Blog
Wat Is Het Verschil Tussen Cannabis En Hennep?
6 min

Wat Is Het Verschil Tussen Cannabis En Hennep?

6 min

Hennep en cannabis worden vaak met elkaar verward. Alhoewel ze een veelheid aan verschillende gebruiksmogelijkheden hebben die in staat zijn om de medische en industriële wereld te veranderen, delen deze planten exact dezelfde oorsprong.

Weet je niet precies wat het verschil is tussen hennep en cannabis? Maak je geen zorgen, want hieronder gaan we dit uitvoerig bespreken. Zo kun je je zonder problemen door het grote aanbod van cannabis en hennep-gerelateerde producten bewegen!

Wat is hennep?

Wat is hennep?

Hennep is een variant van Cannabis sativa en misschien wel een van de belangrijkste planten die de mens ooit heeft gekweekt. Het gebruik ervan gaat minstens 10.000 jaar terug. In die tijd heeft men de plant voor een groot aantal doeleinden gebruikt. Zo diende hennep als voedselbron voor mens en vee en gebruikte men het om er van alles van te maken, van textiel en papier tot bouwmaterialen. Chinese keizers noemden 6000 jaar geleden de term "hennep" en het nut ervan al. De Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring heeft men zelfs opgesteld op henneppapier, hoewel men voor de definitieve versie perkament van dierenhuid gebruikte.

Hoewel hennep een lid is van de soort Cannabis sativa, kun je het niet als reactieve drug beschouwen. De reden hiervoor is dat hennep slechts kleine hoeveelheden THC bevat, het bestanddeel in cannabis dat verantwoordelijk is voor de high. Hennep bevat wel een aanzienlijke hoeveelheid CBD en nog een aantal andere cannabinoïden. Daarom wordt het tegenwoordig op grote schaal gebruikt om CBD-producten en supplementen mee te maken.

Hennepzaad is ook een "superfood", omdat het een uitzonderlijke voedingswaarde heeft. Hennepzaden zijn rijk aan gezonde vetten en essentiële vetzuren, eiwitten, vitamine E, aminozuren, mineralen en andere waardevolle voedingsstoffen.

Wat is cannabis?

Wat is cannabis?

Vanaf hier wordt het een beetje verwarrend. In tegenstelling tot hennep is de term "cannabis" veelzijdiger. Men gebruikt het woord namelijk om diverse planten en producten binnen het geslacht Cannabis mee aan te duiden. Hennep is net als marihuana een type cannabis. De term "marihuana" gebruikt men om soorten cannabis mee aan te duiden die veel THC bevatten.

Tegenwoordig vervangt men de term "marihuana" steeds vaker door "cannabis". Hierdoor worden beide termen vaak door elkaar gebruikt. Om de verwarring weg te nemen, kun je in plaats van marihuana ook "recreatieve cannabis" zeggen. Zo refereer je aan het psychoactieve profiel van een bepaalde soort.

Als je ziet of hoort dat men de termen "hennep" en "cannabis" gebruikt om twee soorten planten of producten van elkaar te onderscheiden, dan kun je er over het algemeen van uitgaan dat de cannabis in kwestie een diverser cannabinoïden-profiel heeft en waarschijnlijk THC bevat. Wanneer je echter opmerkt dat mensen "Cannabis sativa" en "hennep" door elkaar gebruiken, gaat het waarschijnlijk over de taxonomie van de plant.

Technisch gezien kun je het geslacht Cannabis in drie soorten of subsoorten onderverdelen: C. sativa, C. indica en C. ruderalis. Recreatieve cannabis of marihuana bevat verschillende verhoudingen van alle drie de (sub)soorten, maar hennep is uitsluitend afkomstig van Cannabis sativa.

Wat is het verschil tussen hennep en cannabis?

Wat is het verschil tussen hennep en cannabis?

Het belangrijkste verschil tussen cannabis en hennep is dat de laatste een verwaarloosbare, wettelijk toegestane hoeveelheid THC bevat. Alleen als het THC-gehalte van een plant onder een bepaalde waarde ligt, kun je deze wettelijk classificeren als hennep. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat hennep zelf geen specifieke cannabissoort is. De verschillen zit 'm in plaats daarvan in de chemische samenstelling, de teelt, de industriële toepassingen en de legaliteit.

Genetica / chemische samenstelling / THC

Genetica / chemische samenstelling / THC

Om specifiek te zijn, moet cannabis minder dan 0,2% THC op basis van droog gewicht bevatten om in het grootste deel van Europa als industriële hennep te worden geclassificeerd. Deze grens ligt in Amerika met 0,3% iets hoger. Hoewel verschillende landen beginnen met het legaliseren en reguleren van een cannabismarkt, is THC volgens bijna alle drugsgerelateerde verdragen nog steeds een illegale stof.

