Blog
Vossenstaarten
5 min

Zijn Wiet Toppen Met Foxtails Slecht?

5 min

Foxtails zijn een vreemd fenomeen dat vervormingen in wiettoppen veroorzaakt. Maar wat zijn het precies, wat veroorzaakt het en moet je je zorgen maken als je toppen gaan foxtailen? Lees verder om erachter te komen.

Foxtails zijn een misvorming (ook wel 'foxtailing' genoemd) die bij bloeiende wietplanten kan voorkomen. Hoewel het er misschien alarmerend uitziet, leer je in dit artikel alles wat je erover moet weten, wat de oorzaak ervan is en of het een reden tot zorg is.

Wat zijn cannabis foxtails?

Wat Zijn Cannabis Foxtails?

De term 'foxtail' verwijst naar een fenomeen waarbij de toppen van je wietplant een vreemd, onregelmatig uiterlijk krijgen. Als kweker kan het behoorlijk verontrustend zijn wanneer je dit ziet gebeuren, vooral als je het nog nooit eerder hebt gezien. Hieronder leren we je hoe je foxtails kunt herkennen en hoe je kunt bepalen of ze wel of geen kwaad kunnen.

Hoe ziet een foxtail eruit?

In plaats van dikke vette toppen, worden foxtails lang en slank. Als je ze van dichtbij bekijkt, zul je zien dat het individuele kelken zijn die op elkaar liggen en lange, dunne, torenachtige structuren vormen. Je ziet vaak ook dunne sugar leaves onder sommige kelken uitsteken. Hierdoor krijgen de toppen een vreemd, bossig uiterlijk dat lijkt op dat van een vossenstaart, vandaar de naam.

Gerelateerd artikel

Het Kweken Van Megatoppen: 10 Stappen Naar Succes

Oorzaken van foxtails

Er zijn drie hoofdoorzaken bij wiet. Als je deze oorzaken eenmaal weet en kunt herkennen, kun je het effect ervan op je planten ook beter begrijpen en op de juiste manier ingrijpen.

Genen

Genen

Sommige soorten zijn gewoon vatbaarder voor het ontwikkelen van foxtails dan andere. Al meer dan veertig jaar experimenteren breeders met de levendige genenpool van wiet en creëren ze allerlei verschillende strains, elk met eigen unieke kenmerken.

Foxtailing is in sommige gevallen het directe resultaat van breeding. Sommige breeders vinden deze eigenschap namelijk geweldig en kweken graag planten die unieke toppen produceren. Dus als je wietplanten foxtails hebben en je weet zeker dat het niet te wijten is aan stress (waar we hieronder meer over zullen vertellen), kweek je misschien wel een soort die genetisch voorbestemd is om deze unieke eigenschap te vertonen.

Hittestress

Hittestress

Stress is de op een na belangrijkste oorzaak van foxtails bij wietplanten. Een van de meest voorkomende stressfactoren daarbij is overmatige hitte.

Wietplanten gedijen het best bij temperaturen tussen de 20 en 30°C. Vergeet echter niet dat sommige soorten de voorkeur geven aan een iets koelere of warmere temperatuur. Overmatige hitte kan echter alle aspecten van de biologie van de plant beïnvloeden. Zo kan teveel warmte het vermogen om voedingsstoffen en water op te nemen, de fotosynthese en de groei van gezonde wortels, bladeren en toppen beïnvloeden.

Wiet is dan wel een behoorlijk taaie plant en vaak ook wel bestand tegen een of twee dagen hoge temperaturen, vooral buiten, maar als de temperatuur in je tuin, kas, tent of kweekkamer constant boven de 30-32°C ligt, met name tijdens de bloei, kunnen je planten foxtails gaan ontwikkelen.

Gerelateerd artikel

De Ultieme Temperaturen Voor Het Kweken Van Cannabis

Lichtstress

Lichtstress

Een andere belangrijke stressfactor die verantwoordelijk kan zijn voor het ontstaan van ongewenste of 'kwalijke' foxtails, is lichtstress. Hoewel wiet een plant is die van de zon houdt, kan teveel kunstlicht je planten gemakkelijk aantasten. Ook dan kunnen er foxtails ontstaan.

Kweeklampen die erg heet worden of die te dicht bij de toppen van je plant hangen, kunnen snel stress veroorzaken. Als je binnen kweekt, zorg er dan dus voor dat je je lampen goed plaatst en ze gedurende je kweek aanpast aan de hoogte van je planten. Wanneer je de mogelijkheid hebt, raden we ook aan om in plaats van HID-lampen ledlampen te gebruiken. Deze geven namelijk veel minder warmte af.

Toppen met foxtails: kan het kwaad?

Toppen Met Foxtails: Kan Het Kwaad?

Foxtails zouden geen probleem moeten vormen als de soort genetisch voorbestemd is om deze eigenschap te vertonen. We noemen dit ook wel 'good foxtailing'. Als ze echter worden veroorzaakt door stress, zijn ze niet wenselijk en moet je zo snel mogelijk de onderliggende oorzaak vinden en het probleem oplossen.

Als je wel van wat vreemde en unieke soorten wiet houdt, raden we je aan de volgende strains eens te bekijken, met een grote kans op foxtails. Zo niet, lees dan daaronder verder om te leren hoe je ongewenste foxtails in je kweekruimte kunt voorkomen.

Blue Cheese (Royal Queen Seeds)

Blue Cheese (Royal Queen Seeds)

Royal Queen Seeds is een van onze favoriete zadenbanken en hun Blue Cheese is heel speciaal. Deze krachtige indica-dominante soort is een kruising tussen, je raadt het misschien al, Cheese en Blueberry, en levert heerlijke aroma's. Bovendien biedt ze ongelooflijke opbrengsten na slechts zeven tot acht weken bloei.

Blue Cheese is super aromatisch en combineert aardse, muskusachtige en kaasachtige aroma's met hints van zoete bessen. Bovendien groeit ze zowel binnen als buiten erg goed en produceert ze prachtige, dichte toppen met vaak blauwe of paarse tinten. Deze wiettoppen zitten daarbij onder een dikke, kleverige laag hars die boordevol cannabinoïden en terpenen zit. Foxtailing is bij deze soort niet gegarandeerd, maar talloze kwekers hebben het wel gemeld.

Blue Cheese Automatic (Royal Queen Seeds) feminized

(15)
Ouders: Blueberry x Cheese x Ruderalis
Genetica: Ruderalis/Indica/Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken van zaadje tot oogst
THC: 16%
CBD: Laag
Bloei soort: Autoflowering

Train Wreck (Greenhouse Seeds)

Train Wreck (Greenhouse Seeds)

Greenhouse Seeds heeft eigenlijk geen introductie meer nodig, en hun paradepaardje Train Wreck al helemaal niet. Train Wreck komt voort uit unieke cannabis strains uit Californië, en is een mysterieuze soort waarvan de exacte oorsprong moeilijk te achterhalen is. Maar dankzij haar aroma's, smaak en kracht is Train Wreck uitgegroeid tot een favoriet onder blowers over de hele wereld, vooral onder therapeutische gebruikers.

Train Wreck is enigszins sativa-dominant en heeft ongeveer negen tot tien weken nodig om te volgroeien. Haar toppen zijn echter het wachten meer dan waard. Met tot wel 22% THC, een rijke en muskusachtige dennengeur, en diep ontspannende effecten, is het geen wonder dat Train Wreck een begrip is geworden in de cannabisgemeenschap. Hoewel het niet gegarandeerd is dat je elke keer foxtails krijgt, staat Train Wreck er wel om bekend deze eigenschap bij sommige fenotypen te ontwikkelen.

Train Wreck (Greenhouse Seeds) feminized

(9)
Ouders: Arcata, California.
Genetica: 60% Indica / 40% Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: 22%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

Dr. Grinspoon (Barney's Farm)

Dr. Grinspoon (Barney's Farm)

Vernoemd naar niemand minder dan dr. Lester Grinspoon, psychiater, onderzoeker en cannabisactivist. Dr. Grinspoon van Barney's Farm is een soort die gekoesterd wordt vanwege haar opbeurende euforie en slungelige structuur. En natuurlijk haar toppen met foxtails!

Dr. Grinspoon heeft dertien tot veertien weken nodig om te volgroeien en kan binnen een hoogte van 160cm bereiken en buiten ruim 2m worden. De toppen bevatten tot wel 23% THC, hebben een rijk aroma dat noten van honing en dennen combineert en bieden een geweldige euforie die door geen enkele andere strain kan worden geëvenaard.

Dr. Grinspoon (Barney's Farm) feminized

(7)
Ouders: heirloom
Genetica: 100% Sativa
Bloeitijd: 13-14 weken
THC: 25%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

Wat te doen tegen foxtails?

Wat Te Doen Tegen Foxtails?

Als je geen fan bent van foxtails of als je twijfelt over de structuur van sommige toppen, maak je dan niet te veel zorgen. Volg simpelweg de stappen hieronder om potentiële stress in je kweekruimte te verminderen en je planten weer in balans te brengen!

Verminder stress

Als je vroege tekenen van foxtails of andere vreemde structuren opmerkt, raden we je aan snel te handelen. Loop alle aspecten van je kweek na en zorg ervoor dat de belangrijkste dingen kloppen.

Begin eerst met de voor de hand liggende dingen: zorg dat je niet te veel of te weinig water geeft, dat je ventilatoren goed werken en dat de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid optimaal zijn. Controleer ook op eventuele plagen of ziekteverwekkers die je planten kunnen aantasten en zo het probleem kunnen veroorzaken.

Graaf vervolgens een beetje dieper: controleer je aarde door de pH- en EC-waarde te meten voor, tijdens en na het voeden en water geven. Problemen met de pH zijn stille stressoren die alle aspecten van de groei van je plant kunnen beïnvloeden. Ze kunnen allerlei kwalijke dingen veroorzaken, waaronder ook foxtails.

Pas de afstand van het licht aan

Als je problemen met al het bovenstaande hebt uitgesloten, moet je je kweeklampen controleren. Zorg ervoor dat deze op een optimale hoogte hangen, ongeveer 30cm vanaf de bovenkant van je bladerdek. Lampen die te dichtbij hangen of overtollige warmte van HID- of CFL-lampen is vaak ook een oorzaak van ongewenste foxtails.

Gerelateerd artikel

De Optimale Afstand Tussen Groeilampen En Wietplanten

Vermijd temperatuurschommelingen

Bekijk als laatste de temperatuur in je kweekruimte en zorg ervoor dat je planten niet onderhevig zijn aan hittestress. Dit betekent dat je verder moet kijken dan alleen de cijfers op je thermo-hygrometer. Noteer de temperaturen in je kweekruimte gedurende meerdere dagen, zowel wanneer je lampen aan als uit zijn. Pas dan kom je erachter of er sprake is van abnormale temperatuurschommelingen, waardoor je toppen mogelijk foxtails krijgen.

Hoe en wanneer oogst je toppen met foxtails?

Hoe En Wanneer Oost Je Toppen Met Foxtails?

Vergeet niet dat, hoewel toppen met foxtails een teken van stress en een zorg kunnen zijn, ze volkomen veilig zijn om te roken. Ze zijn alleen iets minder compact en wegen daarom iets minder dan gewone wiettoppen. Dit zou je er echter niet van moeten weerhouden wiet met foxtails te oogsten, in een joint te draaien en ervan te genieten!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken