Alles wat er te weten valt over Ginkgo biloba

Ginkgo Biloba: Alles Wat Je Zou Moeten Weten

Ginkgo biloba is een van de populairste kruidensupplementen. Mensen gebruiken het ter verbetering van de geheugenfunctie en bloedsomloop. Maar ook als middel tegen hoofdpijn en tal van andere aandoeningen. Hier lees je alles wat er te weten valt over Ginkgo biloba.

WAT IS GINKGO BILOBA?

Ginkgo biloba ofwel de Japanse notenboom is oorspronkelijk afkomstig uit China. Het is de enige overgebleven soort van de familie Ginkgoaceae. Daarom beschouwen we de plant ook wel als een levend fossiel. In China kweken mensen haar al sinds de oudheid en speelt ze een gewichtige rol in de traditionele geneeskunst.

Zowel de bladeren als de zaden van de Japanse notenboom (ofwel ginkgo) zijn van oudsher gebruikt in de traditionele geneeskunst. Hedendaagse ginkgo-extracten zijn echter uitsluitend van de blaadjes afkomstig. De plant behoort tot de populairste kruidensupplementen en is verkrijgbaar in de vorm van capsules, vloeistoffen en poeders.

Aan Ginkgo biloba is een reeks gezondheidsvoordelen toe te schrijven. Mensen gebruiken het bijvoorbeeld om de bloedsomloop en hersenfuncties te verbeteren. Toch zijn dit slechts een paar gezondheidsvoordelen. Lees verder en ontdek alles wat er te weten valt over Ginkgo biloba.

DE GESCHIEDENIS VAN GINKGO BILOBA

DE GESCHIEDENIS VAN GINKGO BILOBA

De Japanse notenboom is de oudste levende boom ter wereld en beschouwen we als een levend fossiel. Daarmee voert de geschiedenis van Ginkgo biloba ver terug. De plant is tijdens het Carboon verschenen. Dit is een periode in de geologische tijdschaal van 60 miljoen jaar, met als begin het einde van het Devoon, 358,9 jaar geleden. De Japanse notenboom heeft tijdens zijn bestaan veel crisissen meegemaakt. Met name in de tijd van de dinosauriërs. Door onbekende oorzaak is de soort 7 miljoen jaar geleden in Amerika uitgestorven. In Europa is ze ongeveer 3 miljoen jaar geleden verdwenen. Alleen in Zuidoost China is nog een aantal bomen te vinden.

In het Oude China werd de plant door boeddhistische monniken als heilig beschouwd. Ze plantten de bomen aan in de keizerlijke tuinen en rond hun tempels. Van het sap van de Japanse notenboom veronderstelden ze dat het een brandvertragende stof was.

Related Story

De 7 Heilige Planten Van De Wereld

Pas in de 17de eeuw vergaarde Ginkgo biloba bekendheid in Europa. De Duitse botanist Engelbert Kaempfer ontdekte en categoriseerde de plant gedurende zijn reizen door Azië van 1690 tot 1692. Hij beschreef haar in zijn boek Amoenitatum Exoticarum, dat in 1712 uitkwam.

De oudste Europese Ginkgo's werden kort daarna aangeplant in de botanische tuinen van Londen, in Nederland en Frankrijk. Uiteindelijk kwam de Japanse notenboom in 1784 in Amerika terecht. De eerste bomen werden daar in Philadelphia aangeplant.

DE VOORDELEN VAN GINKGO BILOBA

DE VOORDELEN VAN GINKGO BILOBA

Vaak kiezen mensen er vandaag de dag voor om ginkgo te gebruiken om leeftijdgerelateerd verval van cognitieve functies te pareren. Behalve dat, biedt Ginkgo biloba een uitgebreid scala aan andere mogelijke voordelen. Dit zijn de meest noemenswaardige:

1. BEVORDERT DE BLOEDSOMLOOP EN EEN GEZOND HART

Veel van de voordelen van ginkgo zouden komen door het vermogen om de bloedsomloop naar verschillende delen van het lichaam te verbeteren. Onderzoek uit 2008 toont aan dat Ginkgo biloba-extract de bloedtoevoer naar het hart verbetert bij ischemische hartklachten. Nadat onderzoekers de supplementen aan patiënten toedienden, zagen ze een verbetering van 12% in de circulatie van stikstofmonoxide. Stikstofmonoxide is verantwoordelijk voor het verwijden van de bloedvaten.

Ander medisch onderzoek, uitgevoerd met een groep oudere volwassenen, toont eveneens aan dat ginkgo de coronaire bloedsomloop verbetert. Aanvullend wetenschappelijk bewijs suggereert tevens dat Ginkgo biloba niet alleen de bloedsomloop verbetert, maar dat het ook voor een gezond hart zorgt.

2. IS EEN KRACHTIGE ONTSTEKINGSREMMER

Ontstekingen zijn een natuurlijk afweersysteem van het lichaam om schadelijke organismes en substanties te pareren. Maar sommige aandoeningen, zoals reumatiek en artritis, lokken zonder kwetsuur een ontstekingsreactie uit.

In proefdieronderzoek heeft Ginkgo biloba aangetoond dat het de overreactie van ons immuunsysteem helpt verminderen, door de ontstekingsreactie te reduceren. Dit suggereert dat het heilzaam is bij aandoeningen als artritis, IBS, hart- en vaatziekten en andere auto-immuunziekten.

3. ZOU VERLICHTING BIEDEN BIJ DEMENTIE EN ALZHEIMER

Een review van 21 medische onderzoeken suggereert dat Ginkgo biloba-extract daadwerkelijk heilzaam is in het geval van cognitieve achteruitgang bij Alzheimerpatiënten. Het onderzoek toont aan dat "Ginkgo biloba mogelijkerwijs helpt bij het verbeteren van de cognitieve functies, dagelijkse activiteiten en algehele klinische behandeling bij patiënten met lichte cognitieve stoornissen of de ziekte van Alzheimer".

De review waarschuwt echter dat meer onderzoek noodzakelijk is om de effectiviteit van ginkgo bij de behandeling van Alzheimer te bevestigen.

Gelijksoortige veelbelovende resultaten blijken uit onderzoek met mensen die lijden aan dementie. Een studie uit 2018 toont aan dat het "Ginkgo biloba-extract EGb 761® BPSD verlaagt (behalve van psychotische aard), evenals stress bij verzorgers veroorzaakt door dergelijke symptomen." (BPSD staat voor "behavioural and psychological symptoms of dementia".)

Ook hier wordt verondersteld dat de mogelijke effecten van Ginkgo biloba het gevolg zijn van het vermogen de bloedstroom naar de hersenen toe te laten nemen.

Bekijk Product

4. HELPT MOGELIJK BIJ DEPRESSIES EN ANGSTPROBLEMATIEK

Ginkgo biloba-supplementen zouden mogelijkerwijs ook helpen bij depressies en angstproblematiek. Althans, volgens onderzoek. In een studie met muizen is ontdekt dat muisjes die ginkgo toegediend krijgen emotioneel minder beïnvloed worden door stress ten opzichte van een muizengroep die het extract niet krijgt.

Men gelooft dat de ontspannende effecten van ginkgo het gevolg zijn van de ontstekingsremmende werking. Deze steunt het lichaam bij het verwerken van stressvolle situaties. Het is echter nog onduidelijk of de resultaten ook op mensen van toepassing zijn.

Onderzoek suggereert tevens dat Ginkgo biloba-extract helpt bij angstproblematiek. 107 jongeren met angstproblemen kregen in een gerandomiseerde, dubbelblinde Duitse studie ofwel 240mg of 48mg ginkgo of een placebo toegediend. De groep met de hoogste dosering toonde een 45% grotere reductie van angstsymptomen aan ten opzichte van de placebogroep.

5. HEEFT KRACHTIGE ANTIOXIDATIEVE EIGENSCHAPPEN

We hebben reeds melding gemaakt van de therapeutische werking van ginkgo wat betreft het verbeteren van de bloedsomloop en het reguleren van de ontstekingsreactie. Maar het is bovendien een krachtige antioxidant. Dat maakt het mogelijkerwijs effectief in de strijd tegen schade door vrije radicalen. Op die manier zou ginkgo helpen bij het verminderen van fysieke tekenen van veroudering. Bovendien zou het wellicht heilzaam zijn bij het voorkomen van diverse aandoeningen.

Onderzoek uit 1997 concludeert dat EGb 761®, een gestandaardiseerd Ginkgo biloba-extract, "de ontwikkeling van atheromatose mogelijk vermindert en herstel van het hart versnelt". De onderzoekers vermoeden dat dit komt omdat ginkgo veel antioxidanten, zoals flavonoïden en terpenen, bevat.

6. VERLICHT MOGELIJK HOOFDPIJN EN MIGRAINE

Een van de meest algemene gebruiken van ginkgo in de traditionele Chinese geneeskunst is de verlichting van hoofdpijn en migraine. In China is ginkgo de populairste natuurlijke remedie hierbij.

Onderzoekers suggereren dat de verlichtende werking bij hoofdpijn komt door de sedatieve en ontstekingsremmende eigenschappen. Maar, zoals eerder opgemerkt, speelt mogelijk het vermogen van ginkgo om de bloedsomloop te bevorderen ook een rol.

IS GINKGO BILOBA VEILIG TE GEBRUIKEN?

Ginkgo biloba-supplementen zijn over het algemeen veilig. Het risico op bijwerkingen is daarbij klein. Maar, zoals met de meeste supplementen, lopen sommige mensen meer risico op ongewenste bijwerkingen. Met name indien ze allergisch zijn voor verbindingen uit de plant. Maar ook wanneer ze de aanbevolen hoeveelheid overschrijden. Met name mensen die bepaalde geneesmiddelen gebruiken, zouden voorzichtig moeten zijn met het gebruik van Ginkgo biloba.

MOGELIJKE BIJWERKINGEN

Mogelijke bijwerkingen

Het gebruik van Ginkgo heeft een zeer klein risico; onderzoek heeft echter wel aangetoond dat Ginkgo ongewenste bijwerkingen kan veroorzaken bij bepaalde mensen, met name bij mensen die:

 • Lijden aan ernstig disfunctioneren van de bloedsomloop
 • Antistollingsmiddelen nemen (bijv aspirine)
 • Bepaalde antidepressiva nemen (zoals MAOI’s en SSRI’s)
 • Zwanger zijn

Opmerking: Recent onderzoek suggereert dat Ginkgo een minimale impact heeft op mensen die antistollingsmiddelen nemen, maar voorzichtigheid is toch geboden.

Bijwerkingen bij deze aandoeningen zijn:

 • Een verhoogd gevaar op bloedingen
 • Misselijkheid
 • Last van maag en darmen
 • Hoofdpijn
 • Diarree
 • Onrust
 • Hartkloppingen

We moeten opmerken dat standaardpreparaties van Ginkgo als veilig worden beschouwd en bijwerkingen zeer zeldzaam zijn.

HOE GEBRUIK JE GINKGO BILOBA?

Ginkgo biloba is verkrijgbaar in de vorm van capsules, poeders en vloeistof. Sommige gezondheidswinkels verkopen gedroogde ginkgobladeren waar thee of tinctuur van te maken is. Het meeste onderzoek naar de werkzaamheid en veiligheid van ginkgo is uitgevoerd met extracten. Dat is bovendien de meest algemeen verkrijgbare vorm.

Het gebruik van 120-240mg zuiver extract, verdeeld over meerdere doses per dag, zou veilig moeten zijn. Hoewel er geen gedefinieerde maximum dosering voor Ginkgo biloba bestaat, is in onderzoek geen hogere dagelijkse dosis dan 600mg gebruikt.

Indien je Ginkgo biloba gebruikt, weet dan dat het soms een aantal weken duurt alvorens het een effect genereert. Derhalve bevelen we aan met een lage dosering te starten. Alleen indien je na 4-6 weken geen gewenste resultaten ervaart, voer je de dosis geleidelijk op.

Related Story

Top 15 Natuurlijke Kruiden Voor Energie & Vitaliteit

ALLES WAT ER TE WETEN VALT OVER GINKGO BILOBA - TOT SLOT

Er is een scala aan bewijs dat suggereert dat Ginkgo biloba een schat aan heilzame eigenschappen heeft. Het is niet voor niets een van de populairste kruidensupplementen. Tot dusver lijkt de wetenschap te bevestigen wat velen reeds eeuwen voor waar hebben gehouden. Onderzoek bevindt zich echter nog in de beginfase. Met name wat betreft het behandelen en voorkomen van bepaalde aandoeningen met Ginkgo biloba. Bovendien is het, ondanks de bewijzen dat het inderdaad verlichting biedt bij bepaalde kwalen, nog steeds niet helemaal bekend hoe het werkt. We kijken dan ook reikhalzend uit naar toekomstig onderzoek, zodat we hopelijk in staat zijn de ware potentie van de eeuwenoude Ginkgo biloba te ontsluieren.

Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.

KRUIDEN EN ZADEN