Blog
Brazilië behandelt gevangenen met Ayahuasca
2 min

Brazilië behandelt gevangenen met Ayahuasca

2 min
Research Smartshop

Het vermogen van Ayahuasca, om ons te helpen na de denken over wie we zijn, is bekend. Dit vermogen wordt nu benut in Brazilië, waar het gebruikt wordt om zwaarbeveiligde gevangenen te rehabiliteren.

De wetenschappelijke gemeenschap maakt een psychedelische renaissance mee, nu het gebruik van veel lang verboden drugs eindelijk wordt toegestaan voor medische onderzoeksdoeleinden. Tot nu toe zijn de resultaten fantastisch en onderzoek na onderzoek suggereert dat diverse hallucinogenen kunnen worden gebruikt om diverse psychologische aandoeningen af te breken en te behandelen, zeker diegenen die de nadruk leggen op negatieve gedachtepatronen.

Het lijkt erop dat medische interventie niet de enige toepassing is waar psychedelica op worden getest, omdat gevangenen in Brazilië nu Ayahuasca krijgen, als onderdeel van hun therapie om te rehabiliteren. En we hebben het niet alleen over kleine criminelen, maar de gevangen in de zwaar beveiligde gevangenis, veroordeeld voor kidnapping, moord en verkrachting.

Voor diegenen die nog nooit van Ayahuasca hebben gehoord: Ayahuasca is een traditioneel hallucinogeen brouwsel uit de Amazone, gemaakt van diverse planten uit het regenwoud. Het bevat DMT, een van de sterkste, bekende hallucinogenen, en het wordt al eeuwen gebruikt door de inheemse stammen. De laatste jaren is de populariteit van Ayahuasca sterk toegenomen, omdat zowel de medische als de recreatieve mogelijkheden bekender worden en gewaardeerd over de hele wereld.

KIJK EENS GOED NAAR JEZELF: DE BEHANDELING VAN GEVANGENEN MET AYAHUASCA

Deze nieuwe inval in de revalidatie van gevangenen hebben we te danken aan Acuda, een groep die de rechten van gevangenen vertegenwoordigt, gevestigd in Porto Velho. Het idee achter de, door Ayahuasca geassisteerde, therapie is dat de gevangen minder waarschijnlijk opnieuw de wet overtreden, wat dus de spanning verlicht op een reeds overbelast en gespannen gevangenissysteem. Deze therapie wordt volledig vrijwillig aangeboden door Acuda en heeft geen officiële ondersteuning. Daarom was het vinden van een locatie om de therapie uit te voeren lastig, maar uiteindelijk werden ze geaccepteerd door een openlucht tempel in Ji-Paraná, waar de gevangenen vaak deelnemen aan de Ayahuasca rituelen met de lokale bevolking.

Voor de meer conservatieven onder ons, lijkt het idee om zwaarbeveiligde gevangenen de jungle in te sturen, om deel te nemen aan een vredige en open therapie, niet verstandig en niet vergeldend genoeg. Maar door de aard van hallucinogenen moeten we goed kijken naar onszelf, onze acties beoordelen en ontdekken we wie we zijn, in een nieuw licht. Als een gevangene zichzelf daadwerkelijk opnieuw wil vormen, klinkt het logisch dat Ayahuasca hier een rol in kan spelen.

Euza Beloti, een psycholoog die betrokken is bij de therapie, zei: "Veel mensen in Brazilië geloven dat gevangenen honger en ellende moeten lijden. Dit denken ondersteunt een systeem waar gevangen meer gewelddadig terugkomen in de maatschappij dan toen ze de gevangenis ingingen." Ze zei ook: "We zien gevangenen simpelweg als mensen met het vermogen te veranderen."

"We worden beschouwd als het afval van Brazilië, maar worden hier geaccepteerd," zei Darci Altair Santos da Silva, een man die veroordeeld werd voor het misbruiken van een kind onder de 14 jaar. "Ik weet dat ik iets heel wreeds heb misdaan. De thee hielp mij hierop te reflecteren en op de mogelijkheid dat ik op een dag verlossing kan vinden."

Er hangt een prijskaartje aan het proberen gevangenen te rehabiliteren in plaats van straffen en veel van de betrokken psychologen hebben privé cliënten verloren, die het niet eens zijn met het feit dat mensen, die gruweldaden hebben verricht, worden verzorgd. Maar haat levert alleen meer haat op. Om iemand te laten veranderen en spijt te laten voelen, moet hij begrijpen dat het fout was wat hij deed en de wens hebben om zichzelf te verlossen in de ogen van de maatschappij. Het straffen, zonder kans op verlossing, zal de betrokkenen alleen maar meer vervreemden. Hallucinogenen als Ayahuasca lijken een brug tot verzoening te slaan en veranderen mogelijk levens. Dit wordt ondersteund door Amerikaans onderzoek, waarin wordt gesuggereerd dat psychedelica de kans op een criminele recidive aanzienlijk verkleinen.

Als je erover nadenkt is het grappig dat een drug, waardoor je in de gevangenis kan belanden, wordt gebruikt om gevangenen te behandelen. Maar het geeft maar weer eens aan hoe ontoereikend dit achterhaalde rechtssysteem is. Ja, de gevangenis draait om straf, maar ook om rehabilitatie en het lijkt erop dat Ayahuasca dit kan doen.


Read more about
Research Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken