Blog
Weedmaps heeft problemen in Europa
4 min

Weedmaps heeft problemen in Europa

4 min
Business Nieuws

Weedmaps heeft dan een semi-cultstatus in de VS, maar worstelt om voet aan de grond te krijgen in de EU.

Als je Europees bent, heb je vast geen idee wat het betekent als de naam "Weedmaps" voorbij komt. Een map voor wiet? Een groene site voor tuinders? Geen diee.

Als je echter een cannabis gebruiker in de VS bent, zeker in een staat waar cannabis (om welke reden dan ook) legaal is, dan is de kans groot dat je precies weet wat Weedmaps is en ook dat je het wel eens hebt gebruikt. Weedmaps was de eerste online listing service (ook wel "Yelp voor Wiet genoemd), die gebruikers sinds 2007 helpt bij het vinden van cannabis dispensaria (legaal of niet), maar ook artsen die medische cannabis voorschrijven. Recentelijk zijn ook advertenties toegevoegd voor bezorgdiensten.

De online website, opgericht in Californië, een staat waar de strijd over cannabis al sinds 1996 wordt gevoerd, heeft nu ook functies als een nieuws service en het is een van twee nationale diensten (Leafly is de andere) waarin mensen op zoek naar cannabis worden verbonden aan mensen die ze kunnen helpen het te krijgen. Deze dienst verdient geld via advertenties. En daarin zijn ze niet onsuccesvol geweest. Binnen een jaar na de oprichting, dus in 2008, werd er maandelijks al $300.000 dollar in het laatje gebracht. Ook al heeft het bedrijf nooit een plant aangeraakt, toch werden de bankrekening maandenlang bevroren; de zogenaamde reden hiervoor was dat ze het geld ofwel hadden gestolen, ofwel iets illegaals deden.

En sommige mensen zijn van mening dat ze dit technisch gezien ook deden. Ze maakten een industrie mogelijk die letterlijk, in minder dan tien jaar, getransformeerd is van een semi-legale, voornamelijk undercover, "mom and pop" industrie in een handjevol staten, tot een nationale onderneming van multibiljoen dollar die de conventionele wijsheid op zowel het medicinale als recreatieve front laat schudden.

ERE WIE ERE TOEKOMT

Er zijn er veel die geloven dat de introductie van Weedmaps en Leafly, de concurrent, op kritieke wijze heeft bijgedragen aan de legalisatiebeweging in de VS, beginnend met organisatie- en locatie-diensten (wat verkoop opleverde), maar wat al snel verder ging dan dat. Ongeacht de kritiek op het bedrijf, heeft Weedmaps ook veel geld gestoken in zaken voor legalisatie en campagnes van Californië tot Colorado. NORML, de grootste en oudste belangenorganisatie in de VS, verhuisde naar hun eerste kantoor net buiten de East Coast (naar Denver), in een gebouw in eigendom van Weedmaps, wat bijdroeg om de landelijke aanwezigheid van de organisatie te stimuleren.

In 2014, trouwens ook het jaar dat Colorado de eerste staat werd die recreatieve verkoop toestond, kreeg het bedrijf veel nationale aandacht toen het op 1 april (dwazendag) $50.000 advertentieruimte inkocht op Times Square, New York, wat eigendom is van de CBS broadcasting company. CBS stak hier trouwens op het laatste moment een stokje voor, maar Weedmaps won. Ze kregen het zelfs voor elkaar het gebruik van cannabis opnieuw ter discussie te stellen. Tegen het einde van de zomer werd het Leafly, de concurrent, toegestaan een paginagrote advertentie te plaatsen in de New York Times, tijdens een weeklange serie van de krant over een van de populairste onderwerpen in de VS. Er werd ook miljoenen gestoken in legalisatie drives, waaronder in Californië. Recreatieve legalisatie in de grootste staat van het land zal absoluut bijdragen aan het debat voor federale hervormingen en ook andere staten in de VS motiveren voor legalisatie (op zijn minst voor medisch gebruik). En dit staat los wat er komende herfst tijdens de verkiezingen zal gebeuren.

Als een gevolg van deze onconventionele acties, naast natuurlijk de winst die ze hebben gemaakt, heeft het bedrijf vooraan gestaan bij veel van de populairste onderwerpen in het gevecht voor legalisatie in de VS. Maar buiten de VS heeft het bedrijf, dat duidelijk internationale aspiraties heeft, gehaperd. In Europa weten de meeste mensen, zelfs liefhebbers van cannabis, niet wat Weedmaps is. Hoe zit dat?

GESCHEIDEN DOOR MEER DAN EEN UNIVERSELE TAAL

Hoewel het bedrijf een bruggehoofd heeft in Spanje, waar de industrie er steeds meer uit gaat zien als de coffeeshop cultuur van de Nederlanders, is Weedmaps buiten deze twee landen niets meer of minder dan een nieuws- en review website. Het is moeilijk te bevatten wat de relevantie of de belangrijkheid eigenlijk is. Als een mogelijke gebruiker in Duitsland of Frankrijk bijvoorbeeld op zijn of haar locatie zoekt naar een "voorschrijvende arts", is de dichtstbijzijnde arts honderden kilometers ver weg (in Spanje). Waarom?

Het grootste probleem waar Weedmaps natuurlijk mee te maken heeft, is Europese regelgeving. In plaats van een decennium "achter te lopen op" de Verenigde Staten als het gaat om legalisering, wordt het bedrijf geconfronteerd met een realiteit die nooit zal veranderen. Zeker niet op medisch gebied.

Het eerste probleem is dat legalisatie voor medisch gebruik niet dezelfde route volgt als in de VS. Nu de medicinale legalisatie vooruitgang boekt, is het duidelijk dat artsen recepten uit kunnen schrijven voor gebruikers die dit vervolgens ophalen in standaard, reeds gevestigde apotheken (die niet hoeven te adverteren). Zowel artsen als farmaceutische bedrijven mogen niet adverteren in Europa. Online apotheken zijn ook in diverse landen verboden (waaronder Duitsland) en bezorgdiensten voor cannabis zijn een onbekend en onnodig fenomeen, vooral als nationale verzekeringsbedrijven een taxirit naar de lokale apotheek vergoeden in het geval van chronisch zieken. Mocht dat niet het geval zijn, is er altijd nog prima openbaar vervoer.

In andere woorden: Het zakelijke basismodel van Weedmaps (en Leafly) zal hier niet werken, zeker niet totdat cannabis voor recreatief gebruik gelegaliseerd wordt. En zeker niet op dezelfde manier, met hetzelfde potentieel voor winst en niet te vergeten invloed.

PROBLEMEN IN HET PARADIJS

Weedmaps heeft de laatste tijd trouwens niet alleen in Europa te maken met problemen. Het bedrijf is er in de VS door de media van beschuldigd dat het merendeel van de beoordelingen (geplaatst om gebruikers te helpen bij het vinden van lokale dispensaria, vooral de goede), geplaatst zijn onder een enkel IP-adres.

Dan zijn er nog anderen die kritiek uiten op de invloed van het bedrijf bij het vormgeven van legalisatie, voornamelijk in Californië. En er zijn er meer die klagen over het feit dat er geen garantie is of de dispensaria, die door het bedrijf worden vermeld, daadwerkelijk geregistreerd zijn (een grote, maar steeds minder belangrijke zorg, zeker in staten waar cannabis nu legaal is).

Los van deze kritiek, hoe juist of onjuist het ook mag zijn, is het bedrijf zelf duidelijk een product van een tijd die van voorbijgaande aard is (zelfs in de VS). Door legalisatie kunnen cannabis winkels en dispensaria patiënten en recreatieve gebruikers op meerdere manieren bereiken. En in Europa zal de conversatie altijd anders zijn. Medisch gebruik is het eerste gesprek wat op tafel ligt. En totdat dit gesprek gevoerd is, zullen recreatieve hervormingen, net als in de VS en Canada, niets meer zijn dan een regionale gril van progressieve burgemeesters in steden met een grote, gevestigde, (hoewel) illegale drugshandel.

Zelfs in Duitsland, die lang de thuisbasis was van academische onderzoeken waarin werd geopperd dat schizofrenie en cannabisgebruik onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, is het ook duidelijk dat het debat een andere fase is ingegaan, hoewel het altijd al op een andere plaats heeft gestaan dankzij het gebrek aan een hardhandig uitgevoerde drugsoorlog. Toen Montel Williams, een welbekende, Amerikaanse talkshow host en groot voorstander van medicinaal cannabis gebruik (hij gebruikt het om zijn Multiple Sclerose te behandelen) deze zomer werd gepakt met een kleine hoeveelheid cannabis op het vliegveld in Frankfurt, mocht hij zijn reis vervolgen toen hij bewijs liet zien dat hij het om medische redenen gebruikte, met zijn stash, ongedeerd en absoluut niet vervolgd.

 

         
  Guest Writer  

Gastschrijver
Zo af en toe dragen gastschrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Business Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken