Blog
5 Redenen Waarom Elke Kweker Cannabis Zou Moeten Veredelen
3 min

5 Redenen Waarom Elke Kweker Cannabis Zou Moeten Veredelen

3 min
Seedshop

Thuis cannabis veredelen stelt je in staat om nieuwe soorten te creëren met gehaltes cannabinoïden en terpeenprofielen die perfect aansluiten op je smaak. Daarnaast draag je bij aan iets groters: de genetische diversiteit van de gehele plantensoort.

Met het veredelen van cannabis bedoelen we gecontroleerde voortplanting van 2 cannabisplanten. Dit stelt breeders in staat nieuwe soorten te creëren met de gewenste eigenschappen van beide ouders. Breeders bestuiven de toppen van een vrouwelijke plant met het stuifmeel van een mannetje. Simpel gezegd, is veredeling dus het faciliteren van voortplanting onder planten.

Stel dat een breeder een vrouwtje kweekt met prachtige, paarse toppen. Mogelijk wil hij deze kruisen met een groot, productief sativa-mannetje om zo het beste van beide werelden te bewerkstelligen. Door de soorten over meerdere opeenvolgende generaties te kruisen, creëert hij een hoog nageslacht met kleurrijke toppen. Uiteraard vergt dit flink wat werk. Wellicht zijn terugkruisingen en meerdere generaties nodig om stabiele nakomelingen te ontwikkelen die deze kenmerken consistent vertonen.

VoedingBekijk Voeding

Het veredelen van cannabis lijkt misschien voorbehouden aan professionals in witte laboratoriumjassen met dure faciliteiten. Toch kun je het thuis net zo gemakkelijk doen. Wanneer je al ervaring hebt met kweken, dan kun je net zo goed beginnen met kruisen. Het is niet alleen een leuke hobby, maar ook een fantastische manier om je eigen stash te ontwikkelen met je favoriete eigenschappen.

Er zijn meerdere redenen om cannabis te kruisen. Het is allereerst eenvoudig en zowel voor binnen als buiten geschikt. Bovendien resulteert het misschien wel in een geheel nieuwe en unieke soort. Hier zijn 5 redenen waarom je eens zou moeten proberen cannabis te veredelen.

1. CREËER DE IDEALE CANNABISSOORT

CREËER DE IDEALE CANNABISSOORT

Elke blower heeft zo zijn eigen voorkeuren wat betreft effecten, smaken en aroma's. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld een voorkeur voor indica’s. Zij waarderen de fysieke lichamelijke high die deze ondersoorten bieden, met hun therapeutische en verdovende kwaliteiten. Anderen geven echter de voorkeur aan sativa’s. De stimulerende en motiverende hoofd-high hiervan helpt bijvoorbeeld bij creatieve projecten en om overdag energie te krijgen. Ook zijn er blowers die dol zijn op een combinatie van deze twee ondersoorten in diverse samenstellingen. Dergelijke variëteiten bieden daarbij een mix van bovenstaande effecten.

De veredeling van cannabis kan na verloop van tijd een soort opleveren die perfect aansluit op je voorkeuren. Door te beginnen met soorten met vergelijkbare kenmerken, kun je vervolgens bepaalde exemplaren kruisen om nageslacht te krijgen met deze eigenschappen in hogere mate.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Je Eigen Knock-Out Cannabissoort?

Hetzelfde geldt voor de smaak van een cannabissoort. Onder soorten bestaat er veel diversiteit qua zowel smaken als geuren. Beide worden bepaald door terpenen. En deze aromatische moleculen worden weer aangemaakt door de trichomen van cannabistoppen.

Terpenen leveren niet alleen unieke geuren en smaken op, maar beïnvloeden soms ook de high. Dit noemen we het entourage-effect. Door soorten met gewenste terpeenprofielen te kruisen, kunnen veredelaars een nieuwe soort ontwikkelen met de gewenste aromatische kwaliteiten. Strains met een vergelijkbaar terpeenprofiel kun je daarbij mengen om een specifieke smaak of geur te benadrukken. Je kunt echter ook soorten met diverse profielen kruisen voor aanvullende smaken.

2. TEST JE VAARDIGHEDEN ALS KWEKER

TEST JE VAARDIGHEDEN ALS KWEKER

Het kweken van cannabis is een eindeloos proces. Je begint door met vallen en opstaan te leren, tot je de fijne kneepjes goed beheerst. De leercurve is voor de beginner soms steil. De hoeveelheid informatie over factoren als het bewateringsschema, de voeding, het licht, de luchtstroom, toppen, het snoeien, oogsten en het opzetten van een kweekruimte is aanvankelijk vaak overweldigend. Veel beginners beginnen daarom met het kweken van een robuuste autoflower. Deze soorten zijn vaak vergevingsgezind en bloeien snel.

Zodra je als kweker deze teelt onder de knie hebt, is het vanzelfsprekend om op te schalen. Je kiest hierbij fotoperiodieke of autoflowering soorten die uitdagender zijn om te kweken. Ze belonen je echter ook met hogere opbrengsten en krachtigere highs. Kwekers met een gemiddeld niveau experimenteren vaak met kweekmethodes om de opbrengsten te verhogen. Denk aan low stress-training (LST) en de screen of green-methode (ScrOG).

Ontkiemenbekijken ONTKIEM PRODUCTEN

Of je pas begint met kweken, gemiddeld ervaren of juist doorgewinterd op dit gebied bent, je kunt je kweekvaardigheden testen door de soorten die je kweekt te kruisen. Wat je niveau ook is, hiermee word je over het algemeen beter in het verzorgen en telen van cannabis. Om te kruisen naast het kweken, heb je een speciale ruimte nodig voor het veredelen. Zo voorkom je dat andere planten ongewenst bestoven worden. Daarnaast leer je hoe vrouwelijke toppen bestoven worden en hoe je het mannelijke geslacht van de soort teelt en verzorgt.

3. ROEM EN RIJKDOM

ROEM EN RIJKDOM CANNABIS

Naast dat het een waardevolle vaardigheid en bijzonder leerzame ervaring is, zitten er ook andere voordelen aan het kruisen van wiet. Veredelaars die een speciale genetische mix weten te veredelen, mogen namelijk rekenen op erkenning en lof vanuit de cannabiswereld. Er bestaan duizenden cannabissoorten en telers ontwikkelen er elk jaar weer meer. De toppen van deze soorten zijn onderhevig aan keuringen en tests bij talloze prestigieuze evenementen en competities. De beste worden daarbij beloond met prijzen en awards. Ook jij bent straks misschien wel een winnaar op een van deze evenementen. Zo druk je je stempel op de wereld van wiet, naast het ontwikkelen van je vaardigheden in de veredeling.

4. ONTDEK IETS NIEUWS

ONTDEK IETS NIEUWS CANNABIS

Bij veredeling draait het allemaal om experimenteren. Het is een wetenschap en tegelijkertijd ook een kunstvorm. Door soorten te kruisen waar je al dol op bent, ontdek je wellicht een combinatie die een totaal onverwachte high of smaak oplevert, door unieke verhoudingen cannabinoïden en terpeenprofielen. Dit biedt weer nieuwe mogelijkheden voor je cannabiservaring. En er is niets beter dan te weten dat jij degene bent die er verantwoordelijk voor is.

SeedfinderKlik hier

5. DRAAG BIJ AAN DE GENETISCHE DIVERSITEIT VAN CANNABIS

DRAAG BIJ AAN DE GENETISCHE DIVERSITEIT VAN CANNABIS

Er zijn vele pure en ongewijzigde landrassen op aarde, die ontwikkeld zijn door de vereisten van de natuur. Cannabis is echter zo’n diverse plant geworden door selectieve veredeling van de mens. Genetische diversiteit is belangrijk, aangezien het consumenten iets totaal nieuws biedt en aan alle behoeften tegemoetkomt. Sommige kwekers hebben genetica nodig die is veredeld om bestand te zijn tegen de kou en die snel bloeit. Anderen willen juist soorten die tropische hitte aankunnen. Sommige medicinale gebruikers hebben strains nodig met torenhoge THC-gehaltes, terwijl anderen minimale sporen van deze cannabinoïde en veel CBD wensen. Door genen van specifieke soorten te kruisen, draag je actief bij aan de toekomstige genetische diversiteit van cannabis en creëer je iets waar andere kwekers en consumenten ongetwijfeld geïnteresseerd in zijn.

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken