Blog
Fouten Gemaakt Door Smokers
5 min

Top 10 Fouten Gemaakt Door Smokers

5 min

Wiet roken lijkt misschien een fluitje van een cent. Toch gaan veel wietrokers wel eens de fout in. Lees hier alles over de 10 foutjes die cannabisrokers regelmatig maken en hoe je ze voorkomt.

Wiet roken is waanzinnig! Het helpt je ontstressen na je werk, verbetert je stemming als je een beetje depri bent en je slaapt er goed op. Daarnaast verlicht het pijn. Er zijn talloze redenen aan te voeren waarom het zo fijn is. Maar goede wiet is niet altijd eenvoudig te vinden en bovendien is het niet goedkoop. Het roken van cannabis is daarbij geen raketwetenschap. Toch maken verbazend veel mensen - met name degenen die pas kennismaken met het kruid - foutjes.

Hoewel die foutjes niet onoverkomelijk zijn, moet je valkuilen vermijden om alles uit je ervaring te halen en daarbij ook nog wat geld te besparen. Het eerste dat je moet weten, is dat niet alle cannabisvariëteiten op iedereen dezelfde effecten hebben. Als je eenmaal weet hoe wiet je beïnvloedt, kun je rekening houden met de verwachte high.

Maar er zijn meer kritische variabelen waar je op moet letten. Of je nu een nieuwe blower of doorgewinterde stoner bent. Dit zijn de 10 meest voorkomende foutjes die wietrokers maken.

1. HET GEBRUIK VAN EEN SLECHTE AANSTEKER

Fouten Gemaakt Door Smokers: Slechte Aansteker

Veel cannabisrokers gebruiken eenvoudige gasaanstekers. Toch is het niet gezond, want je krijgt butagas in je longen tijdens het inhaleren. En denk nu niet dat lucifers het beste alternatief zijn. Ook het inhaleren van verbrande zwavel is niet bepaald gezond. Je hebt dus een degelijke, betrouwbare aansteker nodig.

Beperk blootstelling aan butaan en andere chemicaliën tot een minimum met een plasma aansteker. Plasma aanstekers werken zonder aanstekergas. Ook hoeven ze nooit bijgevuld te worden. Daarmee zijn ze niet alleen beter voor je gezondheid, ze besparen je nog geld ook. Als alternatief kun je gaan voor een 100% natuurlijke hennep lont. Deze gloeit langzaam op een lagere temperatuur. Op die manier blijven de smaken en aroma's van je kostbare wiet behouden.

Novi Plasma Aansteker BekijkenNovi Plasma Aansteker Bekijken

2. ONBEKENDHEID MET HET VERSCHIL TUSSEN INDICA'S EN SATIVA'S

Fouten Gemaakt Door Smokers: Indica en Sativa

Veel ondeskundige wietrokers verkeren in de veronderstelling dat wiet gewoon wiet is en dat de effecten altijd op hetzelfde uitdraaien. Dat is echter helemaal niet zo. Er zijn twee subcategorieën cannabis: sativa en indica. De effecten van sativa's en indica's lopen bijzonder uiteen. Indica is doorgaans cannabis waar je ontspannen van wordt. Daarbij kun je beslopen worden door een "couch-lock". Sativa's veroorzaken echter een zogenaamde "head buzz". Je psyche wordt er actiever door en je krijgt meer energie. Daarom zijn indica's meer geschikt voor beginnende cannabisrokers; de high lokt niet zo snel angst of paranoia uit.

Maar de meeste cannabisvariëteiten zijn geen pure indica's of sativa's. Het zijn doorgaans gekruiste variëteiten die een mix zijn van elk effect. Onthoud dat het lastig is om te bepalen welke uitwerking een bepaalde strain op je heeft. Je moet er altijd proefondervindelijk achter zien te komen. Behalve de onderlinge verschillen tussen de kruisingen is het ook zo dat niet iedereen van dezelfde strain gelijke effecten ervaart.

Een bepaalde soort kan bij de een aankomen als een mokerslag. Dit terwijl de ander daarbij nauwelijks iets voelt. Niemand heeft dezelfde lichaamsbouw en tolerantie. Om te achterhalen of een bepaalde strain bij je past, moet je ze toch echt uitproberen.

3. SLECHT AANGESTOKEN BOWL (OOK WEL ONNODIGE VERBRANDING GENOEMD)

Fouten Gemaakt Door Smokers: Wees heer en meester over de bowl

Wil je niet voor paal staan tijdens een rooksessie? Wees heer en meester over de bowl! Steek hem niet in het midden aan, maar ontsteek slechts een klein beetje wiet rond de rand ervan. Zo zit er nog genoeg verse cannabis in als je de pijp doorgeeft aan de volgende gelukkige. Bovendien gaat er zo geen kostbare wiet verloren. Als je de hele inhoud van de bowl tegelijk aansteekt, blijft er voor de rest van het gezelschap alleen maar as over. Je vrienden denken dan vast dat je een ongemanierde hork bent.

Bovendien kan het aan de buitenrand aansteken van je bowl ook goed van pas komen als je in je uppie rookt. Je kunt de toppen meerdere keren ontsteken en steeds een verse hijs nemen. Op die manier verbrandt niet al je wiet bij je eerste trekje.

4. ONBEKENDHEID MET HET CARBURATEUR GAATJE

Fouten Gemaakt Door Smokers: Carburateur

Het carburateur gaatje is het gaatje dat je aan de zijkant van de meeste bongs en bowls ziet. Maar veel wietrokers weten niet hoe ze het moeten gebruiken. Terwijl je een hijs neemt, houd je het gaatje met je vinger dicht. Als er zich voldoende rook voor een trekje heeft ontwikkeld, haal je je vinger er vanaf terwijl je inhaleert. Hierdoor komt de opgebouwde rook uit de bong in een keer bij je binnen, zonder nog een trekje te hoeven nemen. Zo simpel is het!

5. TE DIEP OF NIET VOLDOENDE INHALEREN

Fouten Gemaakt Door Smokers: Inhalering

De eeuwenoude mythe doet nog steeds de ronde dat je enorme hijsen moet nemen die je vervolgens een paar seconden vasthoudt om knetterstoned te worden. Jammer, maar daar klopt geen hout van. Onderzoek heeft aangetoond dat de meeste THC wordt geabsorbeerd binnen een paar milliseconden nadat je een hijs hebt genomen. Met andere woorden, je schiet er niks mee op als je diep inhaleert en de rook extra lang vasthoudt. Bovendien kan het ongezond zijn als je zo diep inhaleert dat je er kortademig van wordt.

Je hijsjes kunnen ook te klein zijn. Daarbij word je echt niet high. Ook is het zonde van je wiet. Probeer de gulden middenweg te vinden als je een hijs neemt en blaas de rook direct weer uit nadat je geïnhaleerd hebt. Op die manier word je getrakteerd op een prettige high en richt je niet meer schade aan dan noodzakelijk.

6. ONDEUGDELIJK JE WIET BEWAREN

Fouten Gemaakt Door Smokers: Wiet Bewaren

Je moet je wiet altijd op de juiste manier bewaren als je wilt dat de smaken en effecten behouden blijven. Als je het niet met beleid bewaart, kunnen de kracht en smaak na verloop van tijd verloren gaan. Bovendien kan de wiet gortdroog worden en beschimmeld raken. Glazen potten met een deksel (weckpotten) zijn zeer geschikt om je cannabis optimaal in te bewaren. Maar er zijn ook geavanceerde manieren om je wiet professioneel te bewaren waarbij de maximale kwaliteit behouden blijft.

Met deze CVault opbergcontainer blijft je wiet gegarandeerd maandenlang vers en krachtig. Je kunt er ook een humidity pack (van Humidipak of Integra Boost) in stoppen, zodat de optimale vochtigheid van je toppen op peil blijft.

Zoek je voor een kleine hoeveelheid wiet een geurdichte container voor in je broekzak, dan zou je voor de Pocket Spacevac kunnen kiezen. Heb je iets groters nodig? De Tightvac is buitengewoon geschikt voor het veilig bewaren van je stash. Maar je kunt er ook koffie, thee of wat je verder nog kunt bedenken in bewaren.

7. ONVOLDOENDE WATER DRINKEN (EN LIPPENBALSEM VERGETEN)

Fouten Gemaakt Door Smokers: Onvoldoende Water Drinken

Iedere stoner weet dat cottonmouth verschrikkelijk is. Gelukkig kun je er wel wat tegen doen. Drink voldoende water voor, tijdens en gedurende je high. Als je ergens heen gaat waar je ook gaat roken, zoals een festival of een concert, neem dan een fles water mee, zodat je gehydrateerd blijft.

Cottonmouth is één ding, maar een verschrikkelijk droog en geïrriteerd gevoel van gebarsten lippen in minstens zo vervelend. Ook daar is een pasklare oplossing voor: stop lippenbalsem in je zak, zodat je altijd "toedeledokie" kunt zeggen tegen ruwe lippen!

Gerelateerd artikel

Waarom Veroorzaakt Cannabis Een Droge Mond?

8. GEBREK AAN EEN GOED FUNCTIONERENDE GRINDER

Fouten Gemaakt Door Smokers: Slechte Grinder

Iedereen die wiet een warm hart toedraagt, dient een degelijke grinder te hebben. Dit is precies wat je nodig hebt om je toppen tot de gewenste fijnheid te vermalen, zodat je een perfect gelijkmatig brandende joint kunt bouwen. De betere grinders hebben een bakje om de kief op te vangen. Zo kun je van de meest krachtige substantie van je wiet genieten.

Als je een kettingblower bent, is een geavanceerde grinder een goede investering. De Grindervac is een combinatie van een hoogwaardige grinder met een luchtdichte container, zodat je er wiet mee kunt vermalen en tevens in kunt bewaren. Heb je een klein budget, dan is deze duurzame, stevige, medium, klassieke, rechttoe-rechtaan metalen grinder iets voor jou die in een prettige prijsklasse valt. Gun je jezelf alleen het beste van het beste, kijk dan snel naar deze waanzinnige, hoogwaardige SLX 2.0 non-stick grinder!

SLX 2.0 GRINDERBekijk de SLX 2.0 Grinder

9. GEEN SCREENS GEBRUIKEN OF ZE NIET ACHTER DE HAND HEBBEN

Fouten Gemaakt Door Smokers: Geen Screens

Iedere serieuze stoner die een metalen pijpje of een bong gebruikt om wiet te roken, heeft screens nodig. Heel veel. Een screen voorkomt dat plantmateriaal en stof in je mond komt als je inhaleert. Je moet de screens vaak vervangen om je rookgerei pico bello te houden.

Maar als je slechts een paar voorradig hebt, schiet dat natuurlijk niet op. Screens kosten niet veel, dus je kunt er net zo goed een flinke voorraad op nahouden. Deze stalen screens zijn duurzaam en kunnen verbogen worden, zodat ze in praktisch elke pijp passen. Je kunt ook gaan voor deze koperen screens. Die zijn wat buigzamer, zodat ze niets beschadigen.

10. JE ROOKGEREI TE WEINIG ONDERHOUDEN

Fouten Gemaakt Door Smokers: Je Rookgerei Te Weinig Onderhouden

Heb je net de beste wiet sinds tijden weten te scoren, verpest je viezige, kleverige, penetrante rookgerei de feestvreugde! Natuurlijk wil je de beste smaken en effecten beleven als je rookt. Daarom moet je er altijd voor zorgen dat er geen residu in de pijp of bong achterblijft. Als je regelmatig rookt, kun je het best na elk gebruik je rookgerei reinigen. Het is een kleine moeite en voorkomt dat je uren zit te prutsen met een onderdeel dat helemaal aangekoekt is met hars en andere resten.

Je kunt je rookgerei op verschillende manieren reinigen. Denk aan pijpenragers, alcohol of kokend water. Maar voor de dagelijkse schoonmaakbeurt van je bong volstaat het om deze na gebruik met warm of kokendheet water om te spoelen. Daarmee verwijder je het meeste van de achtergebleven hars. Als je klaar bent, laat je de bong gewoon opdrogen. Vergeet ook niet het water in het reservoir te verversen! Bij regelmatig gebruik moet je dat elke dag doen. Vers water vermindert de kans op bacteriën of vieze luchtjes.

Niemand is een perfecte wietroker. Onze lijst van 10 fouten die wietrokers wel eens maken, zorgt er echter voor dat je voortaan optimaal van elke hijs geniet! Veel plezier!

Gerelateerd artikel

Top 10 Meest Voorkomende Vergissingen Van Kwekers

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Nieuws Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken