Blog
Zwitserland test Cannabis Clubs
2 min

Zwitserland test Cannabis Clubs

2 min
Nieuws Wetgeving
In een poging het gedateerde drugsbeleid opnieuw te beoordelen, gaat Zwitserland proefdraaien met cannabis clubs, waarbij een veilige omgeving ontstaat voor de kweek en distributie van marihuana.

Er zijn een aantal landen hier in Europa die erom bekend staan iets liberaler te zijn als het gaat om cannabis gebruik en Zwitserland is een van die landen. Hoewel cannabis in Zwitserland illegaal is, zullen veel politiemachten een oogje toeknijpen, zolang het voor persoonlijk gebruik is en niet overduidelijk zichtbaar wordt gebruikt. Nou, er wordt wederom een stap vooruit gezet, omdat vier steden hebben besloten deel te nemen aan een project, waarbij cannabis clubs worden opgezet binnen hun grenzen.

Het is een geweldige stap vooruit in het gevecht om het cannabis beleid hier in Europa te veranderen en wederom een voorbeeld van hervorming, ditmaal veel dichter bij huis dan de legalisatie in de VS. Genève, Zürich, Bern en Basel zijn de vier steden die aan het project zullen deelnemen, waarbij de eerste club haar deuren zal openen in 2017. Allereerst zullen alleen personen met aandoeningen, waarvan is aangetoond dat er geprofiteerd kan worden van cannabis gebruik, lid mogen worden van de clubs en dit mogen zowel jongeren als volwassenen zijn. Geschat wordt dat ongeveer 2.000 mensen binnenkort in staat zullen zijn legaal op te steken.

DE REDENERING

Waarom neemt Zwitserland zo'n gedurfde zet? Op dit moment is cannabis illegaal en mensen moeten dus hun wiet op de zwarte markt kopen (tenzij ze zelf kweken natuurlijk!). Dit maakt het voor de Zwitserse overheid onmogelijk om te belasten, reguleren, kwaliteit te verzekeren of correcte preventieprogramma's op te zetten. Door proef te draaien met cannabis clubs, kan dit een mogelijke weg bieden tot regulatie. Ook zal het veel informatie bieden over praktische zaken en het verzekert dat de cannabis op een veilige en beveiligde manier wordt gebruikt.

WAT IS EEN CANNABIS CLUB?

Cannabis clubs zijn een vrij recent fenomeen en extreem populair in plaatsen als Spanje, waar de cannabis wetgeving niet enorm streng is. In feite komt er een groep mensen samen om een officiële club te vormen, waar cannabis privé wordt gekweekt en verdeeld over de leden. Deze leden betalen onderhoudskosten die worden gebruikt om de kosten te dekken, maar ze kopen niet direct cannabis. Elk lid heeft meestal ook wat te zeggen over wat er wordt gekweekt en hoe dit wordt gedaan, waardoor enige kwaliteit wordt verzekerd. Afhankelijk van de club, kunnen de eisen om lid te worden behoorlijk streng zijn. Clubs zullen geen cannabis geven/verkopen aan niet-leden.

De creatie van cannabis clubs komt met een behoorlijk aantal voordelen. Allereerst komt er minder geld op de zwarte markt terecht. Ze zijn ook vrij makkelijk te reguleren en zorgen ervoor dat de leden precies weten wat ze krijgen als het gaat om soorten en de kwaliteit. Cannabis clubs, hoewel privé van aard, zijn vaak behoorlijk openbare aangelegenheden, zeker in de manier waarop ze zijn opgezet, waarbij ze vaak samenwerken met gemeenteraden en lokale politie, als blijk van goede trouw en om ze gerust te stellen dat alles goed geregeld is. Zo kunnen verantwoordelijke cannabis clubs ook laten zien dat cannabis veilig en discreet kan worden gebruikt, wat vaak het imago van cannabis verbetert binnen de plaatselijke gemeenschap en daarmee de maatschappij in zijn geheel.

Het nieuws dat cannabis clubs naar Zwitserland komen voor medicinaal gebruikers is inderdaad fantastisch. We weten zeker dat alles goed zal gaan en dat mensen niet alleen de voordelen van cannabis clubs zullen inzien, maar dat ze ook op veel grotere schaal zullen worden uitgerold. De strijd om het verbod te beëindigen, in het voordeel van een op bewijs gebaseerd beleid, boekt vooruitgang.

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken