Blog
Ayahuasca: Een effectieve behandeling tegen kanker?
2 min

Ayahuasca: Een effectieve behandeling tegen kanker?

2 min
Research Smartshop

Het psychedelische brouwsel uit de Amazone is beroemd vanwege de helende effecten op de ziel. Nieuw onderzoek uit Brazilië suggereert dat de entheogeen mogelijk kan worden gebruikt in het gevecht tegen kanker.

Volgens Eduardo Schenberg van de Universiteit van Sao Paulo, is er bewijs dat de indruk wekt dat Ayahuasca, respectievelijk de DMT en harmala alkaloïden die het bevat, kan worden gebruikt om kanker te helpen bestrijden. Volgens Schenberg, hebben zowel DMT als harmine aangetoond positieve effecten te hebben op celstructuren, die gebruikt werden om kanker te bestuderen, maar ook in de biochemische processen die gebruikt worden om kanker te behandelen, zowel in vivo als in vitro.

Ayahuasca, een uitgebreide plantenmix die DMT en harmala alkaloïden bevat, is een psychedelisch brouwsel die door de sjamanen en inheemse bevolking van het Amazone regenwoud al eeuwen wordt gebruikt. Het bestaat uit diverse planten en kruiden die in het regenwoud worden gevonden. De twee hoofdingrediënten zijn de rank van de Banisteriopsis Caapi en de bladeren van de Psychotria viridis. Het is de combinatie van de beta carbolines in de rank en de DMT in de bladeren die ervoor zorgt dat het zo een krachtig psychedelisch middel is.

Schenberg gelooft dat anekdotische verslagen van mensen met kanker die baat hebben bij Ayahuasca serieus genomen moeten worden, omdat van DMT en harmine is aangetoond dat zij actief zijn op het biologische proces, betrokken bij de behandeling van kanker. Hij zegt: "de hypothese die hier wordt gepresenteerd, volledig toetsbaar door zorgvuldige, wetenschappelijke experimenten, helpt de beschikbare gevallen te begrijpen en maakt de weg vrij voor nieuwe experimenten."

Anekdotische verslagen over ayahuasca, en de hulp die het personen met kanker biedt, zijn niet ongebruikelijk. Schenberg omschrijft negen gevallen waarbij ayahuasca werd gebruikt tijdens de behandeling tegen kanker. Van die negen, leken er drie baat bij te hebben.

Waarom kan ayahuasca helpen?

DMT, een van de sterkste, psychedelische stoffen die we kennen, is een drug die zich bindt aan sigma 1 receptoren in het lichaam, waarvan hun betrokkenheid in vele celfuncties is aangetoond, waaronder de signalering van de dood van kankercellen. Er is ook wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat de harmine in het brouwsel de dood van sommige kankercellen kan veroorzaken en de celgroei remt.

In Schenbergs woorden: "Verondersteld wordt dat de gecombineerde acties van de in ayahuasca aanwezie β-carbolines en DMT de bloedtoevoer naar tumoren kan laten afnemen, apoptoseroutes kan activeren, celproliferatie kan verminderen en de energetische, metabolische onbalans van kankercellen, bekend als het Warburg effect, kan veranderen. Daarom kan ayahuasca inwerken op kenmerken van kanker, waaronder angiogenese, apoptose, en celstofwisseling."

Opgemerkt moet worden, dat dit slechts basaal is en dat er nog veel meer onderzoek moet worden gedaan. Dit is geen medisch advies en iedereen die interesse heeft in ayahuasca zou eerst moeten overleggen met een arts.

Zoals de zaken er nu voor staan, zijn DMT en ayahuasca in het verlengde daarvan, zeer beperkt en geclassificeerd in de meest zware drugscategorie in de meeste landen. Onderzoek doen is moeilijk, omdat projecten maar zelden worden goedgekeurd. Als wetenschappelijk kan worden bewezen dat ayahuasca inderdaad de genezende krachten bezit, die psychedelisch ontdekkingsreizigers, etnobotanisten en antropologen al lang aangeven, dan is volgens Schenberg de beperking van ayahuasca voor medisch gebruik een aanfluiting en een belediging voor de fundamentele rechten van de mens. We kunnen het niet meer met hem eens zijn.


Read more about
Research Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken