Blog
Glidkruid (50 gram)
3 min

Redenen Om Glidkruid Te Gebruiken, Het Kruid Dat Voor Ontspanning Zorgt

3 min
Products Smartshop

Glidkruid is een grondig onderzochte plant en blijkt medicinale voordelen te hebben. De plant heeft aangetoond angst te verminderen en de stemming te verbeteren en kan zelfs een belangrijke rol spelen bij de behandeling van ernstige ziekten.

Glidkruid, met de wetenschappelijke naam "Scutellaria", behoort tot de lipbloemenfamilie. De plant komt van nature voor in vochtige streken in Noord-Amerika. Glidkruid wordt vanouds gebruikt voor medicinale doeleinden. Er worden veel aandoeningen mee behandeld, zoals slapeloosheid, angst, beroertes, koorts, een te hoog cholesterol, aderverkalking, rabiës, epilepsie, huidinfecties en ontstekingen. Deze mogelijke toepassingen van glidkruid klinken interessant. Toch worden ze niet onderbouwd door wetenschappelijk bewijs.

VERSCHILLENDE SOORTEN GLIDKRUID

Verschillende Soorten Glidkruid

De Amerikaanse soort wordt al meer dan 200 jaar gebruikt als een natuurlijk plantaardig geneesmiddel bij het verminderen van angst, nervositeit en stuiptrekkingen. Bovendien kunnen de sterke effecten van de plant als antioxidant bescherming bieden tegen bepaalde neurologische aandoeningen. Deze soort glidkruid heeft typerende kleine blauwe of paarse bloemen.

Chinees glidkruid, ofwel "Scutellaria baicalensis" is gerelateerd aan het Amerikaanse glidkruid. Het komt voor in China en bepaalde streken in Rusland. Chinees glidkruid heeft andere unieke gezondheidsvoordelen en werd gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde voor de behandeling van infecties en ontstekingen. Bovendien kunnen we aannemen dat glidkruid antivirale en schimmelwerende eigenschappen heeft.

Glidkruidbekijk GLIDKRUID

HOE GLIDKRUID KAN HELPEN BIJ ANGST

Hoe Glidkruid Kan Helpen Bij Angst

Angst is een gevoel van grote bezorgdheid of vrees. Het kan na verloop van tijd verminderen, maar het kan ook chronisch worden en aanhouden. Natuurlijk zijn we allemaal weleens ongerust geweest. Misschien wel door een naderende deadline of familieomstandigheden. Maar aandoeningen als angststoornissen kunnen tot gevolg hebben dat deze gevoelens dagelijks optreden en blijven aanhouden.

Zelfs zonder de diagnose is het tegenwoordig echter genoeg om in een vlucht- of vechttoestand te geraken. Dit is te wijten aan de huidige moderne, snelle tijd waarin we leven.

Gelukkig bestaan er verschillende bijzonder nuttige kruiden die deze angstgevoelens kunnen verminderen. De gebruiker ondervindt hierbij vredige momenten en tijd om stoom af te blazen. Glidkruid kan bijvoorbeeld geconsumeerd worden door thee van de bloemen te trekken. Deze thee stimuleert de afgifte van neurotransmitters en verbetert de stemming.

In een wetenschappelijke publicatie[1], getiteld "Phytochemical and biological analysis of Skullcap (Scutellaria lateriflora L.): A medicinal plant with anxiolytic properties" wordt de werking van glidkruid om angst te verminderen, beschreven.

De auteurs schrijven de angstremmende effecten toe aan verbindingen in het Amerikaanse glidkruid, namelijk de flavonoïden baicaline en baicaleïne. Volgens het onderzoek binden deze zich aan de benzodiazepine locaties van de GABA-A receptor, waardoor angsten afnemen.

Related Story

De Beste Kruiden Om Thee Mee Te Maken

GLIDKRUID TEGEN STRESS

Glidkruid Tegen Stress

Stress en angst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Stress wordt beschouwd als een reactie op gevaar. Angst is echter een reactie op stress. De scheidingslijn tussen de definitie en symptomen van beide aandoeningen mag dan niet geheel duidelijk zijn, maar glidkruid lijkt op allebei een positief effect te hebben.

In een onderzoek[2], getiteld "American Skullcap (Scutellaria lateriflora): a randomised, double-blind placebo-controlled crossover study of its effects on mood in healthy volunteers", werd de toediening van Amerikaans glidkruid aan een vrijwilligersgroep met milde angsten bestudeerd. 43 Deelnemers kregen ofwel driemaal daags een dosis van 350mg Amerikaans glidkruid ofwel een placebo. Na twee weken liet de groep die glidkruid kreeg toegediend aanzienlijke verbeteringen zien met betrekking tot stemmingswisselingen.

MOGELIJKE AFNAME VAN HET RISICO OP HARTZIEKTEN

Mogelijke Afname Van Het Risico Op Hartziekten Met Glidkruid

Hoewel veel onderzoeken zijn uitgevoerd op laboratoriumratten, laten resultaten zien dat de verbindingen in glidkruid mogelijk het risico op hartziekten verminderen. In een paper[3], getiteld Baicalein protects isoproterenol induced myocardial ischemic injury in male Wistar rats by mitigating oxidative stress and inflammation", werd de verbinding baicaleïne besproken.

Tijdens het onderzoek kregen de proefdieren 14 dagen lang oraal baicaleïne toegediend. Op de 13e en 14e dag kregen de ratten isoprenaline geïnjecteerd om myocardiale schade aan te richten. Er werd ontdekt dat de voorbehandeling met baicaleïne resulteerde in hogere niveaus beschermende antioxidanten. Na afloop van het onderzoek wezen de auteurs op het cardioprotectieve potentieel van baicaleïne, en dus van glidkruid.

MOGELIJKE KANKERCELGROEI-REMMER

Mogelijke Kankercelgroei-remmer Door Glidkruid

Onderzoeken hebben laten zien dat glidkruid-extract mogelijk de groei van bepaalde typen kankercellen kan verminderen en in bepaalde gevallen kan stoppen. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten[4] die zijn gepubliceerd in het tijdschrift International Journal of Molecular Medicine.

Tijdens dit onderzoek werd de verbinding scutellareïne, geëxtraheerd uit Amerikaans glidkruid, onder de loep genomen. Van het extract werd ontdekt dat het de woekersnelheid van menselijke kwaadaardige bindweefselgezwellen (fibrosarcomen) aanzienlijk bedwingt middels apoptose. Apoptose is eenvoudig gezegd de geprogrammeerde celdood van cellen van levende organismen gedurende hun leven. De auteurs stellen: "Tot besluit suggereren onze data dat scutellareïne de ontwikkeling van fibrosarcomen kan verminderen en uitzaaiingen van kankercellen kan remmen."

HET GEBRUIK VAN GLIDKRUID

Het Gebruik Van Glidkruid

Net als veel andere kruidenremedies is glidkruid verkrijgbaar in veel verschillende vormen. Denk aan tincturen en capsules.

Om zelf een tinctuur te bereiden, doe je een half kopje gedroogde glidkruidblaadjes in een pot en giet je er 100% wodka in zodat alles onder wordt gedompeld. Laat het een week of zes staan. Schud elke dag wel even.

Related Story

Skullcap: Alles Wat Je Weten Moet

Koop je glidkruid van een betrouwbare en geloofwaardige verkoper. De markt wordt tegenwoordig overspoeld door laagwaardige producten. Dat kunnen variëteiten zijn die verontreinigd zijn met muurgamander. Van deze plant is bekend dat het leverproblemen veroorzaakt.

Glidkruid kan interacties teweegbrengen in combinatie met sommige medicijnen. Het kan daarom gevaarlijk zijn voor mensen die een bepaalde ziekte hebben. Overleg altijd even met je huisarts voordat je een nieuw behandelmiddel probeert.

De aanbevolen dosering voor Amerikaans glidkruid is driemaal daags ongeveer 1-2g gedroogde kruiden. De sterkte en kracht van tincturen kan nogal fluctueren. Het is aanbevolen om driemaal daags 2-4ml tinctuur te gebruiken. Informeer jezelf altijd grondig over de dosering voordat je een nieuwe glidkruid-formule inneemt.

Luke Sumpter

Geschreven door: Luke S.
Luke S. is een journalist, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en gespecialiseerd in gezondheid, alternatieve geneeskunde, kruiden en psychedelisch genezen. Over deze en andere onderwerpen schreef hij onder andere voor mediakanalen als Reset.me, Medical Daily en The Mind Unleashed.

Ontdek onze schrijvers
Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.

Externe Bronnen:
  1. - https://www.sciencedirect.com
  2. American Skullcap (Scutellaria lateriflora): a randomised, double-blind placebo-controlled crossover study of its effects on mood in healthy volunt... - PubMed - NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23878109
  3. Baicalein protects isoproterenol induced myocardial ischemic injury in male Wistar rats by mitigating oxidative stress and inflammation. - PubMed - NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27071824
  4. Scutellarein inhibits cancer cell metastasis in vitro and attenuates the development of fibrosarcoma in vivo. - PubMed - NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25394920

Read more about
Products Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken