Product toegevoegd aan winkelwagen
Afrekenen

Ginkgo Biloba: Effecten En Bijwerkingen

Ginkgo Biloba

Wat is GinkGo?

Ginkgo, ook wel Ginkgo biloba of de Japanse notenboom, is een unieke loofboom waarvan men zegt dat hij geen verwanten heeft. De boom is door Charles Darwin beschreven als een levend fossiel en de boom bestaat al zo’n 250 miljoen jaar – dat betekent dat hij er ook al was toen de dinosauriërs over de Aarde heersten!

Ginkgo komt oorspronkelijk uit China en is gered voor uitsterven door de culturele significantie die de Chinezen aan de boom toeschreven. De bomen worden vaak geplant rondom tempels, de noten van de boom worden vaak gebruikt in traditionele Chinese medicijnen, de bladeren in moderne geneeskunde.

De boom kan wel 50 meter hoog worden, maar meestal wordt hij rond de 35 meter. Hij heeft een bizar uiterlijk, de takken groeien in onregelmatig patronen, en hierdoor ziet de plant er onregelmatig en asymmetrisch uit.

De bladeren zijn het meest interessant, want recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de chemische bestanddelen in de bladeren waardevolle neuro-protectieve eigenschappen hebben en dat ze de bloedsomloop verbeteren.

Geschiedenis Van Ginkgo

Geschiedenis Van Ginkgo

Ginkgo bomen zouden de oudste bomen in de wereld zijn. Het bestaan van sommige soorten is herleid tot aan het Perm, 248-286 miljoen jaar geleden! Wetenschappers hebben fossielen ontdekt die suggereren dat Gingko bomen over heel Europa, Azië en Amerika verspreid waren. Vandaag bestaat er echter nog maar één soort Ginkgo.

Volgens een Duits wetenschapper heeft Ginkgo biloba het overleefd omdat de boom zich uitstekend kon aanpassen en evolueren. Hierdoor kon de boom de ijstijd overleven terwijl andere Ginkgo soorten het niet overleefden. Deze aanpassing betekent dat ze anders waren dan hun oude tegenhangers, maar niet noodzakelijk in negatieve zin, want ze hebben een grote medicinale waarde.

Om je een voorbeeld te geven van het aanpassingsvermogen en de veerkracht van Ginkgo, neem het volgende eens in overweging: er is een erg grote en oude Ginkgo boom die in Hiroshima groeit, 1,1 kilometer van de plek waarde atoombom werd geworpen. Na de oorlog stond de boom er nog steeds en tot op de dag van vandaag is hij gezond en vertoont hij geen tekenen van misvorming.

De verbluffende kwaliteiten van Ginkgo werden voor het eerst erkend door de Chinezen. De Ginkgo noot wordt al 500 jaar lang gebruikt om aandoeningen zoals astma en polyurie te behandelen. Het mainstream medicinaal gebruik van de noten was echter niet eerder dan 1578. Zelfs al werd Ginkgo al millennia lang gebruikt, in 1950 begon de westerse geneeskunde het pas te onderzoeken.

Dit leidde tot de ontdekking van de potente chemische bestanddelen en de mogelijke toepassing van de bladeren van de Ginkgo boom, die nu zijn opgenomen in de Chinese Materia Medica en gebruikt worden als integraal onderdeel van traditionele Chinese geneeskunde. Tot op de dag van vandaag is Gingko wereldwijd het meeste gebruikte kruidensupplement voor het verbeteren van het cognitief functioneren.

Effecten van Ginkgo

Ginkgo Zou Gebruikt Kunnen Worden Om Alzheimer Te Behandelen

De belangrijkste effecten zijn een verhoogde cognitieve prestatie, verbeterde bloedsomloop, bescherming van het zenuwstelsel en bescherming tegen vrije radicalen. Deze hebben gevolgen voor een aantal aandoeningen. Een interessant onderzoek suggereert dat Ginkgo gebruikt zou kunnen worden om Alzheimer en dementie te behandelen.

De bestanddelen in Gingko beschermen niet alleen maar de cellen tegen afbraak, ze verbeteren ook het geheugen en het cognitief functioneren. Er is meer klinisch onderzoek nodig, maar het huidige onderzoek suggereert dat het gebruik van Gingko net zo effectief zou kunnen zijn als voorgeschreven acetylcholinesterase remmende medicijnen.

Een andere populaire toepassing van Gingko is de behandeling van duizeligheid en tinnitus. De verbeterde bloedtoevoer naar het centrale zenuwstelsel kan de impact van zenuwgerelateerde aandoeningen verminderen en zo tevens de symptomen bestrijden. Het is de moeite waard op te merken dat zenuwgerelateerde aandoeningen zoals duizeligheid, hoogtevrees en tinnitus moeilijk te behandelen zijn, maar Gingko kan vaak wel enige mate van verlichting bieden, al is het maar een beetje.

Dit leidt naar een ander belangrijk gebruik van Gingko, namelijk als circulatiebooster. Degenen met een slechte bloedcirculatie, zoals mensen met een lage bloeddruk, Raynauds syndroom, hoogteziekte en claudicatio intermittens kunnen profiteren van het vermogen van Ginkgo om de bloedsomloop te stimuleren.

Ginkgo heeft invloed op een groot aantal systemen in het lichaam, door de bloedsomloop te ondersteunen, cellen te beschermen en het cognitief functioneren te verbeteren, alle organen in het lichaam profiteren. Hierdoor is Gingko een ideaal dagelijks supplement. Sommige gezondheidstherapeuten bevelen het aan als toevoeging voor een groot aantal aandoeningen, van MS tot bevriezing.

Disclaimer: Wij zijn geen gezondheidstherapeuten, zoek bij twijfel advies van een medische professional.

 

Bijwerkingen van Ginkgo

Het gebruik van Ginkgo heeft een zeer klein risico; onderzoek heeft echter wel aangetoond dat Ginkgo ongewenste bijwerkingen kan veroorzaken bij bepaalde mensen, met name bij mensen die:

 • Lijden aan ernstig disfunctioneren van de bloedsomloop
 • Antistollingsmiddelen nemen (bijv aspirine)
 • Bepaalde antidepressiva nemen (zoals MAOI’s en SSRI’s)
 • Zwanger zijn

Opmerking: Recent onderzoek suggereert dat Ginkgo een minimale impact heeft op mensen die antistollingsmiddelen nemen, maar voorzichtigheid is toch geboden.

Bijwerkingen bij deze aandoeningen zijn:

 • Een verhoogd gevaar op bloedingen
 • Misselijkheid
 • Last van maag en darmen
 • Hoofdpijn
 • Diarree
 • Onrust
 • Hartkloppingen

We moeten opmerken dat standaardpreparaties van Ginkgo als veilig worden beschouwd en bijwerkingen zeer zeldzaam zijn.

Leeftijdsverificatie 18+

Ben je 18 jaar of ouder? De content op Zamnesia.nl is uitsluitend geschikt en bestemd voor volwassenen.

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent.

Ginkgo Biloba