Blog
Hoe Kweek Je Salvia Divinorum
3 min

Hoe Kweek Je Salvia Divinorum

3 min
Producten Smartshop

Als het gaat om Salvia divinorum, is er niets meer bevredigend dan het kweken van je eigen plant.

Voordat we de naakte waarheid over de voortplanting en kweek van een Salvia stekje op tafel gooien, is het goed om wat basis feitjes van de plant te weten. Salvia Divinorum is een semi-tropische, meerjarige plant, wat betekent dat ze jaar na jaar zal blijven groeien, zolang de omstandigheden optimaal blijven.

Omdat ze semi-tropisch is, moet Salvia nooit worden blootgesteld aan temperaturen lager dan 10 graden Celsius. De ideale temperatuur ligt tussen 15-27 graden Celsius. En de plant is het meest gelukkig in een omgeving met een luchtvochtigheid van 50% of meer.

In zeldzame gevallen zal de Salvia plant zaden produceren, maar deze zijn niet levensvatbaar voor vermeerdering. In het wild, vermeerdert en spreidt Salvia zich door om te vallen en aanvullende wortels aan te maken, wanneer ze de grond raakt. Hiermee worden meer planten verkregen en daarom is het verstandig om van een stekje te kweken.

Dit brengt ons op het volgende punt: Vanwege de manier waarop Salvia zich natuurlijk verspreidt, groeit ze met vrij zwakke stelen. Naarmate ze groter wordt, heeft ze waarschijnlijk ondersteuning nodig, om omvallen of breken te voorkomen.

Het vermeerderen van Salvia Divinorum van je stekje

Het vermeerderen van Salvia Divinorum van je stekje

 1. Maak het stekje schoon door al het dode of verkleurde materiaal te verwijderen; haal ook alle bladeren weg die onder de aarde zullen komen.

 2. Vul een kleine pot tot 2/3 van de capaciteit met verse potgrond. Het is niet verstandig aarde van buiten te gebruiken, omdat dit ongedierte kan bevatten die je stekje in dit kwetsbare stadium kunnen doden. Potgrond uit het tuincentrum is veel schoner en bevat de juiste balans aan voedingsstoffen voor een jonge plant. Zorg ervoor dat de door jou gebruikte pot drainage gaatjes heeft in de bodem, zodat de aarde niet verzadigd raakt.

 3. Met je vinger maak je een gaatje in het midden, ongeveer 5 centimeter diep.

 4. Plaats je stekje in het gaatje en vul de ruimte rond de wortels met potgrond.

 5. Nu geef je je stekje een klein beetje water in de aarde en benevel je plant met een sproeiflacon.

 6. Plaats nu een transparante zak over de plant en maak dit aan de pot vast met een elastiekje. Dit zal de luchtvochtigheid, die de plant nodig heeft om te groeien, zowel behouden als verhogen. Het plaatsen van de pot in een grote ziplock zak, als je die hebt, en de bovenkant afdichten werkt ook goed en dit zal het bewateren gemakkelijker maken. Welke zak je ook gebruikt, zorg ervoor dat je de plant niet buigt of beperkt (een 4 liter zak is normaal gesproken perfect). Opmerking: Het is ook vaak een goed idee om de pot ergens op te plaatsen, zoals een blok hout, waardoor de pot geen natte voetjes houdt na het water geven.

 7. Zet het stekje op een lichte en warme plek. Gefilterd zonlicht is het beste, omdat Salvia planten niet houden van direct zonlicht, maar ook niet van veel schaduw.

 8. De Salvia plant moet nu beginnen te groeien en bloeien. De luchtvochtigheid in de zak betekent dat vaak water geven niet nodig is, maar zorg ervoor dat het Salvia stekje nooit uitdroogt.

 9. Nu moet het stekje zich aanpassen aan de natuurlijke luchtvochtigheid in de omgeving. Om dit te doen, laat je het stekje ongeveer een week in de zak groeien. De volgende twee weken, prik je elke dag een of twee gaatjes in de zak. Dit zal geleidelijk de luchtvochtigheid in de zak verminderen.

 10. Na twee weken langzaam laten acclimatiseren van het Salvia stekje kan je de zak verwijderen. Mocht de plant verwelken, plaats je de zak nog een week terug. Blijft de plant sterk, dan is de plant succesvol gewend aan de luchtvochtigheid.

 11. De plant kan nu voorzichtig worden overgezet in een grotere pot.

Dat is alles! Jouw Salvia Divinorum moet nu helemaal gewend zijn.

Hoe maak je stekjes van je eigen Salvia plant

 1. Zorg voor een schoon mes om het stekje af te snijden

 2. Snijd een steel net onder het knooppunt, dit is waar de wortels zich ontwikkelen.

 3. Zorg ervoor dat het stekje nat blijft totdat deze is overgezet in aarde.

 4. Omdat dit een volledig vers stekje zonder wortels is, bedek je de snee met 2,5 centimeter stekpoeder of -gel om de wortelgroei te stimuleren. Dit wordt gedaan vlak voordat het stekje in de aarde wordt gezet.

Tips voor algemene plantenverzorging zodra je Salvia is geacclimatiseerd

Tips voor algemene plantenverzorging zodra je Salvia is geacclimatiseerd

 • Bewater je Salvia zodra de aarde aanvoelt alsof het aan het uitdrogen is. Je weet dat je plant water nodig heeft als de blaadjes beginnen te verwelken.

 • Plaats je Salvia plant op een lichte, warme locatie, maar niet in direct zonlicht.

 • Salvia Divinorum kan vrij groot worden (tot wel 2 meter in ideale omstandigheden). Het is mogelijk om de toppen te trimmen, zodat de plant gedwongen wordt dichter en breder te groeien. Wees voorzichtig dat je er niet teveel afhaalt, omdat je de groei van de plant kan beschadigen.

 • Als je de plant binnen houdt, neem haar dan uitsluitend mee naar buiten op warme en regenachtige dagen, waarop regenwater door de pot kan spoelen. Dit voorkomt de opbouw van mineralen in de aarde die de plant zouden kunnen beschadigen.

 • Het is een goed idee om af en toe in de winkel gekochte plantenvoeding/mest te gebruiken om de plant gezond te houden. Zorg ervoor dat je niet teveel geeft, dit kan opbouw van mineralen veroorzaken.

 • Houd een oogje op ongedierte, zoals slakken en bladluizen, die zich erg aangetrokken voelen tot de plant. Houd er rekening mee dat je de plant zelf wil gaan gebruiken en stap dus niet over op schadelijke giftige stoffen om ongedierte te bestrijden en doe onderzoek naar veilige alternatieven. Een kom bier in de buurt van je plant is bijvoorbeeld een goed voorzorgsmaatregel tegen slakken, die aangetrokken worden door het bier en er vervolgens in verdrinken.

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken