Kanna: Alles Wat Je Moet Weten

Kanna (Sceletium Tortuosum)

Kanna behoort tot de lange lijst van bewustzijnsveranderende planten uit de natuur. Kanna biedt een botanische oplossing voor een drukke levensstijl en de hectische aard van het hedendaagse leven. Gebruik deze plantaardige bondgenoot wanneer het tijd is voor welverdiende mentale ontspanning.


Wat Is Kanna?

Kanna, ook bekend als Channa en Kougoed, is de gedroogde en/of gefermenteerde plantenmaterie van de Sceletium tortuosum plant. Het kan in het wild gevonden worden in de Kaap regionen van Zuid-Afrika. Daar wordt het al eeuwen gebruikt. Hoewel Kanna van oorsprong voorkomt in Zuid-Afrika, is het een eenvoudig te kweken plant die bijna overal gekweekt kan worden. Zolang ze maar naar binnen gehaald wordt wanneer het te koud is.

KannaBEKIJK KAnna

Geschiedenis Van Kanna

Geschiedenis van Kanna

De jager-verzamelaars die woonden in wat we nu Zuid-Afrika noemen, hebben de plant meer dan 1000 jaar gebruikt. Ze werd vooral ingezet bij krijgers die terugkeerden van de strijd. Tweehonderdvijfentwintig jaar geleden werd al melding gemaakt van het gebruik van een plant genaamd Channa of Kanna. Zo gebruikten de Hottentotten het als visioenopwekkend middel. Door het kauwen op de wortel, werden hun dierlijke geesten gewekt. Ook begonnen hun ogen te glanzen en tekenden vreugde en een glimlach zich op hun gezichten af. Ze moesten zelfs lachen om de meest eenvoudige voorvallen en waren vervuld van aangename ideeën. Een overdosis veroorzaakte bewustzijnsverlies en een delirium.

Kanna is ook verbonden met de gelijknamige elandantilope, een heilig dier dat veel voorkomt in de Zuid-Afrikaanse rotskunst. Toen de Nederlanders in Zuid-Afrika aankwamen, veranderden zij de naam in ‘kauwgoed’ oftewel 'iets goeds om op te kauwen'. Het idioom Kanna verwijst tegenwoordig naar Mesembryanthemum: M. expansum en M. tortuosum. Maar de plant zelf is nooit definitief geïdentificeerd. In het binnenland van Zuid-Afrika rookt en kauwt men op de alkaloïdebevattende wortels, bladeren en stengels. Dit veroorzaakt een verdovend effect dat leidt tot luiheid. Er zijn meer dan 20 alkaloïde-houdende soorten Mesembryanthemum bekend.

Ontdekker Jan van Riebeeck ging handel drijven met lokale stammen. De gouverneur Willem Adriaan van der Stel van de Nederlandse Kaapkolonie constateerde in 1685 dat de inboorlingen grote afstanden aflegden om de beste kwaliteit te verkrijgen. Bovendien betaalden ze er een hoge prijs voor.

Effecten Van Kanna

Effecten Van Kanna

De mogelijke effecten van kanna zijn afhankelijk van hoe je het gebruikt en de dosering. Dit betekent niet dat er geen algemene vuistregels bestaan. Ondanks het verschil in intensiteit, staat kanna bekend om haar stimulerende en verfrissende eigenschappen. De meeste gebruikers melden een mild effect bij een lage dosering en een verbeterd gevoel van welzijn. Verhoog de dosis en het verzachtende effect is iets versterkt. Als je van plan bent een hoge dosering kanna te gebruiken, is het verstandig te zorgen voor een lege agenda. Het ontspannende gevoel blijft wel even hangen!

Gelukkig lijken er nauwelijks bijwerkingen te zijn. Daarnaast zijn ze afhankelijk van de dosis. Een erg hoge dosis veroorzaakt de meeste bijwerkingen. Begin dus laag en traag. Zodra je weet wat je kunt verwachten, kun je je dosering opvoeren tot je de gulden middenweg vindt.

Gerelateerd artikel

Top 3 Krachtigste Kanna Producten

Gebruik Van Kanna

Van oudsher kauwt men op het gedroogde plantenmateriaal en slikt men de sappen door, maar er wordt ook wel thee en tinctuur van gemaakt. Tevens wordt het gesnoven. De Zuid-Afrikaanse Hottentotten en Bosjesmannen voegden er soms andere kruiden aan toe.

Je moet er zelf achter komen welke manier van inname voor jou het best werkt. Het is altijd een goed idee om met een milde dosis te beginnen. Terwijl sommigen slechts lichte effecten voelen, kunnen mensen met een lage tolerantie dan al op hun geestelijke randje balanceren.

1. Sublinguale Toediening/kauwen

Kanna: Sub-lingual/kauwen

Dit is de traditionele manier om Kanna in te nemen en heeft te maken met gefermenteerde bladeren, stengels en wortels. Het plantmateriaal wordt gekauwd gedurende een lange periode, soms de hele dag.

Dosering:

Mild 100-200mg
Medium 200-400mg
Sterk 400-600mg
Extra sterk 600-1000mg

Duur: De belangrijkste effecten duren 1-2 uur en ebben dan weg gedurende een vergelijkbare periode.

Effecten: Algehele bedwelming, euforie.

2. Opsnuiven

Kanna: Opsnuiven

De methode voor durfals om Kanna in te nemen. Het materiaal moet fijn vermalen worden om opgesnoven te kunnen worden. Men zegt dat deze methode de meest efficiënte manier is om Kanna in te nemen. Maar het heeft wel een groot nadeel. Zo is het geen aangename manier en frequent snuiven kan leiden tot neusbloedingen, jeuk en verstopping.

Dosering:

Mild 25-50mg
Medium 50-100mg
Sterk 100-250mg
Extra sterk 250-500mg

Duur: De effecten treden binnen een paar minuten op en blijven 20-60 minuten lang op hun hoogtepunt. Vervolgens ebben ze gedurende een vergelijkbare periode weg.

Effecten: Als het gesnoven wordt, is de euforie geprononceerder.

3. Orale Inname

Kanna: Orale inname

Het Kanna plantmateriaal kan oraal worden ingenomen door het gedurende lange tijd te kauwen en het dan door te slikken. Er kan ook thee van worden gemaakt. Deze smaakt naar zeggen naar groene thee, maar dan minder lekker.

Dosering:

Mild 200-400mg
Medium 400-600mg
Sterk 600-1000mg
Extra Sterk 1000-2000mg

Duur: Het kan wel 90 minuten duren voordat de effecten intreden, maar de ervaring houdt ook veel langer aan en kan wel 4-5 uur standhouden.

Effecten: Hoge doseringen hebben een uitgesproken rustgevend effect.

Zelf Kanna Kweken

Kanna (Sceletium Tortuosum)

Zoals de meeste succulenten is kanna erg makkelijk om te kweken. Je kunt de plant kweken met behulp van zowel zaadjes als stekjes, in een pot of in de grond. Alles wat je nodig hebt is een lichtrijke en warme plek. Kanna is zeer intolerant tegenover vorst. Zorg er daarom voor, dat, mocht je haar buiten kweken, je de plant in de winter naar binnen haalt.

Potten, Grond En Kweekomstandigheden

Kanna heeft potten nodig met grote drainagegaten. Potten van klei zijn het best, want doordat ze poreus zijn kan het water er makkelijk uit. In heet zomers weer blijven potten van klei ook koeler dan plastic potten.

Kanna gedijt het best op enigszins poreuze grond en onder even dorre en droge omstandigheden waaronder zulke planten in het wild groeien. Hierdoor kan overtollig water snel en efficiënt wegspoelen en gaan de kannaplanten niet rotten. De grond waar de kanna in staat moet tussen de verschillende bewateringsbeurten helemaal uit kunnen drogen, zodat de wortels goed kunnen luchten. Laat je niet verleiden om de kannaplanten te veel water te geven. Alleen als ze een beetje rimpelig worden, zou je moeten overwegen om ze wat meer water te geven, want dit betekent dat ze water verliezen.

Zoals al werd opgemerkt, gaan de planten door te veel water rotten; door te weinig water stagneert de groei. Je zou kannaplanten een matige hoeveelheid water moeten geven, totdat de scheuten en wortels genoeg tijd hebben gehad om zich goed te ontwikkelen. Als de plant eenmaal opgegroeid is, heeft hij gedurende zijn 9 maanden van inactiviteit weinig verzorging nodig. Als de plant gaat bloeien of nieuwe scheuten laat groeien, weet je dat je kanna weer actief is geworden. Je kunt ook overwegen om tijdens deze perioden vloeibare plantenvoeding te gebruiken om de groei te bevorderen.

Zoals gezegd is kanna niet erg goed bestand tegen vorst, dus zorg ervoor dat ze daar nooit onder hoeft te lijden. Over het algemeen kun je zeggen dat kanna, om echt goed te gedijen, eigenlijk niet bij een temperatuur lager dan 16 graden Celsius gehouden zou mogen worden. Je kunt dus overwegen om haar in een kas te houden of binnen op een tafel waar ze veel licht vangt.

Kanna Zaden

Kanna Zaden

Plant Kanna zaden wanneer je maar wilt. Het seizoen is niet belangrijk, zolang je maar een warm plekje voor je plantjes hebt. Na ontvangst van je Kanna zaden, moet je eerst de kiemlaag verwijderen. Je doet dit door de zaden tenminste 7 dagen te weken in gedistilleerd water, wat je dagelijks ververst. Plant de zaadjes vervolgens in standaard cactusaarde en plaats de potten op een warm, goed verlicht, vorstvrij plekje, zoals een kas. Houd de aarde goed vochtig. Na 2-8 weken moeten de eerste plantjes verschijnen.

Insecten En Ziekten

Kanna kan doelwit zijn van de gebruikelijke insecten, zoals slakken, spintmijten en bladluizen. Als je buiten kweekt, zul je veel vaker problemen krijgen met deze insecten. Je kunt met slakkenkorrels de slakken te lijf gaan die het op de bladeren van je kannaplanten voorzien hebben. Bladluizen en spintmijten, die de plant droogzuigen, kun je bestrijden met insecticidezeep.

De meest voorkomende ziekte waar je plant door getroffen kan worden is het kannavirus. Dit uit zich in bleke vlekken en strepen op de bladeren van de kannaplant. Hier is geen genezing voor en je zult dus de plant moeten verwijderen en vernietigen om verspreiding tegen te gaan.

Je bezoekt onze Nederlandse website.