Blog
Muziek Uit De Innerlijke Werelden: Shpongle
2 min

Muziek Uit De Innerlijke Werelden: Shpongle

2 min

Open je geest voor de hypnotische soundscapes van Shpongle, een van de bekendste en gaafste muziekgroepen uit de psybient stijl.

Sphongle, waarschijnlijk een van de grootste psybient muziekgroepen die er zijn, is terug in de scene met hun laatste album en een vers aantal wereldtournees. Zoals je misschien wel weet, is Shpongle meer dan alleen maar muziek om naar te luisteren; het neemt je mee op een innerlijke reis, door complexe ritmes en etherische soundscapes.

De vaders van psybient

Shpongle werd in 1996 in de UK opgericht. De werkzame artiest achter de naam Shpongle is Simon Posford, die reeds bekend werd met het eerdere tranceproject 'Hallucinogen'. Raja Ram, de oprichter van Tip World records, die soms ook wel de godfather van psychedelische trance wordt genoemd, sloot zich al vroeg bij Shpongle aan en leverde een grote bijdrage met zijn fluitpartijen, die zo kenmerkend zijn voor Shpongle. Beiden zijn artiesten van het hoogste kaliber en het vermengen van hun talenten resulteerde in een synergistische samenwerking.

De liveoptredens van Shpongle en de tournees (Shpongle is nu op tournee) zijn alom bekend vanwege hun energieke sets en verbluffende psychedelische visuelen op het podium. De Sphongletron werd ontworpen en tilde de liveshow naar een hoger plan: Een op maat gemaakt podium dat op slimme wijze beeldschermen, projecties en dansers integreert, creëert de ultieme psy-trance optredens. De huidige versie van Shpongletron, de 3.0, wordt altijd bij hun optredens gebruikt:

Shpongles nieuwste creatie: Museum of Consciousness

Na vier lange jaren touren keerde het duo afgelopen zomer terug om hun nieuwste album 'Museum of Consciousness' uit te geven, er is veel veranderd - maar wel ten goede. Het is door en door Shpongle, maar dan wel met een moderne draai. Degenen die bekend zijn met de evolutie van Shpongle en zelfs de eerdere hallucinogenen geluiden, zeggen dat het album te zuiver, commercieel of ongeïnspireerd is. Hoewel de productietechniek met deze release zeker een evolutie laat zien (de beste productie tot nu toe), is het pure Shpongle. Alle karakteristieke Shpongle-elementen zijn aanwezig, en toch mist het wat van het onbesuisde, wilde en onverwachte dat zo verfrissend was aan de vorige albums. Zelfs al mist er wat pit, Museum of Consciousness is een waardevol album dat je meeneemt op reis. Het album lijkt volwassener, met name vergeleken bij de eerdere opnamen, die bruisen van de jeugdige energie.

Museum of Consciousness is een geweldig voorbeeld van hoe het duo in hun genre gegroeid is, ook als het op productievaardigheden aankomt. Hun nieuwste album heeft een veel afgewerkter en zuiverder geluid dan de vorige albums en zorgt ervoor dat het hele album zeer aangenaam is om naar te luisteren. Een van de hoogtepunten van het album is absoluut de openingstrack - Brain in a Fishtank - die je meteen lanceert richting een mysterieus psychedelisch circus.

Je kunt met Soundcloud gratis naar hun muziek luisteren, maar als de muziek je bevalt, overweeg dan alsjeblieft om de artiesten te ondersteunen door hun muziek te kopen. Als je zoekt naar muziek om op te trippen, begin dan met Shpongle.

Wat denk jij van Museum of Consciousness? Geef hieronder je mening

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Kunst Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken