC. Zo bevatte bloedplasma van mensen die wiet gebruikten na het drinken van alcohol, aanzienlijk meer THC dan het bloed van mensen die geen alcohol dronken.[4]

Veel mensen genieten misschien van deze combinatie, maar het is altijd verstandig voorzichtig te zijn als je drugs combineert. Vooral als je probeert de effecten van beide te versterken. Iets wat op zichzelf plezierig is, kan in combinatie met een andere stof al snel oncomfortabel of gevaarlijk worden.

Welke voedingsmiddelen hebben een interactie met hallucinogenen?

Welke voedingsmiddelen hebben een interactie met hallucinogenen?

Bovengenoemde interacties tussen voedsel en wiet zijn redelijk mild. En vaak is er niet eens een uitgesproken verschil merkbaar. Dit kunnen we van hallucinogenen echter niet zeggen. Wisselwerkingen tussen voedsel en hallucinogenen kunnen echt behoorlijk krachtig zijn. Ga er dus niet mee experimenteren, tenzij je echt weet wat je doet.

Banisteriopsis caapi

Banisteriopsis caapi maakt deel uit van een beroemd brouwsel dat bij bepaalde culturen in Midden- en Zuid-Amerika hoog in aanzien staat. Deze liaan werkt echter niet op zich, maar in combinatie met verschillende andere stoffen, wat tot een bepaalde chemische reactie leidt. Maar wat gebeurt er nu precies? 

Deze liaan bevat een monoamineoxidaseremmer (MAOI), waardoor Psychotria viridis, het andere hoofdbestanddeel van het brouwsel, de gewilde effecten kan produceren. Op zichzelf wordt Psychotria viridis onmiddellijk in het lichaam door het enzym monoamine-oxidase afgebroken. Dan wekt het dus geen effect op. De MAO-remmer in Banisteriopsis caapi zorgt ervoor dat de verbinding in Psychotria viridis op de hersenen en het lichaam inwerkt.

Let op: MAOI's hebben niet alleen invloed op psychedelica. Ze hebben ook een interactie met talloze voedingsmiddelen (bananen, kaas, etc.). Als je dus MAOI's wilt gebruiken, in welke vorm dan ook, moet je eerst onderzoeken wat je wel en niet kunt eten. Sommige interacties kunnen dodelijk zijn!

Grapefruitsap

Grapefruitsap werkt ook als een MAOI. Het kan daarbij de concentratie van bepaalde middelen in het bloed maar liefst vervijfvoudigen.[5] Zo intensiveert het behoorlijk de effecten van drugs als LSD en paddo's; beide stoffen worden door MAOI's beïnvloed.

Laat je echter niet verleiden om grapefruitsap voor een trip te drinken. Een acid- of paddotrip met een factor 5 versterken en de duur ervan verlengen, is waarschijnlijk geen goed idee. Als je rommelt met het vermogen van je lichaam om vreemde stoffen af te breken, kan dat gevaarlijk uitpakken!

Andere citrusvruchten

Het zuur in andere citrusvruchten, zoals citroenen, kan psilocybine in psilocine omzetten. Psilocine is vooral aanwezig in verse paddo's en kan gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen. Wanneer paddo's echter zijn gedroogd, is de psilocine in psilocybine veranderd, wat weer moet worden omgetoverd in psilocine voordat het lichaam het kan opnemen.

Dit gebeurt vanzelf in het lichaam, maar je kunt het proces versnellen door een zuur drankje (sinaasappelsap, citroensap) bij je paddo's te drinken. Als je deze reactie buiten het lichaam wilt laten plaatsvinden, kun je een lemon tek maken. Hiermee heb je een krachtig shotje met psilocine en hoef je geen paddo's te eten. Een snellere, hevigere high gegarandeerd!

Kun je cafeïne samen met andere drugs gebruiken?

Kun Je Cafeïne Samen Met Andere Drugs Gebruiken?

Sommige mensen raden koffie of een andere bron van cafeïne in combinatie met recreatieve drugs aan. Dit kan misschien goed uitpakken, maar wij raden het af. In combinatie met psychedelica zal cafeïne namelijk eventuele ongemakkelijke gevoelens van angst versterken, waardoor het lastiger wordt om te kalmeren. Bovendien zal het stimulerende effect ervan de trippy sensaties van de high juist verminderen, zonder de high in zijn geheel te verlichten.

Als het om stimulerende middelen gaat, is het gebruik van koffie nog onverstandiger. Deze stoffen verhogen namelijk de bloeddruk en zetten het hart aan het werk, wat cafeïne ook doet. Het combineren van meerdere stimulerende middelen kan dan ook erg gevaarlijk zijn. Je kunt dit dus beter vermijden.

Zou je voedsel moeten gebruiken om je high te versterken?

Wees heel voorzichtig als je eten gebruikt om het effect van recreatieve drugs te versterken. Met wiet is het effect misschien minder hevig, en als je in een veilige omgeving bent, kun je het jezelf wellicht veroorloven om eens met wisselwerkingen te experimenteren.

Maar wat andere drugs betreft, kun je dit beter niet doen. Neem nu psychedelica; als je een sterkere high wenst, verhoog dan simpelweg de dosering. Dit is veiliger dan proberen de high te versterken via een wisselwerking, want dat is minder voorspelbaar, terwijl ook de trip langer kan duren. Een bad trip die nooit lijkt te eindigen, is wel het laatste wat je wilt.

Gerelateerd artikel

Wat Je Moet Doen Als Je Een Bad Trip Meemaakt

Welke voedingsmiddelen verminderen de intensiteit van een high?

Het kan ook voorkomen dat je een high juist wilt temperen. En je kunt hiervoor tevens voedingsmiddelen gebruiken. Of dit letterlijk wisselwerkingen zijn tussen voedsel en drugs hangt af van wat je gebruikt. Hieronder enkele opties:

  • Chocolade: zoals vermeld, leidt het eten van pure chocolade tot de productie van anandamide. Een hoger niveau van deze stof kan de sterkste effecten van THC tegengaan.

  • Suikerrijk voedsel: suiker versnelt de stofwisseling, waardoor je lichaam drugs sneller verwerkt. Over het algemeen zorgt het er ook voor dat je je beter voelt. Vooral de high van paddo's wordt door suiker beïnvloed.

  • Trip stoppers: onze eigen trip stoppers zijn ontworpen om je te ontspannen en de intensiteit van een high te verminderen. Zo kom je snel weer met beide benen op de grond.

  • Water: dit is een van de beste natuurlijke remedies. Als je merkt dat je te high bent, drink dan eerst een glas heilzaam water!

Eten en recreatieve drugs: weet wat je eet!

Eten En Recreatieve Drugs: Weet Wat Je Eet!

Je begrijpt nu dat voeding een uitgesproken effect op de kwaliteit van je high heeft. Het kan een milde trip veranderen in een intense ervaring, of juist de scherpe randjes van een overweldigende rookervaring afhalen.

Interacties tussen voedsel en drugs zijn niet iets wat lichtzinnig kan worden opgevat. Informeer jezelf dus goed voordat je gaat experimenteren. Sommige voedingsmiddelen lijken misschien onschuldig, maar dat betekent niet dat er geen onverwachte, soms ongewenste bijwerkingen kunnen optreden.

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.

Externe Bronnen:
  1. Russo EB. Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects. Br J Pharmacol. 2011;163(7):1344-1364. doi:10.1111/j.1476-5381.2011.01238.x - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Surendran S, Qassadi F, Surendran G, Lilley D, Heinrich M. Myrcene-What Are the Potential Health Benefits of This Flavouring and Aroma Agent?. Front Nutr. 2021;8:699666. Published 2021 Jul 19. doi:10.3389/fnut.2021.699666 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Hudson R, Renard J, Norris C, Rushlow W, Laviolette S. Cannabidiol Counteracts the Psychotropic Side-Effects of Δ-9-Tetrahydrocannabinol in the Ventral Hippocampus through Bidirectional Control of ERK1–2 Phosphorylation. The Journal of Neuroscience. 2019;39(44):8762-8777. doi:10.1523/jneurosci.0708-19.2019 - https://www.jneurosci.org
  4. Lukas S, Orozco S. Ethanol increases plasma Δ9-tetrahydrocannabinol (THC) levels and subjective effects after marihuana smoking in human volunteers. Drug Alcohol Depend. 2001;64(2):143-149. doi:10.1016/s0376-8716(01)00118-1 - https://www.sciencedirect.com
  5. Bailey DG, Malcolm J, Arnold O, Spence JD. Grapefruit juice-drug interactions. Br J Clin Pharmacol. 1998;46(2):101-110. doi:10.1046/j.1365-2125.1998.00764.x - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken