Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Geschiedenis van Maca

Cuzco, PeruMaca (Lepidium Meyenii) wordt al duizenden jaren gebruikt door de inheemse bevolking van het Andesgebergte. Archeologische opgravingen vonden bewijs voor primitieve kweek van Maca die dateert uit 1600 vC. Ander archeologisch en cultureel bewijs suggereert dat het ongeveer 2000 jaar geleden door het Incarijk werd omarmd en gedomesticeerd.

Zelfs toen werd Maca al gezien als een supervoedsel. Het gebruik ervan was een exclusief voorrecht voor de rijkere klassen van de maatschappij en een beloning voor bewezen krijgers, die het als hulpmiddel in de strijd gebruikten. Gezegd wordt, dat Maca de bron was van de legendarische kracht en uithoudingsvermogen die de Incakrijgers in de strijd lieten zien en ook dat het de reden was dat de vrouwen van de veroverden moesten worden beschermd tegen de krijgers, om de extreme viriliteit en seksuele lusten, waarmee de Maca hen overmeesterden, te vermijden.

Tegenwoordig wordt Maca door de inheemse Peruanen, die in de bergen wonen, gezien als een waardevol handelsartikel. Niet alleen is het de basis van hun dagelijkse dieet (omdat er niet veel anders groeit), maar het wordt ook gebruikt om te verkopen en te handelen met lager gelegen gebieden om andere gewassen te verkrijgen, zoals rijst en maïs. Maca kan nu in heel Peru worden gevonden, waar het wordt gebruikt om frisdrank, jam en andere etenswaren te maken. In de Peruaanse kruidengeneeskunde wordt aangenomen dat Maca helpt met bloedarmoede, tuberculose, menstruatiestoornissen en ook steriliteit.

De westerse wereld erkende Maca in 1843, toen het door Gerhard Walpers werd omschreven, maar pas zeer recent is haar populariteit toegenomen. Om je een idee te geven van de huidige markt: In 1994 werden minder dan 50 hectaren gewijd aan de kweek van Maca; in 1999 was dit toegenomen naar 1200 hectaren en dit stijgt nog steeds.

Waarom is het ineens zo populair geworden in het Westerse dieet? Nou, we kunnen dit toeschrijven aan de huidige culturele nadruk op een gezonde levensstijl en het toenemende bewijs voor de rol die supervoedsel daarin kan spelen. De chemische en nutritionele samenstelling van Maca, maken het een ideaal supervoedsel en het extra voordeel is dat zij ook nog eens bekend staat als afrodisiacum.

De huidige vraag naar Maca is hoger dan ooit en de populariteit neemt alleen maar toe nu het algemene erkenning krijgt.

Maca