Blog
Het Belang Van De pH Waarde
2 min

Het Belang Van De pH Waarde

2 min
Blog Cannabis Cannabis Kweken

Misschien heb je op school ooit wel iets over pH geleerd. Nou, het is tijd deze kennis weer op te halen omdat, je raadt het al, dit belangrijk is als je goede cannabis wil kweken.

Jezelf informeren over pH, en de effecten hiervan op cannabis, kan het verschil maken als je je kweekvaardigheden wil aanscherpen. Natuurlijk kan je ook kweken als je de pH negeert, maar het beheren en in de gaten houden ervan kan zeker helpen om jou naar het niveau van een veteraan te tillen.

WAT IS PH?

Voor diegenen die zich niets meer herinneren van die biologielessen in het school laboratorium: pH is een wetenschappelijke maat, die wordt gebruikt om te bepalen hoe zuur of basis (alkaline) een stof is. Hiervoor wordt een schaal gebruikt, variërend van 1-14. Alles onder 7 wordt als zuur beschouwd; alles erboven alkalisch. 7 Zelf is neutraal.

WAAROM IS PH BELANGRIJK BIJ HET KWEKEN VAN CANNABIS?

Weten wat de pH van je groeimedium is, en hoe je dit kan beheren, is heel belangrijk als je je kansen op een succesvolle teelt wil vergroten. De pH heeft namelijk invloed op het vermogen van een plant om voedingsstoffen te absorberen; als de pH van het groeimedium buiten de veilige marge stijgt, kunnen voedingsstoffen niet meer worden opgenomen, ongeacht hoeveel er aanwezig zijn.

Waarom? Nou, laten we aannemen dat een bodem te zuur geworden is. In deze situatie zullen zure zouten in de bodem zich ook binden aan voedingsstoffen, waardoor ze fundamenteel veranderen en niet meer door de wortels kunnen worden opgenomen. Daarom kan het zijn dat een zogenaamd voedingstekort in feite wordt veroorzaakt door een niet gecontroleerde pH. Het is iets waar beginners vaak mee te maken krijgen, waardoor ze denken dat hun planten meer voeding nodig hebben, wat natuurlijk alleen maar leidt tot meer problemen.

Mocht het dus lijken dat jouw cannabis een tekort aan voedingsstoffen heeft, controleer dan eerst je pH!

De ideale pH voor aarde is 6,5-7,0.

De ideale pH voor een hydroponic systeem is 5,5-6,0.

HET METEN VAN DE PH

Het goede nieuws is dat het in de gaten houden van de pH waarde eigenlijk heel simpel is.

De simpelste en meest accurate methode is het gebruik van een elektronische pH meter. Deze zijn super eenvoudig te gebruiken en de prijs varieert van €5,- tot €60,-, afhankelijk van je wensen. Je stopt de voeler in een nat groeimedium en leest simpelweg de pH af.

Er zijn andere methodes, zoals het gebruik van pH papier, maar deze methode is enorm verouderd en is vaak niet nauwkeurig.

PH BEHEREN

De pH van je groeimedium wordt beïnvloed door diverse dingen, zelfs kraanwater. Om deze reden is het belangrijk dat je weet hoe je de pH beheert.

De beste manier om dit te doen is gekochte pH-up en pH-down te gebruiken. Dit zijn geweldige manieren om de pH te beheren, ongeacht het gebruikte medium. Ze zijn goedkoop en kunnen vaak worden toegevoegd aan het water. Ze kunnen echter wel sterk zijn, dus zorg ervoor dat je de handleiding exact volgt!

Een alternatieve methode, als je kweekt op aarde, is het gebruik van dolomiet kalk. Dolomiet kalk heeft een pH van 7 en kan dus je pH eenvoudig in balans brengen, ongeacht je huidige pH. Als je op aarde kweekt, kan het de moeite waard zijn dit eerst te proberen, voor je pH-up of pH-down overweegt, omdat het meer natuurijk is. Dolomiet kalk bevat echter wel een grote hoeveelheid magnesium en calcium, meer dan je cannabis waarschijnlijk nodig heeft. Dus als je continu dolomiet kalk gebruikt, kan het een onbalans veroorzaken in de voedingsstoffen.

Als je vertrouwen hebt in je vaardigheden, kan je proberen je eigen oplossing te maken. Alle natuurlijke plantenvoeding en natuurlijke bodem toevoegingen hebben effect op de pH. Als je weet hoe je sommige producten kan gebruiken en hoe je deze moet mengen voor cannabis, kan je veel invloed uitoefenen op de pH. Zelfs koffie staat bekend als remedie voor bepaalde pH waardes.

Het is belangrijk dat je weet dat pH je teelt kan beïnvloeden en dat je het in de gaten moet houden. Zodra je dit realiseert, heb je de helft van de strijd al gestreden en kan je actief aan de slag om het te beheren. Succes!


Read more about
Blog Cannabis Cannabis Kweken
Search in categories
or