Blog
Hoe Kweek Je Magic Mushrooms In Een Monotub?
4 min

Hoe Kweek Je Magic Mushrooms In Een Monotub?

4 min

Er zijn talloze manieren om thuis magic mushrooms te kweken. Misschien wel de makkelijkste methode om ze in bulk te kweken is met een monotub. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten om je kweek in een monotub tot een succes te maken!

Steeds meer mensen kweken thuis zelf magic mushrooms! Het resulteert niet alleen in een flinke voorraad psilocybine, maar kan ook nog eens een ongelooflijk interessant leerproces zijn.

Er zijn ontzettend veel manieren waarop je magic mushrooms kan kweken. Hier gaan we dieper in op de monotub. Dit is een makkelijke en betrouwbare manier om paddo's in bulk te kweken.

Wat is een monotub?

Wat is een monotub?

Een monotub is een bak met daarin een medium dat het mycelium koloniseert en gebruikt om vrucht te gaan dragen. Met een monotub moet je eerst graan koloniseren om een graanbroed te maken. Je kunt dit het beste doen in een broedzak. Vervolgens gebruik je het om de monotub mee te koloniseren en een bulkkweek te creëren.

Het graanbroed zal het medium in de monotub snel koloniseren en vervolgens kun je grote oogsten magic mushrooms verwachten!

Waarom zou je in een monotub kweken?

Monotubs zijn geweldig omdat ze het kweken in één klap makkelijk en productief maken. Wil je in zo min mogelijk stappen grote hoeveelheden magic mushrooms kweken? Dan is een monotub veruit de beste optie.

Je kunt er makkelijk een zelf maken, en erin kweken is al net zo simpel.

Hoe kweek je magic mushrooms in een monotub?

Hoe kweek je magic mushrooms in een monotub?

Het kweken van magic mushrooms in een monotub is eigenlijk heel eenvoudig. Ondanks dat moet je tijdens het hele proces toch voorzichtig te werk gaan. Ook bij een monotub bestaat het risico op besmetting, en daarnaast hebben het mycelium en de paddenstoelen nog steeds een specifieke omgeving nodig om goed te kunnen groeien.

Hieronder leggen we uit hoe je magic mushrooms in een monotub kweekt.

Materiaal

Optioneel

Voor betere resultaten kun je ook deze extra's overwegen:

Paddoshop

Onze Paddoshop biedt een ruim assortiment aan magic truffels, paddokweeksets, sporen prints en meer.

View category

Monotub maken of kopen?

Monotub maken of kopen?

Heb je nog steeds geen monotub?! Bouw er dan zelf een!

Hoewel je ze kunt kopen, raden we echt aan je eigen monotub te maken. Dit is heel gemakkelijk en bovendien een stuk goedkoper.

Bereid je kweek voor

Voordat je begint met enten, moet je bij het kweken van magic mushrooms eerst alles heel goed schoonmaken. Neem alle oppervlakken af met desinfectiemiddel, reinig je handen, trek je steriele handschoenen aan en draag eventueel een gezichtsmasker.

Als je de mogelijkheid hebt, adviseren we je om te enten in een still air box (SAB). Een laminar flow hood kan ook, maar een SAB is voor beginners een veel betere keuze. Dit apparaat regelt de luchtstroom en vermindert het risico op besmetting bij het enten.

In plaats van een pot kun je ook een broedzak met een zelfhelende injectiepoort gebruiken om je kans op succes te vergroten.

Gerelateerd artikel

Steriele Techniek Voor Je Paddokweek

Broedzak enten

Zodra alles schoon is, kun je beginnen met enten.

Om je naald te steriliseren, houd je hem in een vlam totdat hij roodgloeiend is. Laat hem afkoelen voordat je begint met enten.

Duw de naald door de injectiepoort van je broedzak of pot. Gebruik je micropore tape in plaats van een zelfhelende injectiepoort? Bedek het gat dan met een stukje tape zodra je de naald verwijdert.

Ongeveer 5ml sporenoplossing of vloeibare cultuur moet genoeg zijn.

Laat je broedzak nu rustig koloniseren. De ideale temperatuur is 28ºC.

Maak een kweekmedium voor je monotub

Maak een kweekmedium voor je monotub

Voor het kweken van Psilocybine paddenstoelen is een mix van 50% kokosvezel en 50% paardenmest ideaal. Je kunt het mengsel eventueel ook met ongeveer 10% vermiculiet maken. Hiermee kun je de luchtvochtigheid beter reguleren.

De substraatmix moet je vóór gebruik steriliseren. Je kunt dit op twee manieren doen:

  • Stoom: Wikkel het medium in een hittebestendig materiaal, bijvoorbeeld aluminiumfolie. Stoom het ongeveer een uur lang.
  • Oven: Je kunt het ook 2,5 uur op een bakplaat op 170ºC in de oven verhitten.

In beide gevallen moet het kweekmedium daarna vochtig zijn, zonder dat het echt doorweekt is. In het geval dat je het opnieuw moet bevochtigen, is het belangrijk dat je gesteriliseerd water gebruikt. Om te beoordelen of het medium voldoende vochtig is, neem je een handvol van het spul en knijp je erin. Als er een kleine hoeveelheid water uit druppelt, dan zit je goed.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Weten Moet Over Substraten Voor Paddo's

Koloniseer je monotub

Zodra je graanbroed volledig is gekoloniseerd, kun je het naar je monotub overzetten. Voeg eerst een laag van het medium aan je monotub toe en strooi er vervolgens een laag graanbroed overheen. Herhaal dit totdat al het graan is opgebruikt. Bovenaan moet je ongeveer 15cm ruimte overhouden.

Laat de monotub koloniseren

Nu laat je de monotub koloniseren.

Tijdens het koloniseren moet je een temperatuur van 28ºC aanhouden. Zorg dat het deksel van de monotub goed afgesloten is. Op die manier blijft de luchtvochtigheid tijdens het koloniseren op peil, mits het medium vochtig is. Houd tijdens dit proces alle gaten dicht om te zorgen voor een hoog CO₂-gehalte.

Vruchtvorming en oogsten

Vruchtvorming en oogsten

Zodra het kweekmedium volledig is gekoloniseerd, koppel je de gaten los. Laat de bovenste gaten helemaal open, terwijl je de onderste afsluit met een semipermeabel membraan (bijvoorbeeld steenwol). Dit laat lucht door, maar houdt verontreinigingen tegen.

Op het moment dat de magic mushrooms beginnen te groeien, moet de temperatuur tussen de 23 en 28ºC liggen en de luchtvochtigheid hoog blijven, ongeveer 90-95%. Om dit te bewerkstelligen, besproei je de wanden van de bak een of twee keer per dag, afhankelijk van hoe warm en droog de ruimte is waar de monotub staat. Haal ook minstens eenmaal per dag het deksel van de bak zodat hij goed kan ventileren. Dit helpt om er frisse lucht (en dus meer zuurstof) in te krijgen.

Je kunt eventueel ook een ventilator in je kweekruimte zetten. Dit helpt om de lucht te laten circuleren, waardoor de luchtuitwisseling door de gaten in de monotub zal toenemen. Daarbij moet je ervoor zorgen dat de ventilator niet op de bak gericht is.

Gerelateerd artikel

Hoe Oogst Je Paddo's?

Nadat de paddenstoelen tevoorschijn zijn gekomen, hebben ze maar enkele dagen nodig om rijp te worden.

De truc is om magic mushrooms te plukken voordat het vlies loslaat! Het vlies is het membraan aan de onderkant van de hoed dat de sporen bevat. Als dit barst, komen er sporen op je substraat terecht. Dit geeft het mycelium het teken dat zijn taak erop zit en dat het met kan stoppen met de productie van paddenstoelen. Maar omdat een monotub in staat is om meerdere flushes te produceren, wil je dit koste wat het kost voorkomen.

Om paddenstoelen te oogsten, pak je ze bij de voet van hun steel en pluk je ze met een draaiende beweging. Zo komen ze makkelijk los. Daarna is het een kwestie van drogen en op de juiste manier bewaren.

Haal het meeste uit mycelium met een monotub

Haal het meeste uit mycelium met een monotub

Een monotub is waarschijnlijk de makkelijkste manier om thuis een grote hoeveelheid magic mushrooms te kweken. Bouw er zelf een en kweek je eigen voorraad. Een kind kan de was doen! Zolang je zorgvuldig te werk gaat en alles goed schoonmaakt, moet het zeker lukken.

Wil je thuis in bulk magic mushrooms kweken, dan is een monotub de juiste keuze!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
How To Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken