De Beste pH- En EC-Waarden

Beste pH- En EC-waarden

Adam Parsons
Adam Parsons

Als jij vindt dat pH en EC te ingewikkeld zijn voor de gemiddelde hobbykwekers van wiet, dan heb je het mis. Het hoeft namelijk helemaal niet zo moeilijk te zijn en het kan je kweekoperatie serieus verbeteren. We hebben een informatieve handleiding samengesteld waarin je alles vindt om de pH en EC van je tuin in de gaten te houden.

WAT IS pH?

"Potentia hydrogenii" of pH is de logaritmische graadmeter voor de zuurgraad van een waterige oplossing. Wat pH is voor een onderzoeker is hetzelfde als wat pH is voor de cannabis kweker. Het is echter de toepassing van het begrip waar de verschillen liggen.

In het laboratorium wordt pH gebruikt om de verhouding van negatief en positief geladen ionen in een vloeistof te meten. Bij kweek is de pH echter van belang als het aankomt op het bewateren en voeden van planten. Bovendien is het van groot belang om ook de pH waarde van het kweekmedium te meten en hierop te anticiperen.

De pH schaal loopt van 0-14, van zuur naar basisch/alkalisch. Een pH waarde van 7 wordt als neutraal gezien, daaronder betekent zuurder en erboven betekent alkalisch. Net als bij de schaal van Richter (voor het meten van aardbevingen) wordt ieder punt op de pH schaal verveelvoudigd met factor 10, d.w.z. pH 9.0 betekent tien keer meer alkaline dan pH 8.0.

PH Schaal

 • pH 14: natriumhydroxide oplossing (1 mol / l)
 • pH 13: natriumhydroxide oplossing (0,1 mol / l)
 • pH 11,5: huishoudelijk ammoniak
 • pH 10,5: zeepsop
 • pH 8,5: zeewater, darmvloeistof
 • pH 7,4: menselijk bloed
 • pH 7: zuiver water (neutraal)
 • pH 6,7: melk
 • pH 6: regenwater
 • pH 5: licht zure regen
 • pH 4,5: zure regen, tomatensap
 • pH 3: binnenlands azijn
 • pH 2,5: cola
 • pH 2: maagzuur, citroensap
 • pH 1: zwavelzuur (accuzuur)
 • pH 0: zoutzuur (1 mol / l)

WAT IS EC?

What is EC?

Dit begrip staat voor elektrische geleidbaarheid. Voor de cannabis verbouwer, en in het bijzonder voor hydroponics kwekers, is EC-meting essentieel om voedingsstoffen juist te kunnen toedienen.

In het laboratorium houdt EC het meten van de potentie van elektrische geleiding van verschillende materialen in. Het enige materiaal en de enige vloeistof waar de kweker echter in is geïnteresseerd, zijn het groeimedium en water.

Met EC-meting krijgt de kweker het meest nauwkeurige inzicht in de voedingsstoffen in voedingsoplossingen en het groeimedium zelf. Het zorgvuldig afmeten van voeding is een belangrijke zaak voor alle kwekers, ongeacht de kweeksetting.

De meestgebruikte methode bij het meten van ionen of zouten in het water is in termen van PPM of 'part per million'. Hoewel dit de Noord-Amerikaanse standaard is, zijn de meeste wiet kwekers wereldwijd voornamelijk bekend met de PPM-EC-conversie grafieken.

Maak je geen zorgen als je nu nog niets af weet van conversie, Google simpelweg 'PPM naar EC-conversie grafiek' en download er één voor toekomstig gebruik. Vooral met de conversie van PPM naar EC kan een kweker nauwkeurig de voeding doseren.

WAT ZIJN DE BESTE pH- EN EC-WAARDEN?

Optimale pH- En EC-waarden Voor Cannabis Kweek

De optimale pH- en EC-waarden voor cannabis kweek zijn afhankelijk van drie factoren, het groeisubstraat, de voedingsstoffen en het water. Voor bodemkwekers is een pH waarde van 6.0-6.5 perfect.

Hydro en coco kwekers zouden echter in de buurt moeten komen van 5.8pH, of tenminste de pH waarde tussen de 5.5-6.1 moeten houden. Aarde is een gemakkelijker medium en werkt als een buffer voor de wortels. Hydro systemen zijn daarentegen lastiger, aangezien de pH waarde daarbij constant perfect moet zijn.

EC-waarden staan vaak beschreven op de achterkant van hoogwaardige cannabis kweek substraten. Aardeverpakkingen geven vaak een overzicht van iedere voedingsstof in % en een schatting van hoeveel weken de mest effect heeft op jonge cannabis planten.

De perfecte EC-waarde is voor iedere cannabis soort anders. Over het algemeen houden indica's die veel voeding nodig hebben van hogere EC-waarden van 2.5+, terwijl sativa's die minder voeding nodig hebben een lage EC-waarde prefereren van 1.0, aangezien ze anders teveel bemest worden.

Water heeft een EC-waarde van 0 en is meestal pH neutraal, en heeft dus een pH waarde van 7.0. Speciale aarde heeft meestal een pH-waarde van 6.0 en hydro kleikorrels en perliet zijn neutrale, zuivere substraten.

Hydroponics vergt absoluut meer zorgvuldigheid dan organische bodemkweek, die gemakkelijk in onderhoud is. Rockwool blokken moeten in een oplossing worden geweekt met een pH waarde van 5.8 voordat je er zaden of stekken in kunt planten.

De ambitieuze cannabis kweker moet zorgvuldig de doseringen van voedingsstoffen afmeten en de pH en EC-waarden van ieder voedingsmiddel bijhouden. Schommelingen in de pH- en EC-waarden moeten worden vermeden.

De pH waarde van het water moet consistent zijn en de EC-waarde moet geleidelijk worden verhoogd als de plant daarom vraagt. Ook het afvoerwater moet wekelijks worden gecontroleerd om de opbouw van zouten te voorkomen, dit is ook belangrijk voor hydro kwekers.

Overvoeding is een van de meest voorkomende problemen bij hydroponics kweek en wordt later gedetailleerder besproken in het hydro hoofdstuk.

Belangrijk op te merken is dat problemen vaak ontstaan doordat de kweker teveel PPM's aan voedingsstoffen toevoegt, resulterend in een te hoge EC-waarde.

HOE MEET JE pH- EN EC-WAARDE?

Hoe Je De pH- En EC-waarde Meet

Tegenwoordig zijn er veel handige tools voor de cannabis kweker om pH- en EC-waarden te controleren. Het beste is om een pH en EC meter te kopen. Middels een kleine investering, meestal van onder de €100, heeft de kweker een alles-in-één apparaat met inbegrip van kalibratie vloeistof.

Old school pH grafieken met kleine flesjes die je moet schudden en omhoog moet houden om te bestuderen, werken ook, evenals bodem test kits. Voor de buitenkweker zijn eenvoudige, goedkope meet alternatieven prima. Maar hydroponics kweek vraagt om precisie, dus wend je hierbij niet tot het allergoedkoopste als het aankomt op de pH- en EC-meting.

HOE CONTROLEER JE pH- EN EC-WAARDEN?

Het controleren van pH- en EC-waarden was tot voor kort een grote uitdaging, tot de recentelijke explosie van online kweek shops en de booming online canna-business. Innovatieve 21e-eeuwse ganjapreneurs hebben zeer slimme oplossingen bedacht voor pH en EC controle.

De opkomst van "pH Perfecte" voedingsmiddelen van Advanced Nutrients en specifieke groeimedium producten hebben al het gedoe rondom het doseren van voeding weggenomen. Deze technologie maakt zelfs pH- en EC-meters overbodig voor de meeste thuiskwekers wanneer ze deze mestproducten gebruiken.

Voor de kweker die streeft naar eenvoud en die zich redelijk geprijsde voeding kan veroorloven, is dit de simpele oplossing voor pH- en EC-controle.

HOE CORRIGEER JE pH- EN EC-WAARDEN?

Hoe pH- En EC-waarden Te Corrigeren

Tegenwoordig zijn er snelle oplossingen voor het corrigeren van de pH-waarde. De meeste natuurlijke cannabis voedingsmiddelen, zoals de BioBizz reeks van vloeibare meststoffen, verlagen over het algemeen de pH waarde van neutraal water naar rond de 6.0 pH. Mocht de pH waarde te laag worden, dan verhoogt het toevoegen van 1ml vloeibare siliconen per 5l water meestal de pH waarde ter correctie met 1 of 2 punten.

Mocht de pH waarde echter oplopen tot alkaline niveau van 8.0 of hoger, dan kan een paar ml moutazijn worden toegevoegd per 5l water om de waarde omlaag te krijgen. Er zijn ook pH verhoog- en pH verlaag oplossingen verkrijgbaar. Deze zijn er in specifieke formules voor de vegetatieve dan wel bloeifase, waarvan je slechts een paar druppels per liter hoeft toe te voegen om de pH waarde in balans te brengen.

EC-correctie is ook relatief eenvoudig. Over het algemeen is het het beste om dit probleem allereerst te verhelpen met een flush puur water; meestal wordt een te hoge EC-waarde veroorzaakt door overvoeding.

Stel na het flushen de voeding bij en meet de EC-waarde. Lichte voeding met veel supplementen, zoals enzymen en koolhydraten, is meestal een goed herstelmiddel voor de wortels en zorgt ervoor dat je je kweek weer op de rails krijgt.

Je bezoekt onze Nederlandse website.