Blog
Barcelona Stelt Verbod In Van 1 Jaar Op Nieuwe Cannabis Clubs
1 min

Barcelona Stelt Verbod In Van 1 Jaar Op Nieuwe Cannabis Clubs

1 min
Nieuws Wetgeving

In een poging het groeiende aantal cannabis clubs in Barcelona in te dammen, heeft de gemeenteraad aangekondigd dat er een jaar lang geen nieuwe clubs geopend mogen worden in de stad.

Deze korte onderbreking van de opening van nieuwe clubs, zal de raad tijd geven om plannen te maken voor strengere regels. Deze regels zullen belangrijke onderwerpen bevatten, zoals bijvoorbeeld ventilatiesystemen in de clubs, maar ook verzekeren dat de clubs zich op voldoende afstand bevinden van scholen en gezondheidscentra. Met de hulp van medische en farmaceutische experts, zal de raad proberen clubs, die gewetenloos en tegen de wet in handelen, onder druk te zetten.

Op dit moment zijn er 160 cannabis clubs te vinden in de drukke straten van Barcelona. De raad vindt de ban niet alleen nodig, maar ziet het ook als een manier om wildgroei van clubs te stoppen. Barcelona heeft zich getransformeerd tot wat velen het "Amsterdam van het zuiden" noemen. De stad heeft een grote toename gezien in het toerisme, omdat vakantiegangers op zoek gaan naar legale highs, ondanks dat de clubs technisch gezien uitsluitend voor leden zijn. Het openen van een cannabis club is (of was) opvallend eenvoudig. De eigenaar hoeft zich slechts te registreren als een vereniging, akkoord te gaan met diverse voorwaarden, de informatie door te sturen aan de lokale autoriteiten en voilà! Nu de raad probeert dit aan banden te leggen met allerlei verplichtingen is de tijd van de "pop-up puff shop" bijna zeker over. Mazen in de regelgeving misbruiken, zoals draaien als stichting om marihuana te kweken en te verkopen, zal zonder twijfel worden gestopt, net als de cannabis handel op de zwarte markt.

Deze vergrijpen hebben de gemeenteraad tot actie gemaand, ondanks dat ze eerst wel clubs tolereerden die zich aan de regels hielden. De politie heeft (volgens het Bloomberg artikel) "tenminste vier clubs in Barcelona gesloten vanwege vermeende overtredingen, waaronder verkoop aan minderjarigen, drugssmokkel en het verspreiden van lidmaatschappen aan voorbijgangers." De loco-burgemeester van Barcelona, Joaquim Forn (die de directe houding van de politie nog eens versterkt), zei: "We kunnen niet toestaan dat er organisaties zijn die, in de vermomming van een bedrijf, de co-existentie, gezondheid en welzijn van mensen bedreigen." Hij uitte ook nog zijn bezorgdheid, en die van de overheid, voor de gezondheid van mensen die ervoor kiezen deel te nemen aan zulke activiteiten, waarbij hij de nadruk legde op "het effect van drugs op jongeren." Patricia Amiguet van de Federation of Associations of Catalonian Cannabis Users uitte ook haar mening door te zeggen: "We hebben regelgeving nodig, de snelle toename van clubs maakt het systeem corrupt. Mensen hebben een manier gezien om geld te verdienen."

Nu de druk echter goed op de ketel staat, staat de toekomst van cannabis clubs op het spel. Strengere regels en voorschriften kunnen het einde betekenen van meer instellingen, nog voordat zij kans hadden hun deuren te openen.


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken