Blog
Wat Is Het Verschil Tussen De High Van Vapen En Die Van Roken?
3 min

Wat Is Het Verschil Tussen De High Van Vapen En Die Van Roken?

3 min

Roken blijft de klassieke manier om van wiet te genieten. Toch wint vapen aan populariteit. Gebruikers discussiëren uitvoerig over de twee methoden. Er zijn overeenkomsten tussen de opgewekte high, maar ook belangrijke verschillen. Lees hier meer over de afwijkingen in kracht, helderheid en aanvang van de high.

We hebben allemaal onze favoriete wietsoorten. Op dezelfde manier hebben we ook een favoriete consumptiemethode. Buiten het aansteken van een joint of bowl genieten we tegenwoordig ook van vaporizers, edibles en zelfs lotions. Roken en vapen zijn echter verreweg de meest populaire methoden.

Je zou denken dat er niet veel verschil is tussen het roken en vapen van wiet. Toch zijn de ervaringen duidelijk verschillend. Dit valt vooral op als je nadenkt over het daadwerkelijke gevoel van de high. Met dat in het achterhoofd, bespreken we in dit artikel de genuanceerde verschillen tussen het roken en vapen van wiet. Daarnaast vergelijken we de opgewekte high.

Het verschil tussen roken en vapen

Het Verschil Tussen Roken En Vapen

Voordat we ingaan op het verschil tussen een high van vapen en die van roken, leggen we eerst enkele van de andere verschillen tussen de twee methoden uit.

Over de vraag of het één ‘gezonder’ is dan de ander, lopen de meningen uiteen. Dit heeft niets met wiet zelf te maken, maar met het verbrandingsproces dat gepaard gaat bij het aansteken. Vaporizers verhitten de wiettoppen met veel minder intensiteit dan een vlam uit een aansteker. Daarom is vapen opmerkelijk zachter voor je keel en longen. Dit komt ook doordat er geen tabak nodig is voor het vapen, terwijl het wel vaak gebruikt wordt in een joint.

Daarnaast is de kans op een droge mond door vapen veel kleiner, maar niet uitgesloten. Ook is de geur veel minder scherp, wat handig is als je discreet wiet wilt roken. Voor mensen die liever genieten van het aroma, kan dat echter een gemis zijn.

Gerelateerd artikel

Top 10 Alternatieven Voor Tabak In Joints

De high van vapen versus die van roken

De High Van Vapen Versus Die Van Roken

In beide gevallen kun je er zeker van zijn dat je zult genieten van een flinke dosis THC of CBD. Als je het totaalplaatje bekijkt, verschillen de opgewekte highs niet zo sterk van elkaar. Maar mensen die beide methoden hebben geprobeerd, vertellen vaak dat de ervaring wel degelijk verschilt.

Een deel ervan kunnen we toeschrijven aan de persoonlijke perceptie van de roker/vaper. Maar er zijn bepaalde chemicaliën die een rol spelen en de sensaties onderscheiden. Hier komen we later op terug. Welke high 'beter' is, hangt echter helemaal van jou persoonlijke voorkeur af.

Kracht van de high

Kracht Van De High

Het entourage-effect is in feite een theorie, maar steeds meer studies[1] tonen enige validiteit aan. De theorie komt erop neer dat alle cannabinoïden en terpenen met elkaar samenwerken om elkaars effecten te versterken.

Hoewel het effect vaak wordt getest in een medische context, wordt het ook duidelijk bij het vergelijken van de highs. In dit onderzoek uit 2018 kregen occasionele gebruikers dezelfde hoeveelheid THC toegediend. Testpersonen die een vaporizer gebruikten, bemerkten een intensere high dan personen die het rookten. De onderzoekers stelden vast dat de vapers meer THC in hun bloed hadden dan de rokers, waarmee ze bevestigden dat dit niet uitsluitend een placebo-effect betrof.

Nu bevestigt dat nog niets, want er zijn meer grotere onderzoeken nodig. Toch klinkt het logisch als je het entourage-effect in overweging neemt. Als je namelijk wiet aansteekt, verbranden veel van de cannabinoïden en terpenen voordat je ervan kunt genieten. In een vaporizer zul je alle verbindingen decarboxyleren zonder ze te verbranden. Zo kun je genieten van het volledige spectrum van je wiet of concentraat.

Helderheid van de high

Helderheid Van De High

Veel gebruikers melden ook dat de high van een vaporizer meer zuiver aanvoelt dan die van een bong, blunt, joint, enz. Natuurlijk is hier meer onderzoek voor nodig om enige conclusies te trekken. Toch wordt het idee ondersteund door onze kennis van wat er met cannabis gebeurt bij te hoge temperaturen.

Boven de 200ºC begint wiet namelijk bepaalde gifstoffen af te geven, zoals kooldioxide en kankerverwekkende rook. Hiervan is bekend dat deze bijdragen aan de slaperigheid, luiheid en gedesoriënteerde gevoelens van een rook-high. Maar ze zijn ook gevaarlijk voor de gezondheid. Het zou handig zijn als we de temperatuur van een joint kunnen verlagen. Toch kun je alleen met een vaporizer de hitte aanpassen. Bij verschillende temperaturen ontgrendel je de effecten van andere cannabinoïden en terpenen die je nog niet eerder had opgemerkt. Bovendien heb je niet langer te maken met rook.

Duur van de high

Duur Van De High

Voor wat betreft de 'duur' van een high, is het interessant om te zien hoe snel de high opkomt en hoe lang deze duurt. Dankzij de eerder genoemde aanpasbare warmte-instellingen, geeft vapen je meer controle over de kracht van je hits. Dit betekent dat de high korter kan aanhouden dan de high van het roken van een joint. Het is gemeld dat de high wel sneller opkomt, wat weer compenseert. Je kunt dus prima een tijdje stoned blijven met een vaporizer. Hiervoor dien je alleen elke paar uur even te inhaleren. Is een trager, meer langdurig effect je doel? Dan is roken de juiste keuze.

Gerelateerd artikel

Hoelang Duurt Een High En Hoe High Kun Je Worden?

Conclusie

We hopen dat je nu een duidelijker beeld hebt van de verschillen tussen het roken van wiet en het vapen ervan. Je wordt met beide methoden high en zult hoe dan ook plezier beleven. Als je onderweg bent en scherp wilt blijven, is vapen waarschijnlijk een betere optie. Wil je een avondje op de bank relaxen, is roken (met mate) ook prima. Over het algemeen kan het geen kwaad om eens te experimenteren, vooral als je regelmatig tabak rookt. Beginners kiezen het beste voor een milde soort, vanwaar ze zich kunnen opwerken.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken