Alles Wat Je Weten Moet Over Truffels

Alles Wat Je Moet Weten Over Truffels

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Bijgewerkt op:

Ontdek hier alles wat je moet weten over truffels. Wat is het effect ervan en hoe neem je ze in? En hoe moet je je voorbereiden op een psychedelische trip? Lees het hier en nog veel meer!

WAT ZIJN MAGIC TRUFFELS?

Net als paddo’s bevatten truffels, ook wel magic truffles, magische truffels of sclerotia genoemd, psilocybine en psilocine. Deze alkaloïden zijn de stofjes die een psychedelische trip veroorzaken. Truffels zijn nauw verwant aan paddo’s, maar er is wel een aantal belangrijke verschillen.

Simpel gesteld, is het belangrijkste verschil de manier waarop ze groeien. Paddo’s zijn zichtbare, boven de grond groeiende vruchtlichamen, maar truffels zijn onderaardse knobbeltjes, gevormd door mycelium. Deze klompjes zijn als het ware de voorraadkamers voor barre tijden. Paddenstoelen bewaren namelijk voedingsstoffen in deze sclerotia voor eventueel zware omstandigheden in de toekomst.

VERSCHILLEN TUSSEN MAGIC TRUFFELS EN PADDO'S

VERSCHILLEN TUSSEN MAGIC TRUFFELS EN PADDO'S

Er zijn echter meer verschillen tussen magic truffels en paddo’s wat betreft de optimale groeiomgeving, het uiterlijk en de kracht. Ook het doseren voor een trip is meestal anders.

GROEIOMGEVING

Om te kunnen groeien, hebben paddo’s een redelijk koele temperatuur, vocht en veel voedingsstoffen nodig. Magic truffels vereisen echter niet zoveel. Omdat ze zich ondergronds bevinden, krijgen ze gewoonlijk al ruim voldoende vocht. De optimale kweektemperatuur voor de meeste soorten truffels ligt tussen de 21 en 25°C.

VORM

De vruchtlichamen van paddo’s hebben de karakteristieke paddenstoelvorm met een steel en een hoed. Truffels zien eruit als onregelmatig gevormde knobbeltjes. Er zijn ook soorten die eivormig zijn.

KRACHT

Truffels bevatten dezelfde psychoactieve alkaloïden als paddo’s. In vruchtlichamen verschilt de concentratie hiervan soms echter behoorlijk per soort. Er kan zelfs sprake zijn van verschillen in afzonderlijke onderdelen van dezelfde paddo.

Truffels bevatten niet zoveel variatie in psychoactieve bestanddelen, omdat ze louter uit één homogeen organisme bestaan. Het opmerkelijke is dat de meningen verschillen over de vraag of magic truffles krachtiger of juist minder krachtig zijn dan paddo’s. De dosis van shrooms ligt meestal tussen een lage dosis van 1 en een ‘heroïsche’ dosering van 5g. Een typische dosis truffels schommelt echter tussen de 10 en 15g. Houd er wel rekening mee dat dit verschilt, afhankelijk van de kracht van je truffel en of je die vers of gedroogd is. 

SOORTEN MAGIC TRUFFELS

SOORTEN MAGIC TRUFFELS

Als je in smartshops op zoek gaat naar magic truffels, vind je verschillende variëteiten met allerlei namen. De vijf belangrijkste soorten zijn echter Mexicana, Tampanensis, Pajaritos, Galindoi en Utopia. Er zijn ook subtypes van deze vijf, zoals Valhalla en Hollandia. Laten we hieronder eens kijken wat de kenmerken zijn van deze soorten.

Psilocybe Mexicana

Dit is een Mexicaanse truffel met een milde concentratie psychoactieve stofjes. Deze magic truffle heeft een vrolijk, giechelig en blij effect. Ideaal voor beginners!

Psilocybe Tampanensis

Tampanensis is sterker dan de Mexicaanse truffel, maar de kracht van deze soort geldt nog altijd als gemiddeld. Als je deze consumeert, ervaar je diepe gedachten en een vredig gevoel. Een goede truffel om samen met vrienden te gebruiken.

Psilocybe Pajaritos

Pajaritos (‘kleine vogel’) is krachtiger dan Tampanensis. Het is een krachtige soort die een intense, giechelige trip biedt met een fysiek effect en visuals. Deze kun je het best gebruiken in een rustige, bekende omgeving.

Psilocybe Galindoi en Atlantis

Zowel Psilocybe Galindoi als Atlantis zijn krachtiger dan Tampanensis. Deze bieden een langdurige trip, maar de ‘golven’ zijn minder evident. Je kunt deze het best in een rustige en ontspannende omgeving gebruiken.

Psilocybe Utopia

Ook wel Psilocybine Dragon genoemd. Dit is een krachtige magic truffel die sterker is dan Tampanensis, Pajaritos, Atlantis, Galindoi en Mexicana. Deze biedt een extreem sterke trip. Je kunt deze misschien wel het best omschrijven als een ticket naar Utopia. Alleen voor ervaren psychonauten!

Psilocybe Hollandia en Valhalla

Dit zijn twee zeldzame subtypes van truffels die zijn ontwikkeld in Nederland. Ze zijn ontzettend sterk; veel sterker dan andere truffelsoorten. Valhalla is krachtiger dan Hollandia. Geweldig voor ervaren psychonauten die toe zijn aan een zeer geestverruimende excursie!

HET EFFECT VAN MAGIC TRUFFELS

HET EFFECT VAN MAGIC TRUFFELS

De effecten van magic truffels en paddo’s lijken behoorlijk op elkaar. De ervaringen kunnen per individu verschillen, maar de psychoactieve bestanddelen lijken vaak euforie, gevoelens van vrede en sereniteit en zelfreflectie te veroorzaken. Gebruikers nemen soms ook geometrische patronen waar en kleuren die levendiger lijken. Sommigen ervaren tevens complete hallucinaties.

Na gebruik van truffels, zul je het effect binnen 30–60 minuten ervaren. De trip kan vervolgens 3–6 uur duren. Gebruikers zeggen vaak dat deze ervaring 'in golven komt'. Naast de veranderingen in emoties, ervaren mensen vaak een body high die zich kenmerkt door ontspannen spieren.

Houd er rekening mee dat psychedelica op iedereen een ander effect hebben. Voor de meeste mensen is een trip met truffels fantastisch, maar niet iedereen kan omgaan met de drastische veranderingen. Sommigen krijgen last van ongemak of paranoia. Dergelijke symptomen wijzen vaak op een 'bad trip'. Zo'n trip is soms angstaanjagend op het moment zelf, maar het helpt als je weet dat de effecten slechts tijdelijk zijn en ook weer verdwijnen. Hieronder leggen we uit hoe je je voorbereidt op een trip en wat je moet doen als het misgaat.

WAAR KOOP JE MAGIC TRUFFELS?

WAAR KOOP JE MAGIC TRUFFELS?

Wil je ook eens magic truffels proberen? Lees dan snel verder en ontdek hoe en waar je ze kunt krijgen.

Koop ze online of bij een smartshop

Als je in Nederland woont, dan heb je geluk. Truffels zijn hier namelijk legaal. Ze zijn online te verkrijgen, maar ook in de smartshop. Voel je vrij om de verkoper om advies te vragen over het effect en kracht van de truffels die er verkocht worden. De meeste medewerkers in een smartshop zijn goed op de hoogte van hun assortiment. Er komen namelijk regelmatig toeristen die meestal veel vragen stellen.

Truffels koop je vers en klaar om te eten. Wacht dus niet te lang met consumeren. Als je je trip echter moet uitstellen, is het wel mogelijk ze een paar maanden te bewaren.

Magic Truffels Kopen

Kweek je eigen magic truffels

Kweeksets zijn echter een ander verhaal. Deze truffels verkoopt men niet om meteen te eten, maar hier heb je geduld voor nodig. Met een kweekset voor magic truffles, kweek je je favoriete truffels thuis. Deze kweeksets zijn een aantal weken voordat ze worden verstuurd, geïnoculeerd. 3-5 maanden na inoculatie kun je de sclerotia eenvoudig oogsten. Hoe langer je wacht, hoe groter deze worden.

Iets om rekening mee te houden voordat je truffels gaat kopen of kweken, is de kracht van verschillende soorten. Als je een ervaren psychonaut bent, dan wil je misschien een krachtige soort proberen. Wanneer je nog niet eerder truffels hebt gehad, begin dan met een mildere optie.

HOE GEBRUIK JE MAGIC TRUFFELS?

HOE GEBRUIK JE MAGIC TRUFFELS?

Geloof het of niet, maar magic truffels zijn op meerdere manieren te consumeren. Ondanks de verschillende methoden van consumptie, biedt elke methode een krachtig effect.

ZE ETEN

Het is mogelijk truffels gewoon zo te eten als je ze koopt, maar niet iedereen vindt dat een goed idee, omdat ze niet zo lekker smaken. Dat je er goed op moet kauwen omdat ze anders hun psychoactieve stofjes minder goed afgeven, helpt daar ook niet bij. Oplossing: koop een truffelgrinder!

IN THEE

Als je thee zet van truffels, is de smaak wat milder. Zet water op in een pan, breek de gewenste hoeveelheid af in kleine stukjes en doe deze erin. Laat het water een tijdje sudderen, maar breng het niet aan de kook. Laat het vervolgens 10–15 minuten staan. Daarna kun je ervan genieten!

IN RECEPTEN

Voeg truffels aan je eten toe. Dit helpt zowel bij de smaak als tegen het gevoel van misselijkheid. Het leuke is dat je truffels aan veel verschillende gerechten kunt toevoegen. Kook ze echter niet; daardoor gaan de psychoactieve stofjes kapot. Doe ze dus na bereiding erbij.

IN CAPSULES

Vermaal je truffels tot een fijn poeder en vul daarmee lege capsules middels een capsulemachine. Dat helpt niet alleen tegen de smaak, maar zo is het ook mogelijk ze discreet en nauwkeurig te doseren. Dit is de aanbevolen methode voor microdoseren!

LEMON TEK

Doe truffels en citroensap in een glas naar keuze. Laat het even staan, doe er water bij en drink het op. Volgens sommigen zorgt het zuur in de citroen dat het effect sneller merkbaar is. Het zou namelijk zorgen voor een snellere omzet van de niet-psychoactieve psilocybine in psychoactieve psilocine. En het smaakt ook nog beter!

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Lemon Tek Voor Een Snellere Paddo/Truffle Trip?

DE JUISTE DOSIS EN WAAROM DIE BELANGRIJK IS

paddo-doseringscalculator

Als je magic truffels gaat gebruiken, moet je voorzichtig zijn met de dosis. Wanneer je teveel neemt en een bad trip krijgt, wil je ze misschien nooit meer proberen. Als je echter te weinig neemt, zul je het effect bijna niet merken. Houd er rekening mee dat de ‘ideale’ dosis afhankelijk is van veel factoren. Denk aan je lichaamsgewicht, de gewenste kracht van de ervaring en of je verse of gedroogde truffels gebruikt. Om je daarbij te helpen, is het handig om onze paddo-doseringscalculator te gebruiken. Met deze tool vind je de juiste dosis met slechts een paar keer klikken!

JE TRIP PLANNEN EN ERVAN GENIETEN

JE TRIP PLANNEN EN ERVAN GENIETEN

Een van de beste manieren om je kans op een goede trip te vergroten, is het treffen van de juiste voorbereidingen. We leggen hieronder uit hoe je je psychedelische reis zo goed mogelijk voorbereidt.

WETEN WAT JE KUNT VERWACHTEN

Je trip met truffels zal nooit precies hetzelfde zijn als die van je vrienden. Dat is echter niet erg. Misschien dat je tijdens de piek een tijdje vastgeplakt aan de bank of in het gras zit. Voor anderen is een trip inspirerend, waardoor ze actief en energiek worden. Je neemt een psychedelisch stofje in, dus je mag ervan uitgaan dat je op meerdere niveaus visuals en hallucinaties ziet en dat er allerlei vreemde dingen gebeuren. Ben je bang om psychedelica te gebruiken of heb je er even geen zin in? Neem ze dan niet. Er komt altijd wel weer een nieuwe kans.

SET & SETTING

Dit is super belangrijk als je gaat trippen: houd rekening met je gevoel en de omgeving (set & setting). Zet je telefoon uit en wijd een ontspannen avondje in een vertrouwde omgeving aan de ervaring. Ga niet trippen als je je angstig voelt of je niet lekker voelt. Voorkom ook dat er onverwacht nuchtere bezoekers langskomen.

Als je psychedelica gebruikt, moet je er bovenal aan denken dat er een nuchtere tripsitter bij is. Dit is een vriend die je vertrouwt — iemand die weet waar je doorheen gaat. Hij of zij kan je helpen als je trip niet zoals gepland verloopt. Meestal helpt alleen de aanwezigheid van een tripsitter al als de trip de verkeerde kant op gaat.

GEZONDHEIDSCONTROLE

Voel je je helemaal fit? Je moet niet gaan trippen als je ziek bent. En zeker niet als je een fysieke of mentale ziekte hebt. Ga ook niet trippen als je nerveus bent of twijfels hebt. Trippen op truffels en paddo’s versterkt meestal het gevoel dat je hebt en zal je gevoelens dus niet maskeren. Voel je je niet goed, dan verdwijnt dat niet op magische wijze als je psychedelica gebruikt. Er is eerder sprake van het tegenovergestelde.

BENODIGDHEDEN VERZAMELEN VOOR LEUK EN PRETTIG TRIPPEN

Hoe je ervoor zorgt dat je trip nog aangenamer en fijner wordt? Door allerlei benodigdheden, zoals vers water en een stapel warme dekens, alvast klaar te leggen! Als je weet dat je van truffels kunt gaan overgeven, zet dan een emmer klaar of zorg dat je vlakbij de badkamer bent. Voor een prettige sfeer is het ook goed om geschikte muziek te kiezen. Sfeervolle rock is bijvoorbeeld geschikt, maar dat is aan jou. Voel je je kunstzinnig? Haal dan wat teken- en schildergerei in huis voor tijdens de trip.

Waarschijnlijk zul je geen zin in eten hebben tijdens de trip. Als deze echter voorbij is, heb je misschien wel trek. Zet dus wat snacks klaar voor na de tijd.

NIET COMBINEREN MET ANDERE DRUGS

Afgezien van wiet, moet je magic truffels of paddo’s nooit combineren met andere drugs, zoals alcohol. Magic truffles zorgen ervoor dat je gedachten op hoge snelheid door je hoofd schieten. Alcohol beïnvloedt niet alleen je motorische vaardigheden, maar zorgt ook voor een tragere reactiesnelheid. In combinatie leidt dat soms tot zeer onprettige gedachtenkronkels en een bad trip. Bovendien droogt alcohol je lichaam uit.

WAT MOET JE DOEN ALS JE EEN BAD TRIP ERVAART?

Ervaar je een bad trip en is je tripsitter in de buurt? Dan moet die persoon voor je zorgen door je voorzichtig en kalm gerust te stellen. Misschien kun je zelf even geen woorden vinden, maar alleen de kalme toon en aanwezigheid van een tripsitter is soms al genoeg om je weer beter te voelen. Wil je meer info hierover? Lees dan onze blog over wat je moet doen als je een bad trip hebt.

MICRODOSEREN

profiteer van magic truffels door te microdoseren

De meeste mensen gebruiken psychedelica om een geestverruimende trip te ervaren. Het is echter ook mogelijk op een andere manier te profiteren van truffels: door te microdoseren. Hierbij neem je zo’n kleine dosis dat je geen psychedelisch effect zult ervaren. Door microdoseren verandert je normale bewustzijn niet, als het goed is. De voordelen die je ervaart, zullen eerder ‘sub-perceptief' zijn. Recent is microdoseren behoorlijk populair geworden. Mensen die dit met psychedelica doen, kiezen daar vaak voor om hun creativiteit en motivatie te stimuleren. Anderen zeggen dat het helpt om je stemming te verbeteren.

Magic truffels zijn zeer geschikt voor microdoseren, omdat ze homogener zijn dan paddo’s. Daarom zijn ze makkelijker te doseren. Ongeveer 0,5g is een goede begindosis bij het microdoseren van truffels. De beste manier hierbij is door ze in capsulevorm in te nemen. Capsules met de maat ‘00’ kunnen ongeveer 0,5g (500mg) truffelpoeder bevatten voor makkelijke en nauwkeurige toediening.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Je bezoekt onze Nederlandse website.