Blog
Uncle Ben’s Tek: Voordelig Magic Mushrooms Kweken
5 min

Uncle Ben’s Tek: Voordelig Magic Mushrooms Kweken

5 min

Thuis magic mushrooms kweken valt nog niet mee. Maar je kunt het vergemakkelijken met de Uncle Ben's Tek. Ontdek er alles over in dit artikel.

De Uncle Ben's Tek is een goedkope en toegankelijke methode om magic mushrooms te kweken en bijna iedereen kan ermee uit de voeten. Vergeleken met andere technieken, heb je veel minder apparatuur nodig, terwijl je toch betrouwbare en overvloedige oogsten binnenhaalt.

Onze credits hiervoor gaan naar de Reddit-gebruiker Shroomscout die deze techniek op een gemakkelijke en duidelijke manier heeft uitgelegd.

Is je interesse gewekt? Lees dan snel verder.

Wat is de Uncle Ben's Tek?

Wat is de Uncle Ben's Tek?

De Uncle Ben's Tek lijkt in de basis op een PF tek, maar maakt gebruik van kant-en-klare zakken rijst om het allemaal veel gemakkelijker te maken. Deze zakjes met rijst zijn reeds gesteriliseerd. Dit betekent dat ze vergelijkbaar zijn met potten substraat die klaar zijn om geënt te worden.

Als je thuis een PF tek uitvoert, duurt het uren om dit stadium te bereiken. Bovendien heb je een snelkookpan nodig om te steriliseren. Met voorgestoomde zakjes rijst, zoals die van Uncle Ben's, kun je dat allemaal overslaan!

Het enige wat je hoeft te doen, is de rijst te enten en op kolonisatie te wachten. Vervolgens kun je de zak openen, zodat de vruchtvorming kan beginnen. Zo eenvoudig is het. Je kunt het hele proces, van begin tot eind, binnen zes weken uitvoeren.

Deze methode is dus ongelooflijk simpel, maar niet immuun voor besmetting. De kans hierop is klein, maar nog altijd aanwezig. Je kunt het risico echter beperken door een laminar flow hood of een still air box te gebruiken.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Een Laminar Flow Hood Voor Paddenstoelen?

Voor- en nadelen van de Uncle Ben’s Tek

Het grootste pluspunt van de Uncle Ben's Tek is dat het snel en gemakkelijk is. Bovendien kun je de stappen voor sterilisatie overslaan. Nadelen zijn er echter ook, die vooral met de oogsten verband houden. Daarnaast zul je niet zoveel leren over de verschillende kweekprocessen, juist omdat je zoveel stappen overslaat. Met andere technieken, zoals PF tek, is dat wel het geval.

Welk type rijst heb je nodig?

Welk type rijst heb je nodig?

Elke voorgekookte rijst die kant-en-klaar wordt geleverd, werkt in principe. Dat gezegd hebbende, moet je uitsluitend standaard zilvervliesrijst gebruiken. Andere soorten, zoals basmati, hebben simpelweg niet de juiste balans van voedingsstoffen voor mycelium. En gearomatiseerde rijst, of rijst met andere ingrediënten, zal waarschijnlijk de groei verstoren.

Ondanks de naam, kun je elk merk kiezen. Sterker nog, een aantal goedkopere merken bevat ook minder vocht, wat naar verluidt beter is. De rijst van Uncle Ben's kan best veel vocht bevatten, wat mogelijk tot problemen met besmetting leidt.

Hoe teel je magic mushrooms met de Uncle Ben’s Tek?

Hoe teel je magic mushrooms met de Uncle Ben’s Tek?

Klinkt deze methode aantrekkelijk? Bekijk dan hieronder hoe je een Uncle Ben's Tek uitvoert om je eigen magic mushrooms te kweken!

Benodigdheden

Setup en enten (stappen)

Steriliseer de naald van je sporenspuit met een vlam
Stap 1

Veeg de buitenkant van de rijstzak af met isopropylalcohol
Stap 2

Knip nu een hoek van de rijstzak af
Stap 3

Injecteer 0,5ml magic mushroom sporen
Stap 4

1. Steriliseer de naald van je sporenspuit met een vlam.

2. Veeg de buitenkant van de rijstzak af met isopropylalcohol.

3. Knip nu een hoek van de rijstzak af. Bedek dit snel met micropore tape. Zorg ervoor dat de hoek open blijft (onder de tape), zodat er lucht in en uit de zak kan bewegen. Deze luchtuitwisseling zorgt dat het groeiende mycelium kan ademen.

4. Injecteer 0,5ml magic mushroom sporen in het midden van de zak met rijst. Bedek het gaatje onmiddellijk met micropore tape.

Incubatie

Nu je de zak hebt geënt, moet je er een droog plekje voor vinden. Bewaar hem bijvoorbeeld in een kastje bij een temperatuur van tussen de 23 en 28°C. Mycelium zal niet goed groeien bij hogere temperaturen en bij lagere temperaturen vertraagt of stopt de groei. Hoe langer de groei duurt, hoe groter de kans op andere schimmels of bacteriën.

Als je een vloeibare cultuur gebruikt in plaats van een sporenspuit, zal de kolonisatie sneller en krachtiger verlopen. Je injecteert tenslotte een levend mycelium. Hoewel dit het veel gemakkelijker maakt, moet je nog steeds proberen de zak op de juiste temperatuur te incuberen.

Overigens is niet alleen de temperatuur zelf belangrijk; hetzelfde geldt voor de stabiliteit ervan. Temperatuurschommelingen verminderen de snelheid waarmee mycelium zich ontwikkelt. Je kunt een warmtemat of kleine kachel gebruiken om de temperatuur op peil te houden.

Wanneer ongeveer 20-30% van de zak gekoloniseerd is, moet je de inhoud opbreken om het mycelium sneller te laten groeien. Zo verdeel je het mycelium door de hele zak, wat de kolonisatie versnelt. De meeste zakjes met rijst hebben een transparante bodem. Daardoor kun je de groei van het mycelium vrij gemakkelijk volgen (het ziet eruit als een cluster witte watten).

Je moet een beetje gokken wanneer 20 tot 30% gekoloniseerd is, want je kunt helaas niet de gehele zak inspecteren. Als je na het opbreken paarse of blauwe vlekken in de zak ziet, hoef je niet in paniek te raken. Dit duidt niet op een besmetting, maar op de oxidatie van de psilocybine uit het beschadigde mycelium.

Je kunt de zak nu met rust laten om hem volledig te laten koloniseren.

Vruchtvorming

Vruchtvorming

Zodra de zak volledig gekoloniseerd is (je moet dit aan de hand van de doorzichtige bodem beoordelen), is het tijd om de vruchtvorming op te starten, zodat je je eerste paddo's kunt produceren!

Er zijn een paar manieren om dit te doen. Hoe dan ook moet je de temperatuur verlagen, tot 21 à 23°C.

Vruchtvorming direct in de zak

De eenvoudigste methode voor het opstarten van de vruchtvorming is het simpelweg openen van de zak. Benevel de binnenkant daarbij dagelijks om de luchtvochtigheid hoog te houden. Een voordeel van deze zakken is ook dat ze als vruchtkamer/vochtige omgeving kunnen fungeren.

De gekoloniseerde zak kun je het beste in een vruchtkamer plaatsen om de omgeving beter te beheersen en uitdroging te voorkomen.

Als het goed is, zie je al snel hyfen verschijnen. Dit zijn clusters van compact mycelium waaruit de eerste pins (kleine paddenstoelen) verschijnen. Deze kunnen vervolgens zeer snel tot volwassen magic mushrooms uitgroeien!

Bulkkweek

Je kunt ook verschillende zakken mycelium legen in één grote monotub met meer (gesteriliseerd) substraat, zoals kokos/vermiculiet/een gipsmengsel. Daarbij meng je de rijst met het mycelium door het substraat. Het substraat in de monotub, of shotgun fruiting chamber (SGFC), zal dan snel gekoloniseerd worden en beginnen met de ontwikkeling van paddenstoelen.

Deze methode duurt iets langer, maar als alles goed verloopt, haal je ook grote oogsten binnen.

Ongeacht de methode, behaal je de beste resultaten met een stabiele temperatuur en een hoge luchtvochtigheid (van rond de 95%). Paddenstoelen ademen tijdens de groei, waardoor het belangrijk is de lucht elke dag te verversen. Je kunt dit doen door de vruchtkamer te openen en er zo een of twee keer per dag nieuwe lucht in te laten. Gebruik een hygrometer en thermometer om de omgeving te controleren.

Oogsten en sprayen voor de volgende flush

Oogsten en sprayen voor de volgende flush

Je moet paddo's oogsten net voordat de sluier scheurt. Dit is het dunne vlies dat aan de onderkant groeit en de kieuwen bedekt. Naarmate paddenstoelen rijpen, zal de sluier groeien en uiteindelijk splijten, waarbij sporen vrijkomen. Als die sporen op het onderliggende mycelium belanden, zal de productie van magic mushrooms stoppen. Je paddo's op het juiste moment oogsten, is dus heel belangrijk en daarom hebben we daar ook een speciaal artikel aan gewijd.

Als je zorgvuldig te werk gaat, kun je meerdere flushes magic mushrooms binnenhalen. Beschouw een flush als een partij. Paddenstoelen groeien graag samen in groepjes. Als je de ene groep oogst, zal de volgende zich op dezelfde plaats ontwikkelen, en de volgende weer, totdat het mycelium uitgeput is.

Na het oogsten van een flush, moet je het mycelium in koud water weken. Afhankelijk van hoe je de vruchtvorming bevordert, kun je dit doen door intensief te sprayen, maar je kunt het geheel ook onderdompelen (dit noemen we ook wel 'dunken'). In het laatste geval laat je het mycelium en het medium 24 uur lang in (schoon) koud water weken. Hierna haal je het er weer uit, en kunnen er nieuwe paddenstoelen groeien.

Als je niet kunt dunken, doorweek het mycelium dan zo goed mogelijk met koud water uit een spuitfles.

Herhaal de stappen van het oogsten en sprayen of dunken totdat er niets meer groeit.

Paddoshop

Onze Paddoshop biedt een ruim assortiment aan magic truffels, paddokweeksets, sporen prints en meer.

View category

Hoelang duurt een Uncle Ben’s Tek?

Quanto dura la tecnica Uncle Ben’s?

Het antwoord op deze vraag hangt af van hoe je wilt kweken en de omstandigheden waarin je dat doet.

De snelste optie is het gebruik van een liquid culture, waarbij je de vruchtvorming direct in de zak laat plaatsvinden. Als je hiervoor kiest en de best mogelijke omstandigheden weet te handhaven, kun je binnen enkele weken je eerste paddenstoelen al zien verschijnen.

Als je een sporenspuit gebruikt, zal de kolonisatie een week of twee langer in beslag nemen. En kies je voor een bulkkweek, dan moet je daar nog twee weken bij optellen.

Als je paddo's kweekt, speelt de temperatuur ook een doorslaggevende rol. Lukt het je niet om een stabiele, warme temperatuur te behouden, dan kan de kolonisatie wel maanden duren. De uiteindelijke oogsten zijn dan mogelijk ook teleurstellend. Investeer daarom in een hittebron voor het kweken van magic mushrooms!

Uncle Ben’s Tek: de simpelste optie voor thuisteelt

Uncle Ben’s Tek: de simpelste optie voor thuisteelt

Deze methode is echt eenvoudig, zeker vergeleken met andere manieren om thuis magic mushrooms te kweken. Maar zoals vermeld, zul je niets leren over de sterilisatiemethoden die voor andere teks wel nodig zijn. Dat is eigenlijk het enige echte nadeel. Als je dat echter niet belangrijk vindt en gewoon paddo's wilt kweken, dan kun je deze techniek gerust proberen.

Als je kiest voor een Uncle Ben's Tek, moet je echter nog steeds proberen zo schoon mogelijk te werken (besmetting is tenslotte altijd een risico). Steek je energie dus in het handhaven van de beste omgeving voor je paddo's; dan komt het vast helemaal goed.

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
How To Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken