Blog
Hoe Maak Je Je Eigen Knock-Out Cannabissoort?
4 min

Hoe Maak Je Je Eigen Knock-Out Cannabissoort?

4 min
Kweken Seedshop

De groeiende cannabisindustrie kenmerkt zich door een overvloed van hoogwaardige hybrides. Wereldwijd werken toegewijde veredelaars bij zadenbanken continu aan de productie van nieuwe soorten. Ook thuisteelt heeft eerder onvoorstelbare cannabis creaties opgeleverd. Zeker waar dit nu legaal is, is veredeling tegenwoordig een haalbare hobby. Mocht je ooit gedroomd hebben over een soort met ideale kwaliteiten of eentje die zelfs je naam draagt; het is mogelijk!

Het ontwikkelen van je eigen zaden bespaart op termijn geld. En misschien resulteert het wel in een soort die de cannabiswereld verovert. Veel klassieke hybrides zijn ontdekt door thuiskwekers. De mogelijkheid voor zo’n ontdekking maakt het een spannende hobby. Het creëren van je eigen soorten is op zijn minst het kenmerk van een ware connaisseur. Onze samenvatting van het proces van veredeling helpt je op weg naar de creatie van je eigen soort!

HOE SELECTEER JE PLANTEN VOOR VEREDELING?

Selecteer Je Cannabis Planten Voor Veredeling

Elke doorgewinterde stoner heeft zijn eigen voorkeur voor de kwaliteiten van cannabis. Wellicht prefereer je de kalmerende rust van een klassieke indica. Of misschien heb je liever de energieke roes van een sativa.

Veel cannabissoorten zijn hybrides die deze twee—en talloze andere—eigenschappen combineren. Het is niet zo eenvoudig als het samenbrengen van je favoriete soorten en maar zien wat er gebeurt. Denk in de trant van kenmerken die je zoekt en vind dan de planten die deze doorgeven. Vaak zijn landrassen met hun weerbaarheid betrouwbaar om te veredelen. Houd ook rekening met terpenen en flavonoïden, aangezien deze de smaak, geur en kleur van je specimen bepalen.

Als het aankomt op THC of CBD, begin dan met soorten die je gewenste cannabinoïdegehalte bevatten. Het kost soms wat tijd tot de gezochte gehaltes bereikt zijn. Maar ook als je creatie niet de cijfers haalt die je ambieert, is het nog altijd mogelijk een acceptabel gehalte en sterke effecten te behalen. Ook stijgen je kansen op succes als de planten die je veredelt, bekendstaan om sterke genetica. Bij veel veredelingsprojecten werken veredelaars met een plant die bekendstaat om stabiliteit. Vaak zijn dat landrassen en kleine maar fijne ruderalis planten. Dat brengt ons bij het proces van het kruisen.

DE BESTE OPTIES VOOR KLEINSCHALIGE VEREDELING

Kleinschalige Veredeling Cannabis

Veel hybrides komen tot stand met een ruderalis plant. Deze is namelijk in staat in het wild te groeien en bloeit sneller dan de gemiddelde cannabisplant. Mocht je dus een autoflowering variëteit van je favoriete soort willen, dan werkt het vaak om deze te kruisen met een ruderalis specimen. Het vinden van geschikte, pure zaden van landrassen is soms echter lastig. Tenzij je geld hebt voor een strain hunting vakantie. Ook belangrijk: het kruisen van twee willekeurige planten heeft een variabel resultaat. Het gaat hier om “polyhybride kruisingen”. Deze leveren vaak geen stabiele plant op.

Een methode die vanwege haar effectiviteit steeds populairder wordt, is “terugkruisen”. Dit is als een vorm van inteelt te beschouwen. Hierbij kruis je namelijk een plant met een van haar ouders. Gewoonlijk wordt een kloon van een eerste generatie vrouwelijke plant gekruist met een mannelijke donor. Het resultaat kruis je dan met een ander stekje van het oorspronkelijke vrouwtje. De cannabisplant die daaruit voortkomt, is weer te kruisen met een kloon van het origineel.

Dit proces herhaal je vaak een aantal keren voordat de vrouwelijke eigenschappen dominant zijn in je nieuwe hybride. Soms is het een lastig en tijdrovend proces. Voor ervaren kwekers met voldoende ruimte is het echter zeker haalbaar. Laten we terugkruisen eens nader bekijken.

1. HOE JE CANNABISPLANTEN TERUG KRUIST

Hoe Je Cannabisplanten Terug Kruist

Terugkruisen is de meest betrouwbare aanpak om hybrides te veredelen, lees dus vooral door, zodat je weet hoe het werkt. De simpele verklaring is dat het kruisen van planten met verwante genetica een stabielere soort oplevert met aangepaste kenmerken. Gedurende dit proces dienen de mannelijke en vrouwelijke planten gescheiden te blijven, om te voorkomen dat stuifmeel van het mannetje te vroeg het vrouwtje bereikt. Je weet dat het tijd is om het pollen van de mannelijke plant te verzamelen zodra de stuifmeelzakjes opengaan.

Het verzamelen van het stuifmeel vereist vaardigheid en aandacht. Sluit een diepvrieszak rond de steel en schud, zodat het pollen in de zak landt. Het stuifmeel is het beste vers te gebruiken, maar is, indien nodig, tot een maand in te vriezen. Dit pollen verspreid je pas op een vrouwelijke plant, als ze een gevoelige fase van de groei bereikt. Voordat er toppen ontstaan, zie je eerst opvallende witte stampers. Verzegel je diepvrieszak rond de hoofdtop van de vrouwelijke plant. Schud en draai voorzichtig, zodat je het stuifmeel gelijkmatig verdeelt. Laat het twee uur verzegeld zitten voordat je nogmaals schudt en roteert. Weer twee uur later is je vrouwelijke plant bestoven.

DE VOORDELEN VAN TERUGKRUISEN VOOR DOMINANTE EN RECESSIEVE EIGENSCHAPPEN

Voordelen Van Terugkruisen Cannabis Planten

Als je bovenstaand bestuivingsproces volgt, zou je vrouwelijke plant zaden moeten produceren voor een nieuwe cannabisplant. Resulteert dit niet in de effecten die je zoekt, dan herhaal je het proces tot je tevreden bent. Je moet de gewenste eigenschappen versterken, zoals resistentie tegen plagen, het uiterlijk en de smaak. Zodra je bij een aantal planten de dominante eigenschappen ziet die je wilt, selecteer je een donorplant en een ouderplant voor terugkruising. Als je de resulterende hybride hebt, kruis je deze weer met de ouderplant. Hieruit ontstaat een generatie die kwekers aanduiden met BC1.

Deze BC1 plant kruis je vervolgens met de ouderplant om een BC2 te vormen, die zelf nogmaals gekruist wordt met de ouderplant zodat BC3 ontstaat. Deze versie van de plant zou de gewenste dominante kenmerken moeten vertonen.

Dit is echter anders dan het kruisen van homozygoot recessieve planten. Dit kenmerkt zich door een extra ronde van sib-paring of open bestuiving. Deze planten scheid je om een F2-generatie te vormen. Deze cannabisplanten kruis je ook volgens dezelfde stappen met een ouderplant, tot je een BC3F2-plant hebt. Deze is vervolgens te kweken, ondergaat sib-paring en levert daarna weer een F2 populatie op. Die planten zijn naar behoefte te veredelen, maar bevatten nu 93,7% van de genen van de ouderplant.

2. KWEEK JE EIGEN SOORTEN MET POLLEN

Zamnesia presenteert: Pollen van Holy Seeds Bank

Holy Seeds Bank pollen geeft professionele en amateur kwekers toegang tot genetica van de hoogste kwaliteit. Als alleen de beste herkomst gegarandeerd is, erven alle nakomelingen superieure eigenschappen die ontwikkeld zijn door deskundige kwekers. Het niet hoeven kweken en onderhouden van mannetjes of het creëren van feminized stuifmeel geeft tijd en ruimte voor meer vrouwelijke planten.

Een enkele ampul met pollen wordt gebruikt om zaden te maken op geselecteerde individuele toppen op een aantal verschillende vrouwtjes. Of, verschillende soorten pollen worden gebruikt om verschillende toppen op een enkele vrouwtje te bevruchten. Vergeet niet om planten en takken duidelijk te taggen en te labelen om stambomen bij te houden. Met voldoende pollen om 250 zaden in elke ampul te maken, wordt een hele nieuwe catalogus van soorten in de tuin gecreëerd. Pollen is een spannende nieuwe manier om een unieke persoonlijke bibliotheek van exotische en krachtige cannabis te creëren.

Cannabis-pollenBekijk Product

Pollen is gemakkelijk aan te brengen met een zacht borsteltje, wattenstaafje of zelfs het uiteinde van je droge vinger. Raak de pollen aan op de stampers van een gekozen top tijdens week 4-5 van de bloeiperiode. Dit is piek in de bloeitijd en bevruchting is gegarandeerd. De stampers verwelken snel, de bloemnaad sluit en er begint zich een zaadje te vormen. Dat na minimaal 45 dagen klaar zal zijn. De volgende grote creatie zit er misschien wel aan te komen - een mystieke mutant die de geschiedenisboeken van cannabis ingaat, zoals Skunk, NL of GG.

HOE STABILISEER JE JE SOORT?

Hoe Stabiliseer Je Je Cannabis Soort

Een groot voordeel van terugkruising met deze methode is de mate van aanpassing in het geval van verschillende kweekopstellingen. Als je binnen genoeg ruimte hebt, is het eenvoudig dit te verwezenlijken. Het beste is om elke stap zorgvuldig uit te voeren. Kleine foutjes in het proces belemmeren de verbetering van kenmerken. Daarnaast is het belangrijk te weten dat met deze methode eigenschappen uit meer dan twee planten te veredelen zijn. Je moet er alleen voor zorgen dat je elke teelt van terug gekruiste generaties in een aparte ruimte kweekt.

Zeer belangrijk: hoe meer je investeert in je kweekopstelling, des te meer kans je plant heeft op succes. Je dient een hygiënische omgeving te hebben met fatsoenlijke verlichting en ventilatie. Wees precies in het wijzigen van je lichten. Wil je nog preciezer te werk gaan tijdens het bestuivingsproces, gebruik dan een kwastje en steriele handschoenen om het stuifmeel voorzichtig op je vrouwelijke plant aan te brengen.

Hier bij Zamnesia helpen we je graag om de beste teelt samen te stellen en adviseren we je over de stabiliteit van je cannabisplant. We staan altijd voor je klaar. Tenslotte zijn jouw zaden misschien wel de volgende grote bestseller, als ze goed genoeg zijn!

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken