Blog
Hoe mijn vriend chronische pijnen wil bestrijden met cannabis
2 min

Hoe mijn vriend chronische pijnen wil bestrijden met cannabis

2 min
News Research
De enige bijwerking van de op cannabis gebaseerde behandeling voor de chronische pijn waar mijn goede vriend mee te maken heeft, zijn de vooroordelen over cannabis als recreatieve drug.

De enige bijwerking van de op cannabis gebaseerde behandeling voor de chronische pijn waar mijn goede vriend mee te maken heeft, zijn de vooroordelen over cannabis als recreatieve drug.

Hij is niet ongeneeslijk ziek, hij zal niet overlijden aan zijn toestand. De pijn waar hij echter mee te maken heeft, is zo verschrikkelijk, dat het het leven ondraaglijk maakt en moeilijk om van te genieten. Hij heeft niet veel wensen, hij wil slechts een enkele nacht doorslapen zonder wakker te worden van de verlammende pijn, een dag doorleven en in staat te zijn net te doen als ieder ander.

De pijnkliniek die zorgdraagt voor hem, gaf hem een enkele afspraak, toen hij klaagde over toegenomen leed. Over negen maanden. Ze verwachtten van hem dat hij negen maanden wachtte, 270 slapeloze nachten. Zelfs na het bezoeken van privé-klinieken, die hem een klein fortuin kostten, kreeg hij geen antwoorden, geen oplossingen, slechts ja-knikken en meer vragen.

Al wat zij hem aanboden waren steeds sterkere verlammende en pijnstillende medicijnen. Deze moesten meerdere malen per dag worden ingenomen en in steeds hogere doses om enig effect te hebben. Het problemen met pillen is, dat degenen die werken vreselijke bijwerkingen hebben en na verloop van tijd helemaal niet meer werken. Ze kunnen gebruikt worden na bijvoorbeeld een operatie, gedurende enkele dagen of weken, maar zeker niet gedurende meerdere maanden of jaren, omdat ze je nieren en je lever aantasten, om maar niet te spreken over het wazige effect op je concentratievermogen.

Na gegokt en verloren te hebben met reguliere medicijnen, zocht hij zijn heil in accupunctuur, laserbehandelingen, fysiotherapie, Feldenkrais en zowat alles wat de alternatieve geneeskunde te bieden heeft, zonder resultaat. Heel even dacht hij dat hij het antwoord gevonden had met hydrotherapie, een soort van oefeningen doen op een drijvende mat in een zwembad met warm water. Deze remedie werkte uiteindelijk maar even en leidde na een tijdje tot verergering van de klachten.

Ondanks dat het een voor de hand liggende oplossing was, en waarschijnlijk de meest patiënt vriendelijke, werd medicinale marihuana niet een keer aangeboden door alle mensen die hij sprak over zijn chronische pijn. Cannabis richt geen schade aan in je organen en bij correct gebruik stelt het je in staat om normaal te functioneren. Daarnaast zijn er positieve reacties van een groeiend aantal patiënten die hun pijn voelden verdwijnen nadat zij startten met het gebruik van cannabis.

Een voorbeeld is Israel, waar de medicinale marihuana gemeenschap erg sterk is en inmiddels meer dan 10.000 mensen telt die baat hebben bij de behandeling. Cannabis kan echter alleen worden voorgeschreven bij levensbedreigende situaties. Met ander woorden, als er echt geen kans meer is dat je leven gered kan worden, zal het Ministerie van Gezondheid marihuana gebruik goedkeuren. Als je toestand stabiel is, kun je dat wel vergeten, hoe erg de pijn ook is. Zoals zo vaak gebeurt met bureaucratische procedures wordt de toegang tot de minst schadelijke oplossing het meest lastig gemaakt.

Waarom zou je dan moeite doen voor de legale wegen, vraag je je misschien af, als je gewoon naar buiten kunt stappen en terug kunt komen met een mooie vette joint? Net zoals de meeste recreatieve gebruikers doen? Het probleem ligt in de kwaliteit van de wiet; datgene verkrijgbaar op de zwarte markt is zelden de soort die het beste werkt voor medicinale doeleinden en niet te vergeten dat het ook veel duurder is. En waarom zou iemand, die alleen maar van zijn pijn af wil, in hemelsnaam de wet moeten breken? Welke wet overtreedt mijn vriend voor het hebben van pijn?

Nu heeft hij weer goede hoop, allemaal dankzij Yael German, een persoon die gelooft dat hij in staat is een heuse revolutie te starten om deze zaak. Zij stopte een decennialange procedure over het toevoegen van fluoride aan het drinkwater, wat in eerste instantie nutteloos en gevaarlijk leek. Ze had de moed om eindelijk STOP te zeggen. Als de Minister van Gezondheidszorg in Israel, had ze het lef om nog een taboe te doorbreken door de toepassingen van cannabis uit te breiden.

De absurditeit werd mijn vriend duidelijk, toen hij eindelijk cannabis kreeg voorgeschreven van een van zijn doktoren. Ondanks de aanbeveling van een arts, had hij ook nog een speciale autorisatie nodig van het Ministerie van Gezondheid, wat bijna onmogelijk is om voor elkaar te krijgen. Als zijn aanvraag succesvol is, zullen zij "contact opnemen". Helaas kan niemand hem vertellen wanneer dit zal gebeuren, als het al gebeurt.

Al vele maanden zit mijn vriend naar zijn telefoon te staren, hopend dat ze eindelijk zullen bellen. Hij slaapt met zijn telefoon, neemt hem mee naar de badkamer en wacht op het telefoontje, waarvan het steeds duidelijker wordt dat het nooit gaat komen...


Read more about
News Research
Zoeken in categorieën
of
Zoeken