Blog
Hoe Vaak Moet Je Microdoseren?
7 min

Hoe Vaak Moet Je Microdoseren?

7 min

Het gebruik van kleine hoeveelheden psychedelica kan mogelijk je focus, creativiteit en stemming verbeteren, terwijl je gewoon je normale, dagelijkse dingen kunt blijven doen. Welkom in de wereld van microdosing! Maar hoe vaak moet je microdoseren? En hoe weet je of het werkt? Wij leggen het je graag uit!

Wat als je magic mushrooms elke dag zou gebruiken? Of elke drie dagen? En in kleine beetjes?

Microdosing is helemaal hip. Van huismoeders tot ondernemers, onder alle lagen van de bevolking zijn mensen er enthousiast over. Het is vooral populair geworden sinds onderzoek op de mogelijke therapeutische voordelen ervan wijst.

Maar hoe werkt microdosing en hoe vaak kun je dit doen? Hieronder vind je de antwoorden!

Wat is microdosing?

Wat Is Microdosing?

Microdosing is het gebruik van psychedelica in extreem lage doses. Deze 'micro'-doses zijn veel lager dan wat je nodig hebt om te trippen. Een microdosering heeft daarom sub-perceptuele effecten. Daarbij merk je geen duidelijke verandering in je waarneming van de werkelijkheid.

Maar waarom zou iemand aan microdosing doen? Dat de effecten subtiel zijn, betekent niet dat er niets gebeurt.

Gerelateerd artikel

Microdoseren Van Psychedelica En Cannabis

Wat zijn de mogelijke voordelen van microdosing?

Het doel van microdosing is om na verloop van tijd subtiele veranderingen waar te nemen. In plaats van een eenmalige trip te ervaren, nemen microdoseerders regelmatig een dosis volgens een vast schema. Het doel hiervan is om mogelijke voordelen te ervaren, terwijl je in je dagelijkse gang van zaken helder en functioneel blijft.

Er zijn talloze kwalitatieve onderzoeken naar persoonlijke ervaringen met betrekking tot microdosing gedaan. Een vooronderzoek uit 2019 in Harm Reduction Journal ontwikkelde een codeboek met de voordelen en valkuilen ervan (Anderson et al.) Het onderzoek kwam tot stand op basis van ervaringen van 278 microdoseerders.

Uit de data kwamen de volgende mogelijke voordelen naar voren:

✅ Verbeterde stemming

Microdoseerders verklaren vaak positieve veranderingen in de stemming en een algeheel gevoel van rust en welzijn te ervaren. Ook wordt soms gesproken over meer optimisme, spirituele en emotionele inzichten, verbeterde vooruitzichten, een verbeterd perspectief en meer waardering voor het leven. Sommige mensen zeggen zelfs dat ze zich socialer voelen.

✅ Verbeterde focus en meer energie

Soms gebruiken mensen microdosing om hun focus, productiviteit en zelfeffectiviteit te verbeteren. Om die reden is het ook populair geworden in Silicon Valley en op vergelijkbare plekken. Volgens anekdotisch bewijs hangt het samen met een verhoogd bewustzijn, mindfulness, betrokkenheid en opmerkzaamheid. Sommige mensen zeggen dat ze zich alerter, wakkerder en gemotiveerder voelen.

✅ Meer creativiteit

Er verschijnen steeds meer onderzoeken naar de impact van psychedelische stoffen op de creativiteit. Onderzoeksdeelnemers wijzen op een verhoogde creativiteit en een toename van processen als divergent denken, nieuwsgierigheid, openheid en het vermogen om van perspectief te veranderen.

✅ Minder hunkeringen

Ook is onderzocht of psychedelica als psilocybine bij verslavingen kunnen helpen. Daarbij zijn er mensen die microdosing gebruiken om hun verlangen naar middelen als alcohol en cafeïne te bedwingen (Bogenschutz et al., 2015).

✅ Fysieke effecten

Anekdotisch bewijs suggereert ook dat sommige mensen zich tot microdosing wenden om migraine, menstruatiepijn en andere pijn te verlichten.

Welke drugs kun je voor microdosing gebruiken?

Welke Drugs Kun Je Voor Microdosing Gebruiken?

Hoewel er veel verschillende middelen voor gebruikt kunnen worden, waaronder wiet, is microdosing het meest gangbaar met psychedelica. Veelgebruikte drugs voor microdoseren zijn:

Momenteel wordt onderzocht of psilocybine effect heeft op zware depressies en het herstel van verslavingen. Sommige gebruikers zeggen dat ze onder invloed van dit middel meer spirituele en emotionele openheid ervaren (Johns Hopkins Medicine, 2020).

  • LSD (lysergeenzuurdi-ethylamide)

LSD is een van de populairste drugs voor microdosing. Het wordt vaak gebruikt om de focus, productiviteit en het creatief denken te bevorderen.

  • DMT (dimethyltryptamine)

Planten die DMT bevatten, worden door inheemse inwoners van de Amazone bij sjamanistische ceremonies gebruikt. Het staat ook wel bekend als de 'spirit molecule'. Microdosing met DMT kan impact hebben op je stemming en andere emotionele processen. Sommige mensen gebruiken het ook voor meer mindfulness en focus (Cameron et al., 2019).

Iboga is een wortelschors die de psychoactieve stof ibogaïne bevat. Het wordt van oudsher ceremonieel door het Bwiti-volk in Centraal-Afrika gebruikt. Bij microdosing kan iboga mogelijk je creativiteit en stemming bevorderen en helpen hunkeringen tegen te gaan.

Hoeveel is een microdosis?

Hoeveel Is Een Microdosis?

Een microdosis is meestal 1/10 tot 1/20 van een normale dosis. Dit zijn enkele gangbare doses, ter vergelijking:

Psilocybine paddenstoelen (gedroogde stelen en/of hoedjes)

Microdosis: 0,15–0,3g
Creatieve dosis: 0,5–1g (probeer deze dosering eerst uit voordat je het op het werk toepast!)
Gangbare tripdosis: 2–3g

LSD

Microdosis: 10–20μg
Creatieve dosis: 40–50μg
Gangbare tripdosis: 100μg

Uiteraard is iedereen verschillend en daarom moet je misschien experimenteren om de optimale dosis te vinden. Afhankelijk van de substantie, kunnen de doses ook per batch verschillen. Gebruik een doseringscalculator om een beter beeld van de ideale hoeveelheid voor een specifieke situatie te krijgen.

Paddo DoseringscalculatorBereken

Het vinden van je drempeldosis

Je moet allereerst je zogenaamde 'drempeldosis' bepalen. Dit is de dosis waarbij je licht hallucinogene effecten begint te voelen. Deze effecten zijn misschien zeer mild, maar wel duidelijk merkbaar.

Om je drempeldosis te bepalen:

  • Begin door een dosis te gebruiken die iets hoger dan een standaard microdosis ligt. Het doel is om milde psychoactieve effecten te voelen. Het spreekt voor zich dat je dit het beste in het weekend of op een andere dag zonder verplichtingen kunt doen.

  • Verlaag de dosis daarna geleidelijk. Probeer te achterhalen bij welke dosering je nog duidelijke effecten voelt. Dit is je drempeldosis.

  • Hiermee heb je de basis. Je kunt vervolgens wekelijks experimenteren met hoeveelheden onder je drempeldosis om een goede startdosis te vinden.

Microdosing schema: het kiezen van het juiste schema

Microdosing Schema: Het Kiezen Van Het Juiste Schema

In de loop der jaren zijn er verschillende microdosing schema's opgesteld en uitgeprobeerd. Het is belangrijk om hier de juiste weg in te vinden. Waar nodig kun je je schema en dosis aanpassen.

Er bestaan veel verschillende protocollen voor microdosing, maar ze hebben allemaal drie dingen gemeen:

  • Neem niet elke dag een microdosis
  • Probeer microdosing minstens een maand uit
  • Zelfobservatie en mindfulness zijn belangrijk

Maar hoe vaak moet je nu een microdosis nemen? Hieronder enkele schema's waarmee je aan de slag kunt!

Het Fadiman protocol

Dr. James Fadiman staat ook wel bekend als de 'Vader van Microdosing'. Hij is al sinds de jaren 60 actief en bekend geworden om zijn baanbrekende wetenschappelijke onderzoek naar psychedelische drugs. Vanaf 2010 verzamelt Fadiman data van duizenden mensen die met het microdoseren van psychedelica geëxperimenteerd hebben.

Het Fadiman protocol is het eerste standaard microdosing-schema dat ontwikkeld is. Het omvat:

  • Een doseringsschema waarbij tien weken lang om de drie dagen (één dag wel, twee dagen niet) een microdosis wordt genomen.

  • Microdoses variërend van 1/10 tot 1/20 van een normale dosis, genomen in de ochtend en zo nodig bijgesteld.

  • Mindfulness en zelfmonitoring. Het wordt aangemoedigd om je normale dagelijkse routine aan te houden en jezelf te observeren. Houd daarbij een dagboek bij om de effecten in kaart te brengen.

De Stamets stack

Dit microdosing schema is door de beroemde mycoloog Paul Stamets ontwikkeld. Deze methode is specifiek voor het microdoseren van psilocybine paddenstoelen bedacht. Het kan echter ook in aangepaste vorm bij andere drugs toegepast worden.

De Stamets stack raadt het volgende aan:

  • Vier dagen een microdosing en drie dagen niet. In theorie bouwen de effecten van de microdoses zich na verloop van tijd op. De drie dagen aan het eind van de week zijn bedoeld om je tolerantie te resetten.

  • Het combineren van psilocybine met Lion's Mane-paddenstoelen en niacine (vitamine B3) voor een volledige 'stack'. Je kunt deze toevoegingen echter ook achterwege laten.

Gerelateerd artikel

Wat Is De 'Microdosing Stack' Van Paul Stamets?

Met je schema experimenteren

Bij deze meer experimentele aanpak ligt de focus op flexibiliteit en personalisatie. Begin door te bepalen wat je drempeldosis is. Vervolgens kun je een schema aanhouden dat voor jou werkt. Dit zijn enkele mogelijkheden:

  • Een schema dat overeenkomt met een standaard werkweek: microdosing van maandag t/m vrijdag (of iets gelijkwaardigs), en in de weekenden niet.

  • Een 'om de dag'-schema, dat je naar behoefte aanpast.

Net zoals met andere protocollen is het belangrijk om je elke dag bewust te zijn van je mentale en fysieke ervaringen. Zo ben je beter in staat om je schema aan te passen, indien nodig. Het kan je ook helpen te bepalen wanneer je een tolerantie aan het opbouwen bent.

Hoelang kun je microdoseren?

Hoelang Kun Je Microdoseren?

Microdosing is een proces met de bedoeling om in de loop van de tijd geleidelijke verbeteringen te bewerkstelligen. Geef jezelf dus de tijd om de voordelen te ervaren.

Het is aan te raden om minstens een maand lang te microdoseren. Uiteraard moet je eerder stoppen als je nadelige effecten ervaart. Het Fadiman protocol suggereert tien weken microdosing. Daarna kun je besluiten om helemaal te stoppen of een pauze te nemen en weer een nieuwe cyclus te starten.

Kun je met microdosing een tolerantie opbouwen?

Net als bij het gebruik van veel andere middelen, kun je tevens met microdosing een tolerantie opbouwen. Dit is een van de redenen dat je niet elke dag moet microdoseren. Door pauzes in te lassen, beperk je de kans dat je een tolerantie opbouwt en bijwerkingen ervaart.

Top tips voor microdosing

Top Tips Voor Microdosing

Hieronder nog wat laatste tips en aanbevelingen om het maximale uit microdosing te halen:

💡 Kies voor een betrouwbare bron

Het spreekt voor zich dat de veiligheid en effectiviteit van microdosing staat of valt met de kwaliteit van de drug die je kiest. Kies dus een betrouwbare bron die consistente, goed gekweekte of geproduceerde psychedelica biedt.

💡 Houd er rekening mee dat elk middel anders is

Psychedelica zijn veruit de populairste drugs voor microdosing. Dat betekent echter niet dat de ervaring met alle hallucinogenen hetzelfde is. Microdosing met bijvoorbeeld LSD kan dan ook heel andere effecten teweegbrengen dan met DMT.

Je moet de dosis en het doseringsschema goed op je drug afstemmen. Misschien heb je wel ervaring met microdosing van psilocybine, maar dat maakt je nog geen ervaren microdoseerder van iboga. Wees dus altijd voorzichtig.

💡 Stel een doel

Wat hoop je uit microdosing te halen? Wil je bijvoorbeeld je creativiteit bevorderen, je stemming verbeteren of jezelf emotioneel meer open stellen?

Het vaststellen van je intenties kan je ervaring in de juiste richting sturen. Met gedefinieerde doelen of vragen om uit te zoeken, kun je je voortgang bovendien beter bijhouden. Blijf openstaan voor nieuwe of onverwachte ervaringen, maar zorg ook dat je een richtpunt hebt. Zo kun je beter inschatten of je van microdosing profiteert.

💡 Houd een dagboek bij

Microdosing kan zeer subtiele veranderingen teweegbrengen. Daarom kunnen we niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om een dagboek of iets vergelijkbaars bij te houden. Gebruik consistente maatstaven en ga dagelijks na hoe het met je gaat.

Punten waarop je kunt letten:

  • Creativiteit en probleemoplossing: merk je dat je bepaalde dingen in je omgeving beter opmerkt of meer waardeert? Krijg je meer ideeën dan normaal? Ben je geïnspireerd? Kun je makkelijker oplossingen voor bepaalde problemen bedenken?

  • Focus en productiviteit: ben je in staat om je te concentreren? Hoe goed kun je je focussen op je omgeving of details? Neem een moment om helemaal tot jezelf te komen en probeer mindful te zijn. Komt dit min of meer vanzelf naarmate de dagen verstrijken? Ben je mentaal helderder of juist waziger dan normaal?

  • Fysieke belichaming: hoe bewust ben je je van je fysieke bestaan? Voel je je ongemakkelijk, merk je een specifiek fysiek gevoel? Voel je je geaard of juist gedissocieerd van je lichaam? Merk je subtiele veranderingen in je zintuigen?

  • Stemming en emoties: merk je verschillen in hoe je emoties ervaart of hoe snel je ze verwerkt? Zie je dingen optimistischer of pessimistischer in? Voel je je somberder of juist niet? Angstig? En ben je meer verbonden met of juist afgesloten van de mensen om je heen? Hoe zou je je algehele welbevinden beoordelen?

Natuurlijk kun je veel meer dingen bijhouden, maar het belangrijkste is om je observaties zorgvuldig op te schrijven en in kaart te brengen.

Is microdosing de moeite waard?

Is Microdosing De Moeite Waard?

Het meeste onderzoek naar microdosing is gebaseerd op anekdotisch, kwalitatief bewijs. Hoewel er ook empirisch bewijs is dat de voordelen van microdosing ondersteunt, zijn er meer placebogecontroleerde onderzoeken nodig om conclusies te kunnen trekken.

Onderzoek in Translational Psychiatry concludeerde dat "verwachtingen ten grondslag liggen aan een aantal anekdotische voordelen die worden toegeschreven aan psilocybine paddenstoelen" (Cavanna et al., 2022). Waarschijnlijk speelt bij sommige mensen het placebo-effect dus een rol. Toch doet een mogelijk placebo-effect niets af aan de vele positieve verhalen. We hebben gewoon meer onderzoek nodig.

Of microdosing 'het waard is', hangt maar net van je persoonlijke ervaring af. De enige manier om het zeker te weten, is door het zelf te proberen. Voor veel mensen is het zeker de moeite van het proberen waard. Bovendien kan de groeiende gemeenschap van microdoseerders je prima helpen bij je avontuur.

Microdosing is geen wondermiddel, maar eerder een hulpmiddel. Wij hopen je te hebben gewapend met de kennis die je nodig hebt om te besluiten of je het al dan niet wilt proberen!

Zamnesia
Zamnesia
Zamnesia is expert in alles omtrent wiet en psychedelica. Door specialistische kennis te combineren met diepgaand onderzoek, creëert Zamnesia continu hoogwaardige content. Zamnesia is daarmee dé deskundige op het gebied van geestverruimende middelen.
Bronnen
  • Anderson, Thomas, Petranker, Rotem, Christopher, Adam, Rosenbaum, Daniel, Weissman, Cory, Dinh-Williams, Le-Anh, Hui, Katrina, Hapke, & Emma. (2019, December). Psychedelic microdosing benefits and challenges: an empirical codebook - https://harmreductionjournal.biomedcentral.com
  • Cameron, Lindsay P., Benson, C. J., DeFelice, B. C., Fiehn, O., & Olson, D. E. (2019). Chronic, Intermittent Microdoses of the Psychedelic N,N-Dimethyltryptamine (DMT) Produce Positive Effects on Mood and Anxiety in Rodents. ACS Chemical Neuroscience - https://pubs.acs.org
  • Cavanna, Federico, Muller, Stephanie, de la Fuente, Laura Alethia, Zamberlan, Federico, Palmucci, Matías, Janeckova, Lucie, Kuchar, Martin, Pallavicini, Carla, Tagliazucchi, & Enzo. (2022). Microdosing with psilocybin mushrooms: a double-blind placebo-controlled study - https://www.nature.com
  • Johns Hopkins Medicine. (11/04/2020). Psychedelic Treatment with Psilocybin Relieves Major Depression, Study Shows - https://www.hopkinsmedicine.org
  • Michael P Bogenschutz. (2015). Psilocybin-assisted treatment for alcohol dependence: a proof-of-concept study. Journal of Psychopharmacology - https://journals.sagepub.com
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken