Blog
Microgreens: Wat Zijn Het En Hoe Kweek Je Ze?
5 min

Microgreens: Wat Zijn Het En Hoe Kweek Je Ze?

5 min

Microgreens zijn de jonge zaailingen van planten, die je in een tijdsbestek van slechts drie weken kweekt en oogst. Bovendien zijn ze de moeite van het kweken zeker waard, want ze zijn verrukkelijk en barsten van de voedingsstoffen. Ontdek hier hoe je zelf microgreens kweekt, ook al heb je misschien nauwelijks ruimte om groentes te kweken.

Microgreens, ook wel 'microgroentes' genoemd, zijn kleine, eetbare planten die je het hele jaar door op de vensterbank kunt kweken. Dit betekent dat je altijd een vers voorraadje voedsel hebt, ook al is het buiten koud. Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Nou, het is echt zo!

In dit artikel bespreken we wat microgreens precies zijn en hoe je ze thuis kunt kweken.

Wat zijn microgreens?

Wat zijn microgreens?

Microgreens zijn de zaailingen van planten die je normaal gesproken pas eet als ze rijp zijn. Meestal zijn het bladgroentes. Wat microgreens anders maakt, is dat je ze binnen twee tot drie weken na het kiemen al oogst. Natuurlijk zijn de planten op dat moment nog erg klein, dus waarom zou je dat eigenlijk doen?

Er zijn een paar goede redenen voor het kweken van microgreens:

  • Snel: je oogst binnen twee tot drie weken na het kiemen al
  • Je kunt het hele jaar door kweken
  • Groeit gemakkelijk op de vensterbank
  • Constante aanvoer van voedingsrijke groente

Als je weinig ruimte hebt, is het kweken van microgreens de beste (en soms de enige) optie om thuis groente te telen. Heb je geen tuin om rijen bladgroente te planten, dan kun je toch nog gezonde groente kweken, al is het maar op een kleine (en zonnige!) vensterbank.

Bovendien kun je elke week oogsten, zolang je wekelijks maar nieuwe zaden kiemt. Je oogsten zijn misschien niet zo groot dat je de groente dagelijks als hoofdmaaltijd kunt eten, maar je hebt wel een constante aanvoer van dagvers lekkers.

Microgreens zijn dan wel klein, maar ongelooflijk rijk aan voedingsstoffen. Dit betekent dat ze ook een erg gezonde aanvulling op je dieet zijn.

Gerelateerd artikel

Top 10 Gemakkelijk Te Kweken Groenten

Zijn microgreens hetzelfde als kiemgroente?

Niet helemaal. Er zijn enkele overeenkomsten, maar er zijn ook wat verschillen.

Allereerst kweek je microgreens gedurende een week of twee op, terwijl je kiemgroente één tot vijf dagen na het kiemen al oogst. Daarnaast kweek je kiemgroentes uitsluitend in water, terwijl microgreens in de aarde staan.

Ook kweek je kiemgroente meestal uit bepaalde bonen en zaden, zoals linzen of mungbonen. Microgreens zijn daarentegen vaak planten als spinazie, sla, enzovoort.

Zijn microgreens gezond?

Zijn microgreens gezond?

Ja, microgreens zijn ongelooflijk gezond en rijk aan voedingsstoffen, zeker voor hun formaat. Bovendien is de smaak ervan geconcentreerd en rijk, waardoor ze in de keuken specifieke toepassingen bezitten.

Per gram hebben ze een zeer hoge verhouding voedingsstoffen. Ze zijn vooral rijk aan de vitamines A en C. Bovendien bevatten sommige soorten tot wel veertig keer zoveel antioxidanten als hun volwassen versie. Als je dus regelmatig microgroentes eet, krijg je een prima voorraad voedingsstoffen binnen, afhankelijk van welke microgreens je kiest.

Vooral microgreens als rode kool, rode mosterd, paarse mosterd en paarse koolrabi bevatten meer voedingsstoffen dan hun volwassen versie, waardoor ze superpopulair zijn.

Maar dat is nog niet alles; ook is bekend dat het kweken van planten goed is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Het telen van microgreens is natuurlijk niet zo arbeidsintensief als in je tuin wieden, maar biedt wel degelijk dezelfde mentale ontspanning. Als je dus een tijdlang microgreens verzorgt en oogst, kun je naast een gezond maaltje ook een mentale boost verwachten!

Hoe teel je thuis microgreens?

Hoe teel je thuis microgreens?

Een van de grote voordelen van microgreens is dat ze zo gemakkelijk te kweken zijn. Kiemgroente buiten beschouwing gelaten, is het telen van microgreens waarschijnlijk de eenvoudigste manier om eetbare planten te kweken. Heb je er wat tijd voor over en een zonnige vensterbank? Dan kan ook jij microgroentes kweken!

Verderop lees je wat je moet doen.

Welke microgreens zijn het beste?

Bijna elke groente of elk kruid kun je als microgroente kweken. Je kunt echt alles telen wat je wilt proberen, bijvoorbeeld planten waar je al van houdt. Sommige zijn echter geschikter om als microgreen te kweken dan andere. Hier zijn enkele populaire opties:

Als je een plant kiest, moet je vooral nagaan hoeveel bladeren de zaailingen krijgen. Kies eentje die binnen twee weken veel blaadjes krijgt (naar verhouding), anders kun je er nauwelijks van eten!

Benodigdheden

  • Zaden naar keuze
  • Universele, turfvrije potgrond
  • Tray voor zaden
  • Plantenspuit

Werkwijze

Als je eenmaal alles in huis hebt, doe je het volgende:

  1. Vul de tray met aarde.
  2. Maak met je vinger een heel klein kuiltje in de aarde.
  3. Zaai je zaden vrij dicht op elkaar, maar probeer een evenredige verdeling te krijgen (de wortels hebben nauwelijks ruimte nodig!).
  4. Besproei licht met de plantenspuit.
  5. Plaats de tray op een zonnige vensterbank.
  6. Geef regelmatig water, maar doorweek de aarde niet; houd het licht vochtig.
  7. Houd dit één of twee weken vol.
  8. Oogsten maar!

Het gebruik van goten

In plaats van een tray voor je zaden, zijn er ook andere opties om je microgreens te kweken; denk eens aan PVC-dakgoten! Soms is dat zelfs een betere optie; de zaden kweek je immers toch vrij dicht op elkaar.

Om een dakgoot te gebruiken, moet je die eerst op maat maken. Vervolgens maak je met duct tape de zijkanten dicht, zodat de aarde er niet uit valt. Vul de goot met aarde en volg bovenstaande methode om microgreens in je hergebruikte dakgoot te kweken!

Het kan nodig blijken om een standaard te bouwen, zodat de goot niet omvalt. Soms is de bodem namelijk licht afgerond. Je hoeft gelukkig niet te timmeren; plaats simpelweg een paar stenen aan de voor- en achterkant, zodat de dakgoot stevig staat. Natuurlijk kun je zelf ook andere creatieve oplossingen bedenken.

Hoe oogst je microgreens?

Hoe oogst je microgreens?

Je kunt microgreens na een week of twee oogsten. Het juiste moment hangt af van de plant, de tijd van het jaar en het gewenste formaat. Als je ze langer laat groeien, is dat geen ramp. Je hebt dan 'jonge bladgroente'.

Zodra je microgreens er hapklaar uitzien, kun je ze gewoon uit de aarde trekken, met wortel en al. Je kunt de plantjes echter ook met een schaar bij de basis afknippen. Beide methodes werken prima, dus je mag zelf bepalen welke techniek je probeert.

Houd er rekening mee dat je sommige microgreens juist oogst voordat de eerste echte bladeren zich ontwikkelen, of op het moment dat die zich beginnen te vormen. Voorbeelden zijn broccoli, rapen en radijs, maar er zijn er nog meer. Als je wacht totdat de echte bladeren zich ontwikkelen, kunnen de plantjes wat houtachtig worden. Andere microgreens, zoals verschillende soorten kruiden, oogst je precies op het moment dat de tweede set echte bladeren verschijnt. Vaak vind je informatie over het beste oogstmoment op de verpakking.

Kun je microgreens verder laten groeien?

Kun je microgreens verder laten groeien?

Ja, zolang je ze verpot. Microgreens zijn normale planten die je onder de juiste omstandigheden prima volwassen kunt laten worden. Dat gezegd hebbende, staan je groentes natuurlijk dicht op elkaar. Ze zijn daarmee niet in staat groot te worden, tenzij je ze verplant.

Als je ze in de tray of goot laat staan, zullen ze een bepaald formaat bereiken en uiteindelijk vanzelf afsterven.

Groeien microgreens terug na het oogsten?

De meeste microgroentes groeien niet terug nadat je ze hebt geoogst. Zelfs als je ze aan de basis afsnijdt, en ze niet met wortel en al uit de aarde trekt, zijn de meeste soorten niet in staat om terug te groeien nadat hun steel en blad is weggesneden.

Maar er zijn een paar uitzonderingen.

Je kunt erwtjes bijvoorbeeld wel opnieuw opkweken. Tegen de tijd dat je ze oogst, hebben ze namelijk meerdere sets bladeren, wat betekent dat je één set kunt laten zitten. Uit dit setje blaadjes kunnen weer nieuwe groeien, die je ook weer kunt oogsten.

Tarwegras kan ook terugkomen nadat je het hebt afgeknipt.

Toch is het voor de meeste planten einde oefening. En als je ervoor kiest bovenstaande planten opnieuw op te kweken, moet je ook weten dat de tweede oogst kleiner is. Daarnaast gaat dit vaak ten koste van de kwaliteit. En natuurlijk zullen ze ook niet teruggroeien als je ze er met wortel en al uittrekt!

Microgreens: zaailingen met veel voordelen!

Microgreens: zaailingen met veel voordelen!

Microgroentes stellen je misschien niet in staat om volledig zelfvoorzienend te zijn als het om je voorraad groente gaat. Toch bieden ze je wel de mogelijkheid om thuis lekkere groentes te kweken. Bovendien zijn ze ongelooflijk gezond. De zaden kiemen en groeien daarbij snel, waardoor zelfs de ongeduldigste kweker ermee uit de voeten kan.

Naast de voordelen voor je fysieke gezondheid, bieden microgreens ook de heilzame, mentale voordelen van tuinieren. Je houdt er een heel voldaan gevoel aan over. Als je bijvoorbeeld in een appartement woont en uitsluitend op de vensterbank wat plantjes kunt kweken, zijn microgreens ideaal. En je kunt ze het hele jaar door telen!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Plantshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken