Alles Over Psilocybe Cubensis

Psilocybe Cubensis

Max Sargent
Max Sargent
Bijgewerkt op:

Paddo’s worden door sommige mensen bewonderd, en door andere juist gevreesd. Het hangt er maar net van af aan wie je het vraagt. Het zal vast geen verrassing zijn dat wij bij Zamnesia dol op ze zijn, en dus in de eerste categorie vallen.

'Paddo', of 'magic mushroom', is echter een zeer brede term. Er bestaan honderden verschillende soorten psilocybine-bevattende paddenstoelen. Als je weleens paddo's gekweekt of gekocht hebt, is de kans groot dat het een Psilocybe cubensis was. Deze soort is wijdverspreid en gemakkelijk te kweken, waardoor het de populairste paddo ter wereld is.

Wat is Psilocybe cubensis?

Psilocybe cubensis is de meest voorkomende paddosoort ter wereld. Hij is te vinden in Noord-, Centraal- en Zuid-Amerika, Zuid-Azië en Australië. De soort groeit van nature op voornamelijk mest van runderen en kent veel variatie.

Psilocybe cubensis wordt ook steeds meer door thuiskwekers gekweekt, waardoor er nog meer variatie ontstaat. Er bestaan inmiddels tientallen selectief gekweekte strains, elk met een unieke vorm, grootte, kleur en uitwerking.

Het actieve ingrediënt in Psilocybe cubensis is psilocybine, vandaar de naam. In principe vallen alle soorten paddo's onder het geslacht Psilocybe. Hun psychoactieve kracht is wat hen definieert. Psilocybine heeft de chemische structuur 4-PO-HO-DMT. De dimethyltryptamine (DMT) zorgt ervoor dat het een interactie met de serotoninereceptoren van je hersenen aangaat. Ook veel andere hallucinogenen beïnvloeden voornamelijk de serotonineproductie; bij Psilocybe cubensis is dit niet anders.

Hoe heeft Psilocybe cubensis aan populariteit gewonnen?

Hoe heeft Psilocybe cubensis aan populariteit gewonnen?

Deze soort paddo is vooral populair geworden vanwege de toegankelijkheid en het kweekgemak ervan. Terwijl andere soorten paddo's als sterker worden beschouwd (azurescens, semilanceata, cyanescens) is de cubensis supergemakkelijk te kweken, niet alleen in het laboratorium, maar juist ook thuis. In 1976 publiceerden O.T. Oss en O.N. Oeric het boek 'Psilocybin', waarin in eenvoudige stappen wordt uitgelegd hoe je deze paddo’s zelf kunt telen. En sindsdien heeft de Psilocybe cubensis enorm aan populariteit gewonnen.

Uiterlijk van Psilocybe cubensis

Dit artikel is te kort om op alle verschillende verschijningsvormen van gekweekte cubensis strains in te gaan. Maar we kunnen wel een algemeen overzicht van het uiterlijk van wilde Psilocybe cubensis geven.

Hoed

Hoed

De cubensis-hoed (de 'kap' van de paddenstoel) is in het begin kegelvormig en wordt platter naarmate de paddenstoel ouder wordt. De hoedjes variëren van 1,5 tot 8cm en kunnen dus behoorlijk verschillen in grootte. De grootte wordt door verschillende factoren bepaald, van de genetica tot de omgeving. Zelfs binnen dezelfde strain kunnen de paddo's flink in grootte variëren.

De hoedjes hebben in eerste instantie een soort roodachtige tint. Naarmate de paddenstoelen ouder worden, krijgen deze echter een licht goudkleurige tint. Zoals voor de meeste delen van Psilocybe paddenstoelen geldt, kan ook de hoed blauwachtig worden.

Lamellen

Psilocybe cubensis: Lamellen

De lamellen (of 'kieuwen') bevinden zich onder de hoed, en zijn het deel van de paddenstoel waaruit sporen vrijkomen. Deze sporen worden gebruikt voor de voortplanting. Interessant detail is dat ze aseksueel worden geproduceerd. Onder ideale omstandigheden groeien er schimmeldraden uit de grond, die vervolgens paren en een nieuwe paddenstoel tot leven brengen.

Lamellen hebben in eerste instantie een bleke kleur en worden donkerder als ze sporen afgeven. Voordat de sporen vrijkomen, zijn de lamellen bedekt met een soort sluier. Deze komt los van de hoed wanneer de paddenstoel volwassen is. Vervolgens komen de sporen vrij en worden de lamellen donkerder.

Steel

Psilocybe cubensis: Steel

Een rijpe steel is meestal 4 tot 15cm lang en tussen de 0,5 en 1,5cm dik. Ook is hij meestal wit, maar de steel kan ook een lichtgele kleur krijgen. Dit deel van de paddo wordt vaak het blauwst. Als je thuis kweekt, vormt het mycelium (de witte ondergrondse schimmel waaruit een paddenstoel groeit) meestal een fijne, witte, katoenachtige dons aan de basis van de stengel.

Verschillende strains

Psilocybe cubensis: Verschillende strains

Er zijn dus veel verschillende cubensis strains, elk met zijn eigen kenmerken. Sommige zijn daarbij heel anders dan hun wilde verwanten. De Albino A+ is bijvoorbeeld, je raadt het al: een albino. De pigmentloze Albino A+ is spookachtig wit. En Penis Envy, een van de sterkste bekende strains, heeft een uitgesproken fallisch uiterlijk. Penis Envy is bovendien veel lastiger te kweken dan andere strains.

Sterkte van Psilocybe cubensis

Uiterlijk is echter niet het enige verschil tussen cubensis-paddo's. Ook de sterkte van strains verschilt nogal. Zelfs binnen dezelfde strain kan dit enorm verschillen. De sterkte hangt af van een combinatie van genetische en omgevingsfactoren.

De sterkte van wilde Psilocybe cubensis kan met een factor van 10 variëren. Gekweekte paddo’s lijken echter wat meer op elkaar, variërend met een factor van ongeveer 4. De sterkte van shrooms wordt meestal gemeten aan de hand van de concentratie van twee verbindingen: psilocine en psilocybine. Psilocybine wordt in het lichaam omgezet in psilocine, dat vervolgens kan worden verwerkt.

Gerelateerd artikel

Psilocybine VS. Psilocine: De Verschillen

Bij wilde paddo’s zijn ultraviolette straling en de voedingswaarde van de mest waarop ze groeien waarschijnlijk de belangrijkste factoren voor de uiteindelijke sterkte. Dit verklaart ook waarom paddenstoelen voor binnenkweek minder variatie vertonen en over het algemeen sterker zijn. Blootstelling aan UV-straling is bij binnen gekweekte paddo’s vaak minimaal. Ook is het substraat meestal rijk aan voedingsstoffen, en worden de paddo's goed verzorgd.

Kleinere paddo’s uit een kolonie zullen daarnaast een hogere concentratie psilocybine/psilocine per gram hebben dan grotere exemplaren. Dus 10 gram kleine paddo’s is sterker dan 10 gram grote!

Doordat er zoveel variatie is, is het doseren van paddo’s ook altijd een ruwe schatting. Elke vergelijkbare portie bevat weer een verschillende hoeveelheid psychoactieve stoffen. Dus als je de mogelijkheid hebt, kan het helpen om cubensis-soorten en -groottes te mengen, om dichter bij een nauwkeurigere dosering te komen.

Paddo DoseringscalculatorBereken

Psilocybe cubensis kweken

Psilocybe cubensis kweken

Zoals vermeld, is Psilocybe cubensis onder andere zo populair omdat de paddo makkelijk binnen te kweken is. Buiten groeien de paddo's in warme, vochtige omgevingen waar ze hun schimmeldraden in voedselrijke mest kunnen nestelen.

Binnen blijken ze robuust, veerkrachtig en leven ze op in veel verschillende omgevingen. Hoewel mest hun natuurlijke substraat is, groeien ze ook in andere substraten. Bijvoorbeeld in graan, stro, karton of kokos. Je kunt Psilocybe cubensis mycelium zelfs in water laten groeien. Dit wordt 'liquid culture' genoemd.

Als je geen zin hebt om ruimte te besteden aan een dergelijke kweek, kun je ook gekoloniseerde kweeksets bestellen waarmee je meteen aan de slag kunt!

Waarom worden paddo's blauw?

Paddo's worden blauw als gevolg van een cascadereactie, te beginnen met psilocybine. De donkerblauwe tint is daarbij het resultaat van psilocybine-oxidatie. Er ontstaat een kettingreactie, en bij deze chemische afbraak ontstaan verschillende pigmenten.

Gerelateerd artikel

Wat Betekenen Blauwe Vlekken Op Paddo's?

Om deze blauwe kleur in zijn volle glorie te zien, kun je overwegen de lemon tek-methode uit te proberen. Hiervoor moet je je paddo’s een tijdje aan de open lucht blootstellen. Uiteindelijk zullen ze dan een levendige blauwe kleur krijgen. Drink het echter wel snel op, want blauwe paddo’s betekenen dat de psilocybine wordt afgebroken!

Psilocybe cubensis gebruiken

Psilocybe cubensis gebruiken

Paddo's kunnen voor een toptijd zorgen, daar bestaat geen twijfel over. Een psychedelische ervaring is voor velen echter veel betekenisvoller dan alleen maar lachen, gieren, brullen. Zelfs mensen die paddo’s gebruiken voor puur recreatieve doeleinden, hebben achteraf meestal het idee dat er iets heel ingrijpends is gebeurd. Het is dus geen wonder dat shrooms al duizenden jaren in verschillende culturen voor religieuze en ceremoniële doeleinden worden gebruikt.

Vandaag de dag wordt in de Westerse wereld onderzocht of Psilocybe cubensis ook medische en therapeutische toepassingen heeft.

Effecten van Psilocybe cubensis

Effecten van Psilocybe cubensis

Gezien de vele potentiële toepassingen en de bewondering voor deze paddenstoelen, is het niet verrassend dat de effecten van Psilocybe cubensis sterk en indrukwekkend zijn.

Bij lage doses veroorzaken ze een vervorming van de werkelijkheid die alle zintuigen aantast. Naarmate je een hogere dosis neemt, kan dit in een complete psychedelische trip veranderen. Hoewel volledige onthechting van de realiteit zelden voorkomt bij cubensis, kan de paddo nog steeds krachtige ervaringen opwekken, waarbij je perspectief van de werkelijkheid drastisch kan veranderen.

Vanwege die sterkte is het belangrijk om deze paddenstoelen met respect te behandelen. Ze zijn over het algemeen een van de toegankelijkste psychedelica, in de zin dat de high vaak aangenaam is, maar ze kunnen toch een vervelende ervaring veroorzaken als je aan een paddo trip begint zonder respect te tonen. Wel zijn eventuele bad trips door paddo's doorgaans wat milder en korter dan met andere psychedelica, zoals LSD.

Als je psychedelica gebruikt, zorg er dan altijd voor dat je een goede instelling hebt en je in een geschikte omgeving bevindt (‘set’ en ‘setting’). Je moet je dus positief en rustig voelen, en je omgeving moet comfortabel en vertrouwd aanvoelen. Anders wordt het een soort psychische touwtrekwedstrijd, die je gegarandeerd zult verliezen van de paddenstoel!

Gerelateerd artikel

Set En Setting: Twee Essentiële Factoren Bij Een Psychedelische Trip

Legaliteit van Psilocybe cubensis

Legaliteit van Psilocybe cubensis

De legaliteit van paddo's verschilt van land tot land. In bepaalde landen worden ze in de wet onderverdeeld in verschillende onderdelen:

  • Paddenstoel (vruchtlichaam)
  • Mycelium
  • Sporen

Dat geldt ook voor Nederland. Sporen en mycelium (en truffels) zijn bijvoorbeeld legaal (daarom is het toegestaan om kweeksets voor paddo’s te verkopen), maar de vruchtlichamen van paddo’s zelf zijn illegaal.

Controleer in ieder geval altijd voordat je wat koopt, kweekt of plukt, de wet!

Psilocybe cubensis: een geschenk van de natuur

Psilocybe cubensis: een geschenk van de natuur

Psilocybe cubensis-paddo's zijn wonderbaarlijke en fascinerende dingen. Ondanks de hysterische angst van de moderne wereld voor psychedelica (een visie die nu aan het verdwijnen is), zijn paddo's al millennialang geliefd. En er worden ook steeds vaker wetenschappelijke ontdekkingen gedaan, die dit eeuwenoude fenomeen alleen maar onderstrepen.

Desalniettemin moet iedereen die dit krachtig middel wil proberen altijd voorzichtig en respectvol te werk gaan. Als je dat niet doet, ontwikkel je er misschien een levenslange angst voor en dat is doodzonde. Wees voorzichtig, en wie weet heb je er voor de rest van je leven een liefdevolle metgezel bij.

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Bronnen
  • (n.d.). Oss O, Oeric O. Psilocybin. [San Francisco, Calif.?]: Quick American Pub.; 1991. - https://books.google.com
  • (n.d.). Lenz C, Wick J, Braga D et al. Injury‐Triggered Blueing Reactions of Psilocybe “Magic” Mushrooms. Angewandte Chemie International Edition. 2019;59(4):1450-1454. doi:10.1002/anie.201910175 - https://onlinelibrary.wiley.com
Je bezoekt onze Nederlandse website.

wellicht ook interessant