Tot op heden heeft men in Cannabis sativa enkele honderden chemische verbindingen gevonden. Hennep bevat dan wel aanzienlijk minder THC dan zijn recreatieve tegenhanger, maar er zitten wel veel andere dezelfde cannabinoïden in, waaronder CBD, CBC en CBDA. Het bevat ook de meeste zelfde aromatische bestanddelen (terpenen) en flavonoïden, koolwaterstoffen, vetzuren en fenolen, in verschillende concentraties.

Hoewel men hennep lang heeft gebruikt vanwege de vezels en zaden, maakt het relatief hoge CBD-gehalte het ook een perfecte plant voor de productie van legale en hoogwaardige CBD-olie en supplementen.

Uiterlijk

Uiterlijk Cannabis

Een typische marihuanaplant ziet er heel anders uit dan een hennepplant. Zo heeft marihuana vaak bredere bladeren. Daarnaast zijn de toppen normaal gesproken dichter en harsrijker en omgeven door kleine haartjes, de stampers. Hennepplanten die men voor de zaden kweekt, hebben niet hetzelfde harsgehalte. Bovendien zijn de toppen vaak kleiner en minder compact.

Hennep heeft de typische kenmerken van Cannabis sativa, waaronder langere en dunnere bladeren en een vezelachtige stengel. Een typische marihuanaplant kan behoorlijk bossig en stevig zijn, maar hennep heeft een slank postuur met minder takken en blaadjes.

In de industriële teelt, waar men veel planten naast elkaar kweekt, heeft de hennepplant soms maar één grote stengel. Hennepvariëteiten die men teelt voor de vezels en zaden kunnen behoorlijk lang worden, met hoogtes van soms wel 5-6 meter.

Plantengeslacht

Plantengeslacht Cannabis

Naast de overtuiging dat hennep een andere soort cannabis is, is een van de belangrijke misvattingen dat alle hennepplanten mannelijk zijn. Dit is niet het geval.

Net als elke andere wietplant ontwikkelt hennep zich tot een vrouwelijke of mannelijke plant. Alleen de vrouwtjes krijgen bloemen (toppen). De mannelijke planten ontwikkelingen daarentegen stuifmeelzakjes. Als ze dicht bij elkaar staan, kunnen de mannetjes de vrouwtjes eenvoudig bestuiven. Wanneer dit gebeurt, zullen de vrouwelijke planten zaden gaan produceren.

Gerelateerd artikel

Het Geslacht Van Cannabisplanten Identificeren

Voor hennepkwekers die hun planten kweken voor de zaden of vezels, is deze bestuiving niet zo'n groot probleem. Het kan zelfs gewenst zijn. Maar als een kweker hennep kweekt voor de cannabinoïden, zijn de toppen met zaden wel een probleem. Deze resulteren namelijk in een eindproduct van lagere kwaliteit, met een lager gehalte cannabinoïden.

Om die reden houden grote commerciële kwekerijen die zich richten op de productie van cannabinoïden vrouwelijke planten in aparte gesloten kassen. Op deze wijze willen ze de bestuiving door mannelijke planten voorkomen. Deze manier van kweken komt overeen met het telen van cannabis voor recreatieve doeleinden.

Teelt

Teelt Cannabis

Hoewel het technisch gezien om dezelfde plantensoort gaat, vereisen hennep en marihuana een andere aanpak wat betreft de teelt. Kwekers hebben hennepplanten meestal op grote percelen staan. Met een afstand van slechts 10cm tussen elke plant staan de planten hierbij dicht op elkaar. Bij marihuanaplanten zit er vaak meer ruimte tussen de planten. Zo kunnen kwekers beter de gezondheid ervan ondersteunen, ziekteverwekkers herkennen en de groei van zijtakken bevorderen.

Hennep is ook veel minder veeleisend dan marihuana. Marihuana kun je het beste in een gecontroleerde omgeving kweken, waarbij je de temperatuur en luchtvochtigheid goed in de gaten kunt houden.

Hennep voelt zich echter in allerlei klimaten en omgevingen thuis.

De teeltcycli van hennep en marihuana zijn ook verschillend. Hennep heeft meestal 110-120 dagen nodig om tot volle wasdom te komen. Marihuana vereist echter, afhankelijk van de soort, slechts 60-90 dagen.

Hennep en marihuana kun je het beste ook niet samen kweken. Als een hennepplant per ongeluk een marihuanaplant bestuift, wordt de kwaliteit van het eindproduct een stuk minder.

Wettigheid

Wettigheid Cannabis

Hoewel er min of meer duidelijke regelgeving bestaat rond het THC-gehalte, wordt de legale hennepteelt nog steeds belemmerd door tal van voorschriften, wettelijke barrières en obstakels.

Nog niet zo lang geleden waren zowel hennep als marihuana illegaal. Pas recentelijk, met herzieningen als de Amerikaanse Farm Bill van 2018, heeft men hennep uit de Controlled Substances Act gehaald. Hierdoor had men voor het eerst sinds tientallen jaren weer toegang tot de plant. Toch zijn er nog steeds enkele staten in Amerika die hennep verbieden. Hier is commerciële of persoonlijke teelt ervan nog steeds illegaal.

In andere landen is de juridische situatie nog ingewikkelder. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld, is hennepteelt onderworpen aan bepaalde voorwaarden en vergoedingen. Bovendien kun je alleen hennep kweken voor commerciële doeleinden, met een vergunning. Hierdoor is het voor een hobbykweker haast onmogelijk om een paar planten voor persoonlijk gebruik te telen, ondanks het feit dat ze nauwelijks THC bevatten. Deze situatie is vergelijkbaar met die in de meeste andere Europese landen.

Gebruik

Gebruik

Het is niet voor niets dat hennep een van de meest gewaardeerde en productieve planten is die men ooit heeft gekweekt. Wat het door de geschiedenis heen zo waardevol heeft gemaakt, is dat het veel verschillende toepassingen heeft. In wezen kun je elk onderdeel van de plant wel ergens voor gebruiken.

Hennep was een lange tijd de plant bij uitstek voor de productie van vezels voor kleding en ander textiel. In de eeuwen vóór de uitvinding van synthetische vezels gebruikte men het zelfs voor het maken van zeilen en stevige touwen. De bastvezels van de steel van de hennepplant behoren tot de sterkste natuurlijke vezels die we kennen.

Als "superfood" krijgen hennepzaden ook steeds meer aanhangers. Omdat ze erg voedzaam zijn, denken biochemici zelfs dat ze een antwoord kunnen zijn op de honger- en voedingsproblemen in de wereld.

In de afgelopen jaren hebben onderzoekers ook cannabinoïden en hun mogelijke voordelen nader bekeken. De resultaten zijn veelbelovend. Samen met op CBD gebaseerde producten, zijn op hennep gebaseerde schoonheids- en huidverzorgingsproducten tegenwoordig een ware trend. Hennep is dus ook op dit gebied opnieuw in de schijnwerpers komen te staan.

Ook in de bouwsector beschouwt men hennep weer als een veelzijdig materiaal. De meeste onderdelen ervan, waaronder hennepvezel en hennepolie, kunnen prima in de bouw gebruikt worden.

Er zijn echter nog veel meer veelbelovende toepassingen die een diepgaandere beschrijving verdienen.

Gerelateerd artikel

Top 10 Populaire Toepassingen Van Hennep

Cannabisolie, hennepolie en CBD-olie

Cannabisolie, hennepolie en CBD-olie

Producten die gemaakt zijn van hennep zijn tegenwoordig op veel plekken te verkrijgen. CBD-olie en hennepolie behoren tot de populairste producten. De consument wordt echter vaak in verwarring gebracht door de verscheidenheid van het aanbod op de markt. Een veelgestelde vraag gaat vaak over het verschil tussen cannabisolie, hennepolie en CBD-olie. Dus, wat zijn de verschillen?

Cannabisolie

Cannabisolie, of "hasjolie", "THC-olie" of "Rick Simpson-olie", maakt men van de toppen van de marihuanaplant. Net als recreatieve cannabis bevat het THC en kun je er high van worden. In de meeste landen heeft cannabisolie dezelfde legale status als cannabis en is het niet legaal te verkrijgen.

Gerelateerd artikel

Het Verschil Tussen CBD Olie En De Rick Simpson Olie

Hennepolie

Hennepolie, of hennepzaadolie, bevat geen cannabinoïden. Dit betekent echter niet dat het een waardeloos product is. Juist verre van dat. Hennepolie biedt alle voedingsvoordelen van hennepzaad. Men gebruikt het daarmee vaak bij het koken en het klaarmaken van gezonde voeding.

CBD-olie

De CBD in CBD-olie haalt men uit hennep. Deze olie bevat dus CBD, maar geen of slechts sporen van THC. Daardoor word je er niet high van. Sommige CBD-oliën bevatten alleen CBD, oftewel CBD-isolaten. De cannabidiol is hierbij vermengd met een draagolie, zoals olijfolie, hennepzaadolie, kokosolie of palmolie. Full-spectrum CBD oliën bevatten echter diverse cannabinoïden, terpenen en andere nuttige fytochemicaliën, plus een van de bovengenoemde draagoliën.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken