Anatomie van een bong

Waarom Zou Je Een Bong Gebruiken?

Zamnesia
Zamnesia
Bijgewerkt op:

Je kunt veel pret hebben met een bong, want er staat je een unieke, soms behoorlijk intense ervaring te wachten. Maar het gebruik van een bong is niet altijd voor de hand liggend. Vind je het ook ingewikkeld? Laat ons je helpen! In dit artikel nemen we alle verschillende onderdelen van een bong met je door. Zodra je weet hoe een bong werkt, heb je het gebruik ervan in no time onder de knie.

Waarom zou je een bong gebruiken?

Als mensen voor het eerst wiet gebruiken, beginnen ze vaak met de klassieke joint. Deze gebruiksmethode is populair onder veel blowers omdat het zo veelzijdig is. Toch is het gebruik van een bong na verloop van tijd een logische volgende stap.

Een bong is een geweldig alternatief voor een joint, spliff of wietpijp. Je kunt namelijk grotere trekken nemen, waardoor de impact intenser is. Bovendien wordt de rook tegelijkertijd gekoeld en gefilterd, wat in een zijdezachte rookervaring resulteert.

Sommige mensen bewaren hun bong voor speciale gelegenheden. Ze gebruiken hun bong af en toe, als ze extra stoned willen worden. Voor anderen is het gebruik van een bong een dagelijks ritueel. Hoe dan ook, word je er razendsnel stoned van, wat voor de meeste blowers ook de belangrijkste reden is om een bong te kiezen.

Maar dat is nog niet alles. Het water in de bong filtert de rook voordat het je mond bereikt. Dit zorgt voor een heerlijke, verfijnde rookervaring. De meer geavanceerde bongs zijn uitgerust met een breed scala aan percolators en filters om de rook nog sterker af te koelen. Daarnaast filteren deze onderdelen veel van de grotere, minder goed smakende moleculen uit de rook, waardoor je optimaal van het terpenen profiel van je wiet kunt genieten. Deze moleculen hebben verder geen nut, waardoor het juist goed is dat de bong ze eruit filtert.

Zijn bubblers hetzelfde als bongs?

Zijn Bubblers Hetzelfde Als Bongs?

Bubblers en bongs lijken op elkaar, maar zijn toch verschillend. Een bubbler is een pijp die water bevat. Deze rookaccessoires hebben geen verwijderbare downstem. In de plaats daarvan bestaat een bubbler uit één vast stuk dat je niet kunt demonteren. Een bubbler is vaak kleiner en compacter dan een bong, wat zowel voor- als nadelen heeft.

Anatomie van een bong

Als je een bong wilt gebruiken, is het belangrijk dat je weet waar alle losse onderdelen voor dienen. Dit is niet alleen om geïnformeerd voor de dag te komen, want je zult zien dat het helpt zodra je de bong gebruikt. Zeker als je onbekend bent met een bong, kan zo'n apparaat er imponerend uit zien. Je moet ook meerdere handelingen verrichten en dat vergt soms een beetje oefening. Wees echter gerust; je zult het vrij snel begrijpen en voor je het weet, doe het helemaal op de automatische piloot.

Anatomie Van Een Bong

Basis

De basis ligt voor de hand. Dit is het platte gedeelte dat op de tafel, de vloer of elk ander plat oppervlak staat. De basis wordt snel vergeten en dat is niet eerlijk; het houdt tenslotte je bong overeind (heel belangrijk!). Het voorkomt ook dat het vieze water uit de bong op de vloer (of andere oppervlakken) belandt. Je kijkt al snel over de basis heen, maar zonder basis geen bong!

Kamer

De kamer is een van de meest essentiële onderdelen van een bong; hier doet het water zijn magische trucjes. Waterkamers variëren in formaat van klein tot behoorlijk groot, afhankelijk van het formaat van je bong.

In een eenvoudige bong vind je in de waterkamer uitsluitend een downstem. Meer geavanceerde modellen zijn soms uitgerust met een labyrint of draaiende onderdelen. Als je een bong gebruikt, moet je onthouden dat je de waterkamer nooit helemaal vult. Meestal werkt je bong beter als de kamer halfvol is, al kan dit van bong tot bong enigszins variëren.

Downstem

De downstem is de buis die de bowl (hierover later meer) met de waterkamer verbindt. De helft van de downstem steekt uit de bong en de andere helft daalt af in de duistere diepten van de waterkamer. De rook reist langs de downstem en komt in de waterkamer terecht, waarna het de reis vervolgt.

Het design van een downstem is vaak simpel. Je moet dit onderdeel wel goed schoonmaken, anders eindig je met smerige, ruw smakende rook. Met andere woorden: een schone downstem zorgt voor een prettige rookervaring, een smerige downstem pakt nogal onaangenaam uit.

Bowl

De bowl zit als een soort vogelnestje bovenaan de downstem. Hier stop je je wiet in. Afhankelijk van je bong kan je bowl er iets anders uitzien, maar je zult het altijd herkennen als het plekje waar je je wiet stopt. Bij sommige bongs komt de bowl gemakkelijk los van de downstem, wat belangrijk is bij het roken (vooral als de bong geen carb-gat heeft). Bij andere modellen wordt de bowl op de downstem geschroefd; dit zie je vaak bij bongs met een metalen downstem.

Carb-gat

Niet alle bongs zijn voorzien van een carb-gat, ook bekend als carb hole, maar de meeste modellen wel. Een carb-gat laat frisse lucht binnen wanneer je de rook uit de waterkamer en in je longen wilt trekken. Wanneer je het carb-gat afdekt, wordt de rook langzaam in de kamer getrokken, maar het bereikt je longen nog niet. Zodra je het carb-gat loslaat, schiet de rook omhoog. Om die reden is een carb-gat ook wel bekend als 'rush hole'.

Hals

De hals, of nek, van een bong is een cilindrische buis tussen de waterkamer en het mondstuk. De hals is het laatste stukje van de bong waar de rook doorheen gaat, voordat het je mond bereikt.

Mondstuk

Het mondstuk is de opening bovenaan de hals van de bong. Hier plaats je je mond op om te inhaleren. Via deze ronde opening kun je door de bong inademen, waarbij je lucht en rook in je longen zuigt.

Gerelateerd artikel

Wat Zijn De Voordelen Van Een Bong?

Extra accessoires

De bovengenoemde onderdelen zijn de basisonderdelen die je op bijna elke bong aantreft. Toch zijn er ook veel bongs die extra onderdelen bevatten. Laten we deze ook bespreken.

Connectoren

Glazen bowls zijn verbonden met glazen downstems met behulp van zogenaamde 'ground joints'. Dit zijn glazen verbindingen die hermetisch afsluiten wanneer je ze in elkaar schuift. Ze zijn in verschillende maten verkrijgbaar (14mm, 18mm, etc.). Het is essentieel dat je de juiste maat koopt, anders past je bowl niet op je downstem en kun je niet roken.

IJsvangers

IJsvangers, of 'ice catchers', zijn in principe kleine tandjes die aan de basis van de nek zitten. Hierdoor kun je de hals met ijs vullen. Dit maakt de rookervaring ongelooflijk subtiel en lekker fris. Het nadeel van ijs is dat het snel smelt en dat de waterkamer kan overlopen. Je moet dit dus even in de vingers krijgen.

Percolators

Percolators bieden extra filtering en splitsen de rook op. Dit vergroot het totale oppervlak, waardoor de rook sneller afkoelt wanneer het door het water reist. Ook dit draagt bij aan een zachtere en lekkerdere rookervaring.

Screens

Screens voorkomen dat verbrande wiet langs de downstem in het water valt. Dit komt de kwaliteit van de rook en de levensduur van het water ten goede. Als de kamer vol ligt met verbrande wiet, wordt het al snel een smerige bende.

Deze kleine gaasjes moet je wel met regelmaat vervangen, omdat ze na verloop van tijd ook een onaangename smaak kunnen opbouwen. Je proeft vaak vanzelf wanneer je screen aan vervanging toe is.

Gerelateerd artikel

Top 10 Bongaccessoires

Welke soorten bongs zijn er?

Welke Soorten Bongs Zijn Er?

Bongs worden van verschillende materialen gemaakt:

  • Acryl: deze zijn goedkoop, hittebestendig en vrij gemakkelijk schoon te maken. Een acryl bong is het meest voorkomende instapmodel en biedt veel voordelen. Deze modellen zijn vaak niet uitgerust met de complexe filtersystemen die je op andere bongs wel aantreft.
  • Glas: ook een glazen bong is vrij gangbaar, al is een glazen model vaak duurder dan een acryl exemplaar. Een glazen bong is gemakkelijk schoon te maken en ziet er prachtig uit. Sommige modellen zijn uitgerust met filters en percolators, waardoor je van een waanzinnige rookervaring geniet!
  • Siliconen: een bong van siliconen is onverwoestbaar! De functionaliteit ervan is vergelijkbaar met een bong van acryl.
  • Keramiek: deze bongs kun je in allerlei vormen en maten kopen, maar de functionaliteit is simpel, net als acryl bongs. Het spreekt voor zich dat ze behoorlijk kwetsbaar zijn!

De verschillende vormen van bongs

Bongs zijn er in allerlei vormen en maten, maar hier zijn de meest voorkomende:

  • Recht: een rechte bong is een kaarsrechte cilinder van de basis tot het mondstuk.
  • Grotere waterkamer: sommige bongs hebben grotere waterkamers, met de vorm van een kom of kegel. Deze lopen taps toe, met een rechte en smallere hals.
  • Ingewikkeld design: tenslotte zijn er ook genoeg bongs met bizarre ontwerpen. Sommige hebben buisjes die hier en daar uitsteken, met een complex en uniek design.

Gerelateerd artikel

Waarom Bongs Verschillende Vormen Hebben

Is het tijd om zelf een bong te kopen?

Is Het Tijd Om Zelf Een Bong Te Kopen?

Het is nu vast wel duidelijk: weten hoe een bong in elkaar zit, is belangrijk om er op vakkundige wijze een te gebruiken. Ben je een beetje overrompeld door de grote hoeveelheid informatie? Begin dan met een eenvoudige bong van acryl. Deze zijn goedkoop en vereisen de minste kennis. Is je interesse gewekt? Bekijk ons assortiment bongs en ontdek welke het beste bij jouw behoeften en voorkeuren past!

Zamnesia
Zamnesia
Zamnesia is expert in alles omtrent wiet en psychedelica. Door specialistische kennis te combineren met diepgaand onderzoek, creëert Zamnesia continu hoogwaardige content. Zamnesia is daarmee dé deskundige op het gebied van geestverruimende middelen.
Je bezoekt onze Nederlandse website.