Blog
Huisdieren High: De Nieuwe Grens Voor Medicinaal Gebruik
3 min

Huisdieren High: De Nieuwe Grens Voor Medicinaal Gebruik

3 min
Nieuws Onderzoek

Cannabisbehandelingen bij zieke dieren worden steeds populairder. Wat, waar en hoe te beginnen.

Het is makkelijk om te lachen wanneer je het idee voor het eerst hoort. Huisdieren aan de ganja? Doe normaal!

Stop maar met lachen. Het is een groeiende trend, vrijwel overal. Van de pagina’s in The New York Times uit augustus tot dierenartsen die overspoeld worden met verzoeken - huisdierbaasjes komen tot de conclusie dat als cannabis werkt voor mensen, het Bommel of Pluisje misschien ook wel kan helpen.

Alhoewel het veel minder aandacht krijgt dan de strijd voor algehele legalisering (voor mensen), is er wijdverspreide steun en een groeiende beweging om huisdieren te betrekken bij de medische hervormingen. Ook People for the Ethical Treatment for Animals (PETA), een stichting tegen dierenleed, heeft ervoor gepleit dat een hervorming van marihuana ook bestaat uit een hervorming van marihuana voor dieren.

 

 

PETA

Vorig jaar kreeg een wetsvoorstel om precies dat uit te voeren veel aandacht in de Amerikaanse staat Nevada, totdat de wetgeving er (op zijn minst tijdelijk) een eind aan maakte. Maar in de aanloop naar legalisering is het duidelijk dat mensen hun huisdieren niet buiten de hervormingsrevolutie willen laten.

Het komt ook voor dat huisdierbaasjes in de Amerikaanse staten waar dit nodig is, een medicinale marihuana-kaart aanvragen, niet voor henzelf maar voor hun huisdieren.

Dierenartsen zijn officieel nog steeds niet bevoegd om dit soort medicatie of behandeling voor te schrijven - en geen enkele officiële diergeneeskundige organisatie heeft hierover een standpunt ingenomen. Uit groeiend anekdotisch bewijs blijkt dat bepaalde cannabinoïden even goed werken voor dieren als voor kinderen.

WAT WERKT?

Aangezien alle zoogdieren over hun hele lichaam endocannabinoïde-receptoren hebben, werkt cannabis net zo goed op dieren die ziek zijn of zich niet zo lekker voelen als op mensen. Voordat je je hond echter snel een grote stapel wiet voert of toppen over het kattenvoer strooit, is het goed om te weten hoe je het moet aanpakken. Huisdieren kunnen heel ziek worden en hebben extreem slechte reacties op veel dingen die goed werken voor mensen.

 

CBD voor huisdieren

Behandeling van dieren focust zich sterk overwegend op CBD. THC wordt niet aangeraden voor dierlijke consumptie. De meeste dierenartsen die wel cannabinoïden voorschrijven, schrijven bijna alleen deze cannabinoïde voor - die het makkelijkst verkregen kan worden uit hennep.

Wat toediening betreft, rapporteren zowel dierenartsen als huisdiereigenaren voor het overgrote deel dat tincturen en olies het beste werken voor dierlijk gebruik. Als je benieuwd bent, zoek dan op internet welke soorten medicamenten al verkrijgbaar zijn voor huisdieren en welke behandelingen of zelfs producten het beste werken voor dierenkwalen. Volgens de Australian Veterinary Association lijkt een cannabinoïde-regime epileptische aanvallen bij dierente stoppen.

Er zijn (nog) geen onderzoeken gedaan naar specifieke behandelingen of aangeraden doseringen maar het is waarschijnlijk dat onderzoek naar dieren, net als onderzoek naar mensen, niet lang meer op zich zal laten wachten.

Ook bedrijven merken het. Als een gevolg daarvan is pot voor huisdieren een groeiende industrie - vooral in de Verenigde Staten, waar de medicinale industrie in opmars is. Het gaat hier niet alleen om de verkoop van de toppen zelf, maar ook producten. Bezorgde huisdierbaasjes kunnen steeds vaker zogenaamde cannapet-producten kopen, van oliën tot hondenkoekjes, vooral ter behandeling van bewegingsstoornissen en teruggetrokken huisdieren met artritis. Maar meer en meer huisdiereigenaren gebruiken de aangeschafte cannabisoliën voor andere doeleinden. Huisdiereigenaren rapporteren dat plaatselijke toediening vooral goed werkt tegen huiduitslag.

 

 

Onderzoek cannabis dieren

EN WAT WERKT NIET?

Alhoewel de trend hoopgevend is, zijn er ook veel don’ts. Cannabis sativa beïnvloedt het zenuwstelsel van alle zoogdieren. Voor elk prachtig verhaal over gerevitaliseerde dieren, zijn er even veel en misschien zelfs meer verhalen over paarden, varkens en honden die ernstig ziek worden en soms zelfs sterven na inname van cannabis.

 

Dode hond

 

De meest voorkomende bijwerking van inname door huisdieren zijn depressie, verstoorde balans of coördinatie, overgeven en onderkoeling. Het kan ook zorgen voor kwijlen, diarree, allergische reacties, incontinentie en toevallen. De toxische effecten van cannabis kunnen tot wel een half uur na inname beginnen en duren vaak minstens een halve dag. Ze kunnen echter langer doorgaan omdat THC opgeslagen wordt in vet.

Als je denkt dat je huisdier cannabis heeft ingenomen, breng hem of haar dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Wees eerlijk. Dierenartsen zijn niet verplicht om dit soort vergiftiging te melden.

De beste behandeling tegen marihuanavergiftiging bij dieren is geactiveerde houtskool. Dit kan ook gekocht worden in de meeste drogisterijen en supermarkten.

Als je een frequente gebruiker bent en huisdieren hebt, zou het een goed idee kunnen zijn om een voorraadje in te slaan en wat bij de hand te houden “voor het geval dat”.

ZIJN ER RICHTLIJNEN?

Het is moeilijk om informatie te vinden over aangeraden richtlijnen. Het is echter het beste om een arts te raadplegen voordat je iets toedient. Alhoewel dit bijna even weinig onderzocht is als pot voor mensen, zijn er dierenartsen die ermee adverteren dat ze zieke dieren behandelen met cannabis. Stuur hen een email. Pak het rustig aan.

Als je wanhopig bent, begin dan met eenvoudige hennepolie (nu in de meeste Europese landen legaal verkrijgbaar zonder doktersrecept). Begin met kleine hoeveelheden in voedsel of in koekjes en zie wat werkt. Volgens een dierenarts in New York City zouden honden tot 9 kg dosissen van niet meer dan 3mg per keer toegediend mogen krijgen. Grotere honden (tot 50kg) kunnen dosissen tot 7mg aan.

Met de keuze tussen het in laten slapen van noodlijdende dieren en het experimenteren met een wonderdrug die tegenwoordig altijd de krantenkoppen haalt, is het echter niet zo verrassend dat huisdiereigenaren met zieke dieren cannabis zullen proberen.

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken