Blog
Zijn LEC Kweeklampen Geschikt Voor Het Telen Van Wiet?
4 min

Zijn LEC Kweeklampen Geschikt Voor Het Telen Van Wiet?

4 min

HPS, LED of LEC? In dit artikel gaan we uitgebreid in op LEC kweeklampen en wat ze voor je wietplanten kunnen doen als je binnen teelt. Twijfel je of je in LEC lampen moet investeren? Ontdek hier alle voor- en nadelen!

Over de ideale kweeklamp voor een binnenkweek zijn er veel verschillende opvattingen. Momenteel is er veel te doen om LEC kweeklampen. Maar wat zijn dit precies voor lampen en hoe verschillen ze van andere opties? In dit artikel nemen we een diepe duik in alles wat met LEC te maken heeft en wat het voor je geliefde wietplanten betekent.

Wat zijn LEC kweeklampen?

Wat zijn LEC kweeklampen?

De technologie achter deze lampen wordt ook wel CMH (ceramic metal halide) genoemd, maar is beter bekend als LEC (light-emitting ceramic). LEC is eigenlijk de merknaam van Sun System, een fabrikant van kweeklampen. Maar de naam is zo bekend dat alle LEC kweeklampen zo worden genoemd, ongeacht het merk, model en de fabrikant.

Hoe verhouden LEC kweeklampen zich tot andere kweeklampen voor wiet?

De grootste concurrenten van LEC kweeklampen zijn ongetwijfeld LED lampen. De eerste leds op de markt waren wat onbetrouwbaar, maar moderne uitvoeringen gaan lang mee, zijn energiezuinig en produceren zeer weinig warmte. Je kunt ook HPS lampen overwegen. Deze hebben een goede reputatie en je kweekt er gezonde wietplanten mee die grote oogsten produceren. Maar deze lampen zijn wel duurder in gebruik, geven meer hitte af en zijn over het algemeen minder efficiënt.

In tegenstelling tot de amberkleurige gloed van HPS en het rood en blauw van leds, maken LEC lampen gebruik van een keramische boogbuis en produceren ze natuurlijker licht. Bovendien produceren LEC kweeklampen UVB stralen die naar verluidt helpen om de productie van terpenen en hars te stimuleren. Uiteraard kan langdurige blootstelling aan ultraviolette straling schadelijke gevolgen hebben voor zowel planten als mensen. Zorg dus wel dat je de juiste voorzorgsmaatregelen treft.

Gerelateerd artikel

Kies Het Juiste Licht Voor Jouw Kweek

Hoe gebruik je LEC kweeklampen?

Hoe Gebruik Je LEC Kweeklampen?

Hoe werken LEC lampen in je thuiskweek? Om te beginnen zijn deze lampen eenvoudig te installeren, dus je hangt ze in een handomdraai op in je kweektent of kweekruimte.

We stipten het al even aan, maar je kunt je wietplanten ernstig beschadigen als je ze aan hoge niveaus UVB blootstelt. Om dit te voorkomen, kun je het gebruik van je lampen beperken of ze minimaal 45cm van de bovenkant van het bladerdak houden. Gebruik je krachtigere lampen van 630W? Houd dan een afstand van 60cm aan.

Zorg er ook voor dat je je huid en ogen beschermt als de lampen branden. Blootstelling aan straling kan behoorlijk schadelijk zijn. Draag een bril en een shirt met lange mouwen wanneer je in je kweektent bezig bent.

Tot slot moet je weten dat een LEC setup iets meer warmte afgeeft dan een LED setup. Als je in een kouder klimaat woont, is dat waarschijnlijk niet zo'n probleem, maar in een warm land kan het zeker vervelend zijn. Het is ongelooflijk belangrijk dat je je planten in de juiste omgeving teelt. Houd hier dus rekening mee als je LEC kweeklampen overweegt.

Gerelateerd artikel

De Optimale Afstand Tussen Groeilampen En Wietplanten

Hoe zit het met LEC kweeklampen en elektriciteit?

Hoe Zit Het Met LEC Kweeklampen En Elektriciteit?

In vergelijking met HPS en LED lampen staan LEC kweeklampen erom bekend dat ze goedkoper in gebruik zijn. Uiteraard spelen hier verschillende factoren mee, zoals hoelang je je lampen gebruikt en hoeveel lampen je hebt. Maar over het algemeen zijn LEC kweeklampen een stuk beter voor je energierekening en makkelijker te gebruiken, zelfs in de meest bescheiden thuiskweek.

Voordelen van LEC kweeklampen

We hebben er al een aantal kort besproken, maar welke voordelen bieden LEC kweeklampen precies? We zetten ze op een rijtje:

LEC kweeklampen zijn voordeliger dan leds

Als je online zoekt naar kweeklampen voor wiet, word je overspoeld met LED kweeklampen. Hoewel deze lampen zeker hun waarde hebben bewezen, kun je geld besparen door de overstap naar LEC kweeklampen te maken. Is je budget voor een wietkweek beperkt? Weet dan dat je doorgaans een LEC kweeklamp kunt kopen die 2 tot 4 keer goedkoper is dan een LED.

Direct klaar voor gebruik

Direct Klaar Voor Gebruik

Als je voor LEC kweeklampen kiest, zul je merken dat je ze na aankoop direct kunt gebruiken. Het installeren van deze lampen is zo gepiept, wat ze ideaal maakt voor zowel beginnende als ervaren telers. Hang je LEC kweeklampen simpelweg op de gewenste hoogte en steek de stekker in het stopcontact; meer hoef je niet te doen!

LEC kweeklampen produceren UVB licht

Het grootste voordeel van LEC lampen is dat ze UVB licht produceren. Deze onzichtbare vorm van licht wordt van nature geproduceerd door de zon. In grote hoeveelheden kan het schadelijk zijn voor mensen (vandaar de noodzaak voor zonnebrandcrème) en planten, maar de juiste balans UVB kan ook gunstig zijn. Het kan je wietplanten stimuleren om meer trichomen en terpenen te ontwikkelen.

Gerelateerd artikel

Hoe Gebruik Je UV-licht Om Het THC-Gehalte Te Verhogen?

LEC lampen produceren 'natuurlijk licht'

Veel telers geven de voorkeur aan LEC kweeklampen omdat ze een meer 'natuurlijk' type licht afgeven. Zoals vermeld, is het belangrijk om je ogen en je huid tegen UVB licht te beschermen. Los daarvan produceren deze lampen een aantrekkelijk licht, geen felle gloed. Dit helpt telers om ongedierte en andere aandoeningen of gebreken bij hun planten op te sporen.

LEC lampen zijn efficiënter dan HPS lampen

HPS lampen waren lange tijd de favoriete optie van veel telers. En je kunt er inderdaad geweldige resultaten mee behalen, maar er kleven ook nadelen aan: ze zijn duur in het gebruik en geven veel hitte af. LEC lampen zijn daarentegen erg efficiënt en houden de temperatuur in je ruimte beter onder controle.

Nadelen van LEC kweeklampen

Nadelen Van LEC Kweeklampen

Je hebt inmiddels gelezen dat het gebruik van LEC lampen talloze voordelen biedt. Maar er zijn natuurlijk ook wat nadelen die de moeite van het weten waard zijn, zoals voor alle kweeklampen geldt.

Mogelijk kleinere oogsten

Het valt niet te ontkennen dat LEC lampen gunstig zijn voor de gezondheid van je wietplanten als je binnen kweekt. Maar levert dit ook grotere oogsten op? Uit een vergelijkend onderzoek van Grow Weed Easy bleek dat een LEC groeilamp van 315W gemiddeld 0,67g wiet per watt opleverde. Een 260W LED produceerde echter ongeveer 1,02g per watt (LEC vs LED Grow Lights: Side-By-Side Cannabis Grow Journal). Ook bleken de planten zich onder LEC lampen meer uit te strekken. Ze produceerden minder toppen en THC, maar ontwikkelden meer terpenen dan de planten onder led verlichting. Dit verschil in uiteindelijke opbrengst is echter niet schrikbarend en zeker niet genoeg om het gebruik van LEC af te raden.

LEC lampen kunnen jou en je planten verbranden

We hebben dit eerder al kort aangestipt, maar je moet voorzichtig zijn met LEC kweeklampen. Wanneer je je planten verzorgt, moet je je ogen en huid bedekken om schade door UVB licht te voorkomen. Let er ook op hoelang je de lampen gebruikt en hoe dicht ze op je wietplanten hangen, want ook die kunnen verbranden.

Duurder dan HPS kweeklampen

Over het algemeen zijn LEC lampen duurder in aanschaf dan HPS of conventionele MH versies. Maar ze zijn goedkoper dan LED lampen. Welke lampen het beste zijn voor jouw kweekruimte hangt uiteindelijk echt van je budget, voorkeur en omgeving af.

Gerelateerd artikel

Kies Het Juiste Licht Voor Jouw Kweek

Levensduur LEC lamp

Wat betreft de levensduur van je LEC lampen: je kunt er ongeveer 20.000 uur mee vooruit, terwijl LED-lampen ongeveer 50.000 uur meegaan. Natuurlijk is 20.000 uur meer dan genoeg om een kweek te voltooien. Het is echter wel iets om rekening mee te houden als je doorlopende kweekprojecten aan de gang hebt.

Verschillende lampen voor groei en bloei

In tegenstelling tot LED-lampen, moet je LEC-lampen soms verwisselen om ze aan te passen aan de groeifase waarin je planten zich bevinden. Voor de meeste telers is dit geen ramp. Het is echter wel minder handig dan het gebruik van leds, die meestal een schakelaar hebben om het juiste lichtspectrum voor elk stadium van de groei te produceren.

Maak vandaag nog kennis met LEC kweeklampen

Maak Vandaag Nog Kennis Met LEC Kweeklampen

LEC lampen zijn een geweldige optie als je binnen teelt. Deze betrouwbare lampen hebben veel voordelen, ongeacht hoeveel wiet je wilt kweken. Maar de echte vraag is: wat ga je telen onder je gloednieuwe lampen? Laat ons je hierbij helpen! We hebben een enorm aanbod wietzaadjes op voorraad waarmee je gegarandeerd goede resultaten behaalt. Bovendien vind je ook alles wat je nodig hebt om je planten te onderhouden en te verzorgen. Waar wacht je nog op?

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken