Blog
VR En Psychedelica
6 min

Is VR En Psychedelica Een Goede Combi?

6 min

De technologie is met sprongen vooruitgegaan en inmiddels kunnen we door een headset op te zetten andere werelden bezoeken. Maar kun je dit ook doen tijdens het trippen? Deze combinatie biedt niet alleen recreatieve voordelen, maar kan ook therapeutisch potentieel hebben. Laten we het combineren van VR en psychedelica eens onder de loep nemen.

Onze realiteit is ongelooflijk mooi, maar soms is het ook leuk om er even aan te ontsnappen en het onmogelijke te ervaren. Psychedelica zijn bijvoorbeeld een goede manier om dit te doen. Maar dankzij de vorderingen in de technologische wereld, zijn er nu ook andere manieren. Zo kunnen we met virtual reality, afgekort 'VR', datgene wat we waarnemen manipuleren en nieuwe werelden betreden. Maar hoe zit het met het combineren van VR en psychedelica?

Wat zijn psychedelica en wat is virtual reality?

Wat zijn psychedelica en virtual reality?

Hoewel er een paar grote verschillen zijn tussen psychedelica en virtual reality, hebben de twee ook enkele overeenkomsten. Om te kunnen bepalen of het slim is om ze samen te gebruiken, moeten we ze eerst afzonderlijk bekijken:

Wat zijn psychedelica?

Psychedelica zijn drugs die ervoor zorgen dat je een trip beleeft. Dit staat bekend als een 'trip'. De bekendste psychedelica zijn paddo's, acid/LSD, mescaline en DMT/ayahuasca.

Je kunt psychedelica gebruiken voor recreatieve, spirituele of therapeutische doeleinden; of alle drie. Afhankelijk van welk middel je neemt en de dosering, kan de ervaring variëren van een lichte verdraaiing van de werkelijkheid tot een complete trip waarbij je andere universums bezoekt en met andere wezens kunt communiceren. Voor veel mensen, zowel in traditionele culturen als in de moderne maatschappij, zit er een heilig element in het gebruik van psychedelica.

Gerelateerd artikel

De Rangorde Van Psychedelica: Beginner Tot Spirituele Goeroe

Wat is VR?

Wat is VR?

VR maakt gebruik van technologie om je hersenen te misleiden en je het gevoel te geven alsof je je in een andere realiteit bevindt. Het wordt vaak gebruikt voor gaming en interactieve kunst. Het neemt je daarbij mee op een visuele en auditieve reis, waarbij je vaak onmogelijke dingen te zien krijgt.

Hoe houdt VR je hersenen voor de gek?

VR houdt je hersenen voor de gek door je visuele waarneming te manipuleren. Wanneer je een VR-headset opzet, betreed je visueel een andere wereld: een naadloze 3D-wereld die je kunt verkennen.

Met behulp van bewegingssensoren in de headset beweegt het beeld met je hoofd mee. Hierdoor ontstaat de illusie dat wat je ziet echt is en ook echt in een 3D-wereld bestaat. Omdat onze hersenen niet geëvolueerd zijn om dit soort bedrog te herkennen, zien ze deze wereld gemakkelijk als echt. Zodra er dan dingen in de 3D-wereld veranderen, reageer je erop alsof ze echt plaatsvinden.

Wat zijn de voordelen van VR?

Het meest voor de hand liggende voordeel van VR is dat het een recreatief hulpmiddel is. Maar er zijn ook veel andere voordelen:

 • Teleportatie: je kunt de hele wereld in een oogwenk bezoeken.

 • Vergaderen op afstand: voortbordurend op het bovenstaande; meerdere gebruikers kunnen op afstand met elkaar vergaderen, zonder dat iemand ver hoeft te reizen.

 • Multisensorische ervaringen: of het nu voor plezier, leren of therapie is, het multisensorische element van VR biedt een unieke reeks voordelen.

 • Kunst: VR wordt ook door kunstenaars gebruikt om fascinerende, interactieve kunstwerken te creëren. Dit is misschien wel een van de meest interessante manieren waarop VR wordt gebruikt.

Waar wordt virtual reality voor gebruikt?

Waar wordt virtual reality voor gebruikt?

VR wordt in diverse industrieën gebruikt, voornamelijk om mensen te helpen trainen:

 • Auto-industrie: voor het opleiden van ingenieurs

 • Gezondheidszorg: om operaties te oefenen

 • Retail: voor online winkelen

 • Toerisme: om een potentiële bestemming te bezoeken

 • Architectuur: om te zien hoe een ontwerp aanvoelt

 • Onderwijs: het biedt interactieve manieren om te leren

Is VR veilig?

Virtual reality is redelijk veilig, maar het is niet zonder risico's:

 • De ogen: VR kan myopie (verlenging van de oogbol) veroorzaken, meer nog dan bij schermen. Dit leidt tot bijziendheid.

 • Onveilige omgeving: als je een VR-headset draagt, zie je niet wat er om je heen gebeurt. Je loopt hierdoor meer kans om te vallen en je hoofd te stoten. En dat kan ernstige verwondingen veroorzaken.

 • Bestaande aandoeningen: deze kunnen een risico vormen. Doordat VR erg intens kan zijn, loop je meer risico op stress, black-outs en epileptische aanvallen.

 • Reisziekte: dit is een van de meest voorkomende bijkomstigheden. De ogen nemen iets op een bepaalde manier waar, terwijl je lichaam iets anders waarneemt. Hierdoor komt reisziekte vaak voor.

Psychedelica en VR: overeenkomsten en toepassingen

Zowel gebruikers als onderzoekers zijn steeds vaker geïnteresseerd in het gecombineerd gebruik van VR en psychedelica. Maar is dit een match made in heaven, of is het iets teveel van het goede? Laten we eens naar de overeenkomsten en toepassingen kijken.

De overeenkomsten

Psychedelica en VR: overeenkomsten

Zowel psychedelica als VR worden gebruikt om je een gevoel van ontzag te geven. Hierbij verstoren ze de normale werkelijkheid en plaatsen ze je in onwaarschijnlijke, mooie en vaak onmogelijke situaties.

1. Ze veranderen de perceptie

Psychedelica en VR veranderen allebei de perceptie. Psychedelische drugs veranderen meestal de realiteit en brengen je vaak naar een geheel nieuwe wereld.

VR brengt je eerder naar een geheel nieuwe realiteit die door iemand anders is gecreëerd. Waar psychedelica alle zintuigen tegelijk beïnvloeden, gebeurt dit bij VR zelden.

2. Ontzag bij gebruikers

Beide ervaringen kunnen een gevoel van ontzag opwekken. Onze realiteit is al verbazingwekkend, maar we maken er het grootste deel van ons wakkere leven al deel van uit. Hierdoor word je er een beetje gevoelloos voor. Door de realiteit drastisch en onherkenbaar te veranderen, ervaren je hersenen iets geheel nieuws.

3. Gebruik bij traditionele geestelijke gezondheidsbehandelingen

Zowel VR als psychedelica worden bij de behandeling van geestelijke aandoeningen gebruikt.

Psychedelica, met name paddo's, zijn onderzocht vanwege hun potentiële stemmingsverbeterende eigenschappen. Vermoed wordt dat ze onder andere het default mode network, ook wel het 'defaultnetwerk' genoemd, onderdrukken. Dit netwerk filtert als het ware de ervaring van prikkels die de hersenen krijgen. Door het te onderdrukken, communiceren hersengebieden directer en gemakkelijker met elkaar.

VR wordt vooral toegepast om PTSS en angst te behandelen. Door patiënten in een gecontroleerde, virtuele omgeving bloot te stellen aan triggers, kunnen ze deze angsten onder ogen zien, zonder echt gevaar te lopen en met de mogelijkheid om direct te stoppen.

Mogelijke toepassingen van de combi van VR en psychedelica

Psychedelica en VR: toepassingen

De combinatie van VR en psychedelica klinkt misschien heel spannend. Daarbij zijn er talloze mogelijke toepassingen denkbaar.

1. Psychedelica als recreatieve aanvulling

VR kan de intensiteit van een trip verder vergroten, en psychedelica kunnen ook de VR-ervaring aanzienlijk versterken. Afhankelijk van waar je bent of wat je doet tijdens het trippen, kan het zijn dat je tijdens een trip niet volledig kunt genieten.

Maar met behulp van VR kun je ongestoord trippen, terwijl je bijvoorbeeld naar je favoriete album luistert. De mogelijkheden zijn bijna ongekend wanneer je psychedelica en VR combineert.

Gerelateerd artikel

Top 10 Plaatsen Om Te Trippen

2. Psychedelica en VR in een therapeutische setting

Het gebruik van VR en psychedelica samen zou therapeutisch gezien ook heel nuttig kunnen zijn.

Als je geen ervaring hebt met psychedelica, kan het idee om ze voor therapeutische doeleinden te gebruiken misschien wat eng zijn. Wellicht roept het wel een gevoel van onbehagen bij je op. VR zou in dit geval een soort trainingservaring kunnen bieden. Doordat je alvast kennismaakt met ervaringen waarbij de realiteit verandert, kun je een soort basis leggen voor het nemen van psychedelica.

Ook zijn ziekenhuizen en behandelcentra niet altijd de prettigste locaties. Trippen in een kleine behandelkamer kan dan ook erg ongemakkelijk zijn. Met VR kunnen patiënten trippen op een locatie die voor hen prettiger is. Waarom niet eens in de jungle trippen, of aan het strand?

Welke psychedelica gaan goed met VR samen?

Welke psychedelica gaan goed met VR samen?

Hierover is nog niet veel bekend, dus voel je vrij om te experimenteren. Er zijn echter wel enkele voor de hand liggende mogelijkheden. Aangezien VR een auditieve en visuele ervaring biedt waarbij je meestal niet veel beweegt, zouden middelen die deze zintuigen juist versterken bijvoorbeeld een goede combinatie kunnen zijn; dus paddo's, LSD en misschien ook mescaline.

Visuele en auditieve ervaringen worden enorm versterkt onder invloed van deze drugs. We mogen dus aannemen dat je VR-ervaring er ook door versterkt wordt. Psychedelica hebben echter ook de neiging om dingen heel echt te laten lijken. Daarbij kunnen dingen die kunstmatig zijn, vaak extra raar overkomen. Het kan dus zomaar zijn dat je VR-ervaring niet alleen als echt aanvoelt, maar je ook het idee geeft dat je in The Matrix bent gestapt. Bereid je dus voor op een hele rare ervaring!

Hoewel het discutabel is of het een psychedelicum is, is wiet waarschijnlijk ook een prettig middel om samen met VR te gebruiken, ook al is het niet altijd geestverruimend.

Wat is belangrijk wanneer je psychedelica en VR combineert?

Belangrijk wanneer je psychedelica en VR combineert

Er is een aantal dingen waar je bij het gebruik van psychedelica in combinatie met VR rekening mee moet houden.

Heilig aspect

Veel mensen beschouwen psychedelica als heilig. En dit betreft niet alleen traditionele culturen, zoals Zuid-Amerikaanse stammen die ayahuasca gebruiken. Ook veel andere gebruikers geloven dat psychedelica een geschenk van de natuur zijn, en dat je bij het gebruik ervan in de natuur moet zijn, en niet met technologie bezig moet zijn. Voor sommigen is het idee om tijdens het trippen in een artificiële wereld te stappen, het laatste wat ze willen.

Verdwijning van de werkelijkheid

Voor gezonde mensen kan het tweevoudige verdwijnen van de werkelijkheid een aantrekkelijk, opwindend vooruitzicht zijn. Als behandeling voor mensen met bepaalde ziekten, kan het echter contraproductief zijn. Aandoeningen die bijvoorbeeld psychoses kunnen veroorzaken, kunnen ertoe leiden dat patiënten geen onderscheid meer tussen de realiteit en hallucinaties kunnen maken. Als het het einddoel is om deze mensen weer in de werkelijkheid te laten geloven, is het misschien niet zo verstandig om ze kennis te laten maken met nieuwe realiteiten die alle natuurwetten tarten.

Ze lijken misschien toch niet zoveel op elkaar

Hoewel VR zeker bepaalde visuele en auditieve elementen van een trip kan nabootsen, dringt het niet echt door tot de kern ervan. Drugs zorgen voor veranderingen in de hersenen en veranderen daarmee de daadwerkelijke perceptie van de werkelijkheid, terwijl VR alleen maar verandert wat wordt waargenomen. Dus ook al lijkt het misschien op trippen, het voelt zeker niet zo. Vaak zijn de dingen die je vanbinnen voelt tijdens een trip ook de waardevolste ervaringen, en VR kan dit simpelweg niet nabootsen. Hierdoor is het mogelijk ook maar beperkt in het voorbereiden van mensen op trippen.

Kan het ene het andere nabootsen?

Het is interessant om te zien in hoeverre bevindingen over psychedelica kunnen worden toegepast op VR, en vice versa. Neem bijvoorbeeld het defaultnetwerk. Zou VR dit netwerk kunnen onderdrukken door de hersenen te misleiden en een gevoel van ontzag op te wekken? En als dat het geval is, kunnen we het dan op zo'n manier manipuleren dat het als psychedelica werkt? Hiervoor is nog veel meer onderzoek nodig.

Psychedelica en VR: een goede combinatie?

Psychedelica En VR: Goede Combinatie?

Dat kan het zeker zijn! Maar ben wel voorzichtig. Ga er met dezelfde instelling in als bij elke andere trip, ook al is het puur recreatief. Ben je ervan bewust dat het ingrijpend, emotioneel en overweldigend kan zijn.

Ga er niet van uit dat omdat je een game gaat spelen, het leuk zal zijn. Houd er ook rekening mee dat de combinatie van VR en psychedelica waarschijnlijk ongelooflijk verwarrend zal zijn. Het kan daarbij erg veel zijn voor je hersenen om alles te verwerken. Als je besluit het te proberen, plan alles dan goed en ga voorzichtig te werk. Eén ding is echter zeker: er gaat niets boven trippen in de natuur!

Gerelateerd artikel

Hoe Bereid Je Je Voor Op Een Veilige Psychedelische Trip?

Wat betreft de combinatie voor therapeutisch gebruik, moet je twee keer nadenken voordat je dit op eigen houtje gaat doen. Als je het verkeerd doet, loop je het risico op een trip die verre van nuttig is. Overleg in dit geval dus eerst met een professional en kijk of je samen iets kunt plannen. Het is tenslotte altijd verstandig om iemand in de buurt te hebben die je in de gaten houdt.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Lifestyle Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken