Blog
Hoe Identificeer En Behandel Je Wind Burn Bij Wiet?
3 min

Hoe Identificeer En Behandel Je Wind Burn Bij Wiet?

3 min

Je kunt verschillende obstakels tegenkomen bij het kweken van wiet. In dit artikel gaan we wat dieper in op wind burn. Dit fenomeen is het gevolg van harde wind die je planten beschadigt en kan een breed scala aan nadelige effecten veroorzaken. Als je wind burn wilt herkennen, behandelen en voorkomen, lees dan vooral verder!

Er zijn veel factoren die het proces van de wietteelt kunnen verstoren. Een voorbeeld van zo'n probleem is wind burn. Hoewel dit in eerste instantie vrij onschuldig lijkt, kan het grote schade aan je planten aanrichten, wat in de ergste gevallen zeer nadelig uitpakt. Je kunt er echter wat tegen doen. Hier vindt je alle informatie die je nodig hebt over wind burn bij wiet. Ontdek hoe je het kunt herkennen, voorkomen en hoe je je planten kunt redden van dit vervelende probleem.

Wat is wind burn bij wiet?

Wat Is Wind Burn Bij Wiet?

Wind heeft veel potentiële voordelen voor je wietplant. Zo heeft de steel zuurstof nodig om robuust en veerkrachtig te worden. Maar wanneer planten door harde wind heen en weer worden geslingerd, kunnen ze beschadigd raken, soms met fatale gevolgen. Constante sterke wind kan ook wind burn veroorzaken. Dit fenomeen treedt op wanneer een overmatige luchtstroom de transpiratie verhoogt en overmatig waterverlies in de plant veroorzaakt. Maar hoe weet je of dit met je planten gebeurt?

Gerelateerd artikel

Eenvoudige Tips Om Betere Wiet Te Kweken

Hoe ziet wind burn eruit?

Hoe Ziet Wind Burn Eruit?

De impact van constante sterke wind neemt veel verschillende vormen aan. Dit zijn enkele symptomen van wind burn:

  • Krullende bladeren
  • Kleinere toppen
  • Slechte oogst
  • Achterblijvende groei
  • Gele, bronzen en bruine vlekken op de bladeren

Deze symptomen kunnen problematisch zijn, maar soms is niet alles wat het lijkt.

Misdiagnoses

Bovengenoemde symptomen zijn tekenen van wind burn, maar lijken sterk op de symptomen van andere aandoeningen. Vaak worden stikstofvergiftiging, te weinig water en zelfs te veel water ten onrechte aangezien voor wind burn. Dit komt omdat deze problemen dezelfde symptomen hebben: gekrulde, bruine en verwelkte bladeren. Wees dus voorzichtig met het te vroeg trekken van conclusies. Sluit eerst andere mogelijke aandoeningen uit voordat je je plant behandelt voor wind burn.

Hoe behandel je wind burn bij wietplanten?

Hoe Behandel Je Wind Burn Bij Wietplanten?

Weet je zeker dat je wietplanten last hebben van wind burn? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Je moet snel handelen, want bij uitstel kunnen je planten nog meer beschadigd raken. Wind burn behandelen is gelukkig relatief eenvoudig en als je het goed aanpakt, zullen je planten weer helemaal gezond worden.

Het eerste dat je moet doen, is je planten uit de wind zetten. Wind burn komt niet alleen bij buitenplanten voor, ook binnenplanten die te dicht bij de ventilatoren staan kunnen er last van krijgen! Haal je planten gewoon uit de gevarenzone.

Snoei alle beschadigde en dode bladeren weg, houdt de grond vochtig (maar geef niet te veel water) en laat je planten herstellen. Je kunt wat extra voedingsstoffen toevoegen om je planten tijdens het herstel te helpen. Zorg ervoor dat je altijd de instructies volgt wanneer je deze gebruikt, want het laatste wat je wilt, is je planten nog meer beschadigen.

Kweek je je planten buiten direct in de grond? Zorg dan voor een beschermende barrière rondom je planten. Een eenvoudige structuur van zeildoek of multiplex werkt prima. Hiermee voorkom je dat wind schade aan kan richten, vooral tijdens hevige windstoten.

Gerelateerd artikel

Wat Zijn De Beste Voedingsstoffen Voor Cannabis?

Kunnen planten herstellen van wind burn?

Kunnen Planten Herstellen Van Wind Burn?

De meeste planten kunnen volledig herstellen van wind burn. Hierbij draait alles om timing. Als je er te lang over doet, kan dit de kans op herstel van je plant aanzienlijk verminderen.

Kamerplanten hebben de neiging iets sneller te herstellen. Dit komt omdat je ventilatoren in een handomdraai een standje lager kunt zetten of verder van de planten kunt plaatsen. Buiten ben je afhankelijk van de elementen. Plantenpotten verplaatsen is natuurlijk een stuk eenvoudiger dan het beschermen van buitenplanten in de volle grond. Om deze en diverse andere redenen wordt vaak geadviseerd om buitenplanten in potten te telen.

Wind burn voorkomen

Wind Burn Voorkomen

Behandeling is slechts één kant van de medaille. De echte sleutel tot succes is preventie. Bespaar jezelf een hoop gedoe en plaats je planten direct op een strategisch goede plek. Hoewel het risico buiten evident groter is, kan het binnen ook geen kwaad om je planten te beschermen. Dat kun je op meerdere manieren doen.

Binnen

Een van de cruciale componenten van een binnenkweek is een ventilator. Veel telers zetten hun plant in een afgesloten kweektent en zetten klakkeloos de ventilator aan. Vaak laten ze hun planten gewoon staan, zonder te letten op de instelling van de ventilator of hoe dicht deze bij de plant staat, en dan komt al snel wind burn om de hoek kijken. Zorg ervoor dat je je ventilatoren aan de tegenoverliggende uiteinden van de kweektent plaatst, met de voorkant naar de muur gericht. Dit zal helpen om de lucht te laten circuleren in plaats van je plant non-stop direct aan de wind bloot te stellen. Je kunt zelfs oscillerende ventilatoren gebruiken, zodat je planten niet voortdurend met koude lucht worden belast.

Buiten

Buitenprojecten zijn een ander verhaal. De natuur doet tenslotte waar ze zin in heeft, dus zul je een beetje creatief moeten zijn als je wind burn wilt voorkomen. Een kas of polytunnel kan voorkomen dat harde wind je planten beschadigt. Je kunt natuurlijk ook proberen een beschutte plek in je tuin te vinden. Zet je planten achter heggen, bomen of een tuinhuisje om ze tegen harde wind te beschermen.

Je kunt ook stokken gebruiken om je planten te ondersteunen. Ze doen wellicht niet veel om wind burn te voorkomen, maar ze voorkomen breuk en verdere schade. Overweeg ten slotte om je planten te toppen of te snoeien. Hiermee verstevig je de vorm van de plant en houd je het bladerdak laag.

Gerelateerd artikel

Binnenteelt Vs. Buitenteelt: De Voor- En Nadelen

Laat je niet overvallen door wind burn

Laat Je Niet Overvallen Door Wind Burn

Zoals je hebt kunnen lezen, heeft wind burn niet per definitie fatale gevolgen. Wees er gewoon op tijd bij en handel snel als je symptomen van wind burn ziet. Wind burn hoort nou eenmaal bij de uitdaging van het wiet kweken, en hoewel het soms het frustrerend is, zorgt het er uiteindelijk alleen maar voor dat je een betere teler wordt. Neem gewoon de tijd bij het voorbereiden en positioneren van je planten, en ze zullen je uiteindelijk terugbetalen met een mooie oogst.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken