Blog
Sporenspuit
3 min

Hoe Maak Je Je Eigen Sporenspuit?

3 min
Producten Shroomshop

Het maken van je eigen sporenspuiten is gemakkelijk als je weet hoe je dit doet. In dit artikel leggen we uit hoe je veilig je eigen gesteriliseerde sporenspuiten maakt en hoe je ze bewaart.

WAT IS EEN SPORENSPUIT?

Een sporenspuit is een medische injectiespuit, gevuld met gesteriliseerd water en gehydrateerde sporen. Ze kunnen worden gebruikt om je sporen een tijdje te bewaren en om de kans op ontkieming van je sporen te vergroten in het door jou gebruikte substraat om paddo's te kweken.

Het is ook een goede manier om de sporen te hydrateren die je wil gebruiken voordat je ze ent in het substraat. Omdat de sporen waarschijnlijk te droog zijn om te kunnen ontkiemen, moeten ze tenminste 24 uur lang worden gehydrateerd.

HET MAKEN VAN EEN SPORENSPUIT

Steriel werken

Bij het kweken van paddenstoelen is het enorm belangrijk dat je steriel werkt. Als je culturen namelijk besmet raken met de verkeerde organismen, zoals bacteriën of schimmels, kan de boel bederven waardoor je je koloniën verliest. Onthoud dus dat je zo schoon mogelijk werkt. Reinig je werkruimte en zorg ervoor dat er geen stof of andere deeltjes rond dwarrelen die je kolonie kunnen besmetten. Let op: De meeste ontsmettingsmiddelen zijn gebaseerd op alcohol en dus gemakkelijk ontvlambaar. Houd hier rekening mee als je een open vlam gebruikt om je pincet en je scalpel te steriliseren. Ga extreem voorzichtig te werk als je ontsmettingsmiddelen gebruikt in combinatie met open vuur.

Je hebt nodig:

• Een lus/scalpel voor het enten; iets steriels om de sporen op te pakken
• Een pincet, ook gesteriliseerd
• Een sporenprint - Uit een sporenprint kunnen meerdere sporenspuiten worden gemaakt, afhankelijk van het formaat en de afdruk.
• Een spuit en een naald, deze moeten gesteriliseerd worden
• Een kleine hoeveelheid gesteriliseerd water in een fles
• Wat aluminiumfolie, geknipt of afgescheurd om de container te bedekken
• Een snelkookpan om het water in de fles te steriliseren
• Een schone vlambron (gas- of alcoholbrander of een aansteker)
• Latex handschoenen of hand desinfecterende gel
• Een gezichtsmasker (optioneel)

Het water gebruiken we om de sporen te hydrateren en in de spuit te bewaren en om dit te steriliseren, moet het worden gekookt in een snelkookpan. De hitte zal eventuele contaminanten vernietigen en ervoor zorgen dat we eindigen met een schone oplossing in onze sporenspuit. Vormen van besmetting zullen met de paddenstoelen wedijveren om voedsel en licht en zullen uiteindelijk je paddenstoelen kolonie beschadigen of zelfs doden.

Snelkookpan

Probeer een fles te vinden met een smalle opening, omdat dit de kans op besmetting verkleint. Bedek de opening van de fles met aluminiumfolie en plaats de fles in de snelkookpan, bovenop het rekje (als dit aanwezig is). Dit is ook een goed moment om de spuiten vast te steriliseren, die je later met sporen vult. Verpak de spuiten in aluminiumfolie en stop ook deze in de snelkookpan. Je kan zelfs oude en gebruikte spuiten hergebruiken om nieuwe sporenspuiten te maken, als je ze maar steriliseert.

Zorg eroor dat je de deksel van de snelkookpan goed afsluit en laat de pan verwarmen tot er een druk is bereikt van 15 PSI. Behoud deze druk tenminste een half uur. Schakel nu de hittebron uit en laat alles goed afkoelen, minimaal 5 uur maar je kan het ook een nacht laten staan. Je hebt nu het water in de fles gesteriliseerd, maar als het water nog te warm is bij het introduceren van de sporen, zullen ze niet overleven.

Het is nu tijd om de scalpel en de pincet te steriliseren. Deze kunnen ook contaminanten bevatten, dus het is verstandiger om nu veilig te werk te gaan zodat je later je kolonie niet verliest. Gebruik een vlam, zoals een aansteker of gasbrander, om de punten te verwarmen en houd ze in het vuur tot ze roodgloeiend zijn. Zet ze vervolgens in een of andere houder, waarbij je verzekert dat de punten niets aanraken. Laat ze tenminste 30 seconden afkoelen, zodat ze veilig kunnen worden gebruikt.

Scalpel en pincet

Met de gesteriliseerde pincet haal je de sporenprint uit het zakje of bakje en gebruik de scalpel, die je zojuist in de vlam hebt gesteriliseerd, om de sporen van het papier in de fles met steriel water te schrapen. Als je visueel kan bevestigen dat er inderdaad sporen in het water aanwezig zijn, heb je genoeg afgeschraapt. Ziet het water er nog steeds helder uit? Schraap dan wat meer sporen van het papier in het water tot ze zichtbaar worden. Zodra er genoeg sporen in het water aanwezig zijn, sluit je de fles weer af met het aluminiumfolie om te verzekeren dat de boel steriel en onbesmet blijft.

Het is nu tijd de steriele spuiten te vullen met de sporen. Zet de spuiten in elkaar en zuig de sporensuspensie op. Zorg ervoor dat je de spuit een paar keer leegt in de fles en weer vult. Op deze manier zorg je voor een goede verdeling van de sporen in het water. Als je dit proces een aantal keer hebt herhaald, vul je de spuit voor de laatste keer en sluit het geheel af met het dopje. Herhaal dit voor elke spuit die je maakt van dezelfde suspensie, zeker als je een groter aantal spuiten wil vullen.

Sporen

Wanneer de spuiten zijn gevuld met de sporen suspensie, hebben de sporen nog steeds wat tijd nodig om goed te hydrateren. Dit zal later bijdragen aan een goede ontkieming. Laat de sporen tenminste 24 uur op kamertemperatuur liggen voordat je ze gebruikt om het substraat te enten.

De spuiten hoeven echter niet onmiddellijk te worden gebruikt. Ze kunnen namelijk tot 6 maanden in de koelkast worden bewaard op een temperatuur van 2 tot 4 graden Celsius. De levensvatbaarheid zal na een paar maanden wel afnemen, dus laat ze niet al te lang liggen. Voor de beste resultaten bewaar je ze in een luchtdicht zakje met een etiket, waarop je de datum schrijft en de naam van de paddo.

 

         
  Guest Writer  

Gastschrijver
Zo af en toe dragen gastschrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Producten Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken