Blog
Voordelen Van Het Gebruik Van Een Irrigatiesysteem
3 min

Voordelen Van Het Gebruik Van Een Irrigatiesysteem

3 min

Wat dacht je van een eenvoudige manier van cannabis kweken? Met een irrigatiesysteem ben je niet alleen af van het met de hand bewateren van je cannabisplanten; het heeft nog meer voordelen. Wij vertellen je alles over de voor- en nadelen van irrigatiesystemen voor cannabis.

Iedereen die cannabis kweekt, weet hoe belangrijk het is om planten de juiste hoeveelheid water en voeding te geven. Alleen dan krijg je een optimale oogst. Om de een of andere reden, krijgen geautomatiseerde irrigatiesystemen echter niet zoveel aandacht van cannabismedia en -kwekers als andere technische snufjes, zoals klimaatbeheersing of led-kweeklampen.

Verbazend veel kwekers geven nog steeds voeding en water met de hand. Maar waarom? Met een geautomatiseerd irrigatiesysteem bespaar je niet alleen tijd en energie; het heeft nog meer voordelen.

Gerelateerd artikel

Hoe Geef Je Wietplanten Water?

WAT HOUDT EEN IRRIGATIESYSTEEM VOOR CANNABIS IN?

WAT HOUDT EEN IRRIGATIESYSTEEM VOOR CANNABIS IN?

Er zijn irrigatiesystemen voor alle manieren van kweken. Zo zijn er eenvoudige systemen voor planten in grond, maar ook installaties voor volledig uitgeruste hydrocultuursystemen. In het laatste geval staan de cannabisplanten in speciale potten met een inert groeimedium, zoals perliet of kleikorrels.

Gerelateerd artikel

Ontdek Alles Over DWC En Geavanceerde Hydrocultuur

De meeste irrigatiesystemen werken op een vergelijkbare manier. Voor deze handleiding richten we ons echter op eenvoudige systemen voor kweek in grond. We gaan dus niet in op complexere kweekstijlen als hydrocultuur en aerocultuur.

COMPONENTEN VAN EEN BASISIRRIGATIESYSTEEM

COMPONENTEN VAN EEN BASISIRRIGATIESYSTEEM

Een druppelirrigatiesysteem bestaat gewoonlijk uit een aantal slangen, druppelaars en een reservoir voor je water- en voedingsoplossing. Via de slangen gaat voedselrijk water naar je planten. Afhankelijk van het systeem, is er sprake van één of meer pompen om dit op gang te houden - letterlijk. Er zijn ook reservoirs die gewoon op een verhoging staan, boven de planten. Daardoor komt het water dankzij de zwaartekracht op de plaats van bestemming in plaats van met een pomp.

Irrigatiesystemen variëren ook qua capaciteit; hoeveel planten je ermee kunt voorzien. Sommige systemen zijn alleen geschikt voor één of twee planten; andere zijn uitgerust voor complete industriële kassen. Meestal zijn irrigatiesystemen verbonden aan een timer. Daarmee bepaal je de frequentie waarmee de planten het voedingsrijke water krijgen. Op die manier heb je veel controle over hoeveel je je cannabisplanten geeft.

Nog een voordeel: een irrigatiesysteem is een volledig geautomatiseerd systeem, waar je niet bij hoeft te blijven. De meeste irrigatiesystemen zijn daarbij niet ingewikkeld te installeren. Alles wat je nodig hebt, is een goede plaats voor het reservoir. Vervolgens doe je de druppelaars in je potten en verbind je ze via de slangen met het systeem. Afhankelijk van de opzet, zijn eenvoudige irrigatiesystemen ook vrij goedkoop.

VOORDELEN VAN EEN IRRIGATIESYSTEEM VOOR CANNABIS

VOORDELEN VAN EEN IRRIGATIESYSTEEM VOOR CANNABIS

Het gebruik van een irrigatiesysteem heeft veel voordelen, waaronder:

  • Optimale voedingsefficiëntie

Met een irrigatiesysteem kun je precies bepalen hoeveel en hoe vaak je planten voeding en water krijgen. Daarmee heb je dus volledige controle over de toevoer van voedingsstoffen. Als je eenmaal hebt bepaald wat je cannabis nodig heeft voor optimale groei kun je het systeem dienovereenkomstig automatiseren en aanpassen. Er gaat dan geen enkele druppel van de voedingsstoffen verloren!

  • Waterbesparing

Het besparen van water is niet alleen een financiële kwestie; het kan ook belangrijk zijn voor kwekers in extreem droge gebieden. Met een druppelirrigatiesysteem, kun je je cannabisplanten precies de hoeveelheid geven voor een optimale groei. Daarmee bespaar je water en voorkom je dat je cannabis doodgaat door overbewatering.

  • Gezonde, sterke planten

Een efficiënte levering van water en voedingsstoffen, betekent minder problemen door te veel of te weinig nutriënten, plagen, schimmels en wortelrot. Daardoor floreren je planten en verspil je geen tijd aan het bestrijden van dergelijke problemen en het wachten op plantherstel. Dat alleen al is een groot voordeel van een irrigatiesysteem.

  • Je hoeft niet thuis te blijven om voor je planten te zorgen

In tegenstelling tot handmatig watergeven en voeden, werkt je irrigatiesysteem automatisch. Je hoeft er dus niet bij te blijven. Afhankelijk van je waterreservoir, krijgen je planten dagen, zo niet weken, precies wat ze nodig hebben. Je kunt eindelijk op reis gaan in de wetenschap dat je cannabisplanten toegang hebben tot alle benodigdheden als je weg bent. Ook dat is een groot voordeel van een irrigatiesysteem!

  • Meer tijd voor andere dingen

Het automatiseren van veelvoorkomende taken in de kweekruimte, zorgt ervoor dat je meer tijd hebt voor andere zaken. Dat klinkt misschien onzinnig als je slechts een paar planten hebt. De tijdsbesparing is echter groot als je meer cannabisplanten hebt. Stel dat je twintig minuten per dag bezig bent met watergeven; met een irrigatiesysteem bespaar je dan wekelijks maar liefst twee uur!

NADELEN VAN EEN IRRIGATIESYSTEEM

NADELEN VAN EEN IRRIGATIESYSTEEM

Helaas zijn er ook wat nadelen. We noemen een aantal belemmeringen van geautomatiseerd watergeven:

  • Regelmatig onderhoud

Irrigatiesystemen hebben regelmatig onderhoud nodig om optimaal te blijven werken. Dat houdt in dat je de voedingsoplossing in het reservoir elke 1–2 weken moet vervangen. Daarbij moet je het gehele systeem regelmatig doorspoelen om algen en mineralen weg te spoelen. Die kunnen zich opbouwen in de slangen. Je moet ook regelmatig controleren of alle planten toegang hebben tot de wateroplossing. Bij systemen zonder druppelaars, waarbij de cannabisplanten van onderaf voeding krijgen, kun je niet altijd zien of ze wel gevoed worden als er bijvoorbeeld een buis verstopt is. Omdat je niet met de hand water geeft, moet je extra goed op je planten letten.

  • Kosten

Eenvoudige druppelirrigatiesystemen kosten gelukkig niet veel, maar wel meer dan een eenvoudige gieter. Dat geldt met name als je investeert in een uitgebreid systeem met pompen. Of als je een installatie hebt waarmee je veel planten voeding geeft.

IRRIGATIESYSTEMEN: ZOWEL BINNEN ALS BUITEN?

IRRIGATIESYSTEMEN: ZOWEL BINNEN ALS BUITEN?

Veel geautomatiseerde irrigatiesystemen zijn geschikt voor binnen, buiten en kweek in kassen. Als je echter kiest voor een geautomatiseerd systeem buitenshuis, bedenk dan of je toegang hebt tot elektriciteit voor de pompen. Dat is misschien geen probleem op je balkon of terras. Kweek je echter op een afgelegen locatie, zonder stroom? Dan heb je een passief systeem nodig. Dat is een installatie waarbij het water uit een groot, verhoogd reservoir stroomt.

Gerelateerd artikel

Hoe Je Binnen En Buiten Goedkoop Wiet Kweekt

CONCLUSIE: IS EEN IRRIGATIESYSTEEM DE MOEITE WAARD?

Er zijn mensen die het geen probleem vinden om hun planten water en voeding te geven met de hand. En toegegeven, als je slechts een paar cannabisplanten hebt, is het niet veel werk. Het kan dan zelfs een leuk klusje zijn. Als je echter veel planten kweekt, is dit soms best vervelend.

Gezien de vele voordelen van irrigatiesystemen voor cannabis, is het volgens ons zeker het proberen waard. Al is het alleen maar om je planten water en voeding te geven als je weggaat. Zelfs duurdere systemen betalen zich uiteindelijk uit. Je bespaart na verloop van tijd namelijk op voedingsstoffen en water. En wat is nu belangrijker dan het kweken van gezonde cannabisplanten die je belonen met kwaliteitstoppen?

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken