Blog
Broodjeaapverhalen Over Drugsgebruik
5 min

De Meest Hardnekkige Broodjeaapverhalen Over Drugsgebruik

5 min

Er gaan maffe verhalen rond over drugs zolang mensen ze gebruiken. De meeste broodjeaapverhalen zijn veroorzaakt door angst voor- en clichébeelden van drugs. Wat is waar en wat niet?

We hebben ze allemaal wel eens gehoord. Broodjeaapverhalen over drugs hebben meestal betrekking op misvattingen over drugsgebruik, de cultuur, en op mensen die ze gebruiken. Sommige van deze verhalen gaan rond omdat ze geestig, vreemd of onvoorstelbaar zijn. Andere worden verspreid door tegenstanders van legalisering om kinderen de stuipen op het lijf te jagen. De meest voorkomende drugs waar deze verhalen over gaan? Cannabis, LSD en MDMA (oftewel ecstasy).

Broodjeaapverhalen omtrent drugsgebruik

Veel van deze broodjeaapverhalen gaan over ongelofelijk stom gedrag of "vreemde" verschijnselen. Daarom zijn ze vaak grappig, ook al is er niets van waar. Sommige bevatten echter toch een kern van waarheid. Daarom komen ze soms geloofwaardig over, zo niet ronduit grappig. En soms ook angstaanjagend.

Ken je die van de oppasser die LSD neemt en de baby in de magnetron stopt? En geloofde je dat? Op dat gebied staan wij met beide benen op de grond. Lees door voor nog meer maffe verhalen en fabels over drugs. Welke zijn waar en welke niet? Ontdek waarom het belangrijk is dat je de verschillen kent.

IBUPROFEN LEIDT TOT EEN POSITIEVE DRUGSTEST

Ibuprofen Leidt Tot Een Positieve DrugstestSerieus? Ja, toevallig is dit echt waar. Als je er veel van gebruikt, kan Ibuprofen er inderdaad voor zorgen dat je positief wordt getest op "illegale" substanties in een laboratorium-drugstest. Dit als excusse gebruiken na een positieve test uitslag is echter geen goed idee. Je bent namelijk niet de enige die met dat idee komt. De mensen die deze tests afnemen, hebben dat al veel vaker gedaan en ruiken meteen onraad. Met wat geluk krijg je respijt en mag je nog een keer getest worden.

Op zoek naar een betere strategie? Als je een test goed wilt doorstaan, zijn er een paar producten op de markt die je hierbij kunnen helpen. Er bestaan commerciële (en goed beoordeelde) tests die je erdoorheen helpen in het geval van de meest gebruikte partydrugs (met inbegrip van cocaïne, ecstasy en wiet).

Er zijn producten die steeds geavanceerder worden. En dan hebben we het niet over de zelf-teststrips van je ouders.

Er zijn tevens detoxproducten verkrijgbaar die goed werken. De beste manier om je lichaam te ontdoen van sporen is door heel veel water, cranberrysap of thee te drinken. Sommige mensen kunnen echter wel wat meer hulp gebruiken.

Hier volgt een raar maar waar broodjeaapverhaal over dit onderwerp. Je hebt misschien weleens gehoord dat het drinken van een flinke hoeveelheid azijn een betrouwbaar huismiddel is om een drugstest te doorstaan. En inderdaad, als je azijn drinkt, verlaag je de pH-waarde in je lichaam voldoende. Hierdoor komen de pH-gevoelige enzymen mogelijk minder tot uiting tijdens de drugstests van tegenwoordig. Maar kijk je er echt naar uit om je maag van streek te maken en vervolgens ook nog eens diarree te krijgen? Vitamine C veroorzaakt hetzelfde effect als je er veel van inneemt.

PADDO'S WAREN DE INSPIRATIEBRON VOOR SUPER MARIO POWER UP

Paddo's Waren De Inspiratiebron Voor Super Mario

Waren paddo's werkelijk het geheime ingrediënt, zo niet de inspiratiebron, voor de "Power-Up Mushroom" in de Super Mario Brothers videospellen? De rode paddenstoel geeft Mario en Luigi super transformatiekrachten en mogelijkheden.

Was je antwoord "ja"? Sorry, de feiten zijn ook hier verdraaid. Paddo's waren niet de werkelijke inspiratie voor deze games. Volgens de maker van het spel dient alle eer te gaan naar Lewis Carroll. In zijn wereldberoemde boek "Alice in Wonderland" wordt Alice veel groter na het eten van paddenstoelen. Ondanks tientallen jaren van gespeculeer over Carroll en zijn ervaringen met drugs, trekken de meeste geleerden dit nu in twijfel.

Waarschijnlijk schreef Carroll over "magische" paddenstoelen en dat hoeven niet per se psychedelische paddenstoelen te zijn, hoewel ze wel een vreemd kleurtje hadden. Misschien een leuk onderwerp voor je scriptie in de Engelse literatuur?

Een verdraaide werkelijkheid is altijd al onderdeel geweest van de paddocultuur. Dat is ook de reden dat paddo's lange tijd gebruikt zijn bij godsdienstige ervaringen en tradities van verschillende culturen. De geestverruimende ervaringen van psilocybine zijn goed gedocumenteerd. Dit is ook de reden waarom paddo's zo populair zijn bij kunstenaars en andere creatievelingen.

Thuis paddo's kweken is een fluitje van een cent. Houd er echter wel rekening mee dat ze niet overal legaal zijn, waaronder in enkele Europese landen.

DE HUIDIGE MARIHUANA IS 10-20 MAAL STERKER DAN VROEGER

Huidige Marihuana Is Sterker Dan Vroeger

Babyboomers gaan graag met deze leugen aan de haal. Het idee achter deze theorie is dat de marihuana van tegenwoordig op de een of andere manier een stuk "gevaarlijker" zou zijn dan vroeger.

Hoe het echt zit? De cannabis van tegenwoordig is helemaal niet "sterker" dan dat het vroeger was. Er zijn zelfs moderne soorten die speciaal gekweekt worden vanwege hun lage THC-gehalte. Het klopt echter ook dat sommige cannabisvarianten geteeld worden om hun grote hoeveelheid THC. Bepaalde soorten hebben een speciale reputatie opgebouwd, juist vanwege hun potentie.

Neem bijvoorbeeld Gorilla Glue. Deze dame zorgt ervoor dat zelfs de meest doorgewinterde rokers na slechts een paar trekjes helemaal in de bank verdwijnen. Dat komt doordat het THC-gehalte kan oplopen tot 30%. Deze indica zit barstensvol met hars en is een echte knock-out soort.

Bruce Banner draagt momenteel de titel "sterkste soort ter wereld". Ze is gemeten met maar liefst 30% THC en heeft diverse Cannabis Cups in de wacht gesleept. Als je op zoek bent naar potentie, hoef je niet verder te zoeken. Maar wees gewaarschuwd! l

REEFER MADNESS

Reefer Madness

Van cannabis raak je niet gestoord en je gaat er geen maffe, illegale dingen door doen. Mocht dat wel worden beweerd, dan is dat geklets. Het verspreiden van deze onzin startte begin vorige eeuw. In de vroege jaren dertig werden er films en andere soorten propaganda geproduceerd door de Amerikaanse overheid. Het doel was om rokers te ontmoedigen. In die tijd werd er een direct verband gelegd tussen de drug en allerhande "immoreel" gedrag, zoals dansen met iemand met een andere huidskleur of het luisteren naar jazzmuziek.

Tot op de dag van vandaag is er geen aantoonbaar bewijs dat er een verband bestaat tussen "gestoordheid" en cannabis. Dit geldt zowel voor schizofrenie als voor de plotselinge drang om te luisteren naar Cole Porter.

VAN MDMA KRIJG JE GATEN IN JE HERSENEN

MDMA Veroorzaakt Gaten In De Hersenen

Hier bestaan veel versies van. Ze zijn allemaal niet waar. Van ecstasy veranderen je hersenen niet in een Zwitserse gatenkaas. Dit gerucht stak rond de eeuwwisseling de kop op.

Er zijn echter wel drugs die letsel en gaten in de hersenen veroorzaken. Dat zijn onder meer PCP en ketamine. Ook gebruikers van methamfetamine lijken structurele hersenschade op te lopen vanwege hun drugsgebruik.

HET KABOUTERVERHAAL

kab

Mocht je deze niet kennen, het gaat als volgt. Een stel tieners dat dronken of aan het trippen is, vindt een "kabouter" of een ander soort magisch wezen. Ze nemen het vreemde kleine mannetje mee naar huis. Als ze de volgende morgen wakker worden, komen ze erachter dat ze een kind mee naar huis hebben genomen. Er zijn variaties van dit verhaal die er een schepje bovenop doen - bijvoorbeeld dat het een overleden, of zelfs een geestelijk gehandicapt kind zou zijn.

Het blijkt niet waar te zijn. Ongeacht welke drug in het verhaal voorkomt. Ook klopt het niet dat het "echt gebeurd" is tijdens Halloween.

VAN DRUGS GA JE VLIEGEN

Van Drugs Ga Je Vliegen

Het mag duidelijk zijn dat er geen drugs bestaan waardoor je ineens zou kunnen vliegen. Als je wilt vliegen, boek dan maar gewoon een vlucht. Ook hierover zijn er veel versies in omloop. De meeste ervan zijn vreemd en grappig, zo niet ronduit lachwekkend. Er bestaat een verhaal uit de jaren zestig over een gozer die krankzinnig werd nadat hij LSD had genomen. Hij beeldde zich in dat hij een glas sinaasappelsap was, waardoor hij nooit voorover gebogen durfde te staan en staand moest slapen.

Is dit dom? Ja. Maar is het waar? Genoeg mensen geloofden het en hebben dit legendarische broodjeaapverhaal verspreid. Maar nee, het is niet waar.

De conclusie? Ja, drugs kunnen je waarneming beïnvloeden. En ja, natuurlijk, trippend uit een raam hangen, is niet zo'n slim plan. En als je echt wilt weten hoe je eruitziet als een sinaasappel trek dan maar gewoon een kostuum aan met Halloween. Of wanneer je maar wilt.

Zelfs als je niet aan het trippen bent, zijn er vast mensen die denken dat je dat wel aan het doen bent. Welkom in de wondere wereld van drugs en broodjeaapverhalen.

ALS HET TE ONGELOFELIJK KLINKT OM WAAR TE KUNNEN ZIJN...

... is het waarschijnlijk niet waar. Dit gaat echter niet altijd op. Drugs die zijn gestigmatiseerd, zijn om tal van redenen omstreden. Dat overschrijdt snel de grens van vreemde, zo niet verzonnen, geruchten. Ook waren mensen die drugs gebruiken, met name in het verleden, afhankelijk van mond-tot-mond informatie. Onder die omstandigheden kan zelfs het kleinste gefluister de meest objectieve verhalen verdraaien.

Een nauwsluitende conclusie over deze verhalen? Het is tegenwoordig relatief eenvoudig om erachter te komen wat wel en wat niet waar is over deze drugs. Je moet even wat speurwerk verrichten. Je zou wat alternatieve feiten kunnen "leren", maar wie weet? Je zou ook zomaar een paar intrigerende waarheden kunnen ontdekken die lang verborgen zijn gebleven. Tien jaar geleden was de opvatting dat cannabis kanker zou kunnen genezen of bestrijden een grijs gebied in wetenschappelijk onderzoek. Vandaag de dag stroomt het bewijs binnen dat dit broodjeaapverhaal weleens echt waar zou kunnen zijn.

Wat je ook maar gehoord hebt over wat de oppasser naar verluidt gedaan heeft.

 

         
  Marguerite Arnold  

Geschreven door: Marguerite Arnold
Met jaren van schrijfervaring op zak besteed Marguerite haar tijd aan het onderzoeken van de cannabis industrie en de ontwikkelingen van de legalisatie-beweging.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken