Blog
Wortelluizen Bij Wietplanten
5 min

Wortelluizen Bij Wietplanten: Hoe Bestrijd Je Ze?

5 min

Soms moeten we een tandje bijzetten om onze wietplanten te beschermen. Er zijn plagen die flinke schade aanrichten en het is aan jou om de vroege signalen van een plaag te herkennen. Maar maak je geen zorgen! Met dit artikel ben je in no-time bestand tegen wortelluis, een veel voorkomend probleem bij wietkweek.

We willen alleen het allerbeste voor onze wietplanten en doen er alles aan om ze zo gezond mogelijk te houden. Thuis kweken heeft zijn uitdagingen, maar er is niets zo bevredigend als het roken of vapen van je zelfgekweekte wiet. Maar net zoals elke andere plant waar je niet goed voor zorgt, is cannabis ook vatbaar voor ziekten en plagen.

Een van zulke plagen is wortelluis en dit wil je koste wat kost voorkomen wanneer je thuis kweekt. Maar wat zijn precies wortelluizen en wat kun je doen om je planten hiertegen te beschermen? Laten we eens kijken.

Wat is wortelluis?

Wat is wortelluis?

Luis is een van de meest voorkomende plagen op kamerplanten en in tuinen. Je treft de beestjes vaak in grote aantallen aan op de bladeren of steel van een plant. Ze voeden zich met plantweefsel en beschadigen de plant vaak dusdanig dat deze niet meer te redden is.

Dit is natuurlijk iets wat iedere gepassioneerde kweker wil voorkomen! Het bestrijden van bijvoorbeeld bladluis kan al lastig zijn, maar dit wordt nog een tikkeltje moeilijker met de aanwezigheid van een bepaalde luis die zich nestelt in de aarde rondom de wortels.

Wortelluizen behoren tot het geslacht Phylloxera en zoals de naam al doet vermoeden, voeden ze zich met wortels. Doordat deze insecten zich ongeslachtelijk voortplanten, is dit een uiterst hardnekkige plaag. Daarnaast zijn ze in staat om vleugels te ontwikkelen en andere planten te bezoeken wanneer ze een plant hebben uitgeput.

Hoe herken je wortelluis?

Hoe herken je wortelluis?

Omdat ze erg klein zijn, is het al moeilijk om bladluizen te herkennen en de variant die van de wortels leeft, is nog lastiger te ontdekken. Er zijn echter enkele dingen waarop je kunt letten om een mogelijke plaag te identificeren.

Wortelluizen kunnen van kleur verschillen en een rozige tint hebben, alhoewel ze meestal bruin of wit zijn. Hoewel ze zich meestal ingraven, is het verstandig om ook de steel van je planten na te lopen, aangezien ze zich hier nog weleens willen verschuilen. En zoals we al eerder schreven, hebben ze ook het vermogen om vleugels te ontwikkelen. Blijf dus alert op alles wat rondom je planten vliegt! Mocht je er een aantal aantreffen, maak je dan geen zorgen en lees hieronder hoe je van ze afkomt.

De symptomen van wortelluis bij een wietplant

De Symptomen Van Wortelluis Bij Een Wietplant

Als je wiet kweekt, zijn er tal van zaken waar je op moet letten, zoals voedingsstoffen, licht en water. Maar hoe herken je de symptomen van een kwaadaardige bedreiging? Bij wortelluis is het eerste signaal vaak vertraagde groei. Als de bladeren verwelken en geel beginnen te worden, kan dit een teken zijn dat je wietplant met een plaag kampt.

Hoewel deze symptomen ook de oorzaak kunnen zijn van een gebrek aan magnesium of ijzer, is het hoe dan ook belangrijk om snel actie te ondernemen. Als je eenmaal andere eventuele oorzaken hebt weten uit te sluiten, kun je beginnen met het behandelen van je planten.

Hoe beschadigen wortelluizen je planten?

Hoe beschadigen wortelluizen je planten?

De schade die wortelluis aan kan richten, is gigantisch, zeker als je bedenkt dat het maar een klein insectje is. Aangezien de beestjes nooit alleen werken, kun je ervan uitgaan dat je er veel op je plant aan zult treffen. Maar waar de meeste schade ontstaat, is bij de wortels.

Wortelschade

Wortelluizen verkrijgen hun voedsel door recht in de wortel te boren, waardoor ze het hele wortelsysteem kunnen verwoesten. Hierdoor verwelken de bladeren, zoals eerder genoemd, en zal de groei van je wietplanten flink achterblijven.

Het effect van wortelschade

Hoewel wortelschade vaak al voldoende is om een plant onherstelbaar te beschadigen, kan de aanwezigheid van wortelluis nog meer schade aanrichten. De uitwerpselen van deze beestjes stimuleren namelijk ook de groei van schimmel, wat nog meer ellende veroorzaakt. Alsof dit nog niet genoeg is, trekken wortelluizen tevens mieren aan, die weer andere plantdelen kunnen beschadigen. Bovendien verspreidt de wortelluis zich snel en makkelijk naar je andere planten, wat je absoluut niet wilt.

Hoe voorkom je wortelluis?

Maar niet alle hoop is verloren! Zoals bij alle planten, geldt ook hier dat je met een beetje onderhoud al een heel eind komt. Als je goed voor je wietplanten zorgt, zullen ze je bovendien rijkelijk belonen met flinke en gezonde toppen. Er zijn veel verschillende manieren, tips en tricks die je kunt gebruiken om deze kleine plaaggeesten weg te houden.

Netheid, orde en routine

Netheid, Orde En Routine

Ook als je nog geen plaaginsecten hebt, is dit heel belangrijk om je planten gezond te houden. Het schoonhouden van je kweekruimte is niet alleen een goede gewoonte, het kan ook voorkomen dat wortelluis zich op je planten vestigt. Neem dit op in je dagelijkse of wekelijkse routine en je zult gegarandeerd verschil zien.

Gebruik kleefvallen

Eenvoudig en veilig, maar oh zo doeltreffend! Plaats deze superplakkerige velletjes in de buurt van je planten en je zult verbaasd zijn over wat je kunt vangen. Als ze vol zitten, gooi je ze gewoon weg en gebruik je nieuwe.

Kweek vanuit een zaadje en niet met een stekje

Wanneer je stekken neemt, kunnen deze insecteneitjes of plaaginsecten bevatten. Het is goed mogelijk dat de moederplant niet voldoende geobserveerd is gedurende haar groeifase. Dit kan te wijten zijn aan grootschalige kloonoperaties waar niet veel zorg aan is besteed of aan gebrekkig toezicht. Het kweken vanuit een zaadje geeft de teler volledige controle over de planten, van begin tot eind.

Gerelateerd artikel

Zaden Versus Klonen: De Ultieme Gids Met Voors En Tegens

Isoleer en loop nieuw plantmateriaal grondig na

Isoleer En Loop Nieuw Plantmateriaal Grondig Na

Ook dit is een goede gewoonte. Als je iedere plant grondig naloopt voordat je haar in de kweekruimte plaatst, scheelt je dit veel gedoe op de lange termijn.

Geef niet te veel water

Hoewel dit logisch klinkt, is dit risico constant aanwezig gedurende de levenscyclus van je plant. Overtollig vocht trekt wortelluis aan, omdat de beestjes zich makkelijker in kunnen graven in zachtere grond.

Pas op met het gebruik van onbehandelde aarde

Wanneer je een mix op basis van onbewerkte aarde gebruikt, heb je de kans dat deze grond wortelluis bevat. Dit maakt van je planten een makkelijke prooi. Dat betekent niet dat je het gebruik van deze grond moet vermijden, maar houd hier wel rekening mee.

Wissel maatregelen af

Wissel Maatregelen Af

Het afwisselen van bestrijdingsstrategieën heeft ontzettend veel voordelen. Tegenwoordig zijn er tal van natuurlijke en biologische bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar en keer op keer dezelfde gebruiken, zorgt er alleen maar voor dat de plaaginsecten hier resistent tegen worden. Houd dus de variatie erin en je planten zullen je dankbaar zijn.

Verwijder aangetaste planten voorzichtig

Dit is een belangrijke tip. Als je eenmaal een plaag ontdekt, verwijder de plant dan heel voorzichtig uit de kweekruimte. Zorg ervoor dat er geen aarde uit de pot valt, aangezien de beestjes zo op andere planten terecht kunnen komen.

Hoe bestrijd je wortelluis op je wietplanten?

Dit waren onze belangrijkste tips wat betreft het voorkomen van een wortelluisplaag. Maar wat nu als het al te laat is en de beestjes zich al genesteld hebben? Dan zijn er een aantal behandelingsmethodes waaruit je kunt kiezen om deze vervelende luizen de baas te blijven. Grof gezien, heb je twee keuzes: chemische en biologische behandeling. Alhoewel ze allebei effect hebben, is de biologische uiteraard de veiligste en milieuvriendelijkste manier.

Biologische bestrijdingsmiddelen

Biologische Bestrijdingsmiddelen

  • Nuttige insecten en micro-organismen

Niet alle beestjes en insecten zijn schadelijk voor je wietplanten. Integendeel, sommige zijn krachtige bondgenoten in de strijd tegen wortelluis. Vooral lieveheersbeestjes en knutten zijn in staat om een luizenpopulatie te bestrijden. Je kunt ook micro-organismen aan de aarde toevoegen om de wortelluis te doen uitroeien. Beauveria bassania en aaltjes zijn een goed voorbeeld hiervan.

Gerelateerd artikel

Het Nut Van Insecten Bij Het Telen Van Wiet

  • Neemolie

De bladeren besproeien met een natuurlijke insecticide op basis van neemolie werkt ook uitstekend tegen wortelluis en andere ongunstige insecten. Besproei echter nooit de toppen.

  • Schoon speelzand

Door boven op de aarde een dunne laag zand te verspreiden, zullen alle wortelluizen sterven. Dit voorkomt ook dat andere beestjes zich in de aarde nestelen. Deze methode kan samen met andere methoden, zoals neemolie, gecombineerd worden voor een optimaal resultaat.

  • Pyrethrum spray

Pyrethrum spray is gemaakt van gedroogde madeliefjesbloemen en is een uiterst effectief bestrijdingsmiddel. In kleine hoeveelheden is het sterk genoeg om luizen af te weren, maar omdat het volledig biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk is, kan het ook worden gebruikt in een hogere dosis om al je planten te beschermen en te behandelen.

  • Rozemarijn- en citroengrasolie

Vergelijkbaar met natuurlijke neemolie, doet rozemarijn- en citroengras-olie ook goed dienst als middel tegen luizen. De beste manier om dit te gebruiken, is door het hele wortelsysteem te doordrenken, waarbij dit middel de wietplant niet aantast.

Chemische bestrijdingsmiddelen

Chemische Bestrijdingsmiddelen

  • Waterstofperoxide

Dit chemische middel wordt vooral gebruikt om wonden te desinfecteren. Veel kwekers gebruiken het echter ook om wortelluis te bestrijden. De aarde volpompen met waterstofperoxide zal alle boosdoeners doden, maar kan tevens de plant beschadigen. Daarnaast kan het gunstige bodemorganismen aantasten, dus gebruik het met mate.

  • Imidacloprid

Dit is het meest gebruikte insecticide ter wereld, zowel commercieel als voor persoonlijk gebruik. Imidacloprid maakt gegarandeerd korte metten met wat voor plaag dan ook in je kweekruimte. Het grote nadeel van dit hardnekkige middel is dat het tevens een negatieve impact op je planten kan hebben en het is bekend dat het schade aanricht.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken