Blog
Suicide Tuesday
2 min

Wat Is De Dinsdag Dip?

2 min

MDMA, ofwel ecstasy, wordt graag gebruikt als partydrug en om het humeur een oppepper te geven. Maar het is synthetisch en dat betekent een grote kans op bijwerkingen. Vooral als de high helemaal is verdwenen.

Het consumeren van psychedelica kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben. Een positief gevolg is bijvoorbeeld dat je in essentie jezelf goed leert kennen, beter dan ooit tevoren. Je oogkleppen worden als het ware verwijderd. Je kunt beter naar binnen kijken.

De negatieve gevolgen kunnen echter bijzonder vervelend zijn. Met name die van designer drugs, zoals 3,4-methyleendioxymethamfetamine, vooral bekend als MDMA, ecstasy, of Molly. Het ergste dat kan gebeuren, is precies het tegenovergestelde van een "vrolijke high" die je na het innemen ervaart. Gebruikers schieten in een gitzwarte depressie. Dat kan uiteenlopen van onaangenaam tot gevaarlijk.

Gerelateerd artikel

De Beste en Vervelendste Soorten Cannabis Highs

Dit fenomeen staat bekend als "Suicide Tuesday"; een periode van zware melancholie. Het verschijnsel treedt vaak de eerste paar dagen na een weekendje flink feesten op.

HOE WERKT ECSTASY?

Hoe Werkt Ecstasy?

Sinds het begin van de jaren '80 is ecstasy razend populair. Het meest onder jonge mensen. Vooral bij personen die graag een club bezoeken waar ze kunnen dansen. Dit alles onder het genot van loeiharde muziek. Het is een amfetamine en ervoor bedoeld om na inname de gemoedstoestand van de gebruiker te verbeteren. De chemische stof zorgt voor lichamelijke energie. De hersenen worden getrakteerd op een flinke boost van belonende chemicaliën, met name serotonine. Dit is een neurotransmitter die je stemming reguleert. Het heeft tevens invloed op pijn en de seksuele activiteit.

De meeste gebruikers ervaren zo'n twintig minuten na het innemen van een pilletje de high. Die kan wel zes uur lang aanhouden. Tijdens deze periode ervaren gebruikers euforische gevoelens. Alsof de wereld een stukje mooier is; van een lieftallige aanraking tot de geluiden en kleuren om hen heen. Daarom wordt ecstasy vaak gebruikt in clubs en op feesten waar deze zaken aanwezig zijn, of de boventoon voeren.

ONTWENNINGSVERSCHIJNSELEN

Ontwenningsverschijnselen

Zoals Isaac Newton al opmerkte: alles wat omhoog gaat, komt ook weer naar beneden. Dat geldt voor alle aspecten van het leven. Met name voor de high die je ervaart na het gebruiken van ecstasy. Na een heldere periode met veel geknuffel en gelukzalige emoties verandert de stemming van gebruikers als bij donderslag. Behalve de fysieke symptomen, zoals beven, rusteloosheid, vermoeidheid en spierpijn, komt de geestelijke klap hard aan.

Veel mensen hebben hun persoonlijke ervaring beschreven als een "burn-out periode". Die kan wel enkele dagen aanhouden. Dit alles wijst op een plotselinge daling van het serotonine niveau. De effecten kunnen van persoon tot persoon verschillen. Sommige mensen ervaren meer depressieve symptomen dan andere, waarbij ze soms op zoek moeten gaan naar vormen van therapie of zelfs psychiatrische hulp.

HOE DE ONTWENNINGSVERSCHIJNSELEN VAN MDMA TE BESTRIJDEN

Hoe De Ontwenningsverschijnselen Van MDMA Te Bestrijden

Een algemene aanname is dat de ontwenningsverschijnselen van MDMA bestreden kunnen worden met antidepressiva. In werkelijkheid werkt het bestrijden van de bijwerkingen van een drug met een geneesmiddel averechts. Het kan zelfs zeer ernstige gevolgen hebben.

Er zijn natuurlijke manieren om de ongewenste complicaties van te weinig serotonine te bestrijden. Dat zijn de gebruikelijke doktersadviezen, zoals gezond eten, voldoende nachtrust en genoeg drinken. Verse sapjes, water, enzovoort. Het serotonine niveau kan eveneens opgekrikt worden door cardiovasculaire training. Seks helpt ook. De endorfines die tijdens deze lichamelijke oefeningen vrijkomen, zorgen er in ieder geval voor dat je een stuk vrolijker wordt.

Ook kun je andere supplementen gebruiken, zoals L-tryptofaan of 5-HTP. 5-HTP wordt gewonnen uit de zaden van de Afrikaanse Griffonia simplicifolia (Slaapmutsjeskruid). Het zorgt er vanwege het rustgevende effect voor dat je je balans terugvindt en het steunt het emotionele evenwicht. Het is ook een goed slaapmiddel. Tryptofaan, daarentegen, is een aminozuur. Het zorgt voor de biologische aanmaak van extra serotonine. Er zijn ook morning-after herstelmiddeltjes die je kunt gebruiken, zoals After D en L-Tyrosine. Die kunnen beiden ingenomen worden als natuurlijke oppeppende middelen.

Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Stel, je bent op een feest en iemand stopt je een pilletje, een poedertje of iets dergelijks toe. Met de EZ Test Ecstasy kun je direct uitvogelen of de substantie MDMA bevat. Het kost je slechts een paar minuutjes om uit te vinden of dat wat je in handen hebt veilig te gebruiken is.

Als je erover nadenkt, valt het gebruik van een shot euforie in de vorm van een aantrekkelijke drug te begrijpen. Het is echter ook belangrijk dat je je realiseert dat er een negatieve kant zit aan het gebruik van ecstasy.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken