Blog
Kan Salvia Divinorum Helpen Bij Verslavingen?
3 min

Kan Salvia Divinorum Helpen Bij Verslavingen?

3 min
Products Smartshop
Psychedelisch onderzoek blijft maar barrières doorbreken. Men heeft nu ontdekt dat Salvia divinorum het volgende puzzelstukje is in de behandeling van verslavingen.

Vraag iemand uit de psychonautengemeenschap naar Salvia Divinorum en hij zal je vertellen dat het een psychedelische drug is die in het hele westen als recreatieve drug gebruikt wordt - in sommige landen is de drug zelfs legaal (altijd controleren!). Onderzoek suggereerde aanvankelijk echter dat de toepassing verder reikt dat alleen het verkennen van het bewustzijn, want wetenschappers houden zich nu bezig met de hypothese dat het wel eens een handig hulpmiddel kon zijn om de cyclus van een drugs- of alcoholverslaving te doorbreken.

Salvia is een lid van de muntfamilie, die van nature voorkomt in Centraal-Amerika. Voordat Salvia in het westen populair werd als recreatieve drug, werd het al eeuwen lang door de inheemse stammen in Centraal-Amerika gebruikt als medicijn en entheogeen. Salvia speelde een belangrijke rol in de sjamanistische rituelen van de Mazatec indianen, en het wordt nog steeds door traditionele artsen gebruikt. Maria Sabina, een beroemde moderne sjamaan, zei dat ze Salvia gebruikt als ze niet aan magic mushrooms kan komen - paddenstoelen spelen ook een essentiële rol in de traditionele Centraal-Amerikaanse cultuur.

INHEEMSE AFKOMST: SALVIA WORDT AL HEEL LANG GEBRUIKT OM VERSLAVINGEN TE DOORBREKEN

Salvia wordt van oudsher gebruikt om aandoeningen als artritis, ontstekingen, hoofdpijn en problemen met het spijsverteringsstelsel op te lossen. Maar wat ook in deze lijst voorkomt is het doorbreken van verslavingen; een potentie die de belangstelling heeft weten te trekken van bepaalde leden van de wetenschappelijke gemeenschap. Volgens de Mazatec artsen kan Salvia succesvol gebruikt worden bij de behandeling van verslaving aan cocaïne, stimulerende middelen, alcohol en rookwaren. Een groep wetenschappers trok er op uit naar Mexico om het zelf uit te zoeken, de resultaten waren veelbelovend. De bevindingen van het veldwerk kun je hier in detail nalezen.

De Mazatec geloven dat het de vrouwelijke geest is die de planten bezielt die het lichaam genezen en leren om verslavingen tegen te gaan en die de patiënt wegvoeren van de verslaving. Jij gelooft zulke dingen misschien niet, maar de wetenschap is iets dieper gaan graven om de chemische reacties te vinden die een verslaving kunnen doorbreken. Volgens een recente reviewpaper brengt Salvia wijzigingen aan in de delen van het brein die verantwoordelijk zijn voor motivatie, beloning en een innerlijk gevoel van het staat van het lichaam. In combinatie met de geestverruimende en verkennende aard van een Salvia-ervaring zou dit kunnen helpen om te begrijpen hoe deze gevolgen precies tot stand komen. Het is een fenomeen dat we ook bij andere psychedelica zien, bijvoorbeeld bij ayahuasca.

DE WETENSCHAP EEN STAPJE VERDER HELPEN

Om nog wat verder te gaan, het belangrijkste psychoactieve bestanddeel van Salvia is Salvinorin A, deze stof beïnvloedt de kappareceptoren in het lichaam. Kappareceptoren werken samen met dopaminereceptoren om een evenwicht te creëren. Drugs als cocaïne brengen het lichaam in een hogere versnelling, iets wat natuurlijk een goed gevoel geeft. Salvinorin-1 werkt op een tegengestelde manier, het vermindert de hoeveelheid dopamine in het systeem en veroorzaakt wat we 'dysforie' noemen, het tegenovergestelde van euforie. Maar laat dit je niet ontmoedigen; dysforie veroorzaakt geen gevoelens van depressie of somberheid. Van euforie worden we vrolijk, we krijgen het gevoel dat we met alles in verbinding staan. Door dysforie nemen we een stapje terug en krijgen we het gevoel dat we het contact met de wereld om ons heen kwijtraken. Hierdoor kunnen we de dingen objectief bekijken, zonder dat we nog een emotionele binding hebben.

Ten slotte kan Salvia de interoceptie beïnvloeden. Interoceptie verwijst naar de interne staat van het lichaam op een bepaald moment. Wanneer je drugs gebruikt als cocaïne vergelijken delen van je brein de lichamelijie staat van voor, tijdens en na gebruik. De hersenen komen tot de conclusie dat de dingen beter zijn wanneer je cocaïne gebruikt en beginnen zich te gedragen alsof dat de norm is. Als gevolg daarvan gaat het lichaam slechte dingen uitvergroten, zoals pijn en kwaaltjes, en worden de meer natuurlijke gevoelens minder belonend, want het brein vindt dat ze niet opwegen tegen de gevoelens die je ervaart wanneer je onder invloed van cocaïne verkeert. Dit is wel een heel versimpelde uitleg van interoceptie, maar je zou er wel een idee van moeten krijgen wat er min of meer aan de hand is. Onderzoek heeft aangetoond dat het vaporiseren van Salvia de interoceptie manipuleert en kan helpen om de grip van andere drugs erop te verzwakken.

Wat we wel zeker weten is dat we pas zijn begonnen met het begrijpen wat de medische potentie is van Salvia. Het is een plant die al eeuwen lang gebruikt wordt, maar grotendeel genegeerd is door de Westerse geneeskunde. Dat bewijst maar dat we nog steeds veel moeten leren over de planten en kruiden van onze planeet. Veel kruidengeneeswijzen worden afgedaan als hocus pocus en hippiedenken, en om eerlijk te zijn, vaak klopt dat ook wel. Maar vaak klopt dat ook niet, er zijn veel planten en kruiden met potentie. Het onderzoek dat tot nog toe is gedaan naar Salvia is veelbelovend, en doordat het in enkele landen legaal is, is het redelijk makkelijk om er onderzoek naar te doen. Het onderzoek dat tot nog toe is uitgevoerd is met kleine menselijke en dierlijke groepen gedaan, maar wie weet welke resultaten we zouden vinden met grootschalig onderzoek. Salvia divinorum gaat in de toekomst van de geneeskunde zeker een veel grotere rol spelen.


Read more about
Products Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken