Wat Is Een Smartshop?

Wat Is Een Smartshop?

Adam Parsons
Adam Parsons
Bijgewerkt op:

Voor velen klinkt het idee om een winkel binnen te lopen en drugs te kopen te mooi om waar te zijn. Maar op sommige plekken kan het wel degelijk. Nederlandse smartshops zijn winkels die legaal psychoactieve middelen mogen verkopen. Lees verder en ontdek alles over deze shops!


Het verschil tussen smartshops en headshops

Het verschil tussen smartshops en headshops

Hoewel de woorden vaak door elkaar worden gehaald, is er een belangrijk verschil tussen smartshops en headshops. Simpel gezegd, smartshops mogen legaal psychoactieve drugs verkopen, en headshops niet.

Headshops zijn vooral gespecialiseerd in drugsaccessoires. Denk aan kasten vol met glimmende bongs en meer blunt wraps dan je ooit gezien hebt...

Smartshops verkopen ook vaak dit soort artikelen, maar zijn gespecialiseerd in de verkoop van psychoactieve middelen. In een smartshop kun je echter niet alleen 'softdrugs' kopen; het personeel weet ook vaak waar ze het over hebben.

De geschiedenis van smartshops

De geschiedenis van smartshops

De geschiedenis van smartshops is een beetje vaag. Ze lijken te zijn ontstaan in Nederland, specifiek Amsterdam, en te zijn meegegroeid met de opkomst van de drugscultuur in de jaren '60.

Wat we wel zeker weten, is dat coffeeshops voor het eerst opkwamen in de jaren '70, met de opening van de eerste officiële coffeeshop - The Bulldog - in 1975. Het lijkt erop dat smartshops op een vergelijkbare manier als coffeeshops ontstonden: eerst als juridisch dubieuze zaken onder de radar, die vervolgens beetje bij beetje aan populariteit wonnen.

De eerste officiële smartshop lijkt het Art, Mind and Design Centre te zijn geweest, geopend door Hans van den Hurk. Het eerste jaar was hij nog niet echt succesvol, en verkocht hij voornamelijk 'smart supplementen', zoals Blast, Fast Blast en Memory Fuel, naast kunstwerken van lokale jeugd.

Pas toen hij gedroogde paddo's begon in te slaan, begon het echt van de grond te komen. Toen deze kleine schimmels eenmaal in de schappen lagen, explodeerde de populariteit. Het duurde niet lang voordat Van den Hurk in heel Amsterdam een groot aantal winkels had, en ongeveer honderd groothandelsklanten.

Sinds 2002, toen gedroogde paddo's illegaal werden, zijn smartshops echter in verval geraakt.

Gerelateerd artikel

Top 15 Coffeeshops In Amsterdam

Wat kan ik in een smartshop kopen?

Wat kan ik in een smartshop kopen?

Het woord 'smartshop' is ontstaan door het feit dat deze vestigingen opereren onder de wettelijke afspraak dat ze psychoactieve producten mogen verkopen om het cognitieve vermogen te verbeteren; vandaar 'smart'. Maar ondanks deze naam en definitie moet je dit niet al te letterlijk nemen.

De drugs die smartshops verkopen, worden vaak geassocieerd met groei en welzijn, in plaats van met partydrugs waarvan je een paar dagen moet herstellen. Juridisch gezien, moeten alle middelen die in smartshops worden verkocht natuurlijk zijn. Synthetische stoffen worden in Nederland anders ingedeeld.

Voorbeelden van drugs die je in een smartshop kunt vinden, zijn:

Smartshops: kennis- en informatiebron

Smartshops: kennis- en informatiebron

In een goede smartshop kun je niet alleen drugs kopen, maar vind je ook doordacht en deskundig advies over softdrugs. Het personeel moet je kunnen adviseren over doseringen, effecten en bijwerkingen van de verschillende middelen die ze op voorraad hebben, de legaliteit van het gebruik ervan en meer achtergrondinformatie.

Medewerkers van een smartshop mogen nooit overmatig gebruik van hun producten aanmoedigen.

Gerelateerd artikel

12 Tips Voor Een Geweldige Ervaring Met Magic Truffles

Waar vind ik smartshops?

Waar vind ik smartshops?

Smartshops zijn nog steeds voornamelijk in Nederland te vinden, met name in Amsterdam. Ook buiten de landsgrenzen kun je ze tegenkomen, maar dan heten ze soms headshops, afhankelijk van waar je bent.

Woon je ver weg van een dichtbevolkt stedelijk gebied, dan is de kans klein dat je gemakkelijk toegang hebt tot een smartshop. Maar niet getreurd! Zamnesia's online smartshop verzendt producten door heel Europa. We hebben echt een fantastisch assortiment hoogwaardige producten, evenals een schat aan relevante informatie op ons blog.

Legaliteit van smartshops

Legaliteit van smartshops

In Nederland zijn smartshops legaal, zolang ze alleen natuurlijke producten verkopen. In andere landen kan de legaliteit aanzienlijk verschillen. In sommige landen verkopen ze bijvoorbeeld stoffen niet als drugs, maar als 'onderzoekschemicaliën' die worden geadverteerd met de leus ‘niet voor menselijke consumptie’. Dus afhankelijk van de locatie, kan het zijn dat smartshops via mazen in de wet opereren, in plaats van binnen een strikt wettelijk kader. Deze gevallen zijn vaak onderhevig aan continue verandering.

Wanneer je drugs bestelt, is het essentieel om de legaliteit ervan te controleren. Als je legaal online iets koopt, wil dat nog niet zeggen dat het nog steeds legaal is als het de grens overgaat!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Je bezoekt onze Nederlandse website.