Blog
Nieuwe Hennepolie Ontwikkeld Om Mee Te Koken
1 min

Nieuwe Hennepolie Ontwikkeld Om Mee Te Koken

1 min
How To Nieuws

Hennepolie is zeer voedzaam, maar wordt vaak vergeten als rendabel commercieel product, voornamelijk vanwege de korte houdbaarheid. Dit staat op het punt te veranderen, nu wetenschappers een nieuwe hennep lijn hebben ontwikkeld.

Een bezoekje aan je lokale supermarkt zal onthullen dat olie gemaakt wordt van vele verschillende planten. Over het algemeen wordt een olie gemaakt van olijven, zonnebloemen en koolzaad. Wat je waarschijnlijk niet zult zien, is een olie gemaakt van hennep. En wanneer je het wel ziet, zal het een duur speciaal product zijn, ontwikkeld voor een klein publiek.

Dit komt omdat hennepolie commercieel niet als rendabel wordt gezien. Het hoge, meervoudig onverzadigde vetgehalte maakt het onstabiel bij hoge temperaturen en zorgt ervoor dat het snel bederft. De chemische samenstelling van hennepolie zorgt ook voor een laag rookpunt, waardoor het niet geschikt is om in te bakken. Daarom heeft iedereen, van boeren tot multinationale voedselconcerns, het vermeden of met scepsis bekeken. Gelukkig staat dit op het punt snel te veranderen, nu wetenschappers aan de Universiteit van York een nieuwe variatie van hennep hebben ontwikkeld die een olie produceert met veel meer gewenste eigenschappen.

De nieuwe en verbeterde hennep is gemaakt via een selectief kweekproces, waarin exemplaren die het enzym bevatten die verantwoordelijk is voor het hoge niveau meervoudig onverzadigde vetzuren, werden verwijderd. Het resulteerde in een olie die in plaats daarvan een hoog niveau oliezuur en enkelvoudige, onverzadigde vetten bevat. Het heeft een oliezuur gehalte van 80%, terwijl traditionele hennep meestal minder dan 10% bevat.

De creatie van dit nieuwe hennep ras werd recent gepubliceerd in het Plant Biotechnology Journal en het werd geprezen als een enorme stap vooruit om van hennepolie een commercieel rendabel product te maken.

"De nieuwe lijn vertegenwoordigt een enorme verbetering in hennep als een olie gewas. Gelijke ontwikkelingen bij sojabonen en koolzaad hebben nieuwe markten voor deze gewassen geopend, vanwege de gezondheid en verbeterde stabiliteit van de olie," zei Professor Ian Graham, co-auteur van het onderzoek.

De nieuwe "Hennep V.2" verhoogt de houdbaarheid van hennepolie wel tot vijf maal en maakt het veel meer veerkrachtig en stabiel bij hogere temperaturen, waardoor het een rendabele en gezonde optie is voor de voedselindustrie. Verder is dit allemaal bereikt zonder invloed op de bloeitijd, opbrengsten of groei eigenschappen.

Het nieuwe hennepras zal volgend jaar door heel Europa worden onderzocht om de mogelijkheden voor kweek op grote schaal te evalueren. Hopelijk zullen gigantische velden met hennep snel een heel gewoon gezicht worden op het platteland!


Read more about
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken