Blog
Vossenstaarten? Zo Los Je Het Op
2 min

Vossenstaarten? Zo Los Je Het Op

2 min
Kweken Seedshop

Vossenstaarten bij cannabisplanten kunnen simpelweg een genetische oorzaak hebben. Helaas kunnen ze ook het gevolg zijn van omgevingsstress door slechte kweekvaardigheden. Hier lees je wat je tegen vossenstaarten kunt doen.

Als het om cannabisplanten gaat, klinkt "vossenstaarten" (ofwel "foxtailing") als een vreemde term. Wat is dit fenomeen in hemelsnaam en wat is de oorzaak ervan? Met vossenstaarten worden de vreemde structuren bedoeld die de toppen van cannabis kunnen aannemen als ze worden blootgesteld aan bepaalde variabelen.

Rokers en kwekers zijn het meest bekend met dichte en compacte toppen, gevormd door gebundelde bloemkelken. Vossenstaarten ontstaan als deze bloemkelken zich bovenop elkaar stapelen als een soort toren.

Gerelateerd artikel

Cannabis Vossenstaarten: Goed Of Slecht?

Hierdoor vormen ze geen typische bundels en lijken ze samen op een grote borstel of een vossenstaart. Hoewel dit proces vreemd lijkt en de indruk wekt dat er iets ongelooflijk misgaat, is het alleen onder bepaalde omstandigheden negatief. Er zijn meerdere oorzaken voor vossenstaarten.

Wat Zijn De Oorzaken Van Vossenstaarten En Wat Kun Je Ertegen Doen?

Wat Zijn De Oorzaken Van Vossenstaarten En Wat Kun Je Ertegen Doen?

GENETICA

Een van de belangrijkste oorzaken van vossenstaarten vinden we in de genetica van de plant. Sommige soorten zijn genetisch aangelegd om toppen te vormen die zijn opgemaakt uit gestapelde bloemkelken. Deze soorten hebben een ongewoon uiterlijk en zien er soms uit als een geheel andere plant.

Het uiterlijk komt absoluut niet overeen met dat van een standaard cannabisplant. Als vossenstaarten genetisch bepaald zijn, hoef je je geen zorgen te maken. De plant is helemaal gezond en produceert alsnog een hoogwaardige en krachtige opbrengst.

TEMPERATUUR

Naast de genetica, is er nog een reden waarom vossenstaarten verschijnen bij planten, namelijk omgevingsstress. De temperatuur speelt een grote rol bij dit proces. Wordt een plant blootgesteld aan zeer hoge temperaturen, in de vorm van felle, warme lampen die te dicht op het bladerdak hangen?

Dan kan dit leiden tot vossenstaarten bij je planten. Hierbij lijkt het alsof de toppen exploderen in hun groei en een gigantische opbrengst produceren. Helaas is dit niet het geval. Als je ziet dat de planten vossenstaarten krijgen en topzwaar worden, moet je de temperatuur aanpassen.

Hoewel het lijkt alsof er meer toppen worden geproduceerd, wordt er in feite schade aangericht, wat leidt tot een zwakker eindproduct. Warme lampen die te dicht op de planten hangen, kunnen ook zorgen voor verbranding.

Gerelateerd artikel

De Ultieme Temperaturen Voor Het Kweken Van Cannabis

VERLICHTING

Ook verlichting kan vossenstaarten opwekken. Naast het feit dat lampen hitte afgeven, kan er serieuze schade ontstaan als de lampen te dicht op de bovenste toppen hangen. Ook kunnen de bladeren verbleken. Te sterke of te frequente verlichting kan genoeg stress opwekken om vossenstaarten te laten ontstaan.

WAT KUN JE TEGEN VOSSENSTAARTEN DOEN?

Wat Kun Je Tegen Vossenstaarten Doen?

Als je vossenstaarten herkent, hoe kun je dit dan oplossen? Als je ontdekt dat de genetica de oorzaak zijn, hoef je niets te doen. Als je echter ondervindt dat je kweekvaardigheden hebben geleid tot schade en stress, moet je een aantal zaken aanpassen.

BEPERK OMGEVINGSSTRESS

Een goed startpunt is het monitoren van de temperatuur in je kweekruimte. Dit kan met een simpele thermometer worden gedaan. De ideale temperatuur in je kweekruimte is 23 graden Celsius met de lampen aan. Als de lampen uitgeschakeld zijn, moet de temperatuur met ongeveer 5 graden worden verlaagd.

Met airconditioning en ventilatie is het mogelijk de temperatuur aan te passen. Het gebruik van LED lampen wordt ook aangeraden. Deze geven minder hitte af en beïnvloeden de temperatuur van de kweekruimte niet te veel.

Als het om verlichting gaat, moet je niet te enthousiast te werk gaan en de lichtbron niet dichter op de planten hangen dan noodzakelijk is. Doe je dit wel, dan verhoog je de stress op je planten en vergroot je de kans op vossenstaarten.

Als je standaard, HID lampen gebruikt, houd je dan aan een afstand van 60cm tussen de lichtbron en het bladerdak van je planten. Als je LED lampen gebruikt om je cannabis te kweken, houd dan ongeveer 38cm aan.

Ook het lichtspectrum is belangrijk om vossenstaarten te voorkomen, vooral bij sativa soorten. Sativa's zijn afkomstig uit het gebied rond de evenaar. Hierdoor kan een teveel aan rood licht tijdens de bloeiperiode stress opwekken en daarmee ongewenste vossenstaarten veroorzaken.

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken