Blog
Welke Cannabisvariëteiten Zijn Geschikt Voor Veredelingsprojecten
4 min

Hoe Weet Je Welke Cannabis Strains Je Met Elkaar Moet Kruisen?

4 min
Kweken Seedshop

Zelf een cannabisvariëteit veredelen? Check dit artikel en we vertellen je alles over kruisingen en welke strains het geschiktst zijn voor je veredelingsproject!

Kruisingen zijn opwindende projecten voor ervaren en gepassioneerde kwekers. Er bestaan echter zoveel cannabisvariëteiten, dat het selecteren van de juiste planten voor je veredelingsproject soms knap lastig is. Met dit artikel proberen we deze klus wat makkelijker te maken. We gaan je daarbij uitleggen waar je rekening mee moet houden als je cannabisplanten gaat veredelen.

CANNABISVEREDELING: BASISKENNIS

Voordat we in detail treden, eerst iets over de basis van het veredelen van cannabis. In principe zijn er twee soorten veredeling. Ten eerste heb je kruisingen op basis van inteelt. Daarbij kruis je een mannelijke en vrouwelijke plant van dezelfde cannabisvariëteit om zaden te verkrijgen die sterk overeenkomen met beide ouderplanten. Vervolgens heb je de klassieke veredeling; daarbij breng je een mannelijke en vrouwelijke plant van verschillende soorten samen om een nieuwe soort te creëren, met de kenmerken van de ouders.

Beide technieken hebben zowel voor- als nadelen. Inteelt garandeert bijvoorbeeld bijzonder stabiele en voorspelbare resultaten. Bij klassieke veredelingstechnieken wisselt de uitkomst soms nogal. Het resultaat kan daarbij ofwel fantastisch of teleurstellend zijn. Voor dit artikel richten we ons uitsluitend op de klassieke manier.

In principe is het kruisen van cannabisplanten redelijk eenvoudig. Je kweekt gewoonweg mannelijke en vrouwelijke planten in dezelfde kweekruimte en er ontstaan zaden. Als je het kruisen echter goed wilt aanpakken, zou je moeten weten hoe je de genen van verschillende variëteiten manipuleert, om cannabisplanten te krijgen met de gewenste eigenschappen.

HOE WEET JE WELKE VARIËTEITEN JE ZOU MOETEN KRUISEN?

Hoe Weet Je Welke Cannabis Strains Je Zou Moeten Kruisen?

Om je veredelingsproject goed te beginnen, heb je zowel mannelijke als vrouwelijke planten nodig. Het is altijd verstandig om zaden van goed aangeschreven zadenbanken te kopen, zoals Zamnesia.

In de praktijk is het mogelijk bijna ieder paartje cannabisvariëteiten te kruisen. Vergeet echter niet dat de resultaten soms behoorlijk onvoorspelbaar zijn als je op de klassieke manier kruist. Ook als je twee topvariëteiten kruist, zoals OG Kush en White Widow, heb je geen garantie dat de nieuwe generatie planten van goede kwaliteit is. Al experimenterende zul je uiteindelijk leren de beste eigenschappen van verschillende cannabisplanten te selecteren, te combineren en deze nieuwe soorten te stabiliseren.

HOE SELECTEER JE FENOTYPES OM TE KRUISEN?

Hoe Selecteer Je Cannabis Fenotypes Om Te Kruisen?

Nadat je eenmaal zaadjes hebt gekocht en met succes je eerste partij hebt gekruist, heb je weer een nieuwe lading zaden. Deze bevatten stuk voor stuk ander genetisch materiaal, ondanks dat ze van dezelfde ouderplanten afkomstig zijn. Daarbij groeien ze uit tot unieke fenotypes.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Weten Moet Over De Jacht Op Cannabis Fenotypes

Je opdracht als veredelaar is het opsporen van de gewenste eigenschappen in je nieuwe generatie zaadjes en die selectief te veredelen gedurende de volgende generaties. Om dat voor elkaar te boksen, zou je eerst moeten beslissen welke planteneigenschappen je wilt behouden. Denk aan de hoogte en structuur van een plant, het oogstgewicht, bepaalde aroma's, de bloeiperiode, kleur en weerstand tegen pestbeestjes en schimmels.

DOMINANTE EN RECESSIEVE ERFELIJKE EIGENSCHAPPEN

Het is vrij eenvoudig om te bepalen of een eigenschap dominant of recessief is. Dominante eigenschappen zijn vaker terug te zien bij je nakomelingen dan recessieve. Om bij te houden welke recessief en welke dominante zijn, doe je er verstandig aan het [1]vierkant van Punnett te gebruiken.

Dominante En Recessieve Erfelijke Eigenschappen

Dankzij het vierkant van Punnett is het makkelijk te zien welke genetische eigenschappen van je planten dominant en welke recessief zijn. Denk daarbij om het volgende: wanneer een bepaalde eigenschap niet van de ouderplanten doorgegeven is aan de volgende generatie, impliceert dit niet dat het kenmerk uit de genenpool is verdwenen. Het is nog aanwezig, maar dan recessief. Blijf je echter veredelen, dan is het goed mogelijk dat de eigenschap in toekomstige generaties weer opduikt.

EIGENSCHAPPEN DIE HET VEREDELEN WAARD ZIJN

Cannabis Eigenschappen Die Het Veredelen Waard Zijn

Je mag natuurlijk zelf bepalen welke eigenschappen je veredelt. Er zijn echter kenmerken die kwekers en veredelaars meer op prijs stellen dan andere. Daarom hieronder een aantal eigenschappen waar je op zou kunnen letten.

1. Korte bloeiperiode

De meeste kwekers en veredelaars prefereren planten met een korte bloeifase. Deze cannabis is namelijk eerder volwassen en sneller oogstrijp. In principe zijn strains met een korte bloeiperiode (6-8 weken) bij een binnenkweek 3 tot 4 keer per jaar te oogsten. Daarmee hebben kwekers een constante cannabisaanvoer voorhanden.

2. Klein formaat

Cannabis is lang nog niet overal gelegaliseerd en daarom kiezen veel mensen voor een binnenkweek. En voor kweekruimtes binnen zijn kleine planten een geschenk uit de hemel. Torenhoge, strekkende sativa's zijn echter bijzonder moeilijk onder de duim te houden in kleinere kweekruimtes. Behoor je tot het kamp van binnenkwekers, richt je dan op het veredelen van kleinere cannabisvariëteiten.

Gerelateerd artikel

Hoe Kweek Je Lage En Compacte Cannabisplanten?

3. Autoflowering

Autoflowers zijn niet afhankelijk van fotoperiodiciteit om te bloeien. Woon je ergens waar de zomer van korte duur is of zijn je ruimte en budget beperkt, dan biedt het veredelen en kweken van autoflowering planten uitkomst.

4. Compacte indica-toppen

Indica's hebben van nature compacte toppen die er aantrekkelijker uitzien dan de open, sprieterige exemplaren van sativa's. Wil je toppen die er zo mooi uitzien als die in de voorraadpotten van coffeeshops, gebruik dan indica-genen voor je veredelingsproject.

5. Kleur

Behalve de typerend groene toppen, zijn er ook cannabisvariëteiten met oranje, rode of zelfs paarse exemplaren. Speur deze eigenschappen op bij je nakomelingen en veredel je favoriete kleur.

6. Smaak

Hedendaagse cannabisvariëteiten zijn verrijkt met unieke en overheerlijke smaken dankzij een rijk scala aan terpenenprofielen. Ook hier is het mogelijk bepaalde aroma's te behouden middels veredelen.

7. Opbrengst

Duh! Het selecteren van fenotypes met een hoge productie stimuleert vaak het rendement van latere generaties.

8. Werkingskracht

Dit is moeilijk vast te stellen, tenzij je over apparatuur beschikt om het THC- en CBD-gehalte vast te stellen. Toch is het mogelijk proefondervindelijk vast te stellen welke strain-variaties het sterkst zijn en/of over het evenwichtigste, gewenste cannabinoïdeprofiel beschikken.

9. Weerstand tegen pestbeestjes en schimmels

Bepaalde cannabisvariëteiten beschikken over een natuurlijke weerstand tegen o.a. ongedierte, schimmels en ziektes. Als je afgeharde en bestendige fenotypes selecteert, doe je daar vooral in minder gunstige klimaatomstandigheden je voordeel mee.

TERUGKRUISEN: SNEL EN EENVOUDIG GENEN STABILISEREN

Terugkruisen: Snel En Eenvoudig Cannabis Genen Stabiliseren

Ben je eenmaal tevreden met een fenotype? Dan is het noodzakelijk het genetisch materiaal te stabiliseren. Dat doe je door de plant te bevruchten met het stuifmeel van de ouderplant. Van daaruit kweek je een nieuwe partij zaadjes, selecteer je het mooiste fenotype en kruis je die ook terug met het pollen van de ouder. Daarmee stabiliseer je de erfelijke eigenschappen van je nieuwe plant. Hoe vaker je dit doet, des te stabieler de toekomstige generaties zaden zijn, met minder genetische verrassingen.

CANNABIS-KRUISINGEN: VEREDEL JE EIGEN CANNABISVARIËTEIT

Cannabis-kruisingen: Veredel Je Eigen Cannabisvariëteit

Zelf kruisingen bekokstoven lijkt een helse klus, maar het is goed te doen. Je hebt er alleen wat tijd, geduld en kweekervaring voor nodig. Heb je interesse gekregen in het veredelen van je eigen strains? Gebruik dan dit introducerende gidsje als basis. Vergeet daarbij niet onze andere artikelen te lezen over het kweken en veredelen van cannabis.

Steven Voser

Geschreven door: Steven Voser
Steven Voser is een Emmy genomineerde freelance journalist die een hoop ervaring heeft opgedaan in de loop van de tijd. Mede door zijn passie voor alles wat met cannabis te maken heeft, spendeert hij nou veel tijd aan het ontdekken van de wereld van wiet.

Ontdek onze schrijvers
Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.

Externe Bronnen:

Read more about
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken