Blog
Barcelona Sluit Eenderde Van Haar Cannabis Clubs
1 min

Barcelona Sluit Eenderde Van Haar Cannabis Clubs

1 min
Nieuws Wetgeving

Maakt de stad zich zorgen om haar reputatie of is dit een stap richting een geïntegreerde en gereguleerde cannabis industrie?

Als het gaat om cannabis clubs, heeft Spanje altijd vooraan in de ontwikkeling gestaan. Met name in Barcelona zijn cannabis clubs met honderden tegelijk opgedoken, waardoor sommigen Barcelona als het tweede Amsterdam beschouwen. Sinds de gemeenteraad een veto van 1 jaar uitsprak tegen het openen van nieuwe clubs, lijkt er echter een nieuwe trend te ontstaan. Volgend in de voetstappen van het veto, heeft de stad opdracht gegeven ongeveer eenderde van haar officiële cannabis clubs te sluiten.

De kruistocht volgt op de inspectie van 145 van de snelstgroeiende clubs, waarbij ze gecontroleerd werden op overtredingen en het niet naleven van de voorschriften, wat bij 50 clubs inderdaad het geval was. Deze overtredingen waren onder meer zaken als het verkopen van illegaal verkregen wiet, het proberen niet-leden aan te trekken en slechte ventilatie.

Goed nieuws of slecht nieuws?

Het is eenvoudig om het sluiten van de clubs achterlijk te noemen en dat het niet bijdraagt aan een meer liberaal beleid. In dit geval kan het echter een verhulde zegen zijn. Elke industrie in de wereld heeft te maken met regels. Net zoals de coffeeshops in Amsterdam, zijn er relatief strenge regels die van toepassing zijn op elke locatie, variërend van ventilatie tot beperkingen in adverteren en voorschriften inzake het bestemmingsplan. Het handhaven van deze wetten is niet iets waar alleen cannabisclubs mee te maken krijgen. Elk bedrijf heeft zich te houden aan wetgeving.

Het feit dat 95 clubs de inspectie hebben doorstaan, en open mogen blijven, toont aan dat het niet de bedoeling van de stad was om de clubs in een radicale beweging te sluiten, maar eerder de gemeenschappelijke regels na te leven in deze opkomende industrie. Het is bijna onmogelijk te beoordelen hoeveel van de 50 clubs daadwerkelijk de regels hebben overtreden, of in welke mate de stad daadwerkelijk het aantal clubs wilde verminderen. Het is echter veilig om aan te nemen dat een behoorlijk aantal clubs inderdaad de regels heeft overtreden, omdat er geen tekort is aan regels die eenvoudig overtreden kunnen worden.

Indien de gemeenteraad de inspecties niet heeft misbruikt als middel om de clubs te sluiten, dan, en uitsluitend dan, kan de recente serie sluitingen worden beschouwd als positief teken. Als er geen verborgen agenda is, betekent dit dat de stad cannabis clubs behandelt als elke ander bedrijf die de regels moet naleven. Het opschonen van bedrijven die alleen maar snel geld willen verdienen en zich niet aan de regels houden is een belangrijke stap in het stichten van een sociaal en economisch geïntegreerde markt, die uiteindelijk kan leiden tot het soort cannabis industrie waar we allemaal in willen werken.


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken