Blog
Het Verschil Tussen Hennep En Cannabis
7 min

Het Verschil Tussen Hennep En Cannabis

7 min
Facts News

Hennep en cannabis worden vaak met elkaar verward. Alhoewel ze een veelheid aan verschillende gebruiksmogelijkheden hebben die in staat zijn om de medische en industriële wereld te veranderen, delen deze planten exact dezelfde oorsprong.

Cannabis sativa is waarschijnlijk de diepzinnigste en toch controversieelste plant waar de mensheid ooit zo’n intieme en lange relatie mee heeft gehad. Het katalyseerde een boost in de industrie van de Amerikaanse kolonies; het verschafte papier, brandstof, vezels en diende als zeilen en het tuigage van schepen. Cannabispapier was het canvas waarop de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring werd opgesteld. Het gebruik van cannabis als zowel een instrument als medicijn gaat ver terug in de geschiedenis, tot zeker 4000 v. Chr. in China, waar keizers er met eerbied over schreven.

Na een periode van enorme onderdrukking begint deze plantaardige bondgenoot weer tot vrijheid te bloeien. Verschillende landen beginnen haar medicinale en industriële kwaliteiten opnieuw te onderzoeken en te gebruiken. Toch worden gebruikers en kwekers door veel bestuursorganen over de hele wereld nog steeds vervolgd en lange tijd opgesloten wanneer ze hun soevereine recht gebruiken om cannabis te cultiveren voor inname en medicinaal gebruik. Vanwege de onrechtmatige censuur en decennia van kwaadwillige propaganda, is er veel onzekerheid en onduidelijkheid ontstaan over de aard van deze veelzijdige plant.

Een aspect in het bijzonder dat vaak volledig verkeerd begrepen wordt, is het verschil tussen dat wat vaak wordt aangeduid als hennep, en dat wat cannabis en/of marihuana wordt genoemd. In werkelijkheid zijn deze twee entiteiten eigenlijk een en hetzelfde. Het verschil ligt in hun genetische materiaal. Deze verschillen zijn ontstaan door aanpassingen als reactie op de omgeving na eeuwenlange selectieve kweek.

De factor die deze plant in twee verschillende categorieën verdeelt, is de hoeveelheid tetrahydrocannabinol, of THC, die deze produceert. Dit acroniem zal zowel cannabisgebruikers als –leken de oren doen spitsen, want door molecuul is de cannabisplant in staat om die psychoactieve effecten van de geroemde marihuana high te produceren.

Health Canada stelt: “In de Industriële Hennep Regulaties omvat industriële hennep cannabisplanten en andere delen van planten, van elke variatie, die 0.3% tetrahydrocannabinol (THC) of minder bevatten in de bladeren en bloemkegels.”

Dit soort classificaties verschillen per natie, alhoewel deze definitie een degelijke kapstok verschaft om de fundamentele verschillen tussen de twee variaties van dezelfde plantensoort te begrijpen.

Hennep wordt meestal buiten gekweekt, vereist heel weinig tot geen chemicaliën tijdens de groei, is een industriële krachtpatser en wordt tot op de dag van vandaag gebruikt voor een scala aan producten, van voedsel tot brandstof tot papier.

Cannabis, aan de andere kant, is hoger in THC en wordt daarom gebruikt op het gebied van recreatie en medicatie.

Elk van deze variaties van de cannabisplant heeft enorme toepassingsmogelijkheden die de mensheid al eeuwen dienen. Met onze geavanceerdere en verfijndere instrumenten voor wetenschappelijke analyse kunnen we steeds dieper in de cannabisplant en haar bestanddelen kijken. Wat zich heeft geopenbaard, is een genezingsfabriek die bijna niet te bevatten is. Dat terwijl hennep nu meer nodig is dan ooit tevoren, omdat ons onhoudbare misbruik van energie de aarde tot een absolute grens drijft.

Hennep als een Botanische Messias

Als ik aan hennep denk, ben ik vaak verbaasd over haar veelzijdige en onuitputtelijke natuur, en daarin ben ik niet de enige. Een toenemende hoeveelheid schrijvers, activisten en wetenschappers uit de claim dat “hennep de wereld kan redden”. Zo’n claim lijkt op het eerste gezicht schandalig, maar blijkt meer dan waar te zijn. Veel van de industrieën op basis waarvan de mensheid momenteel opereert, zoals een consumerend kapitalistisch mechanisme, zijn de aarde langzaam maar zeker aan het plunderen, vergiftigen en vernietigen – de aarde, de levensvorm waar we allemaal nauw verbonden mee zijn en waarvan we afhankelijk zijn om te overleven en te bloeien. Zulke schandalige activiteiten bestaan onder andere uit ontbossing voor papier, het verbranden van grondstoffen voor energie en landbouwkundige praktijken die de bodem uitputten, het doden van bijenpopulaties en het lozen van chemicaliën in de oceanen. Hennep blijkt zich toevallig te hebben bewezen als extreem effectief alternatief voor deze werkelijk barbarische manieren van doen.

Een Primaire Grondstof

Volgens het Wereld Natuur Fonds worden elke minuut 36 voetbalvelden aan bossen gekapt. Opgeteld heeft dit geleid tot het kappen van half van ’s werelds tropische regenwouden. Dit is niet alleen volledig onacceptabel, maar ook helemaal niet nodig. Volgens de Papier Calculator van de zogenaamde Environmental Paper Network worden alleen al in de Verenigde Staten elk jaar ongeveer 640 miljoen bomen aan papier weggegooid. Hennep is de oplossing voor dit probleem. Papier kan gemaakt worden van de vezels van de hennepstengel en dit papier kan tot wel 10 keer worden gerecycled. Vergelijk dit met de zwakke recyclebaarheid van papier van bomen: dat kan maar twee keer hergebruikt worden. Ook is hennep al na één seizoen beschikbaar om te oogsten en te gebruiken, in tegensteling tot sommige bomen die een eeuwigheid duren om te volgroeien en om te vervangen.

Ook is hennep in staat om katoen, een wereldwijde stof, overbodig te maken. Katoen heeft grote hoeveelheden schadelijke kunstmest, herbiciden en pesticiden nodig om te groeien. Dit is een gigantische belasting van het ecosysteem. Hennep produceert vergeleken met katoen niet alleen meer dan de dubbele oogst per hectare, maar heeft ook bijna geen van die rampzalige chemicaliën nodig om succesvol te groeien, omdat het heel resistent is voor externe bedreigingen. Hennep is een veel duurzamer materiaal dan katoen.

Ook is hennep een ongelooflijk duurzaam bouwmateriaal. UK Hempcrete stelt:

“Hempcrete (beton van hennep), een relatief nieuw composietmateriaal gemaakt door hennepscheven te mixen met een bindmiddel op basis van citroen, is een natuurlijk, damp-open, luchtdicht isolatiemateriaal dat ook een thermische massa heeft, wat het een uniek effectief thermisch vermogen geeft. Door hempcrete te gebruiken in je gebouw creëer je een gezond binnenklimaat (vrij van chemicaliën en dampen). Het materiaal is beter dan dat van “Zero Carbon” omdat het tijdens de levensduur van het gebouw meer koolstof uit de atmosfeer haalt dan dat er tijdens de constructie ervan is uitgestoten.”

Hennep kan ook gebruikt worden om een vorm van biodieselbrandstof te creëren die vergeleken met aardoliediesel milieuvriendelijker is en waarvan de uitstoot veel sneller wordt afgebroken.

De volgende statistieken, gevonden op hemp.com, leveren gedetailleerde details over de voordelen van deze brandstofvorm.

  • Biodiesel is een bewezen brandstof met meer dan 30 miljoen succesvolle kilometers op de weg in de VS en meer dan 20 jaar gebruik in Europa.
  • Wanneer het verbrand wordt in een dieselmotor, vervangt biodiesel de uitlaatgeur van aardoliediesel met de aangename geur van hennep, popcorn of frietjes.
  • Biodiesel is de enige alternatieve brandstof in de VS die de EPA Tier I Health Effects Testing onder sectie 211(b) van de Clean Air Act heeft doorstaan. Dit is de grondigste inventarisatie van de effecten op de gezondheid van mens en milieu die met de huidige technologie mogelijk is.
  • Van biodiesel is het gewichtspercentage zuurstof 11% en het bevat geen zwavel.
  • Het gebruik van biodiesel kan de levensduur van dieselmotoren vergroten omdat het beter smeert dan aardoliebrandstof, terwijl het brandstofverbruik, het uitgangsvermogen van de zelfontbranding en de motorkoppel door biodiesel allemaal relatief onaangetast blijven.
  • Het Amerikaanse Congressional Budget Office, Ministerie van Defensie, Ministerie van Landbouw en anderen hebben besloten dat biodiesel het goedkope brandstofalternatief is voor de zeemacht dat voldoet aan de eisen van de Energy Policy Act.

Voedsel

Hennep produceert een zaad dat over de hele wereld gebruikt wordt als een gunstige en voedzame voedingsbron die vaak geperst wordt tot olie. Hennepzaad kan vanwege zijn excellente voedingsprofiel makkelijk een superfood worden genoemd. Het bevat hoge gehaltes kalium, ijzer, zink, magnesium en vezel. Hennepzaad levert een compleet proteïneprofiel van 21 aminozuren, waarvan er 9 de essentiële aminozuren zijn die het lichaam niet zelf kan produceren en uit een externe bron moet verkrijgen. Hierom is het een geweldige en duurzame proteïnebron voor zij die een plantaardig dieet volgen.

Ook bevat hennepzaad goede gehaltes omega-3- en omega-6-vetzuren die cruciaal zijn voor het behoud van een optimale gezondheid en het bezweren van een scala aan ziektes en aandoeningen.

Helend Voor Het Milieu

De hennepplant is niet alleen potentieel helend voor de mens maar zou de Aarde ook kunnen helpen om te herstellen van de milieuschade die onze soort haar heeft toegebracht. Hennep heeft biologisch sanerende eigenschappen, wat betekent dat het het milieu kan helpen genezen en herstellen. Hennep blijkt bijvoorbeeld in staat om grote hoeveelheden zware metalen zoals lood uit de bodem te verwijderen, wat we weten uit laboratoriumopstellingen. Ook kan hennep vanwege zijn hoge en dichte bladerdak de bodem stabiliseren en verrijken en ontdoen van woekerend onkruid; dit kan het gebruik van herbiciden verminderen.

Cannabis is een Medicinaal Wondermiddel

Alleen al vanwege het aantal toepassingsmogelijkeden van hennep, lijkt het voor de hand liggend dat het alle andere planten wat kwaliteiten betreft aftroeft. Zijn cannabinoïde-rijke neefje (dat, zoals we al hebben besproken, eigenlijk dezelfde plant is), heeft echter misschien wel evenveel toepassingsmogelijkheden, alleen dan in een andere setting.

Selectieve kweek heeft ervoor gezorgd dat veel cannabisplanten nu bruisen van gunstige medicinale verbindingen. Deze helende plant heeft veel actieve bestanddelen, maar het intrigerends en krachtigst zijn de cannabinoïden; THC is hiervan wegens haar psychotrope effecten op gebruikers de bekendste. De tweede prominentste cannabinoïde is CBD, wat wegens haar medicinale gebruiksmogelijkheden enorm in populariteit stijgt.

Dat het lichaam zo positief op deze moleculen reageert, ligt aan een intern systeem dat in de wetenschap bekend staat als het endocannabinoïde-systeem, of ECS. Het bestaat uit cannabinoïde-receptoren die specifiek met deze stoffen reageren, en ook uit cannabinoïden die endogeen in het lichaam worden gevonden, de zogenaamde endocannabinoïden.

Het roken van cannabis is zonder twijfel de wijdst verspreide manier om cannabinoïden aan ons lichaam te introduceren. Maar deze manier is slechts een fractie van het medicinale potentieel van de plant en haar bestanddelen. Verschillende extracten en oliën maken het gebruikers mogelijk om hun lichaam te verzadigen met cannabinoïden en revel dus in een krachtiger resultaat.

Laten we eens een kijkje nemen naar de wetenschap die de helende kracht van deze oeroude plant toelicht. Vanwege de over de hele wereld verboden aard van de plant heeft, is veel onderzoek ontoereikend vanwege de politiek die ermee gemoeid is. Toch toont het beschikbare onderzoek een glimp van het potentieel, en hopelijk zal de wetenschap op een dag vrij zijn om deze levensvorm in zijn totaliteit te analyseren.

Kanker

De website cancer.gov van de Amerikaanse overheid stelt dat cannabinoïden anti-tumor eigenschappen hebben, met de woorden: “Cannabinoïden kunnen via verschillende mechanismes anti-tumor effecten veroorzaken, waaronder inductie van celdood, remming van celgroei, en remming van tumorangiogenese invasie en metastase.”

Een studie die in 2009 is uitgevoerd aan de Complutense Universiteit in Spanje leverde bewijs dat aantoonde dat THC anti-kanker effecten heeft op kankercellen in het menselijk brein. Het molecuul had dit resultaat via een proces dat bekend staat als autofagie, wat in feite neerkomt op gecontroleerde vernietiging van cellen door het lichaam.

Uit een andere studie, gepubliceerd door de Amerikaanse Associatie voor Kanker Onderzoek, bleek dat CBD geprogrammeerde celdood toebrengt in borstkankercellen.

Deze studies wekken enorme hoop en potentie op en leveren slechts een piepklein kijkje in de opkomende wetenschap die het onvermijdbare gebruik van cannabis tegen deze geduchte ziekte aantoont.

Epilepsie

Uit een studie van Stanford Universiteit is gebleken dat ouders die hun kinderen CBD-rijke cannabis gaven de toestand van hun kind enorm zagen verbeteren. 18 ouders waren betrokken, en 83% beschreven een afname van de hoeveelheid aanvallen zonder bijwerkingen.

Een andere studie, gepresenteerd aan de Amerikaanse Academie voor Neurologie, verzamelde data van 137 mensen die een drugs genaamd Epidiolex toegediend kregen, dat voor 99% uit CBD bestaat. In deze groep werden grote afnames in aanvallen gerapporteerd.

Alzheimer

Op basis van recent onderzoek wordt cannabis nu overwogen als een manier om Alzheimer te behandelen. Een studie van het Salk Instituut ontdekte dat THC de ontsteking en plaquevorming in neuronen die in het lab gekweekt zijn, kan verminderen; deze factoren vormen de hoofdoorzaken van deze vreselijke ziekte.

Pijn

Cannabis is een van de onschadelijkste planten die er bestaan en het lijkt bijna onmogelijk om een overdosis van haar actieve verbindingen te nemen. Dit feit draagt bij aan haar gebruik als pijnbestrijding, vooral vanwege de hoeveelheden sterfgevallen die jaarlijks het gevolg zijn van farmaceutische pijnbestrijding.

De volgende quote komt van norml.org:

“Onderzoeksdata wijst erop dat cannabisgebruik veel voorkomt onder patiënten met chronische pijn en een meerderheid van deze patiënten het als effectief beschrijft. Naast anekdotische claims, rapporteren verschillende recente klinische studies, vanuit de FDA ontworpen, dat geïnhaleerde marihuana neuropathische pijn significant kan verlichten. Deze studies bevatten een aantal gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde klinische studies waaruit blijkt dat het roken van cannabis neuropathie in patiënten met hiv vergeleken met een placebo met meer dan 30% kan verminderen.”

PTSD

Klinisch onderzoek uit Nieuw-Mexico wijst uit dat het roken van marihuana geassocieerd is met de afname van sommige PTSD-symptomen. Resultaten van een recente studie tonen een afname van PTSD-symptomen van 75% door cannabisgebruik.

Onderzoekers stelden: “Veel PTSD-patiënten rapporteren een vermindering van hun symptomen bij cannabisgebruik, en een klinische studie is nodig om te zien welk aandeel van en welke typen PTSD-patiënten hier baat bij hebben, van ofwel cannabis ofwel de hoofdingrediënten van cannabis.” 

Cannabis is de Toekomst

Alhoewel ze genetisch van elkaar verschillen, zijn hennep en cannabis letterlijk dezelfde plant in verschillend aangepaste vormen. Ondanks onverbiddelijke pogingen om deze natuurlijke technologie te onderdrukken en uit de handen van het grote publiek te houden, is de situatie aan het veranderen. Cannabis heeft het potentieel om het medische domein te domineren zodra onderzoek werkelijk uitwijst waartoe het allemaal in staat is. Op termijn zal hennep naar haar voormalige positie in de schijnwerpers terugkeren, als een beschermend en innovatief middel dat menselijke onwetendheid kan stilleggen en een symbiotische benadering kan vormen van samenleven met de natuurlijke wereld, in plaats van een poging om deze te domineren.

         
  Guest Writer  

Gastschrijver
Zo af en toe dragen gastschrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Facts News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken