Blog
Wild Dagga | Leonotis leonurus
2 min

Wild Dagga: Een Lichte Euforie-Opwekker

2 min

Wild Dagga zorgt voor een lichte, opwekkende psychoactieve uitwerking. Het is dan ook een plantensoort die je zeker toe moet voegen aan je kruidenverzameling. Lees verder en kom meer te weten over haar habitat en geschiedenis en hoe mensen haar vandaag de dag gebruiken.

In de natuur kun je een overvloed aan kruiden en paddenstoelen vinden die een uitgesproken effect hebben op het menselijk bewustzijn. Bij culturen van over de hele wereld - van het Amazoneregenwoud en Gabon tot aan de weides in Engeland – staan dergelijke psychoactieve organismen op het menu om bewustzijnsveranderende effecten teweeg te brengen.

Wild Dagga valt ook onder deze unieke categorie van plantensoorten. Hoewel nog altijd onbekend is wat precies het mechanisme achter het effect van de plant is, gebruiken inheemse volkeren haar al tijden vanwege haar lichte geestverruimende werking.

WAT IS WILD DAGGA?

Wild Dagga | Leonotis leonurus

De Latijnse benaming voor Wild Dagga is Leonotis leonurus. In de volksmond wordt ze ook wel Leeuwenstaart genoemd. De plant valt daarbij onder de lipbloemenfamilie; oftewel Lamiaceae. Hiertoe behoren ook verfrissende soorten als pepermunt en appelmunt.

Binnen deze botanische familie behoort Wild Dagga tot het geslacht Leonotis. De plant komt daarbij voor in het zuiden en oosten van Afrika. Het geslacht bestaat uit negen verschillende soorten eenjarige, meerjarige, bladverliezende en groenblijvende struiken.

Wild Dagga komt oorspronkelijk uit het zuiden van Afrika en gedijt het beste in een natuurlijke omgeving die uit vochtige graslanden bestaat. Ze kan tussen de 100 en 200cm hoog worden en ongeveer 45-110cm breed. De deels groenblijvende struiken ontwikkelen lansvormige bladeren die maximaal 12cm lang worden. De rood-oranje bloemen groeien aan de bovenkant van de plant. Ze bloeien in de herfst en aan het begin van de winter en worden ongeveer 6cm groot.

De vorm en de kleur van deze imposante felle oranje-rode bloemen zijn het resultaat van evolutionaire aanpassing. Met hun buisachtige vorm zijn ze ideaal voor de gebogen snavels van Honingzuigers. Op deze manier kunnen deze dieren makkelijker van de bloemen eten. De felle kleuren trekken ook bestuivers aan, zoals vlinders.

Ondanks het psychoactieve karakter van Wild Dagga is het kweken van de plant in veel landen gewoon legaal. Rond 1600 kwam ze voor het eerst in Europa terecht, waar mensen haar vaak als sierplant telen. Later werd ze ook in Amerika en daarbuiten bekend. Na naturalisatie komt de soort nu tevens in Californië, Hawaï en Australië in het wild voor.

Gerelateerd artikel

Wild Dagga En Klip Dagga: Wat Zijn De Verschillen?

GESCHIEDENIS VAN WILD DAGGA

Geschiedenis Van Wild Dagga

Het woord “dagga” komt van het Khoikhoi-woord “dachab”, wat “cannabis” betekent. Als je de naam “Wild Dagga” vertaalt, betekent het dus “wilde cannabis”. Deze naam heeft de plant te danken aan haar lichte psychoactieve effect.

De inheemse volken van zuidelijk Afrika gebruikten Wild Dagga vanwege haar geestverruimende eigenschappen en holistische effect. Verschillende delen van de plant, waaronder de wortels, stengels, bladeren, bloemen en zaden, werden voor deze doeleinden gebruikt. Hiervan maakten de volkeren afkooksels die ze oraal innamen of een zalf voor uitwendig gebruik.

EFFECT VAN WILD DAGGA

Effect Van Wild Dagga

Wilde Dagga zorgt voor een licht euforisch en mild psychoactief effect. Onderzoekers hebben veel verschillende bestanddelen van de plant bestudeerd, waaronder leonurine. Deze in water oplosbare molecule heeft een chemische structuur die overeenkomt met THC. Hierdoor heeft het stofje mogelijk een vergelijkbaar effect, dat echter wel veel milder is.

Gebruikers van Wild Dagga geven aan dat ze na gebruik gevoelens van sereniteit, ontspanning en euforie ervaren. Deze effecten maken de plant populair in situaties waarbij je wiet zou kunnen gebruiken, zoals wanneer je thuis wilt ontspannen, een boek wilt lezen of als je gezellig met je vrienden aan het chillen bent. Soms vermelden gebruikers ook een ander effect, zoals warmte-sensaties, wazigheid of verbeterd zicht.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken