Blog
Top 15 Psychedelische Documentaires
3 min

Top 15 Psychedelische Documentaires

3 min

De psychedelische ervaring is zowel diepzinnig als zeer verwarrend. Het onverwoordbare begrijpen is niet gemakkelijk, maar deze documentaires zullen je zeker aan het denken doen zetten.

Trippen is één ding, maar ze ook begrijpen is heel wat anders. Want wat gebeurt er nu eigenlijk? Daarom is het zo behulpzaam om iets te weten te komen over de aard van entheogenen, want zo kun je de ervaring beter begrijpen en kun je tot een diepere laag doordringen. Documentaires zijn een uitstekende manier om jezelf te onderwijzen en uitdagende input te ontvangen. Hier is de Top 15 documentaires over psychedelica die zeker je horizon zullen verbreden.

15. Magic Trip (2001) - IMDB 6,9

Deze documentaire is gebaseerd op het onbewerkte filmmateriaal van de legendarische door LSD aangedreven trip die Ken Kesey en Merry Pranksters in 1964 maakten en biedt een zeldzaam inkijkje in een buitengewoon moment uit de Amerikaanse psychedelische geschiedenis. Kleurrijk, opmonterend en vrolijk!

14. Psychonautics: A Comic’s Exploration Of Psychedelics (2018) - IMDB 6.9

In deze unieke combinatie van komedie en psychedelica neemt komiek Shane Mauss je mee tijdens zijn duik in de entheogene diepte. Vermaak je met de verhalen over zijn meest intense en bizarre ervaringen. Ook kun je wat opsteken van wetenschappers en experts die er hun academische blik op werpen.

13. The Substance: Albert Hofmann’s LSD (2011) - IMDB 7,1

Toen de Zwitserse chemicus Albert Hofmann als eerste LSD synthetiseerde, was hij zich niet bewust van het monumentale belang van deze ontdekking. Toen hij zijn onvrijwillige en legendarische fietstocht ondernam, realiseerde hij zich dat hij iets op het spoor was gekomen. The Substance behandelt de geschiedenis van LSD evenals de culturele impact ervan.

12. Dosed (2019) - IMDB 7.2

Volg een vrouw in haar weloverwogen besluit om psychedelica te gebruiken. Na een zware strijd met voorgeschreven pillen, wendt Adrianne zich tot natuurlijke psychedelica om haar innerlijke struggles aan te pakken.

11. Orange Sunshine (2016) - IMDB 7.2

Heb je je weleens afgevraagd waar al die LSD vandaan kwam in de jaren ’60 en ’70? Deze film gaat over de zogeheten Brotherhood of Eternal Love. Deze groep vrijgevochten surfers uit Californië hield zich aanvankelijk bezig met het kerven van vaten, maar zette later de grootste LSD-productiefaciliteit van het land op. 

10. The Spirit Molecule 2010 - IMDB 7,2

Het verkennen van DMT is het verkennen van het onzegbare. DMT is een van de krachtigste psychedelica op aarde, en toch komt het van nature ook in onze hersenen voor, evenals in honderden planten. Luister naar wat Rick Strassman, Alex Grey, Graham Hancock, Dennis McKenna en Roland Griffith te zeggen hebben over het goddelijke deeltje.

9. Peyote To LSD: A Psychedelic Odyssey (2008) - IMDB 7,3

Ethnobotanist Richard Evans Schultes was een van de eerste westerlingen die tussen de inheemse stammen in Mexico het gebruik van magic mushrooms ontdekten. In deze documentaire verkent hij hallucinogene planten over de hele wereld en de manier waarop ze de wilde psychedelische jaren 60 beïnvloeden.

8. Entheo:genesis: Awakening The Divine Within (2007) - IMDB 7,5

Entheo: genesis is een prachtig gemaakte documentaire die de archaïsche opleving vanuit een breder perspectief verkent. Hoe verhoudt traditionele spiritualiteit zich tot de neergang van de moderne maatschappij en de uitdagingen waar we voor gesteld worden? Wat is de fundamentele paradigmaverandering waar entheogenen naar streven?

7. Other Worlds (2004) - IMDB 7,7

Other Worlds werd voor het grootste deel gefilmd in het Ucayaligebied in de Amazone en verkent het traditionele leven in de Shipibogemeenschap, hun ayahuasca-tradities en hun kijk op spiritualiteit. Je kunt niet dichter bij de Amazone komen dan met deze documentaire, tenzij je er zelf naartoe gaat.

6. Neurons To Nirvana (2013) - IMDB 7,7

Neurons to Nirvana gaat over de heropleving van psychedelica in de moderne wetenschap. Deze documentaire verkent de vijf belangrijkste substanties – LSD, psilocybine, MDMA, Ayahuasca en cannabis. Deze film doorbreekt het taboe op psychedelica en is een must om te zien voor iedereen die geïnteresseerd is in hun potentie.

5. Terence Mckenna’s True Hallucinations (2016) - IMDB 8.1

Terence McKenna zette de wereld van hallucinogenen op zijn kop met baanbrekende boeken en unieke inzichten in de cultuur, geschiedenis en evolutie. Deze experimentele documentaire verkent de tijd die hij al trippend doorbracht in het Amazonegebied. Die periode in zijn leven vormde de aanleiding tot een aantal van zijn bekendste theorieën.

4. A New Understanding: Science Of Psilocybin (2015) - IMDB 8.4

Spiritueel meester en psycholoog Ram Dass sprak van een “fantastische film”. Hierin zien we het effect van psilocybine op gebruikers die niet lang meer te leven hebben. Zie hoe zij op een psychedelische reis gaan om het grote onbekende te verkennen.

3. Journeys To The Edge Of Consciousness (2019) - IMDB 8.4

Neem een geanimeerde duik in de psychedelische ervaringen van drie van de knapste koppen aller tijden: Aldous Huxley, Timothy Leary en Alan Watts. Dit kleurrijke avontuur geeft een kijkje in de geest van deze psychedelische pioniers, die hun ideeën uitten in de literatuur en het gesproken woord.

2. Hallucinogenic Honey Hunters (2011) - IMDB 8.5

We hebben allemaal wel gehoord van LSD, paddo’s, DMT en MDMA. Wat weet je echter van hallucinogene honing? Deze ongelooflijke bron van psychoactieve alkaloïden is erg gewild in delen van Nepal. Honingjagers beklimmen grote hoogtes en riskeren hun leven voor de zoete smaak en veranderde bewustzijnstoestand die deze honing biedt.

1. From Shock To Awe (2019) - IMDB 9.3

Veel veteranen worden geplaagd door nachtmerries en vreselijke beelden na terugkomst uit de oorlog. De reguliere zorg is vaak ontoereikend voor deze mensen die onvoorstelbare dingen hebben gezien. Maar hoe zit het met psychedelica? Volg de tocht van twee veteranen om het te ontdekken.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Nieuws Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken