Blog
Je eigen paddo’s kweken met PF Tek
5 min

Je eigen paddo’s kweken met PF Tek

5 min
Products Shroomshop
Tussen alle verschillende middelen die tegenwoordig beschikbaar zijn, nemen psilocybine en magic mushrooms een vaste plek in als betrouwbare, kwalitatieve psychedelica. Een klassieker tussen andere kl

Dus je wilt je eigen psilocybine paddenstoelen kweken?

Goede keus. Tussen alle verschillende middelen die tegenwoordig beschikbaar zijn, nemen psilocybine en magic mushrooms een vaste plek in als betrouwbare, kwalitatieve psychedelica. Een klassieker tussen andere klassiekers als LSD en mescaline; magic mushrooms zijn een tripkeuze waar je gewoon niet de mist mee in kunt gaan.

Als je al gezocht hebt naar je eigen bron voor paddo’s, is het waarschijnlijk ook al in je opgekomen dat de straatprijs per gewicht ENORM kan verschillen. Hoewel een paar gelukkige psychonauten met paddenstoelen kwekende vrienden waarschijnlijk zo veel doseringen psilocybine krijgen als ze maar willen tegen een zeer lage prijs, kunnen de straatprijzen voor groentjes daarentegen gemakkelijk oplopen tot €25,- voor 3,5 gram.

Maar dit is maar een van de redenen om zelf je paddo’s te kweken. Als kweker van je eigen paddenstoelen, ben je heer en meester van je eigen domein. De genen van je paddo’s, de kracht, groei, het medium en al het andere ligt alleen in jouw handen; aangenomen dat de bronnen voor je paddenstoelensporen betrouwbaar zijn, weet je precies waar je iedere keer op aan het trippen bent.

Vandaag kijken we even naar de techniek van het kweken van psilocybine padenstoelen (Tek of TEK), die ontwikkeld werd door Robert McPherson, beter bekend als de Psylocybe Fanaticus. Het is goedkoop, simpel en geeft consistente resultaten. Het wordt PF Tek genoemd. (Juist, hij vernoemde de techniek naar hemzelf: [P]sylocybe [F]anaticus [Tek]nique.)

Welnu, ben je klaar om aan de slag te gaan? Ik ook.

Eerst dit: verzamel alles wat je nodig hebt. Een juiste PF Tek is uniek in het gebruik van vermiculiet, bruine rijstebloem en water als groeisubstraat. Je kunt vermiculiet vinden in winkels bij jou in de buurt; Psylocybe Fanaticus heeft zelf ook links naar online verkooppunten voor vermiculiet en andere ingrediënten gepost in zijn eigen diepgaande uitleg op zijn website. PF Tek is ook uniek in het gebruik van een snelkookpan, dus ja, daar heb je er een van nodig (je kunt desnoods ook een grote pot met een goede afdichting gebruiken). Als je je mooie laag mycelium af hebt en klaar bent om je paddenstoelen te laten groeien, heb je een incubator nodig om ze in te bewaren. Ook deze kun je bij winkel in de buurt krijgen, of je kunt er zelf een bouwen door de stappen te volgen van PF zoals beschreven in bovenstaande link.

Je hebt meerdere potten nodig. Heel veel PF Tek instructies hebben het over weckflessen, maar gewone glazen potten zijn net zo handig. Wikkel drie lagen folie rondom de bovenkant van de potten en zet ze met een rubber elastiek op hun plek vast, en je bent klaar om te beginnen. Hoe groter de potten, hoe langer het zal duren voordat het mycelium volledig gekoloniseerd is, dus PF raadt niet aan om een pot te gebruiken die groter is dan een halve pint (Engels bierglas).

En vergeet natuurlijk niet de paddenstoelensporen. Je kunt je sporenspuiten online kopen, gesteriliseerd en gereed om meteen te gebruiken – wij verkopen ze hier bij Zamnesia!

Als je eenmaal alles in huis hebt gehaald, zijn de volgende stappen een makkie.

Meng eerst het vermiculiet met het water en de bruine rijstebloem om het substraat te maken. Roer langzaam het water bij het vermiculiet totdat het een zompige substantie wordt. Voeg dan de bruine rijstebloem toe en probeer een verhouding van 2 delen rijstebloem op 7 delen vermiculiet te krijgen, al hoeft het niet perfect te zijn (een verhouding van 2:1:1 voor vermiculiet, rijstebloem en water is ook goed). Je bent nu het natte vermiculiet aan het bedekken met een gelijke hoeveelheid rijstebloemdeeltjes.

Vul je potten met substraat tot een centimeter onder de rand. Vul het laatste stukje met gedroogd vermiculiet om zoveel mogelijk alle besmettingen eruit te houden. Als je weckflessen hebt gebruikt, sluit ze dan nu af. Als je iets anders hebt gebruikt, bijvoorbeeld een glas, doe dan aluminiumfolie strak over de bovenkant. Nu is het tijd om te steriliseren.

Vul je hogedrukpan met ongeveer 2,5 cm water en doe de potten erin. Als je een rekje hebt om de potten uit het water te houden, maak daar dan gebruik van. Wacht tot de stoom in een kleine, gestadige hoeveelheid uit de pan ontsnapt (laat het niet te heet worden, anders kunnen de potten barsten), pas dan de hitte zo aan dat de stoomuitstoot gelijk blijft en laat het 45 minuten lang steriliseren.

Als dit gebeurd is, heb je wel een pauze verdiend. Neem je verse gekookte paddenstoelsubstraten eruit en laat ze afkoelen voor ten minste vijf tot zes uur, of zelfs tot de volgende dag.

Als je bent uitgerust, is het tijd geworden om de substraten te injecteren met paddenstoelsporen. Neem je paddosporenspuit en injecteer elke pot vier keer, rond de buitenkant, en maak daarbij gebruik van 1 – 1,5 ml sporensuspensie per pot. Als je folie hebt gebruikt, verwijder dan gewoon de bovenste laag en prik de spuit er doorheen (nadat je de naald hebt gesteriliseerd met een vlam zodat de paddenstoelsporen vrij van besmettingen blijven), vervang dan de bovenste laag. Als je blikjes gebruikt hebt, moet je er van tevoren gaatjes in prikken, maar anders vul je ze op dezelfde manier.

Gefeliciteerd! Wat je hebt gedaan, staat onder mycologen bekend als ‘enting’. Nu ben je klaar om met de incubatie te beginnen.

Als je geen incubator hebt en ook geen een kunt lenen, moet je er zelf een bouwen. Ga naar de site van Psylocybe Fanaticus; daar vind je de complete instructies voor het bouwen van je eigen incubator met slechts een aquariumverwarming en een paar kleine plastic bakjes.

Maar hoe je ook aan je incubator gekomen bent, doe vervolgens de potten erin. Aangenomen dat je P. cubensis paddenstoelen kweekt, een goede temperatuur om de sporen in te houden is ongeveer 27° Celsius. (De werkelijke temperatuur is ongeveer 30° Celsius, maar PF houdt er rekening mee dat de potten iets warmer zijn dan de omringende lucht.)

Na drie dagen al zul je helder, wit mycelium zien dat aan de binnenkant tegen het glas aankomt. In de loop van twee weken, zal het mycelium groeien totdat je hele pot gekoloniseerd is en helemaal wit is. Nu kun je de potten uit de incubator halen en ze bij kamertemperatuur laten staan, het ‘pinning’ proces zal nu beginnen. Na een week ofzo zul je myceliumclusters of pins beginnen te zien. Kort daarna zullen je eerste echte psilocybine paddenstoelen zich beginnen te vormen, je zult nu kleine paddo’s zien met bruine hoeden. (Als ik met PF-Tek kweek, gebruik ik altijd glazen potten om alles wat makkelijker te maken. Je kunt niet door een metalen pot heen kijken en dat geeft problemen als je je mycelium en de groei van je ‘pins’ in de gaten wilt houden.)

Als je deze schattige, bruine minipaddenstoelen in je pot ziet, betekent dat dat je harde werk wat heeft opgeleverd. Het is tijd geworden om te beginnen met het de vruchtvorming van je substraten, dit betekent dat de oogst van je psilocybine paddenstoelen gauw haar vruchten af zal werpen.

Neem een plastic bakje met een doorschijnende deksel, bijvoorbeeld een Rubbermaid voorraadbak of iets dergelijks. Maak een handdoek nat plaats hem op de bodem van de bak. Verplaats dan je paddenstoelsubstraat in de bak door de potten om te keren en het substraat in zijn geheel eruit te laten glijden op de bodem van de bak. Doe gerust zo veel substraten in de bak als mogelijk is, als er maar ongeveer 5 cm tussen ieder substraatblok zit.

Je harde werk zal in de daaropvolgende weken resultaten opleveren. Neem eenmaal per dag de deksel eraf om de oude lucht eruit te laten. Houd de handdoek op de bodem in de gaten, als hij droog wordt, bevochtig hem dan weer. Maar besproei de paddenstoelsubstraten zelf niet, laat ze zelfs zo veel mogelijk met rust.

Als eerste zullen je substraten weer heel veel psilocybine paddenstoelen ‘pins’ ontwikkelen. Je paddenstoelen zullen nu zich nu snel volledig ontwikkelen, ze bloeien meestal maar twee dagen lang, hooguit meerdere dagen.

Als de hoeden van de paddenstoelen zich eenmaal openen en hun randen opwaarts gaan staan en zich van de steel afkeren, is het tijd geworden om ze te plukken. De meeste paddenstoelen zullen direct volwassen worden, in een oogst die bekend staat als een ‘flush’. Je kunt je paddenstoelen direct na het plukken opeten, dus geniet van je eerste flush!

Dacht je dat je klaar was? Ik zei dat dit pas je eerste flush was!

Na en week ofzo zie je een tweede golf paddenstoelen ‘pins’ op het substraat tot ontwikkeling komen. Oogst deze, en na een zelfde periode zul je nog een keer kunnen oogsten. Je substraten zullen uiteindelijk vier keer een flush voortbrengen, soms zelfs meer. Je zult versteld staan van de hoeveelheid paddo’s die uit slechts één milliliter sporensuspensie opgroeien.

De PF Tek psilocybine paddenstoelen kweekmethode is dus erg makkelijk uit te voeren, voor iedereen betaalbaar en zeer betrouwbaar. Als psychedelicum om mee te beginnen is psilocybine een uitstekende keus – en als starttechniek om psilocybine paddo’s mee te kweken kun je echt niet de mist in gaan als je kiest voor PF Tek.

Nog een laatste opmerking: Hoe weet je welke soorten je moet kweken? Als je zo nieuw bent dat je deze gids nodig hebt, is mijn advies om het bij P. cubensis te houden totdat je meer kennis hebt opgedaan. P. cubensis is de ‘standaard’ paddosoort; de term ‘magic mushroom’ verwijst meestal naar de P. cubensis. De soort is kracht, betrouwbaar en zal je goed doen.

Geniet van je PF Tek paddo’s; dat je vele flushes mag hebben!


Read more about
Products Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken