Blog
Zijn cannabinoïden de oplossing voor de behandeling van HIV?
2 min

Zijn cannabinoïden de oplossing voor de behandeling van HIV?

2 min
Nieuws Onderzoek

HIV is rampzalig voor de mensheid en daarom is het zo belangrijk dat de wetenschap een manier vindt om de ziekte te bestrijden. De laatste poging draait om cannabis.

Er is een groeiende hoeveelheid onderzoek waarin de vele manieren worden aangetoond waarop cannabis kan worden gebruikt om HIV te bestrijden, van een afname in HIV-gerelateerde neuropathische pijn tot het afremmen van het virus zelf. Er lijken veel mogelijkheden te zijn voor behandeling, dus het komt niet als een verrassing dat een aantal wetenschappelijke organisaties de handen ineenslaan om de theorie in de praktijk te brengen.

Zoals de zaken er nu voorstaan, hebben mensen met HIV weinig keus dan antiretrovirale middelen (ARV's) te gebruiken. Dit zijn medicijnen die HIV onderdrukken, maar niet tegenhouden. Ze zijn absoluut effectief en remmen op drastische wijze de verspreiding van het virus, die berucht staat voor het doordringen van elke cel, en zelfs beenberg, in het hele lichaam. Ze werken echter maar tot een bepaalde hoogte en zijn niet in staat de bloed-brein barrière te doordringen, waardoor het virus vrij spel heeft in de hersenen. Net zoals bacteriën resistent worden tegen antibiotica, kan HIV resistent worden tegen ARV's, waardoor de overdracht naar andere mensen een nog gevaarlijker vooruitzicht wordt. In aanvulling op deze beperkte effectiviteit, leveren ARV's allerlei bijwerkingen, variërend van chronische diarree tot verlies van cognitieve functies. Hoewel er momenteel weinig alternatieven zijn voor patiënten met HIV, probeert de wetenschap nu nieuwe behandelmethoden te ontdekken, waar cannabinoïden bij betrokken zijn.

Cannabis Science en IGXBio Inc. slaan de handen ineen om hun expertise te delen, waarbij cannabinoïden worden gecombineerd met DNA immunotherapie. Het doel is op cannabis gebaseerde medicijnen te produceren die de gebieden aanpakt die ARV's niet kunnen beschermen en dus door de bloed-brein barrière kunnen passeren om HIV in de hersenen, maar ook resistente soorten van het virus, te bestrijden.

Op dit moment produceert Cannabis Science een medicijn dat HIV-gerelateerde Kaposi-sarcoom bestrijdt en ze ontwikkelt medicijnen om de HIV-geassocieerde cognitieve stoornissen in de hersenen te bestrijden. IGXBio Inc. heeft een DNA-vaccin gemaakt die de replicatie van het virus remt. De hoop is dat de combinatie van de kennis over cannabinoïden van Cannabis Science met DNA-gebaseerde vaccinatie ertoe zal leiden dat de twee bedrijven een doorbraak kunnen maken in de behandeling van HIV.

"Om onze positie binnen de enorme industrie van de ontwikkeling van farmaceutica verder te verstevigen, verwachten we dat ons IGXBio, GenePro programma voor de ontwikkeling van medicijnen een enorm farmaceutisch succes wordt," zei Dr Allen Herman, de Chief Medical Officer bij Cannabis Science.

Hun werk had niet op een beter moment kunnen komen. De huidige behandelingen, die beschikbaar zijn voor patiënten met HIV, worden vaak beschreven als ondraaglijk. Ze werken dan wel, maar de gebruiker ervaart allerlei negatieve effecten. Naast diegenen die al eerder genoemd zijn, veroorzaken een aantal medicijnen ook hevige hallucinaties en het verlies van botmassa. De hallucinaties kunnen zo krachtig zijn dat ze worden vergeleken met het gebruik van LSD.

Een ding is zeker; het feit dat twee medische bedrijven proberen een medicijn tegen HIV te maken, gebaseerd op cannabis, betekent dat het niet louter theorie is dat cannabis een effectieve behandeling voor HIV kan zijn. Dit is wederom een reden waarom we veel meer geld moeten pompen in het onderzoek naar medicinale cannabis.

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken