Blog
Cannabis Eten Vs Roken
3 min

Waarom Cannabis Eten Sterker Is Dan Roken

3 min

Knagen aan je cannabis kan een aantal uitgesproken verschillende effecten hebben dan het roken ervan en we leggen hier uit waarom.

Heb je je ooit afgevraagd hoe het nou komt dat het eten van marihuana zoveel sterker is dan het simpelweg te roken? Je wiet in een brownie stoppen, in plaats van in een joint, kan de ervaring in zowel kracht als duur vergroten, vaak tot groot genot, maar soms tot grote ellende van de gebruiker.

Het Eten Versus Roken Van Cannabis: Hoe Reageert Het Lichaam?

Gegeten cannabis is een kracht om rekening mee te houden en kan je gemakkelijk overweldigen als je niet bent voorbereid. De redenering hierachter heeft te maken met de manier waarop de bestanddelen van cannabis inwerken op het lichaam. Als je cannabis eet, reist het door het spijsverteringsstelsel. Tijdens het proces van absorptie, reist de THC door de lever, waar het wordt omgezet in een veel krachtiger vorm. Delta-9 THC (normale THC) wordt 11-hydroxy-THC, die veel sneller en gemakkelijker door de bloed-brein barrière kan passeren, waardoor het veel harder inslaat!

Wanneer je cannabis inhaleert, in de vorm van rook of damp, worden de bestanddelen direct in je bloed geabsorbeerd door de longen. Hierdoor zal de THC de lever overslaan en direct naar de hersenen trekken, waardoor de high meer onmiddellijk is, maar minder krachtig.

Gerelateerd artikel

De 10 Beste Manieren Om Cannabis Te Roken

Opgemerkt moet worden dat de THC, die de bloed-hersen barrière niet haalt, wanneer je het rookt, via de bloedbaan door het lichaam reist. Tijdens deze reis komt het ook bij de lever terecht waar het, op dezelfde manier als wanneer je het eet, wordt omgezet in 11-hydroxy-THC. Dit zorgt dat je de effecten van beide vormen THC voelt, zodra het terugkeert naar de hersenen.

Het grote verschil tussen eten en roken, is dat ALLE THC, die je consumeert bij het eten, wordt omgezet in 11-hydroxy-THC, terwijl dat slechts bij een gedeelte gebeurt als je het rookt.

Het Doseren Van Cannabis Edibles Is Een Vak Op Zich

Het Doseren Van Cannabis Edibles Is Een Kunst Opzich

En dan is er nog het aspect van controle van de dosering. Als je marihuana eet, komt het allemaal tegelijk in je systeem terecht en er is niet veel wat je kan doen om de dosering te beheren, omdat het lang duurt voordat je effect voelt. Wanneer je marihuana rookt, merk je direct de effecten en kan je de dosering aanpassen. Dit wordt titratie genoemd: Het controleren en aanpassen van de kracht tijdens het gebruik.

Gerookte cannabis heeft de neiging te pieken in kracht na 10 minuten en zal in de volgende 30 minuten tot een uur snel afnemen. Dus via titratie, kan je jezelf gedurende een bepaalde tijd op niveau houden. Dit is niet mogelijk als je marihuana eet; je krijgt het allemaal tegelijk binnen.

Als je echter weet wat je gebruikt en hoe sterk het is, kan je een zeer accurate inschatting maken van de dosering en deze ook zo gebruiken. Om dit te bereiken, zou je altijd moeten afmeten hoeveel gram je gebruikt. Op deze manier kan je eenvoudig bepalen wat bij je past.

Als het gaat om de dosering, wordt geadviseerd om tijdens het experimenteren aan de lage kant te blijven, omdat zelfs een kleine hoeveelheid verrassend sterk kan blijken. Als je niet weet hoe sterk je materiaal is, kan je het beste starten met 0,3g of 0,5 gram wiet en jezelf opwerken.

De Effecten Van Edibles Houden (Vaak) Langer Aan

De Effecten Van Cannabis Eten Duren Langer

Meten hoelang THC in het lichaam blijft is eigenlijk vrij gecompliceerd. De maat die gebruikt wordt om te beoordelen hoelang een drug in het lichaam blijft, wordt half-life genoemd (hoelang het duurt voordat de helft van de stof het bloed verlaten heeft), maar omdat THC kan worden opgeslagen in vet en dan opnieuw kan worden afgegeven, is deze meting lastig.

Dit gezegd hebbende, waar het op neerkomt is hoe THC wordt omgezet. Als THC niet door de lever reist, zal het snel verdwijnen. Gaat het wel door de lever, kan het tussen de 6-10 uur blijven hangen. Dit betekent dat je, als je marihuana eet, en een pure dosis van 11-hydroxy THC krijgt, je behoorlijk lang high zal blijven.

De Effecten Van Edibles Treden Later In Dan Wanneer Je Wiet Rookt

Het Effect Van Cannabis Edibles Duurt Langer Vergeleken Met Wiet

De laatste factor om rekening mee te houden is de aanvang. Wanneer je rookt of vaporiseert, zullen de effecten van cannabis snel optreden, soms onmiddellijk. Wanneer je het echter eet, kan het wel 45 minuten tot anderhalf uur duren.

Dit wordt veroorzaakt door twee grote verschillen. De eerste is dat de wiet, als je rookt, vrijwel direct in je bloed komt. Het hoeft zich alleen nog maar een weg naar je hersenen te banen. Als je het eet, moet de cannabis eerst door je spijsverteringsstelsel, voordat het uiteindelijk in je bloed en je hersenen terechtkomt.

Ten tweede heeft het ook te maken met de concentratie. Het roken van cannabis zorgt voor meer THC in je bloed dan het eten ervan. Ongeveer 50-60% van de cannabinoïden die worden geïnhaleerd, komen in je bloedbaan terecht, terwijl dat slechts gebeurt met 10-20% van de gegeten cannabinoïden. Dit zorgt ervoor dat de effecten van gegeten cannabis veel langzamer opkomen.

Het Eten Van Edibles Kan De Psychedelische Aard Van Cannabis Laten Zien

Het Eten Van Edibles Kan De Psychedelische Aard Van Cannabis Laten Zien

Elke stof heeft een uniek moment, waarop de effecten in de meest prachtige vorm tot hun recht komen. Verder gaan dan dat punt zal niet altijd de plezierige effecten verhogen, maar laat vaker de onplezierige kant zien, zoals angst of een racende hartslag. Cannabis wordt over het algemeen niet beschouwd als een psychedelische stof in dezelfde klasse als magische paddestoelen of LSD, maar niettemin kan het roken van zeer krachtige wiet zeker leiden tot het eerste stadium van psychedelica.

Gerelateerd artikel

Kan Wiet Hallucinaties Veroorzaken?

Maar wanneer je het eet, kan dit aanzienlijk worden verhoogd en de effecten kunnen de eigenschappen hebben van een trip: Lange duur (4-6 uur) en milde visionaire kwaliteit, hoewel over het algemeen ook verdoving en zware ledematen worden gevoeld, maar ook lachkicks en de munchies. Naast het feit dat je minder materiaal nodig hebt een langdurig effect te bereiken, zal het eten van cannabis ook de psychedelische aard meer naar voren brengen dan elke andere vorm van consumptie.

Ga voor talloze geweldige cannabisrecepten naar het Zamnesia (Vimeo). Probeer bijvoorbeeld eens wiet-oreo's, een favoriet van Zamnesia!

Video: Hoe Maak Je Wiet-Oreo's?

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken