Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Mescaline CactussenEr zijn 21 Producten

Mescaline cactussen spelen een zeer belangrijke rol in de sjamanistische cultuur van Zuid-Amerika. Mescaline is een psychoactieve stof die heftige visuele effecten en een sterk veranderd bewustzijn veroorzaakt. Met name de Peyote (Lophophora williamsii) uit Mexico is een bekende mescaline cactus. Naast de Peyote zijn er nog enkele andere bekende en minder bekende soorten uit Zuid-Amerika die mescaline bevatten, zoals bijvoorbeeld de San Pedro (Echinopsis pachanoi) en de Peruvian Torch (Echinopsis peruviana). We bieden een interessant assortiment van mescaline cactussen die uitstekend geschikt zijn om thuis mee verder te kweken. De cuttings kunnen simpelweg weer in de aarde gestopt worden; de cactus zal vanzelf weer wortels gaan aanmaken en verder groeien alsof er nooit iets gebeurd is.

Leeftijdsverificatie 18+

Ben je 18 jaar of ouder? De content op Zamnesia.nl is uitsluitend geschikt en bestemd voor volwassenen.

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent.


Mescaline Cactussen - Klik hier voor meer info

De Ultieme Mescaline Cactus Gids

Welkom bij onze ultieme gids over mescaline. Hieronder vind je details over wat mescaline precies is, in welke cactussen het te vinden is, de effecten ervan, hoe het wordt gebruikt en hoe je het extract verkrijgt. Laten we om te beginnen eens kijken naar een overzicht van de inhoud.

 

Wat Zijn Mescaline Cactussen?

Met mescalinecactussen worden gewoon cactussoorten bedoeld die de psychedelische drug mescaline produceren en bevatten. Door veelvuldig etnografisch onderzoek is men meer te weten gekomen over de mescalinecactussen Peyote en San Pedro en deze cactussen zijn wereldwijd bekend geworden als bedwelmende en rituele planten, maar ook als medicinale planten. Als we zouden stellen dat deze twee soorten de enige mescaline bevattende planten waren, zouden we een grote fout maken. Er zijn namelijk, naast deze twee bekende representanten, nog een heleboel andere cactussen die mescaline bevatten. Sommige bevatten zelfs grote hoeveelheden.

VIDEO: De Oorsprong Van Onze Mescaline Cactussen

 

WAT IS MESCALINE: EEN INLEIDING

Mescaline is een psychedelische verbinding gevonden in een aantal cactussoorten. Wetenschappelijk bekend als 3, 4, 5 trimethoxyphenethylamine, is mescaline een natuurlijk voorkomende alkaloïde van de fenethylamine familie. Zijn hallucinogene en geestelijk vriendelijke effecten zijn vergelijkbaar met die van LSD, psilocybine en DMT.

Mescaline-houdende planten worden al duizenden jaren gebruikt door inheemse mensen in Mexico en Zuid- en Midden-Amerika. Mescaline heeft een hoge affiniteit voor de serotonine 5HT receptoren in de hersenen en veroorzaakt excitatie van neuronen in de frontale lob. Waarom deze verschijnselen hallucinaties veroorzaken is onbekend. Het werd echter traditioneel gebruikt door inheemse volkeren voor verheffende en positieve persoonlijke en sociale effecten.

Het is bekend dat serotonine een "gelukkige" verbinding is die van nature in het menselijke brein voorkomt. De meeste moderne psychotherapeutische geneesmiddelen die voor depressie worden voorgeschreven, beïnvloeden het serotoninesysteem op een of andere manier. Het is dan ook logisch dat de positieve effecten van mescaline tot enkele weken na de centrale hallucinogene ervaring duren. Een algemeen gevoel van gemak en kalmte met heel weinig intern geestelijk gebabbel volgt altijd. Er is ook een aangesloten gevoel van schoonheid met de natuurlijke wereld voor een lange periode. Kleuren blijven helder, vooral rood en groen, en angst wordt een vage herinnering.

Mescaline was de eerste van de psychedelica om geïsoleerd te worden. In 1896 ontving Arthur Heffter mescaline uit peyote en testte het op zichzelf. Uit onderzoek bleek dat de effecten kunnen optreden bij 100 mg, maar 350 mg is nodig voor een psychotrope ervaring.

Mescaline wordt ingenomen en geabsorbeerd in het darmkanaal, waardoor het tijd nodig heeft om effect te hebben. Extracties werken veel sneller dan het consumeren van cactuschips of thee, en zijn veel minder misselijk makend.

Het is onmogelijk om verslaafd te worden aan mescaline. De evolutie heeft een anti-verslaving eigenschap ingebouwd. Als het langer dan vier of vijf dagen op een rij wordt genomen, stopt het gewoon met werken. Het nemen van grotere en meerdere doses is gewoon een verspilling van tijd.

Mescaline molecuul

SOORTEN MESCALINE CACTUS

Er zijn een aantal alkaloïde bevattende cactussen. Voor onze doeleinden zullen we ons concentreren op diegene die mescaline bevatten als de prominente actieve verbinding. In andere cactussen zijn de alkaloïden in veel te kleine concentraties om actief te zijn bij een gezonde inname. Het drinken van vijf liter cactus thee of vier kilo cactus eten zou zeker een proef zijn.

Cactussen die mescaline bevatten, doen dit met een redelijke concentratie voor inname om niet zo uitdagend te zijn. Peyote leidt de weg voor actieve alkaloidconcentraties met tussen 1 - 6% gedroogd gewicht. De 1% is meer waarschijnlijk in het algemeen. De familie Trichocereus (San Pedro en Peruaanse Torch cactussen) heeft tussen 0,3 en 1,3%. Bij beide soorten is het meestal een fout in de dosering die de sterkte bepaalt van plant tot plant.

Zamnesia biedt diverse types mescaline cactussen te koop aan in onze Smartshop, maar we hebben ervoor gekozen om de drie "best sellers" in onderstaande alinea's uit te lichten.

#1 PEYOTE

Peyote mescaline cactus

Peyote, of Lophophora williamsii, is zeker de bekendste van de cactussen die mescaline bevatten. Het is in literatuur en film verschenen en is erkend voor wat het wereldwijd is. Drugscultuur of niet.

Peyote is een langzame groeiende knop soort cactus. Het is groenachtig blauw soms grijsgroen. In plaats van wervels, heeft het bosjes "wol" die uit regelmatig verdeelde aureolen spruiten. Het groeit wild van Midden-Mexico tot Noord-Texas en werd sinds de vroeg-Colombiaanse tijd door inheemse volkeren gebruikt. Een gemiddelde droge knop van ongeveer 2 cm in diameter weegt ongeveer twee gram. Men heeft 6 tot 10 van deze knoppen nodig om de gewenste effecten te krijgen.

Peyote bloemen met een vaak eenzame, maar soms veelvouden van aangenaam symmetrische roze bloemblaadjes. Ze hebben heldere geel en saffraan helmknoppen die stuifmeel bevatten. De bloemen verschijnen tussen maart en mei en zijn verrassend bros en stevig voor iets dat zo gevoelig is. Voortplanting is door zaad zodra ze in de vrucht zijn gevormd na bestuiving. Knopen kunnen worden afgebroken en lichtjes gedroogd en met het litteken naar beneden worden gepot. Op zijn eigen zal peyote gelukkig zijn, en zich langzaam verspreiden.

#2 SAN PEDRO

San Pedro Mescaline Cactus

San Pedro of Trichocereus pachinoi (Echinopsis pachinoi) is een ster in zichzelf geworden met een aantal beschikbare soorten. Hun snelgroeiende natuur heeft ervoor gezorgd dat San Pedro cactussen het afgelopen decennium erg populair zijn geworden.

San Pedro is een columnar type cactus die in groepjes groeit. Het heeft 7 - 9 randen waarlangs aureolen groeien die clusters van kleine stekels bevatten. Een goed beklede kolom kan tot vier meter groeien en een aanzienlijke hoeveelheid mescaline bevatten. Ze vermenigvuldigen zich door zaad, verspreiden van de basis met nieuwe groei of pups, en kunnen zelfs nieuwe planten ontspruiten van ontvelde kolommen. Onbeheerd gelaten, kan San Pedro aanzienlijk verspreiden - vooral wanneer kolommen breken en verscheidene pups opkomen langs de lengte ervan.

Tijdens seizoensgebonden volle manen produceert de nachtbloeiende San Pedro grote, opvallende witte bloemen, ter grootte van eetborden. Eerst verschijnen grote bloembollen op hun eigen stengel. Dan, enkele nachten later, vaak onverwacht, barsten de bloemen open. Deze show duurt twee nachten voordat de bloemen terugkomen naar het vruchtlichaam.

#3 PERUAANSE TORCH

Peruvian Torch

Peruaanse torch, of Trichocereus Peruvianis, wordt onderscheiden door zijn lange wervelkolven die van basis tot punt in de kleuren van het veld vallen. Deze stekels zijn belachelijk scherp en doordringen de huid zonder enige waarschuwingsprik. Gewoon recht erin. Nog scherper dan een naald. Buiten bereik van kinderen houden.

Peruaanse Torch groeit zo vergelijkbaar als San Pedro dat het geen eigen beschrijving nodig heeft. Het wordt voornamelijk los van elkaar beschreven, omdat de effecten duidelijk intenser en dieper zijn in context dan San Pedro. Het heeft een meer royale omtrek en is grijsgroen in het vlees in plaats van donkergroen. Het groeit op dezelfde wijze onder dezelfde condities als andere cactussen in dit genus.

NAUWE AANVERWANTEN

Trichocereus:

 • Bridgesii
 • Cuzcoensis
 • Fulvinanus
 • Macrogonus
 • Taquimbalensis
 • Terschekii
 • Validus
 • Werdermannianu

De meeste onderscheiden zich door individuele ruggengraatregelingen en algemeen gestalte. Sommige zijn dun met zeer prominente randen. Anderen zijn mollig en de randen zijn minder opvallend. Sommigen hebben kleine aureolen met veel kleine ruggengraatjes. Sommige hebben grote aureolen met grote naalden. In ieder geval moet men voorzichtig zijn, aangezien elke soort heel erg scherp is. Allen geven echter hun eigen genuanceerde interpretatie van de mescaline aangevuurde psychedelische ervaring.

DE MESCALINE ERVARING

Begin van mescaline trip

Elke soort levert een kwantitatief verschillende ervaring op pure mescaline. Verschillende alkaloïde-profielen die in elke soort bestaan, geven nuance en karakter aan de individuele ervaring. De enthousiaste mescaline consument zal snel bepaalde planten vinden die op de juiste manier aan al hun behoeften voldoen. Deze vrienden kunnen worden voortgeplant en een heel leven worden genoten.

“De ether werd minder. De acid was allang weg. Maar de mescaline was nog steeds sterk. Goede mescaline komt langzaam op. Het eerste uur is wachten. Dan halverwege het tweede uur begin je de gozer te vervloeken die je voor de gek heeft gehouden omdat er niets gebeurt. En dan - BANG!” Fear and Loathing in Las Vegas, Hunter S Thompson.

En zo gaat het. Extracties kunnen sneller opkomen, maar het eten van gedroogde chips of het drinken van een reductie zal enige tijd duren. Een uur in ieder geval, soms wel vier. Mescaline wordt geabsorbeerd in het darmkanaal. Daarom is het goed om te vasten voor een mescaline sessie. Een schoon spijsverteringskanaal betekent dat het geconsumeerde materiaal sneller wordt verteerd.

In de vroege stadia zijn er fysieke nudges en visuele teasers. Zachte golven van perceptuele verschuivingen verrassen en verrukken. Kleuren en geluiden intensiveren. Natuurlijke levende dingen nemen halo's aan. Water en lucht vullen zich met fractaal afnemende veelhoeken. Intense lichaamsbelastingen komen en gaan in golven. Van drukkend heet tot licht en koel, is de anticipatie ontzettend mooi.

Als je thee of reducties hebt gedronken, zul je jezelf zuiveren. Ga hierin mee. Je zult veel overgeven. Het is een overvloedige reinigingservaring. Natuurlijk lichamelijk intens. Jezelf overgeven op die manier dat je jezelf binnenste buiten keert, kan absoluut uitputtend zijn. Eenmaal gedaan, zul je echter in een multiverse eenheid met alles drijven. Hier fluoresceren kleuren, en een gevoel van onbenullige sereniteit die niet kan worden verdrongen regeert hoogst. In dit tijdelijke alternatieve universum is alles goed en gesprekken zijn makkelijk.

Het poppenhuis effect is gebruikelijk. Waar objecten hyper-kleurig en plat of tweedimensionaal kunnen lijken. Het visuele landschap kan veranderen. Perspectieven kunnen ebben en stromen, en pulserende tracings en andere aangename effecten duren voor vele uren. Sommige soorten cactussen kunnen de open oogomgeving slechts een beetje veranderen, maar vertonen een heldere, surrealistische lichtshow achter gesloten ogen. Het filmscherm van je gedachten wordt overspoeld met kleuren en arrangementen die Dr. Mandelbrot trots zouden maken.

poppenhuis effect

Gevoelens versterken naarmate de uren passeren. Het is in deze onderbewuste staat dat mescaline de leringen geeft. Mescaline, zoals bij andere psychedelica, spreekt tot het onderbewustzijn in een fundamentele universele code. Zodra de centrale hallucinogene ervaring voorbij is, kan een verfriste en ontspannen nuchtere geest deze onderbewuste berichten interpreteren voor gebruik in de echte wereld. Bij andere gelegenheden kan het heel leuk zijn. Mescaline en concerten of sociale situaties gaan hand in hand. Licht shows komen tot leven, en de muziek is vijf dimensionaal. Gesprekken verlopen moeiteloos, en je ziet echt de schoonheid in alle mensen.

Is het mogelijk om een slechte trip te hebben met mescaline? Afhankelijk van wat je slecht noemt. Omgeving en context spelen hun belangrijke rol net als bij andere hallucinogenen. De gemoedstoestand bij aanvang speelt een groot deel, aangezien mescaline een grote emotionele versterker is. Soms, als je niet de juiste gemoedstoestand hebt, kan het je volledig emotioneel ten val brengen. Zodanig moet je het gebruik van mescaline overwegen, het moet ergens gebeuren waar je je comfortabel en veilig voelt, met iemand die op je past. Grote openbare evenementen worden daarom niet aanbevolen voor de eerste keer.

DE VERSCHILLEN IN EFFECTEN

Gewicht voor gewicht, Peyote heeft een dieper effect dan de Trichocereus familie. Peyote heeft ook een meer trippy aspect aan de ervaring met een chronische lichaamsbelasting. Hallucinaties kunnen schillen en lijken op LSD en de gedachteprocessen zullen in volle stroom zijn.

San Pedro biedt verhoogde visuele waarneming en mentale stroming. De fysieke druk is niet zo intens als Peyote of Peruaanse Torch, en hoewel zeer intens van nature, is het niet zo schril en meer gastvrij. Als een warme, gastvrije knuffel van een etherische reus. Verheffend en rustgevend, kalmerend en vrolijk, voelt San Pedro heel natuurlijk. Zelfs bij de hallucinatorische piek is er een stroom waarmee het gemakkelijk is om te gaan.

Peruaanse Torch heeft een lichaamsbelasting die gelijk is aan die van Peyote. De effecten zijn zeer intens. Een onzichtbare hand houdt je bij de ziel en sleept je in het konijnengat, klaar of niet. Niet noodzakelijk super hallucinogeen, maar heel erg intens. Peruaanse Torch voelt erg ceremonieel, en het vraagt dat je beweegt. Het is goed om met vrienden te dansen, dansen en dansen.

Verschillende mescaline cacti

TRADITIONEEL CACTUS BROUWSEL

Wat je nodig zult hebben:

 • Cactus naar keuze. 6 - 10 2 cm peyote knoppen per persoon of 30 cm columnar cactus per persoon.
 • Een sappige citroen per persoon
 • Enkele liters water, afhankelijk van hoeveel mensen deelnemen.
 • Grote pan of ketel.
 • Grote roerlepel.

Stap één: Neem jouw gekozen cactussen en wees uiterst bewust van stekels terwijl je de randen van het bosachtige hart afsnijdt. Peyote vereist minder voorzichtigheid in de ruggengraat afdeling.

Stap twee: Snijd het vlees in beheersbare stukken.

Stap drie: Met behulp van een blender of mixer, meng het cactus vlees met water en het citroensap in een heldergroen en slijmachtige cactusmix. Giet in ketel of grote pan. Herhaal totdat alle cactussen gebruikt zijn.

Stap vier: Roer de mix op laag vuur tot het met de helft afneemt. Luister naar wat muziek, aangezien dit wel even kan duren.

Stap vijf: Vul de pot met water en blijf roeren en reduceer het brouwsel.

Stap zes: Eenmaal terug gereduceerd, maar voordat het te dik is om te drinken, is je brouwsel klaar voor consumptie.

Opmerking: verbrand het mengsel niet - het wordt ondraaglijk vies en onmogelijk om te drinken. Een keramische slow cooker kan gebruikt worden in plaats van een pan en vlam. Laat de deksel ervan af, zodat verdamping kan optreden en je het regelmatig kunt controleren.

Handige tip: Het brouwsel koelen zal het draaglijker maken om te drinken. Laat zelfs een paar ijsblokjes erin vallen. Zout helpt ook om de smaak te beheersen. Gewone zoute chips voor erbij helpen ook echt.

GEWONE THEE

Wat je nodig zult hebben:

 • Water
 • Gedroogde en verpulverde cactus van jouw keuze.
 • Sap van een citroen per portie.
 • Sauspan

Stap één: Meng alle ingrediënten op laag vuur totdat ze verminderd zijn.

Stap twee: Voeg meer water toe en reduceer weer een beetje

Stap drie: Giet door een zeef en klaar om te consumeren.

Bereiding mescaline cactus

HOE EXTRAHEER JE MESCALINE UIT EEN CACTUS?

Dit is een voedsel-veilig extract voor mescaline-acetaat, omdat je je geen zorgen hoeft te maken over het gebruik of de aanwezigheid van zuren of sterke alkaliën. Het uiteindelijke resultaat kan veilig worden ingenomen. Veel andere (gunstige) alkaloïden blijven in dit recept onaangetast, waardoor de ervaring vollediger wordt.

Wat je nodig zult hebben:

 • 100 - 300 gram gedroogde en verpulverde cactus van jouw keuze
 • 25g per 100g/cactus van standaard gebluste kalk (calciumhydroxide)
 • 300ml per 100g/cactus van pure d-limoneen. Sommige bouwmarkten hebben dit. Het is gemakkelijk online beschikbaar en is op geen enkele manier verboden
 • 25 ml witte azijn per 100 ml d-limoneen
 • Glazen potten
 • Roestvrij staal of glazen kommen
 • Helder water. Voorgemeten flessen water zijn ideaal. Elke ring op een 600 ml fles water is 100 ml, zodat ze een ingebouwde meter hebben voor toekomstige verwijzing.
 • Rubberen handschoenen. D-limoneen kan uitslag veroorzaken als het op de huid wordt gemorst en meer dan een half uur wordt gelaten. Onmiddellijk afwassen met zeep en warm water.
 • Schaal voor het verdampen.

Stap één: Meng 25g gebluste kalk per 100g gedroogde en verpulverde cactus samen.

Stap twee: Roer er langzaam schoon water in. De ideale consistentie is een pluizige stijve stof. De kalk verlicht de mix aanzienlijk en absorbeert een aanzienlijke hoeveelheid water. In feite zal dit een verrassende hoeveelheid water afnemen. Je bent te ver gegaan als de groene pluizige stof instort en een laag water bovenop staat. Je doet dit maar één keer, het is een gemakkelijk lesje om te leren. De mix kan nog steeds gebruikt worden, maar er kan overmatig mucosa zijn dat eruit gezeefd moet worden.

Stap drie: Bedek en laat minstens zes uur staan. Een nacht is goed, maar zorg ervoor dat de mix niet uitdroogt.

Stap vier: Draag rubberen handschoenen, roer 300 ml d-limonene per 100g gedroogde cactus erin. Zorg ervoor dat je de klontjes breekt, zodat het een cactus en d-limonene smoothie is. Laat het nog een nachtje staan.

Stap vijf: Draag opnieuw handschoenen, zeef de mix door een oud t-shirt of sjaal. Iets met een redelijk fijn weefsel. Zet de gezeefde vloeistof opzij.

Stap zes: Herhaal stappen vier en vijf minstens drie keer met dezelfde cactuspulp. Dit zorgt ervoor dat elke heerlijke alkaloïde verwijderd wordt.

Stap zeven: Als je een zware laag mucosa in de gezeefde mix hebt, moet je de twee scheiden. Een juskom is ideaal. Het d-limonene kan gemakkelijk worden overgegoten.

Stap acht: Voeg in glazen potten 25 ml witte azijn per 100 ml d-limoneen toe en schud krachtig. Laat staan totdat de azijn scheidt (azijn op de bodem, d-limonene bovenaan), dan nog een keer krachtig agiteren. Zwenk meerdere keren om, tussendoor telkens laten rusten.

Stap negen: Gebruik de juskom om de azijn en de d-limoneen te scheiden. Herhaal stap acht nog twee keer met de d-limoneen. Zet azijn in een verdampschaal.

Stap tien: Verdamp de azijn in een lage 80°C oven tot een plakkerige, donkere, oranje laag overblijft. Dit kan met een mes worden geschraapt en onmiddellijk gebruikt worden. Spoel met een drank van jouw keuze.

ANDERE PSYCHOACTIEVE CACTUSSEN

Peyote with pups

Er zijn veel verschillende psychoactieve cactussen. Van de 300 soorten is bekend dat 70 ervan de psychoactieve bestanddelen bevatten. En dat hoeft niet per se mescaline te zijn. Er zijn reeds een verschillend aantal andere psychoactieve stoffen in de cactussen gevonden; in sommige gevallen moet hun aanwezigheid overigens nog worden aangetoond. De bestanddelen van de planten zijn echter voor een groot deel nog niet onderzocht. 

We kennen bijvoorbeeld middels etnobotanisch onderzoek de Epithelantha micromeris en de vruchten ervan, de Chilitos. Deze worden door Indianen geconsumeerd, net als de psychoactieve minicactus, om gedrogeerd te raken, want ze hebben het effect van stimulantia. Eerder hadden we het over de Dona-Ana cactus Coryphantha macromeris. Sommige cactussen bevatten cafeïne, zoals de Harrissia adscendens, de Leocereus bahiensis en de Cereus jamacaru (deze bevat tevens mescaline). Andere redelijk bekende psychoactieve cactussen zijn de Ariocarpus soorten met hun talrijke fenethylaminen, die beschouwd worden als ‘gekmakende drugs’, ‘de bisschopsmijters’, waarvan het werkingsprincipe nog steeds onbekend is, de Opuntia, die vele bestanddelen bevatten, etc. De echinocereus triglochidiatus zou zelfs de krachtige psychedelica 5-MeO-DMT bevatten. Veel cactussen kunnen ook voor therapeutische doeleinden gebruikt worden en een groot aantal cactussen is eetbaar. Cactussen zijn veelzijdige etnobotanische planten.

EN HOE ZIT HET MET DE DONA-ANA CACTUS?

Een cactus die vaak wordt genoemd in verband met Peyote en San Pedro is de Doñana of Dona-Ana cactus Coryphantha macromeris. Hij wordt Mulato genoemd, behoort tevens tot de inheemse, heilige planten en wordt gebruikt voor entheogene doeleinden. Hij bevat geen mescaline, maar Macromerin en andere (psychoactieve) fenethylaminen. Macromerin veroorzaakt effecten die aan mescaline doen denken, maar dan zwakker.

VALSE PEYOTE? 

De term Valse Peyote betekent niet dat er nep-peyotes worden verkocht. Valse Peyote is een term die de inheemsen gebruiken voor planten die eenzelfde soort effect hebben als Peyote of op dezelfde manier gebruikt worden. Deze bevatten geen mescaline, maar er kunnen wel andere stoffen in zitten. Voorbeelden van Valse Peyotes zijn de cactussen Mammillaria, Ariocarpus, Obregonia, Aztekium, Pelecyphora en Turbinicarpus, maar ook niet-cactussen, zoals een Tillandsiasoort, verschillende soorten kruiskruid en vele andere.

DOOR DE JUNGLE VAN NAMEN

Al die botanische namen kunnen verwarrend zijn. Dat is in het algemeen zo, maar vooral met cactussen is er veel onduidelijkheid. Dit komt deels doordat er geen algemeen erkend systeem is, maar iedereen naar eigen inzicht handelt. San Pedro en gerelateerde cactussen werden tot voor kort nog geschaard onder de generieke naam Trichocereus, maar nu worden ze tot het Echinopsisgeslacht gerekend. Voorheen behoorden ze tot het Cereusgeslacht. En zo ontstaat de verwarring: de mescalinebevattende Pterocereen is ineens beschikbaar als Stenocereus en het Dolichothelegeslacht, dat tevens psychoactieve bestanddelen bevat, wordt nu tot het Mammillariageslacht gerekend. We zouden nog vele voorbeelden kunnen opnoemen.

 Onderzoekers en gebruikers komen dan voor een probleem te staan. Wat nu als je de oude, sinds lang gebruikelijke benaming gebruikt, terwijl men in de handel al lang de nieuwe naam hanteert? Of omgekeerd? Zonder gloednieuwe cactusgidsen of gedetailleerde informatie over de huidige situatie heb je een probleem. Maar het wordt zelfs nog gecompliceerder. Zelfs als het op de diversiteit van een soort aankomt, is er onenigheid, bijvoorbeeld met de Lophophorasoort (Peyote). Sommigen beweren dat alleen de soort Lophophora Williamsii bestaat, met als variëteiten Lutea en Williamsii. Anderen menen dat naast de soort Williamsii ook nog de soorten Lophophora Fricii, Lophophora Diffusa en Lophophora JourDiana onderscheiden kunnen worden. Als het echter op de botanie van de plant aankomt, gaat men het meest rationeel te werk – alles soorten en variëteiten bevatten mescaline en andere fenethylaminen.

 

JE EIGEN CACTUSSEN KWEKEN

 • CACTUSSEN KWEKEN UIT ZADEN

Alle mescalinecactussen kunnen uit zaden worden gekweekt. Deze zaden zijn verkrijgbaar in tuincentra en etnobotanische winkels. Cactuszaden worden in potgrond geplaatst en eventueel met wat zand bedekt. Dit om schimmels te voorkomen. Houd de boel daarna goed vochtig en plaats het in een kasklimaat, bijvoorbeeld met een kleine propagator.

De zaden ontkiemen redelijk snel, afhankelijk van de soort, en later, als het stabiele zaailingen zijn, verplaats je ze naar aparte potten. Nu moet je geduldig zijn. Langzaamaan zullen de cactussen zich ontwikkelen van zaailingen naar planten. De cactussen moeten regelmatig bewaterd worden, maar nooit excessief. Gewoon wanneer het substraat droog is. Dit kan echter per cactus verschillen. Daarnaast hebben ze nog een ding nodig: licht. Daarom moeten ze op de vensterbank geplaatst worden of, in de zomer, zelfs buiten.

Bolivian Torch (Echinopsis Lageniformis) 20 Zaden

 • CACTUSSEN KWEKEN UIT CUTTINGS

Met een cutting als beginpunt kun je een vliegende start maken wat het groeiproces betreft. Leer hoe je eenvouding uit cutting kunt kweken aan de hand van onze handige Cutting Kweekgids.

 • ZELFS CUTTING SNIJDEN

Neem een schoon mes, snij een stukje van de cactus af, laat het oppervlak drogen en stop het daarna gewoon in cactussubstraat. Aan het uiteinde van de vaatbundels zullen nieuwe wortels groeien en het geheel zal zich onafhankelijk ontwikkelen en groeien.

Sommige cactussen vormen loten die gemakkelijk van de moederplant losgemaakt kunnen worden en verder apart gekweekt kunnen worden. Bij de meeste cactussen is de vegetatieve voortplanting erg eenvoudig.