Bud Washing: Wat Is Het En Waarom Zou Je Het Doen?

Cannabis Bud Washing: Wat Is Het En Waarom Zou Je Het Doen?

Luke Sholl
Luke Sholl
Bijgewerkt op:

Het lijkt misschien een gek idee; je toppen wassen, nadat je zoveel tijd hebt gestoken in het kweken ervan. Veel mensen zijn bang dat hun waardevolle soort sterkte en smaak verliest als ze deze een wasbeurt geven. Niets is echter minder waar. Lees verder en ontdek hoe het echt zit met bud washing. Een spons en zeepsop  heb je in elk geval niet nodig hier!

"Bud washing?!"

Toen deze methode enkele jaren geleden ten tonele verscheen, waren kwekers in eerste instantie sceptisch. Men vond het idee om toppen in water te doen ronduit krankzinnig of op zijn best zinloos. Maar is het dat ook? In dit artikel behandelen we bud washing en ontkrachten we enkele mythes rond deze unieke methode.

Wat is bud washing?

Wat Is Cannabis Bud Washing?

Bud washing is het proces waarbij je vers geoogste toppen in water onderdompelt. Het lijkt misschien een vreemd concept voor mensen die dit nooit hebben geprobeerd. Feit is echter dat het de kwaliteit van je eindproduct drastisch kan verbeteren. Als je last hebt gehad van een ongedierteprobleem of stoffige omstandigheden, is bud washing misschien wel wat je nodig hebt om je oogst te redden!

Maar hoe zit het met die heerlijk uitziende en cannabinoïde-rijke kristallen op de toppen? Laten die niet los bij het wassen van je wiettoppen? Nee, daar is geen sprake van. Deze kristallen — trichomen geheten — zijn na de oogst extreem kleverig. Zelfs wanneer ze doordrenkt worden met water, komen ze niet los van de toppen. Daarentegen worden alle andere dingen die zijn blijven plakken, zoals ongewenste beestjes en vuil, zonder moeite weggespoeld.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Moet Weten Over Trichomen

Ben je nog altijd sceptisch? Weet dan dat bijna iedereen die bud washing heeft geprobeerd, daarna niet anders meer wil.

Bud washing is niet alleen effectief, maar ook kinderlijk eenvoudig en vereist geen uitgebreide apparatuur. Je hoeft je wiet niet in de wasmachine te gooien of te schrobben met zeep. Het proces duurt slechts enkele minuten en gaat niet gepaard met potentieel onveilige of onsmakelijke chemicaliën.

Belangrijk: Bud washing is NIET hetzelfde als water curing, de twee zijn zeer verschillend!

Waarom zou je toppen wassen?

Waarom zou je cannabis toppen wassen?

Het voordeel van toppen wassen is vooral een schoner product. Je spoelt hiermee eventueel achtergebleven insecten en hun eitjes weg, evenals pathogenen, zoals schimmels en meeldauw. Ook is het een goede manier om van ongewenste stoffen af te komen. Bijvoorbeeld wanneer je neemolie als bladspray hebt gebruikt en er wat op de toppen is beland.

Bud washing werkt ook goed tegen stof en vuiligheid, wat altijd en overal aanwezig is. Bekijk het eens zo: Als je fruit en groente hebt gekocht, was je deze toch ook voordat je ze eet?

Het gaat echter niet alleen om het krijgen van een "schoner" product. Mensen die hun toppen wassen, stellen dat het ook een smaakvoller en prettiger eindproduct oplevert.

Heeft bud washing invloed op de kwaliteit van wiet?

Heeft bud washing invloed op de kwaliteit van wiet?

Toen bud washing een aantal jaren terug voor het eerst ter sprake kwam op internetfora, stelden "ongelovigen" dat het de kracht en smaak (de cannabinoïden en terpenen in de trichomen) zou "wegspoelen". Toch is dit absoluut niet het geval.

Bud washing spoelt THC of CBD niet weg en heeft geen negatief effect op de smaak. Integendeel, we doen het juist om onze wiet beter te maken en niet slechter. Immers, als je bloeiende wietplant een zware regenbui te verduren krijgt, verliest ze niet plotseling alle trichomen. Als dat wel zo was, zouden we nooit meer buiten kunnen telen.

De trichomen zijn veel te kleverig om door enkel water verwijderd te worden. Zelfs met conventionele schoonmaakmiddelen is het soms lastig om hars te verwijderen van bijvoorbeeld bongs of je handen. Al maak je bij het wassen van wiet geen gebruik van onveilige chemicaliën.

Kort gezegd, verwijdert bud washing alle troep en laat het al het goede zitten.

Hoe was je wiettoppen?

Hoe Was Je Wiettoppen?

We hebben nu uitgelegd hoe snel en eenvoudig het is, dus laten we beginnen! Zo pak je het wassen van je wiettoppen succesvol aan:

Wat je nodig hebt

  • Drie grote emmers waarin je je toppen volledig kunt onderdompelen. Standaard plastic exemplaren van 10l zijn meestal prima.
  • Baking soda (natriumcarbonaat)
  • Citroensap
  • Lauwwarm water
  • Grote lepel (om mee te roeren)

Voorbereiding

Emmer 1:

Vul een van de drie emmers met lauwwarm water. Ongeveer 20°C is goed. Voeg per liter 2 theelepels baking soda en 2 theelepels citroensap toe. Dus als je een emmer van 10l gebruikt, doe je er 20 theelepels baking soda en dezelfde hoeveelheid citroensap in. Roer een beetje met de lepel om alles op te lossen.

De baking soda en het citroensap zorgen voor een milde chemische reactie die rotzooi als stof en andere vuile deeltjes afbreekt. Toch is het weer niet zo sterk dat de trichomen loskomen.

Emmer 2:

Deze emmer vul je met lauwwarm water. Nogmaals, rond de 20°C is prima. We gebruiken deze emmer om de vloeistof uit emmer 1 weg te spoelen.

Emmer 3:

Vul de derde emmer met enkel koud water. Dit is onze tweede spoelemmer.

Dat was het! We hebben hiermee een "wasemmer" (emmer 1) en twee spoelemmers. Met de laatste twee zorgen we ervoor dat we alle vuiligheid er grondig afwassen.

Bud washing: Stap voor stap

Cannabis Bud Washing: Stap Voor Stap

Voor je begint, is het handig om de drie emmers op een rij te zetten, zodat je er makkelijk bij kunt. Kies een schone plek op je balkon, terras of ergens in huis uit.

Heb je net geoogst? Dan heb je waarschijnlijk al een bak voor je verse toppen. Zet er nog eentje klaar waar je tijdelijk de gewassen wiet in kunt doen. Ook kun je ervoor kiezen om de takken van je plant te snoeien en deze, na wat knippen, meteen te wassen.

Belangrijk: Je moet ook een plek hebben waar je de gewassen toppen te drogen kunt hangen. Begin pas met wassen zodra je alles op orde hebt. Je wilt niet eindigen met een lading doorweekte toppen, zonder dat je weet waar je ze moet drogen.

Stap 1: Oogst je toppen

Met behulp van een snoeischaar of een scherp mes haal je de topdragende takken van je wietplant. Voor het wassen en drogen is het handig om er complete takken af te knippen. Laat voldoende steel zitten, zodat je de takken kunt hanteren zonder de toppen aan te raken. Een kleiner aantal grotere takken betekent bovendien dat het wassen en drogen minder moeizaam en tijdrovend is.

Stap 2: Knip de toppen

We raden aan om de toppen te knippen voordat je ze gaat wassen. Hiermee verwijder je overtollig chlorofyl en de grassige smaak die dit kan hebben, zeker na het onderdompelen.

Bovendien is het effectiever om reeds geknipte wiet te wassen. Natuurlijk kun je altijd besluiten om droog te knippen na het wassen en drogen, als dat jouw voorkeur heeft. Het is helemaal aan jou.

Stap 3: Dompel de wiet in emmer 1

Dompel een tak volledig in emmer 1. Het citroensap en de baking soda beginnen onmiddellijk hun werk te doen. Na een paar seconden kun je al rotzooi van je toppen zien komen.

Pak een tak stevig bij de steel beet en beweeg deze zachtjes door het water; voorzichtig van links naar rechts en in rondjes. Hoe meer je de toppen beweegt, des te meer vuil en verontreinigingen je verwijdert. Ga echter niet te hardhandig te werk. Blijf dit ongeveer 30 seconden doen.

Stap 4: Overtollig water afschudden

Haal de tak uit emmer 1 en schud hem voorzichtig een paar seconden. Dit helpt om overtollig water, vuil en verontreinigingen te verwijderen, wat mogelijk op de toppen is achtergebleven.

Stap 5: Spoelen in emmer 2

Doe vervolgens hetzelfde met de tak als je deed in emmer 1, maar ditmaal in emmer 2 om restjes weg te spoelen. Beweeg hem ongeveer 30 seconden door het water. Haal de tak vervolgens uit de emmer en schud het water er weer op dezelfde manier af.

Stap 6: Laatste spoeling in emmer 3

Dompel de tak nu in de laatste spoelemmer met koud water. Herhaal wat je eerder deed. Draai de tak dus langzaam rond om hem een laatste keer na te spoelen.

De kans is groot dat je vuil en gruis ziet drijven in emmers 1 en 2. Kun je je voorstellen dat je dit allemaal zou roken? Nu niet meer dus, want je hebt het er allemaal afgespoeld!

Na ongeveer 30 seconden haal je de tak uit de derde emmer. Schud hem een laatste keer zachtjes om overtollig water te verwijderen.

Gerelateerd artikel

Cannabis Toppen: Drogen En Curen

Stap 7: Laten drogen

Vers geoogste toppen zijn al vatbaar voor schimmel, maar na het wassen zijn ze pas echt drijfnat. Daarom moeten we ze meteen ophangen om te drogen!

De beste plaats om je toppen te drogen, is op een plek met een aangenaam briesje. Hang je ze binnen op? Zorg dan dat er ventilatoren in de buurt staan om het droogproces te ondersteunen. Laat de ventilator(en) ongeveer een uur hard blazen, zodat een groot deel van het water snel kan verdampen. Zet de ventilator naderhand terug op de normale snelheid. Het beste is een licht briesje dat zachtjes door de gehele droogruimte blaast.

Besteed extra aandacht aan het droogproces

Besteed Extra Aandacht Aan Het Droogproces Van Cannabis

Het proces van bud washing zelf is redelijk eenvoudig en er kan weinig misgaan, zelfs als je nog geen ervaring hebt met het kweken van wiet. Het doorslaggevende onderdeel vindt pas naderhand plaats, wanneer je de toppen droogt. Vocht en wiettoppen gaan namelijk niet goed samen. Zorg dus voor goede ventilatie en vermijd een hoge luchtvochtigheid, anders bestaat er een groot risico op schimmel. Een of twee staande ventilatoren zijn onmisbaar en niet alleen voor bud washing!

Toppen wassen — ja of nee?

Er zijn veel situaties waarin bud washing van pas kan komen: Stel bijvoorbeeld dat je niet lang geleden last hebt gehad van een spintplaag. Allerlei viezigheid kan op de toppen blijven plakken, waarvan je het meeste niet eens kunt zien.

En of je nu binnen of buiten kweekt, er is altijd stof in de lucht. Bovendien, wanneer je buitenshuis in een stad teelt, kan vervuiling een probleem vormen. Net zoals er zich na verloop van tijd stof en vuil ophoopt op de ventilatoren in je kweekruimte, gebeurt dat ook op je toppen. En wiettoppen zijn ongelofelijk plakkerig, waardoor al die dingen in je pijp of joint kunnen belanden.

Of bud washing iets voor jou is? Het is niet moeilijk, maar vereist wel wat materiaal, geduld en een geschikte droogruimte. Anders is het risico aanwezig dat er problemen ontstaan.

Als je echter alles op orde hebt, zou je bud washing naar ons idee echt eens moeten proberen. Door het zelf te doen, kom je er tenslotte het beste achter wat voor verschil het kan maken!

Je bezoekt onze Nederlandse website.